tiistai 23. tammikuuta 2018

KATAJAKUJAN TALVIPUUTARHASSA

Tänään tutustumme Katajakujan talvipuutarhaan. Tervetuloa mukaan opastetulle kierrokselle!

Kaikki täällä nähtävät kasvit
kasvavat puolihydrossa
talon emännän huolimattomassa hoidossa.

Kuljemme kirpakassa säässä talviunta uinuvan puutarhan läpi sisätiloihin. Heti ovelta näemme pallon muotoiseen kehikkoon kasvatetun muratin. Se on yksi talon emännän suosikkikasveista, vuodelta 2014. Ulko-oven pielessä, varjoisalla pöydällä kasvaa viirivehka, tyttäreltä lahjaksi saatu. Kaikki täällä nähtävät kasvit kasvavat puolihydrossa talon emännän huolimattomassa hoidossa.

Viirivehka viihtyy varjoisassa eteisessä.

Siellä se on:
salainen puutarha.

Kulkiessamme olohuoneen läpi emännän työhuoneeseen voimme nähdä oikealla muutamia isohkoja viherkasveja suurten ikkunoiden edessä. Emme nyt tällä kertaa jää lähemmin tarkastelemaan niitä, sillä varsinainen talvipuutarha on talon perimmäisessä huoneessa.

Ja nyt astumme emännän työhuoneeseen. Siellä se on: salainen puutarha.

Huoneessa oleva näyttö on aivan musta. Näyttää siltä kuin siellä ei mitään puutarhaa olisikaan, mutta hetkinen vain... Kun hieman liikauttaa hiirtä, musta ruutu muuttuu sinisävyiseksi ja siihen ilmestyy pieni kuva. Kuva on tunnelmallinen. Näyttää siltä, että siinä loistaa majakan valo kuutamossa. Voimme hetkeksi pysähtyä katselemaan tuota taianomaista kuvaa, joka on peräisin koneen omasta kuvakirjastosta oletettavasti 2010-luvulta.

Mutta nyt on aika astua salaiseen puutarhaan. Muutamalla klikkauksella portti salaiseen puutarhaan aukeaa hiljaa huristen. Eteemme aukeaa taustakuva, johon on kuvattu pioni 'Angel Cheeks'. Kuva on vuodelta 2016.

Pioni 'Angel Cheeks'

Jälleen muutamia hiiren klikkauksia... Nyt olemme polkujen haarassa. Voimme valita menemmekö katselemaan valokuvia vai tutustumaaan kirjastoon.

Aloitetaan kirjastosta ja katsellaan valokuvia sitten kierroksen loppupuolella. No, nyt edessämme on taas polkujen risteyskohta. Mennään ensin kasvikirjastoon ja tutustutaan sen jälkeen osaan, jonka nimenä on Katajakujan puutarha. Valitettavasti emme tänään ehdi perehtymään huonekasviosastoon.

Koska talon emäntä kärsii kroonisesta kirjoitusvimmasta,
täältä löytyy muistiinpanoja puutarhan eri osien vaiheista.

Nyt edessämme on kasvikirjasto. Kaikki Katajakujan ja myös perheen aiemman puutarhan, Poukantien puutarhan, kasvit on järjestetty aakkosten mukaiseen järjestykseen. Katsotaanpa vaikka mitä kohdasta J-K löytyy: jalava (sateenvarjojalava), jasmike (kameliajasmike, lostojasmike 'Tähtisilmä'), jouluruusu ('Christmas Star')...

Tässä näemme, että sateenvarjojalava on ostettu 21.5.2014 Pinsiön puutarhalta ja liittyypä puun ostoon pieni tarinakin. Tässä ovat puun kasvatusohjeet ja tässä alempana muutamia muistiinpanoja sen kasvun vaiheista.

Loistojasmike 'Tähtisilmä' on ostettu Poukantielle 2010.

Katsotaanpa vielä hieman näitä tiedostoja lisää. Koska talon emäntä kärsii kroonisesta kirjoitusvimmasta, täältä löytyy muistiinpanoja puutarhan eri osien vaiheista. Alkukulma, Autotalli, Betonipystit, Cottage Garden, Eteläreuna, Eteläterassi...

Täältä löytyvät suunnitelmaehdotukset ja istutetut kasvit sekä muut tärkeät tiedot. On hauska katsella kuinka puutarhan eri osat ovat kehittyneet vuosien kuluessa. Virheistä on hyvä ottaa opiksi ja onnistuneet ratkaisut tallentaa tulevaa käyttöä varten.

Cottage Garden oli vasta tässä vaiheessa kesäkuussa 2016.

