torstai 18. tammikuuta 2018

ARVOESINEENI

Tärkeimmät ja eniten käytetyt puutarhan työkalut? Niitä on niin monta. Miten valita vain kolme? Mitkä työkalut ottaisin mukaan autiolle puutarhalle? Mitkä ovat ne, joita ilman ei voi tulla toimeen? Mitkä työkalut odottelevat terassin pielessä aina valmiina?

Nämä työkalut ovat aina valmiina palvelemaan.

Lopulta päätin valita kolme arvoesinettä ja kas vain, vastaus onkin aivan helppo.

Ne ovat arvoesineitä,
joita ei noin vain korvata uusilla.

Kaikkea ihanaa en voi  saada mukaan, joten Jamie Oliverin sekatöörit eivät mahdu mukaan, vaikka ne ovatkin kauniit ja kätevät. Ei auta sekään, että ne on ostettu Pirkkalan Hong Kongista. Päätän, että arvoesineiden kolmen kärkeen pääsevät vain ne tärkeät, kauniit, kätevät ja paljon käytetyt työkalut, joihin liittyy myös suuri tunnearvo. Ne ovat arvoesineitä, joita ei noin vain korvata uusilla.

Kottikärryt.
Minun kottikärryni ovat rakennuskärryt vuodelta 1996 – siis 22-vuotiaat jo! Ostin ne tallikärryiksi hevosen lannan ja kuivikkeen kuskaamista varten. Puutarhakottikärryt olisivat olleet aivan liian pienet tuohon tarkoitukseen.

Nuo uskolliset apulaiseni ovat muuttaneet mukanani viisi kertaa. Ne ovat kauniisti patinoituneet. Rengas on vaihdettu, mutta muuten ovat pysyneet ehjinä. Uskoisin niiden palvelevan vielä ainakin toiset 22 vuotta.

Kottikärryt pääsevät harvoin kuvan päätähdeksi, mutta tässä olen halunnut kuvata juuri kottikärryjä. Kuva on vuodelta 2011.

Minulla on sellainen aavistus,
että saatan saada niitä vielä kaksi lisää.

Kuokka.
Minulla on kolme melkein samanlaista, mutta silti uniikkia kuokkaa. Olen saanut ne lahjoiksi lapsiltani, jotka ovat tehneet ne itse koulun teknisen työn tunneilla. Minulla on sellainen aavistus, että saatan saada niitä vielä kaksi lisää. Kaksi pojistani on vielä menossa yläasteen tekniseen työhön. Jipii - ei ole huolta kuokkien hankkimisesta koko elinaikanani!

Kuokka on uskomattoman monipuolinen työkalu. Sillä voi kaivaa, vääntää, möyhentää ja tasoittaa. Toisinaan se korvaa lapionkin. Käytän kuokkaa keväästä syksyyn moneen eri hommaan. Istutushommissa se on aivan välttämätön.


Kastelukannu.
Uudessa puutarhassa kasteltavaa riittää. Uusin kastelukannuni on oikeasti vanha. Sain sen syntymäpäivälahjaksi. Siskoni oli aikoinaan ostanut sen huutokaupasta.

Tuo lempikannuni on hieman muita sinkkikannuja painavampi, mutta sen muotoilu päihittää uudet kannut mennen tullen. Sen suihku on tasainen ja juuri sopiva uusien istutusten kasteluun. Kesällä se on terassin pielessä ja talveksi nostan sen sisälle koristeeksi.

Kastelukannussa oli huikean kaunis asetelma ranskalaisista tulppaaneista, Afrikanliljoista, heinistä ja vihreistä oksista.

Tämän jutun innoittajana oli Vaarin torpan puutarhassa -blogin Pirkko Kovero, joka kysyi: "Mitkä kolme puutarhan työkalua ovat sinulle kaikkein tärkeimmät ja eniten käytetyt?" Kiitos vielä kerran, Pirkko! Innoissani mietin vastausta tähän kysymykseen.

Kysy mitä vaan -sarja jatkuu. Vastaan ensi kerralla Sinella-tyttäreni kysymykseen mielikasvistani.

18 kommenttia:

 1. Sinulla on todella arvokkaat kuokat, ihanat lapset sinulla!
  Kastelukannukin on niin kaunis ja mikä parasta, jos vielä on käytännöllinenkin.

  Minun tärkein puutarhatyökaluni taitaa olla kiltti mies, joka toteuttaa minun ideani :D
  No, on minulla kyllä ihan omiakin työkaluja.....
  Leppoisaa torstai-iltaa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, en ole tuollaisiin kuokkiin törmännyt kaupoissa, joten ovat senkin puoleen arvotavaraa :) Niiden arvo vain nousee kun lapset kasvavat ja aikanaan muuttavat kotoa. Muistan heitä usein kun kuokkaan tartun.

