tiistai 14. maaliskuuta 2017

MINUN PUUTARHANI AAKKOSET: T

Sarja puutarhan tärkeistä asioista jatkuu. Ensin kiitokset kommenteistanne ässään!

Siinäpä suuret suosikit, 
satumaiset, suloiset, suurenmoiset, somat,
sopivat, sinnikkäät ja sitkeät, sädehtivät, säihkyvät, sykähdyttävät,
sirot, sievät, söpöt, sirkeät ja säväyttävät
puutarhojen tähdet:

sade
sipuli
saavit
sangot
sammal
saappaat
sadettimet
syysasterit
sateenvarjo
sanomalehdet
syysmaksaruohot
Suviruusu 'Poppius'
'Sarah Bernhardt' pioni
Sedumit eli syysmaksaruohot
syysleimut: syreenileimu ja muut
Saxifraga x urbium eli posliinirikko
Sanguinaria canadensis 'Multiplex' eli pallolumikki
Sanguisorbat eli luppiot: nuokkuluppio, komealuppio, kiiltoluppio
Syreenit: pihasyreeni, puistosyreeni 'Tammelan kaunotar', pikkusyreeni 'Palibin', jalosyreeni 'Mme Lemoine' ja 'Moskovan kaunotar', Syringa Bloomerang 'Dark Purple' ja 'Pink Perfume'
Sorbukset eli pihlajat: makeapihlaja, pylväspihlaja, helmipihlaja
Soldanella montana eli metsäalppikello
Stachys macrantha eli jalopähkämö
saniaiset: kotkansiipi ja muut
saksankurjenmiekat
Sinin sähkölammas
spireat eli angervot
sinivuokot
sammakot
syklaamit
sisiliskot
salaatti
sakset
saarni
siilit
sisu

Minun nuori Isabellansyreeni 'Coral' on juuri aloittelemassa kukintaansa muurin edessä viime kesäkuussa.

Ja sitten ässästä seuraavaan eli tärkeisiin T-asioihin. Valitsen T:stä kaksi. Ah, niin ihanat puutarhani tädykkeet, törmäkukat, tuijat ja muut saavat tilaa toisella kertaa.


T
TOMAATTI. TULPPAANI.

Olen TOMAATTIEN suurkuluttaja. Varsinkin kirsikkatomaatteja napostelen mielelläni pitkin päivää. Haaveilen tomaatin kasvatuksesta, mutta olen siinä surkea.Ensimmäinen kriteerini tomaattilajiketta valitessani on se, että varkaita pitää saada poistaa. Siitä tulee miellyttävä tuoksu ja lapsuusmuistot mieleen. Isäni kasvatti tomaatteja. Kasvihuoneen ovella vastaan tulvahti voimakas, vähän eriskummallinen tomaatin tuoksu. Jos joskus dementoidun, toivon, että minulle annettaisiin tomaatin versoja hypisteltäväkseni. Se voisi olla hyvää lääkettä moneen vaivaan.

Sanoin olevani surkea tomaatin kasvattaja. Turhaa negatiivisuuta tuollainen ajattelutapa! Jos asiaa ajattelee positiivisesti, olen kehittyvä tomaatin kasvattaja. Satoni nousevat monta kymmentä prosenttia joka vuosi. Aika huikeaa! 

Aloittelin muutamia vuosia sitten muutamalla taimella. Unohdin kastella niitä riittävästi ja lannoituskin taisi jäädä. Tuloksena oli muutama epämuodostunut tomaatti.

Jossain vaiheessa kokeilin altakasteluruukkuja. Kastelussa onnistuin paremmin, joskus jopa lannoitinkin, mutta taimien tukeminen jäi retuperälle. Taimet retkottivat holtittomasti, mutta ne tekivät herkullisia raakileita, joita vesi kielellä katselin. Heti kun raakileet alkoivat punertaa, kesäkanamme tulivat ja nokkivat ne parempiin suihin. Meille jäi muutama tomaatti, jotka ehtivät kypsyä kesäkanojen muuton jälkeen ennen kylmien tuloa.

Seuraavana keväänä kylvin tomaatteja kokonaista kaksi pussillista sillä seurauksella, että kesän alussa minulla oli hirveä määrä honteloita taimia kilpailemassa valosta ikkunan edustalla. Kaikille ei riittänyt tarpeeksi valoa eikä kaikille tukikeppejä. Oli ennätyskylmä ja tuulinen kevät enkä voinut viedä taimia edes karaistumaan ulos. Niinpä ne kasvoivat entistä hontelommiksi. 

Kadutti koko homma. Juuri ennen lomamatkaamme päätin, että nyt on viimeinen hetki saada tomaatit ulkoilmaan. Vähäisen karaisun jälkeen istutin taimet maahan ja jäin toivomaan parasta. En ollut kovin motivoitunut hoitamaan ylipitkiksi kasvaneita vänkkyröitä, joita en saanut kunnolla edes tuettua, vaikka mieheni oli värkännyt niille hienot tuet. Ajattelin, ettei niistä tulisi tomaatin tomaattia. Jos saisin yhden maistiaisiksi, laittaisin sen puoliksi mieheni kanssa. Yllätyksekseni sain kirsikkatomaatteja ihan mukavasti naposteltaviksi. Tomaatit hupenivat suihin suoraan kasvimaalta, mutta uskaltaisin sanoa sadon olleen monta kymmentä tai sataa prosenttia suurempi kuin edellisenä vuonna. 