Täältä löytyvät
salaisen puutarhan
vanhimmat osat.
Ne ovat vuodelta 2009.

Ennen kuin menemme Katajakujan puutarhaan, vikaistaanpa hieman Poukantien puutarhaa. Täältä löytyvät salaisen puutarhan vanhimmat osat. Ne ovat vuodelta 2009.

Helmililja kukkii Poukantien puutarhassa keväällä 2012.

No niin. Jatkamme matkaa Katajakujan puutarhaan. Lupasin näyttää teille valokuvia, joten lähdetäänpä menemään tuota polkua pitkin, jossa lukee Valokuvat. Ja nyt täältä avautuu huikeita muistoja kesästä, kaihoisia syyskuvia, toiveikkaita kevätkuvia. Kukkia, tunnelmia, eläinystäviä.

Täältä löytyvät niin toukokuun kuin lokakuunkin kuvat. Kasveja ja puutarhan eri osia voi katsella eri kuukausina.

Valkohäntäkauriit kuuluvat kevääseen.

Kevät on täynnä toiveita. Kirsikkapuu 'Inkeroisten kuulasmarja' kukassa.

Tulppaaneita onkin jo odotettu!

Ruusutarhassa kukkii.

Pioni 'Madame Furtado'

Rose fiilistelee syyskuisessa illassa.

Ja jos teillä on
jotakin kysyttävää,
niin olkaa hyvät vain.

Voitte tutustua näihin vapaasti hetken aikaa ennen kuin johdattelen teidät takaisin salaisen puutarhan portille. Ja jos teillä on jotakin kysyttävää, niin olkaa hyvät vain.

Joulusta on vain yksi hujaus pääsiäiseen.

Jännittävän keväisen löytöretken  saalis.

Eteläpihalla kukkii verikurjenpolvi, taaempana jättipoimulehti, pioni, loistosalvia ja Ranskantulikukka.

Tarhakurtturuusu 'Sävel'

Siperianiirikset kukkivat yhtä aikaa peittokurjenpolvien ja pionien kanssa.

Lilja 'Josephine' kukkii kesän lopussa.

Syysomena 'Grenman'

Kuunlilja syysasussa.

Täällä aukeaa kaunis näkymä
kaikkiin mitä ihanimpiin puutarhoihin.

Eikä tässä vielä kaikki. Kun me nyt palaamme sinne salaisen puutarhan portille, näytän teille vielä pari ihanaa polun päätä.

Muutama klikkaus... Blogit.fi... ja nyt: täällä aukeaa kaunis näkymä kaikkiin mitä ihanimpiin puutarhoihin. Pidän erityisesti tästä visuaalisesta ilmeestä ja siitä, että tätä polkua on tosi helppo ja vaivaton kuljeskella. Mutta nyt meidän on palattava takaisin ja näytän vielä sen toisen polun pään.

Hetkinen, klikkaan tuosta Bloggerista auki Kukka & Kaalin... Kas, täällä. Täällä etusivun oikeassa laidassa alhaalla näkyvvät kaikki maailman ihanimmat puutarhablogit – teidän bloginne. Siinäpä vasta unelmien talvipuutarha! Talvi ei ole lainkaan pitkä eikä pimeä. Eihän?

Kiitos vierailustanne! Toivottavasti viihdyitte. Tervetuloa uudestaan!

Kärhö 'Arabella'

Tämän jutun innoittajana oli 11-vuotias tyttäreni Avilla, joka kysyi: "Voiko talvella tehdä puutarhatöitä?"

Talvella voi suihkutella pölyjä huonekasveista. Ulkona puutarhapuuhia ei ole, mutta ei tarvitse ollakaan. Talvella nukutaan talviunta ja eksytään salaisen puutarhan poluille.

Kiitos, ihana Avilla, hauskasta kysymyksestä! Kysy mitä vaan -sarja jatkuu. Seuraavaksi vastaan Sinella-tyttäreni kysymykseen mielipaikastani puutarhassa. Sitä ennen kuitenkin vastaan saamaani haasteeseen ja kerron lisäksi kuntoiluharrastuksestani.

Tervetuloa, sinä Blogit.fi -sivuston kautta lukijakseni liittynyt! Tuntuu aina niin mukavalta kun on lukijoita, joille kirjoitella. Toivottavasti saat iloa jutuistani ja kuvistani.

P.S. Jos, hyvä lukijani, blogisi ei näy listallani, niin vinkkaathan siitä minulle. Liityn mielelläni lukijaksesi. Joitakin blogeja tosin Blogger piilottelee, vaikka seuraan niitä julkisesti. :( Sellainen on esimerkiksi aivan ihana blogi Puutarhurin maja. Olen yrittänyt kaikki temput, mutta kuvaa en ole onnistunut saamaan näkyviin.

