perjantai 3. maaliskuuta 2017

MINUN PUUTARHANI AAKKOSET: Q

Sarja puutarhan aakkosista jatkuu. Parhaimmat kiitokseni! Olitte taas perusteellisesti paneutuneet asiaan ja paljastaneet puutarhojenne parhaat P:t. Ensin yhteenvetoa niistä.

Päällimmäisinä päässä pyörivät oma perhe, piha, puutarha ja oma rakas. 

Perennoista pioni on paras, perinteikkäänä tai uutena. Pioneista listalle poimittiin muun muassa kaukasianpioni ja ruusupioni. Pioneissa on kaikki niin ihanaa. Jopa nimet ovat niin kiehtovia, että pionin voisi hankkia vaikkapa pelkän nimen vuoksi: 'Huurretta suuteleva kukka', 'Eden's perfume', 'Angel Cheeks'...

Enkelin posket

Pelakuut paistattelevat päivää monen ikkunalaudalla. Päivänliljat ja Papaverit eli unikot pulppuavat iloa. Punahatut ja punalatvat houkuttelevat perhosia. Pulsatillat eli kylmänkukat pysähdyttävät herkällä kauneudellaan. Pienikukkainen kämmekkäkasvi Platanthera bifolia eli valkolehdokki on Kivipellon Sailan aarre. Kukkia & haaveita -blogin Sirkku kirjoitti perennoistaan mukavasti.

Pirteät Primulat eli esikot palkitsevat puutarhurin. Erityisesti mainittiin p.auricula eli kultaesikko. Minä puolestani olen pitkään haaveillut kerrotusta valkoisesta esikosta ja nyt Kivipellon Sailan vinkin avulla minulla on mahdollisuus hyvällä onnella toteuttaa unelmani! Barnhavenista Ranskasta niitä kuulemma saa. Sen voin luvata, että niillä sivuilla saa pään pyörälle - ellei se ennestään jo satu olemaan. Valikoimaa on paljon, eivätkä postikulutkaan päätä huimaa.

Potagerista ja pergolasta haaveillaan sekä polusta, joka johdattaisi pihalammen rantaan. 

Multaa ja mukuloita -blogin Piparminttu puhui piparmintun puolesta. Puolukat, perunat, porkkanat, punajuuret, pinaatit ja pavut poimitaan puutarhajuhlien herkuiksi.

Puutarha ilman puita ja pensaita on paljas. Puut ja pensaat kukilla ja ilman ovat siis pihapiirin pelastus. Puista mainittiin erityisesti piceat eli kuuset: surukuusi, kultakuusi, purppurakuusi, käärmekuusi sekä kumopata, joka tekisi Kivipellon Sailan ikionnelliseksi.

Suvikummun Marja kehui Prunus 'Accoladen' eli koristekirsikka Kevätsuudelman sekä Prunus Sargentiin eli rusokirsikan niin, että pitäisi niille alkaa paikkaa katselemaan.

Unelmia ruusuista blogin Tita ja Navettapiian puuhamaa-blogin Navettapiika tarvitsevat projekteihinsa pahaa sisua, mutta minä pärjään pyytämällä apua. No, minulla on sen puoleen hyvä tilanne, että mies ehtii paremmin auttamaan kun yrityksessämme on kesällä vuoden hiljaisin kausi.Q onkin yllättävän helppo. Minä saan valita kahdesta: tulppaani 'Queen of Night' tai pioni 'Blush Queen'. Kolme kappaletta 'Blush Queen' -pioneja ovat tosin vasta tulossa. Tilasin ne juuri. Päädyn tulppaaniin.

Q
’QUEEN OF NIGHT’.


Yksinkertainen on kaunista

Olen tulppaani-ihminen. Kuitenkin joka kesä päätän, etten nyt tänä syksynä istuta tulppaaneja. Ryhdyn järkeväksi ja istutan narsisseja ja muita kestävämpiä sipuleita enkä mokomia hienohelmoja, joka kukkivat kevään tai pari ja taantuvat sitten. 

Ja kun syksy tulee, istutan tulppaanien sipuleita hulluna. Keväällä nautin ajatuksesta, että sittenkin tulin istuttaneeksi ne sipulit.

’QUEEN OF NIGHT’ on yksi suosikeistani kahdesta syystä. Sen tummalla olemuksella on helppo luoda terää kukkaryhmään. Jo muutama yön kuningatar hempeän vaaleanpunavoittoisessa penkissä antaa ilmettä ja ryhtiä. Toinen syy on kestävyys. Lajike ei taannu ihan niin nopeasti kuin monet muut tulppaanit.


’Queen of Night’ taipuu niin solistiksi kuin säestäjäksikin. Tässä iloisessa penkissä Kuningatar on kuin hyvä basso taustalla. Valkoisten tulppaanien keskellä ’Queen of Night’ onkin päätähti, vaikka on yksinkertaisen koruton.

Mikä on sinun Q?

