tiistai 28. maaliskuuta 2017

MINUN PUUTARHANI AAKKOSET: X

Sarja jatkuu komeilla vierasperäisillä kirjaimilla. Wau! Sain monta hienoa kommenttia. Kiitos niistä!  Ensin yhteenwetoa W:stä.

Taas opin vaikka mitä. Tiarella wherryi eli tupastiarella muistuttaa rönsytiarellaa, mutta ei tee rönsyjä. Anemone hybr. 'Wild Swan' muistuttaa mielestäni kuvan perusteella syysvuokkoa, mutta kukkii melkein koko kesän, kesäkuusta syyskuuhun. Ei huono tieto sekään. Vuokko 'Wild Swan' on syysvuokko, mutta sen syksy alkaa jo kesällä ja jatkuu vaikka kuinka pitkään.

Googlettamalla opin myös, että sinikukkainen Wulfenia ei tarvitse turvakotia talvella, sen kylmä pelottomuus zone on 5-9 ja valo tarpeiden on semi-sävy / auringonvalo ja elinikäinen on.

Tämän loistopäivänhattu 'Green Wizzardin' kukka on lopulta kuin Pekka Puupään hattu.

Weigela eli kotakuusama ja Wisteria eli sinisade ovat arkoja kaunottaria. 'Waterlily' syysmyrkkyliljalla on kauniit kerrotut kukat. Laukka 'White Sensation' tuskin riitelisi minkään kasvin kanssa. Sitä voisi kokeilla. Keltaisen ja oranssin ystävälle wanhanajan pikkutulppaani 'Whitallii' on hyvä valinta.

Jalokuunlilja 'White Feather' nousee keväällä valkolehtisenä ja muuttuu vähitellen vihreäraitaiseksi. Ihania ovat myös akileija 'Winky Red & White', tarhajouluruusu 'White Lady Spotted' ja espanjankurjenpolvi 'Wargrave Pink'. Tuo kurjenpolvi pitääkin panna heti haavelistalle. Kurjenpolville on aina käyttöä.

Kärhöjen, pionien ja ruusujen ystäville on tarjolla viininpunainen viinikärhö 'Walenburg', valkoiset pionit 'White Wings' ja 'Charles White' sekä vaaleanpunainen 'Wladyslava' sekä ruusut 'William Baffin' ja 'William's Double  Yellow'. 

Unelmia ruusuista -blogin Titalla on ikioma Woodland. Kuulostaa hyvältä!X
X = TIKUT RISTISSÄ.

Ei, puutarhani X ei ole ’Xerxes’. Ostin tuon kärhön muka kauniin taivaansinisenä, mutta ihan tavallinen lilahan se oli. Kaunis se toki on, sitä ei käy kiistäminen. Sitä minä vain, että puutarhaintoilija tulee huijatuksi tuon tuostakin. Se kuuluu asiaan. Miksihän kamerat vääristävät lilan taivaansiniseksi, mutta eivät kai koskaan toisinpäin? Kauan luulin, että yhdessä tietyssä verkkokaupassa on poikkeuksellisen hyvä valikoima sinisiä iiriksiä kunnes tajusin, että heillä vain on hieman erilaiset kameran säädöt kuin muilla...

Minun puutarhani X on se, etten pane tikkuakaan ristiin ulkoisten paineiden vuoksi. Puutarhani ei ole näytön paikka eikä työleiri. Itse saan itseäni välillä käskeä, mutta sitä ei lasketa. Puutarhani voi näyttää työleiriltä, mutta sitä se ei ole. Puutarha on nautiskelua varten – saa kärrätä kiviä ja hiekkaa, kaivaa ja myllätä ja nauttia siitä. Kuntokin kasvaa. 

Saa nauttia siitä ihanasta olosta, joka tulee kun on päivän huhkinut ja illalla katselee uusia istutuksia. Saa nauttia yhä uudelleen nousevista perennoista, uusista kokeiluista, suunnitelluista tai suunnittelemattomista kasviyhdistelmistä. Saa yllättyä kasvun voimasta. Saa käveleskellä ja vain tuntea kevään, kesän, syksyn ja talven konkreettisesti ja joka solullaan.

Voisin hankkia vaalean naruista punotun riippumaton, koska se on kaunis ja perhe voisi pitää siitä. Itse tuskin siinä viihtyisin. Minä olen syntynyt työmyyräksi. Onneksi nautin siitä.

Kun työmyyrä pääsee vauhtiin, eivät esteenä ole rankkasade tai kylmyys.

Olisi hauska kuulla, mikä on sinun X.


Tervetuloa, Virve Haapala, lukijaksi! Toivon, että blogini tuottaa sinulle iloa.

14 kommenttia:

 1. X on risteytys eli vaikkapa Philadephus x lemonei eli pikkujamike tai Anemone x hybrida eli tarhasyysvuokko. Kaikkea kivaa ne saakin risteytetty meidän tarhureiden iloksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaan. Aika monta risteytystä itsellänikin on. Kiva kun hoksasit tuon :)

   Poista
 2. Edelliseen tuplaveehen vähän myöhässä Woodstock-hyasintti, ihana, sitä jaksan kaikille suositella!

  Jotain täytyy löytää äksällä...no tietenkin, ennen tätä kasvatin paljonkin -
  Xeranthemum bracteatum, voisin sitä taas joskus ottaa repertuaariini :D

  X on aika haastava kirjain ihan pelkiltään, tuo Titan oivallus oli tosi nerokas!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla ei ole koskaan ollut hyasintteja, mutta kokeiltavahan niitä on kun kerran suosittelet :) Tuo mainitsemasi lajike on varmasti näyttävä.

