lauantai 25. maaliskuuta 2017

UUTISIA

Katajakujan kanalassa on ilmennyt kovaa tipukuumetta. Yksi Mille Fleur-rodun kanoista on hautonut jo kolmatta viikkoa. Vaikka munat on päivittäin ryöstetty, kana jatkaa hautomistaan.

Juuri tämän pesän suosion syy on toistaiseksi tuntematon.

Tilanne on vaikea, sillä munien hautominen on kielletty sukusiitosriskin vuoksi. Lisäksi kanalan laajentamismahdollisuudet on evätty jo ennen kuin niitä on anottukaan.

Tilanne on nyt riistäytymässä käsistä, sillä yhtä munaa / tyhjää pesää pyrkii hautomaan 3-4 kanaa ja haudontapesästä syntyy välienselvittelyjä. Sen sijaan kolme muuta haudontapesää ovat tyhjinä.

Pesään jonotettiin loppuviikolla. Luotettavasta lähteestä saadun tiedon mukaan pesään pääsemiseksi käytettiin myös kyseenalaisia keinoja.

Tilanteeseen on yritetty puuttua, mutta tuloksetta. Nyt tilanteen ratkaisemiseksi etsitään uusia keinoja. Yhdeksi ratkaisuvaihtoehdoksi on esitetty 3-4 siitosmunan hankkimista vieraasta kanalasta. Asia on vasta esityslistalla.

Tartuntalähteestä ei ole tietoa, mutta syyksi epäillään kevättä ja lisääntynyttä luonnon valoa. Lisäksi rodun perinnöllisillä ominaisuuksilla arvellaan olevan vaikutusta asiaan.

Asiantuntijoiden mukaan mahdollisten siitosmunien tulisi olla kääpiörotua.

Kaikki tiedot mahdollisista siitosmunista pyydetään ilmoittamaan kommenttiosioon.


8 kommenttia:

 1. Siitosmunista en valitettavasti tiedä yhtään mitään 😊, mutta toivottavasti niitä löytyy. Nämä kanapostaukset ovat suosikkejani. Jotenkin kanat ja niiden touhut ovat sympaattisia ja saavat hyvälle mielelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi kiva kuulla, että pidät kanapostauksista! Kanalassa aina sattuu ja tapahtuu. Juuri kun luulee, että kaikki on hyvin ja rauha maassa, niin tulee taas jotain, kuten nyt tuo haudontahässäkkä. Se on aikamoinen härdelli kun 4/5 kanoista haluaisi hautoa ja vieläpä samassa pesässä. :)

   Poista
 2. Laita munanetti.net ostetaan-palstalle kysely, niin eiköhän siitosmunia löydy. Mitä jos tilapäisesti tukkisit tuon suosikkipesän vaikka pahvilla pariksi päiväksi - muutos saattaa sekoittaa kananaivot sen verran, että hetkeksi unohtavat hautomisen. Mutta vain hetkeksi, sillä kevät vaatii haudontaa siihen taipuvaisilla roduilla. Munanetissä on monenlaisia, hyviä ohjeita. Sitä kannattaa joutoaikoina lueskella. Ja munamäärästä sen verran, että puolet kuoriutujista on kuitenkin kukkoja. Kolmessa munassa huonolla tuurilla saat kolme kukkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pesän tukkimista on kokeiltu, mutta vaihtavat sitten pesää ja riitelevät toisesta pesästä :( Mille Fleur-rotu on kyllä sellainen, että haudontavietti on kova. Mielelläni antaisinkin hautoa, jos tipuille olisi ottajia. Pelkään vaan, ettei uutta kotia löydykään. Siksi mietin pienintä mahdollista siitosmunien määrää, ettei olisi niin vaikea löytää kaikille koteja - varsinkin, jos tulisi ne kolme kukkoa! Kiinnyn niin kovasti niihin, että pataan olisi vaikea panna :(

   Ihanteellisinta olisi kun saisi antaa hautoa "tilauksesta" jollekin sellaiselle, jonka omilla kanoilla ei haudontaviettiä ole. Sellaisen ilmoituksen voisinkin värkätä sinne munanettiin :)

   Poista
 3. Siitosmunista en osaa sanoa, mutta hauskoja kotkottajia sinulla. Kiitos blogiini syksyllä jättämästäsi kivasta kannustavasta kommentista. Nyt on taas yritys päällä alkaa vähän säännöllisemmäksi bloggaajaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Virve! Tosi mukava kuulla, että olit ilahtunut palautteestani! Sinulla on kiva tyyli kirjoittaa, niin myönteisen palautteen antaminen on helppoa.

   Niinpä. Kanat ovat aika hauskaa porukkaa. Aina sattuu ja tapahtuu :)

   Poista
 4. Kylläpä kananhoito on mielenkiintoista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös vain olekin ;) Joskus kyllä tuntuu, että sellainen tasapaksu elämä olisi välillä ihan paikallaan :)

   Poista