12 kommenttia:

 1. Queen of night on kyllä ihana. Vähän oli hankala kirjain, mutta yhden keksin. Metsätammi (quercus robur)kasvaa pihassa kaupungissa ja on kovasti mieleeni. Se ei ole vielä sellainen komea paksurunkoinen vanhus, joita täällä päin näkyy, mutta ihan puun kokoinen jo. Terhoja se tekee kovasti ja pieniä tammen alkuja saa nyhtää penkeistä kaksin käsin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva! Metsätammi kuulostaa ihanalta. Vielä ihanampaa olisi katsella sellaista paksurunkoista kunnioitusta herättävää ja mielikuvitustakin kiehtovaa vanhaa tammea ;) Onneksi nuorikin tekee jo terhoja ja lehdet ovat kauniita.

   Poista
 2. Tuo 'Queen of night' on todella vaikuttava tulppu, toivottavasti meilläkin ensi kesänä se kukkisi kauniisti...

  Hätäisenä hämäläisenä laitoin oman Quuni seuraavaan postaukseen...voi että! Eli Quercus-suku tietenkin, muutkin kuin rubra! Rakastan niitä niin kovin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä hätää, olisin löytänyt Q:n väärästäkin jutusta :)

   Tammi on kyllä hieno ja punatammi varmasti samoin. Sellainen paksurunkoinen komeus kun jonakin yönä ilmaantuisi pihaan ;)

   Poista
 3. Q-kasvien kohdalla on pakko mainita kaunotar, jota joskus kutsutaan nimellä QUEEN ANNE`S LACE eli porkkana Daucus carota. Se tarkoittaa oikeasti villiporkkanaa, mutta jos tavallisen porkkanan antaa toisena vuotena muodostaa kukat, saa kauniin pitsimäisen kukinnon. Kyseinen nimi tulee kuulema se mukaan, että aikoinaan Englannin kuningatar Anne oli taitava pitsin valmistaja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoista! En ole ennen kuullutkaan tuollaisesta. Siinä olisikin hyvä puutarha-aiheisen tietokilpailun kysymys: Millainen on porkkanan kukka?

   Poista
 4. Piti oikein katselle löytyykö meiltä mitään Q-juttuja, ja löytyihän niitä muutamia kuningattaria:) Siperiankurjenmiekka `Snow Queen`ja Loistosalvia `Blue Queen´ sekä kaunis köynnösruusu `Quandra`
  Ja pari pionia myös;)
  `Qi Hua Shuang`eli `Huurretta suuteleva kukka` ja
  `Qiao Ling´eli `Smart Girl

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loistavaa! Minulla on tuosta luettelosta vain iiris. Se kukki ensimmäisen kerran viime kesänä, mutta aika vaatimattomasti. Toivottavasti siitä vielä tulee nimensä veroinen. Iiriksethän kaunistuvat vanhetessaan :)

   Pitääpä vielä tarkistaa minkä niminen minun loistosalviani on - jos vaikka sattuisi olemaan kuninkaallisia ;)

   Poista
 5. Tämäpä vaati miettimistä, oli vielä niin keväisen kaunis viikonloppukin, että piti kaikki mahdollinen aika olla pihalla!
  Meiltä taitaa löytyä kaksi Q:ta pihalta.
  Parthenocissus quinquefolia, imukärhivilliviini, joka meillä on maanpeittokasvina ruusutarhan takana. Sille olisi tarkoitus rakentaa rauniomuuri kiipeilytelineeksi. Kunhan ehditään.
  Kuten pionin pihasta, meiltäkin löytyy Qi Hua lu Shuang, jolla tyrmäävän ihana kukinta!
  Queen of night-tulppaani on myös muutama vuosi sitten kukkinut ruusutarhassa, mutta luulen, että se on jo taantunut kukkimattomaksi.
  Aikoinaan meillä oli myös Queen Elisabeth-ruusuja, mutta ne eivät selvinneet talvista. Nykyään en enää edes yritä kasvattaa ryhmäruusuja, pensas- ja puistoruusut valtaavat nyt pihaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Marja! Sain sinulta vinkin: imukärhivilliviinin voisi laittaa muurille kiipeilemään. Meillä ei sellaista romanttista rauniomuuria ole, mutta kivimuurilla se voisi olla ihan loistava. Sehän on hyvä kasvamaan ja varsinkin syksyllä aivan upea.

   Minä olen hypännyt kevyesti kaikkien ryhmäruusujen yli. Ei minusta ole niitä paapomaan. Pensasruusuja minulla on vähän, mutta lisää on suunnitteilla. Yritän valita sellaisia, joita ei juuri tarvitsisi peitellä.

   Niinpä. Viikonloppu tosiaan oli kaunis. Nyt on pilvistä, mutta tuntuu, että "oikea" kevät alkaa ihan millä hetkellä hyvänsä :)

   Poista
 6. Oi, miten unohdinkin upeat Queen of night-tulppaanit pihaltani! Toivottavasti vielä nousevat, eivätkä pahoittaneet mieltään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan! Yritän joka vuosi ainakin pussillisen näitä tummia istutella, jotta eivät ihan kokonaan häviäisi. Viime syksynä tosin istuttelin vain muita, joten laskusuhdannetta luvassa meillä :(

   Poista