   Joo, äksät on aika vähissä. Omassa Aapisessani X oli Xerxes. Muistan sen yhä ensimmäiseltä luokalta ;)

   Poista
 3. Kivaa, kun haastat meitä lukijoitakin vähän hieromaan aivonystyröitämme. X tuntui alkuun haasteelliselta,kun tuo Xeranthemum jo mainittiin. Sattumalta löysin googlettamalla Xanthoria parietinan eli haavankeltajäkälän. Tulevan kesäkodin pihasta löytyy lähes luonnontilainen haavikko ja siten paljon tätä väripilkkua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta on aivan mahtavaa, että lukijat ovat lähteneet tähän leikkiin niin hyvin mukaan. Jokaisesta kirjaimesta on tullut esiin jotain hauskaa ja mielenkiintoista. Ja aina oppii uutta kuten nyt tuon haavankeltajäkälän. Olenhan sitä paljon nähnyt, mutta en olisi osannut sitä nimetä :)

   Poista
 4. Eilee olis saanu vetää ristin/rastin peräseinähän. Isäntä toteutti kaks mun pitkäaikaasta toivetta. Paloo moottorisahalla mulle harmaata laronseinää ja kaatoo pellonreunasta koivun, josta sain risuvärkkiä :)
  Ja kasvipualen äksä 'Xenox' mikä o hiano tummalehtine isomaksaruaho.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Wau! Sulle on varmaan tulossa jotain hienoa noista tarvikkeista päätellen. Ja on aina upea tunne kun joku kauan toivottu asia nytkähtää etenpäin :)

   Minullakin on pari tummaa isomaksaruohoa, mutta ei juuri tuota mainitsemaasi. Kyllähän noin komeille kasveille aina käyttöä on.

   Poista
 5. Miten tänne aakkosten loppupäähän ovatkaan kertyneet kaikki aakkosten konstikkaat kirjaimet!?
  Ajatttelin jo, että yhtääm äksää ei meiltä löydy, mutta juuri järjestelin ensi viikonloppuna kylvettäviä siemeniä.
  Monen vuoden tauon jälkeen ostin lavakauluskasvimaaan cottage gardeniin kylvettäväksi paperikukan siemeniä, joiden sukunimi on Xeranthemum annuum!
  Näitä kasvatin aikoinaan paljonkin silloin, kun kuivakukat olivat trendikkäitä. Ja siitähän on aikaa :D
  Cottage Gardenissa pitää olla paljon kaikenlaisia kukkia ja paperikukat ovat juuri omiaan sinne, iloisen värisiä, kestäviä ja helppoja kasvattaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanos muuta ja muutama aika haasteellinen tapaus on vielä edessä :)

   Voi, miten lämpimiä muistoja tulikaan mieleeni tuosta mainitsemastasi kuivakukkatrendistä. Olin silloin opiskelija ja värkkäsin kuivakukista monenlaisia kransseja ja kimppuja opiskelijaboxini somisteeksi :) Milloinkahan ne taas tulevat muotiin ;)

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Oi, ilman Avantia muotoilisin maata varmaan vieläkin ;) Enää sille ei niin paljon ole käyttöä kuin alussa, mutta ei olla raaskittu myydäkään. Jos tulee laajennettua puutarhaa, niin taas sille on kovasti käyttöä.

   Poista
 7. X on minun puutarhassani kaikki exät. Niitä on harmillisen paljon: eniten entisiä kasveja löytyy kärhöistä (varmaan parikymmentä exää ja vain muutama nyxää) ja syysvuokoista, joiden tieteellinen nimi on muuten osuvasti 'anemone hupehensis' - sinne hupenevat joka vuosi. Mutta silti niitä tulee aina hankittua.

  Muita mieleenpainuvia exiä ovat kertarysäyksellä hävinneet pinkit värililjat (joille on tänä kesänä tulossa korvaajia) ja päärynäpuun juurelle istutetut lukuisat köynnökset. Päärynän tietämillä maassa lienee joku tauti, sillä siinä eivät menesty köynnökset (esim. köynnöskuusamat) eivätkä lähistöllä edes varrelliset herukkapensaat, joita olen siihen istuttanut useamman. Tuntuu, että kaikkiin iskee lakastumistauti, vaikka se ei kuulemma olekaan syyllinen. Kasvit - exiä kaikki.

  Positiivisiä exiä ovat tylsän avoin ja kitukasvuinen nurmikenttä sekä olemattomasti kasvanut takapihan pensasaita, joka korvautui ryhdikkääksi leikattavalla tuija-aidalla. Myös toinen mänty muuttui polttopuiksi, yksi jättiläiseksi kasvava puu riittää tämän kokoiseen pihaan! Tilalla on omenapuu, joka on sekin ehtinyt olla jo kerran liian hyvin pupulle maistuva laji, exä sekin, nyxässä on puolestaan aiempaa parempi suojaus, joten se on päässyt tuottamaan satoa myös meille.

  Sini K.
  kasvihormoni.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on onneksi niin huono muisti, etten juuri muista menettämiäni kasveja :) Usein harmittelen huonoa muistiani, mutta olen yrittänyt kääntää sen edukseni. Sanotaanhan, että onni on hyvä terveys ja huono muisti.

   Olet tehnyt viisaita ratkaisuja puutarhassasi. Voin hyvin kuvitella miten ihana tausta leikattu tuija-aita on muille istutuksille. Eikä kitukasvuisesta nurmikosta ole iloa kenellekään. Sen verran olen blogiasi seurannut ja puutarhakuviasi nähnyt, että niitä onnistuneita nyxiä riittää! Sinulla on upea puutarha.

   Poista