   Kastelukannu on senkin takia niin kiva, että sillä on tarinansa ja historiansa.

   Niinpä. Kiltti mies voittaa arvokkaimmatkin työkalut mennen tullen. :) Jouko joskus naureskelee, ettei kyllä olisi arvannut mihin kaikkeen sitä joutuu kun naimisiin menee.

   Kiitos mukavasta kommentistasi, Marja, ja oikein hyvää illan jatkoa sinullekin!

   Poista
 2. Hyvin olet valinnut puutarhan arvoesineet. Nuo ovat todella sellaisia joita ilman ei voisi olla. - Mukavaa viikonlopun alkua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Anneli! Jos arvoesineitä olisi saanut valita useamman, niin oma käteen sopiva lapio olisi ollut myös yksi mainitsemisen arvoinen - varsinkin itse toivottu ja lahjaksi saatu :). En sentään käynyt itse ostamassa ;).

   Niinpä, viikonloppu häämöttää jo. Hyvää loppuviikkoa sinullekin!

   Poista
 3. Ilman noita työkaluja ei puutarhuri missään tapauksessa tulekaan toimeen. Kuokka....aivan mahtava työkalu moneen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tule, ei :) Ja sitten kun puutarhuri huilaa, työkalut saavat olla somisteina. Joo, en aluksi tajunnut miten moneen kuokka on aivan passeli.

   Poista
 4. Arvoesineitä tosiaan, sekä käytännön syistä että tunnesyistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, toisinaan vanha on parempi kuin uusi ja käsin tehty on aina arvokkaampi kuin liukuhihnalta tuullut. :)

   Poista
 5. Tosi arvokkahia ja arvo nousoo käytön myätä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niitä on niin kiva käyttää kun niihin liittyy paljon tunnetta :)

   Poista
 6. Minä hetken pohdin tuota kuokkaasi :) Minulle kuokka on iso ja pitkävartinen työkalu, jolla kaivetaan ojia. Se "suo, kuokka ja Jussi" työkalu. Tuo kuvan taidonnäyte on käsihara yhdistettynä istutuslapioon pohjalaisittain. Viimeisen päälle hyvä työkalu, ja kuvasta näkee sen tehdyn kunnon materiaalista. Olet onnekas, kun saat tuommoisia ihan tunnevarmoina muistokappaleina! Nimitykset vaihtelevat alueittain ihan selvästi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle kuokasta tulee ensimmäisenä mieleen perunakuokka, sellainen puolipitkävartinen. Siis melkein sitä suo, kuokka ja Jussi -tyyliä. Katsoinpa huvikseni netistä: Fiskars myy tuon minun kuokan tapaista välinettä kuokkana. Täytyy kyllä sanoa, että itku tulisi, jos sellaiseen pitäisi omani vaihtaa.

   Nimitykset varmasti vaihtelevat. Täällä kuokka ja kuokkiminen tuntuvat olevan yleisnimityksiä vaikka mille :) Ja kuten sanoit, on viimeisen päälle hyvä työkalu, varsinainen monitoimisellainen!

   Poista
 7. Tärkeitä työkaluja oot valinnu. Ihana kun vielä lapsilla tietetään tuommosii tarpeellisii työkaluja. Ikuisesti on varmasti tekijällä kuin suajallakin muistoissa. Miullakin on poikiin töitä vielä käytössä ja ne on aarteita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, onneksi ainakin täällä maalla teetetään vielä kuokkia. Saunakauha on se ensimmäinen työ. Niitäkin alkaa olla loppuelämän tarpeisiin :) Joo, kyllä lapset aina ilahtuvat kun näkevät itse tekemänsä työkalun käytössä.

   Poista
 8. Kiitos Pauliina perusteellisesta vastauksesta! Nämä kaikki työkalut ovat noita kunnon välineitä, jotka kestävät vaikka sukupolvelta toiselle. Niissä on työn tuomaa patinaa, mutta niistä myös näkee, että niitä on hoidettu hyvin. Samoilla kaluilla voi taas tarttua töihin jatkossa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi hyvästä kysymyksestä! Moniin työkaluihin onkin syntynyt lämmin suhde, sillä kesällä ne ovat niin keskeinen osa puutarhapäivää. Onneksi parhaimmat työkalut ovat kestäviä. Toivottavasti seuraava sukupolvikin innostuu puutarhapuuhista, olisi hyvät välineetkin tarjolla :)

   Poista