22 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kiitos! Tällaisia matkoja on kiva tehdä varsinkin nyt kun pakkanen huitelee lukemissa -17 astetta :)

   Poista
 2. Taas osuit oikeaan - tällä tavoin löydämme kukin oman talvipuutarhamme! Kadehdittavalta kuulostaa kuitenkin Pauliina sinun puutarhasi - ja puutarhojesi - järjestelmällisyys. Meillä vallitsee enimmäkseen luonnonvarainen sekamelska, eli päivänkakkarat ja pionit putkahtelevat esiin vähän satunnaiseti, mutta sekapuutarhakin tuottaa iloa talvipakkasella!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Pirkko, niin mukavasta kommentistasi! Teillä on ihana vaarin torpan puutarha, olen sitä blogistasi sen verran nähnyt. Ei kuule yhtään näytä sekamelskalta - tai sitten en vain sitä ole huomannut. :) Huomioni on kiinnittynyt rehevyyteen ja runsauteen mitä meillä puolestaan vielä ei kauheasti ole.

   On niin ihanaa kun nykyään on näitä blogeja ja kaikkea muuta kivaa, niin pääsee matkustamaan talvipakkasillakin vaikka minne hienoihin paikkoihin!

   Poista
 3. Kiitos kierroksesta! Oli kaunista ja mukavaa.

  VastaaPoista
 4. Olpas viihdyttävä kierros. Kauniita kukkia ja mukavoo kerrontoo. Näitä on mukava kahella, kun pakkanen paukkuu melekein -30 . Ihme jos huomenna on alle kymmenen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Ulla, vierailustasi ja kivasta palautteestasi! Kylläpä teillä on pakkasta :-o Niinhän ne ovat ennustaneet, että pian lauhtuisi taas. Ihan hyvä, sillä on helpompi juosta kun ei ole ihan hirveästi pakkasta :)

   Poista
 5. Kiva kierros kauniissa puutarhassasi.

  VastaaPoista
 6. Toista kertaa vierailulla blogissasi. Ihastuttavan tarkkaan olet dokumentoinnut kasvit. Vähän samantapainen ollut minullakin mielessä, mutta koska en omaa kirjoitusvimmaa, tulos jäänee tylsemmäksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun löysit tänne! Joo, kirjoittamisen lisäksi tykkään kasvien nimistä ja tarinoista, niin tulee pantua niitä ylös. Enpä usko, että sinun dokumentoinnista tulisi tylsä kun vain pääset alkuun. Niitä on kiva lueskella myöhemmin ja muistella kun kasvit olivat vielä ihan pieniä :)

   Poista
 7. Ihailtavaa työtä listaamalla puutarhan kasvit tarinan kera muistiin. Kiitos tästä ilahduttavasta kierroksesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kun tulit kierrokselle mukaan! Ilo on siis minun puolellani :)

   Poista
 8. Yllättävä talavipuutarhakiarros. Orotin aiva jotaki muuta :) Mutten pettyny. Katteloohan sitä ny tällääsenä lumimyräkkääsenä päivänä miälellänsä hianoja, aurinkoosia ja kesääsiä puutarhakuvia. Sun koneen uumenista taitaa löytyä viälä monta mukavaa tarinaa ja hianua kuvaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huh, onneksi et pettynyt! Täälläkin on ollut lumimyräkkää koko päivän. On se nykyaikana niin näppärää kun ei tarvitse rakentaa orangerioita tai miksikä niitä alkuperäisiä talvpuutarhoja kutsutaankaan. Istuu vaan ja näpyttelee vähän ja sitten vaan nauttii milloin minkäkinlaisesta puutarhasta. Sinunkin puutarhassasi olen käynyt huokailemassa kaiken kauneuden äärellä. :) Sinulla on niin taitavasti suunniteltu miljöö.

   Poista
 9. Hauska talvipuutarhakäynti. Ei tullut edes kylmä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kun kävit! Joo, ei tullut kylmä ja nyt tarkenee jo ulkonakin :)

   Poista
 10. Hei kiitos, kun otit mukaan, en ollutkaan moneen vuoteen vieraillut talvipuutarhassa:) Paljon kaunista, tuolla olisi kyllä kiva vierailla myös kesäaikaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. iva kun tulit, Sirkku! Kiitos ideasta! Pitääkin järjestää jonkinlainen kesäkierros helteitten aikaan :)

   Poista
 11. Kiitos tästä ihanasta opastetusta kierroksesta!

  VastaaPoista