Olen päättänyt kasvattaa tomaatteja niin kauan, että opin. Olen jo hyvällä alulla.


TULPPAANIEN kanssa ei ole ollut niin takkuista. Ne ovat kiitollisia hienohelmoja, jotka kukkivat kaikesta tumpeloinnista huolimatta ainakin sen yhden kerran, usein jopa monta kertaa. Ovathan ne toki siinä mielessä vaateliaita, että niitä pitää istuttaa joka vuosi uudelleen. Toisaalta sipulihyllyjen ääressä seisoskeleminen ja haaveileminen on äärimmäisen rentouttavaa ja jopa yllättävän sosiaalista puuhaa. Harvoin hyllyn äärestä lähtee niin, ettei ole vaihtanut sanaakaan muiden puutarhahullujen kanssa. 

Sipuleiden määrä kotona yllättää aina. Joskus se voi jopa kauhistuttaa, mutta sipuli kerrallaan ne uppoavat maahan. Ja kun joutsenet huutavat, alkaa tuntua, että sipuleita voisi istuttaa enemmänkin.

Tässä yksi ripsureunainen hienohelma, joka kukkii edelleen, vaikka sen seuralaiset ovat jo luovuttaneet.

Tulppaaneja on vaikea kehua sortumatta ylisanoihin. En sitten kehu. Sanonpa vain, että tulppaaneilla saa luotua niin iloisen hurlumhei-tyylin kuin hillityn tyylikkään.

Arovuokkojen keskeltä nousee eri lajikkeita punaisia tulppaaneja sekä ’Queen of Night’. 

Oletko tulppaanihullu vai mikä mahtaa olla sinun tärkeä T?

Tervetuloa, Keiju Kukkanen, blogini lukijoiden ihanaan seuraan! Toivon sinun viihtyvän.

16 kommenttia:

 1. Voi ei, myöhästyin s-kirjaimesta, nyt jäi sähkölammas ilman mainintaa. Mutta mainitsen tässä, niin pääseen harmistani ja voin siirtyä t-kirjaimeen.

  Voisin toistaa tulppaanitekstisi, mutta koska kirjoitit jo niin osuvasti, etsin toisen teen. Valitsen vähän erikoisemman: TV-puuutarhat. Nyt en tarkoita niitä täydellinen muodonmuutos -puutarhoja, joiden lopputuloksena on se viiden vuoden päästä mukava puutarha. Vaan tarkoitan niitä ohjelmia, joissa vieraillaan puutarhaharrastajien puutarhoissa ja saan huokailla kauniita kokonaisuuksia sohvallani. Kaikkea kun ei voi saada mahtumaan omaan puutarhaan, niin näin pääsee vierailulle muiden toteuttamiin haavaisiin.

  Sini K.
  kasvihormoni.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt kyllä harmittaa, että sun sähkölammas jäi listalta! Yritin kyllä miettiä, mutta S ei oikein sopinut mihinkään (Susqvarna, Soch, Sardena, sobottileikkuri, suohonleikkuri - ei hyvä!) Mun täytyy päivittää se juttu, niin ei jää harmittamaan ;)

   Oi, kiitos kehuista! Tosiaan, muiden puutarhoissa vierailu on suurta hupia ja hyödyllistä sellaista. Sehän se juuri on, ettei kaikkea voi saada oikeasti, mutta kuvina kyllä. Niin kauniita ja hyvin hoidettuja kuin linnojen ja palatsien puutarhat ovatkin, niin itse tykkään eniten juuri toisten puutarhaintoilijoiden puutarhoista. Ne on tehty sydämellä ja pienen ihmisen mittakaavassa.

   Poista
 2. Tulppaanit niin kuuluvat kevääseen, minulla on pääasiassa parvi- ja metsätulppaaneja, ne lisääntyvät ja kukkkivat uskollisesti vuodesta toiseen.
  Tomaatit tosiaan osaavat joskus olla oikullisiakin :)

  Thalictrum, ängelmät, ovat onnistuneet sadunomaisuudellaan hurmaamaan minut täydellisesti.
  kääpiöängelmä(Thalictrum kiusianum), jaloängelmä (Thalictrum delavayi 'Hewitt's Double') ja keijuängelmä (Thalictrum rochebrunianum)

  Keijuängelmä aukaisee elokuussa kukkansa jotka näyttävät ilmassa leijuvilta keijuilta. Kukat ovat pieniä, lilanvärisiä, kukan keskellä on kimppu keltaisia heteitä. Hurmaavaa keijujen tanssia riittää pitkälle syksyyn.
  Jaloängelmä on varsinainen hienohelma ja arkajalka, useamman kerran olen joutunut keväällä ostamaan uuden, kun vanha ei ole selvinnyt talvesta. Satumaisen kauniiden pienien lilanväristen kerrotujen kukkien takia hankin sen aina uudelleen!
  Yhden Kivipellon Sailan kanssa tehdyn Vakka-Taimen reissun tuliaisina meille muutti kääpiöängelmä. Niin pikkiriikkinen, mutta kukkii reippaasti ja ahkerasti melkein koko kesän!

  Vakka-Taimesta on kotoisin myös Trillium Erectum, punakolmilehti, joka asustaa sinivaleunikkojen seurassa. Kolmilehden kukkia odotan joka kevät yhtä innokkaasti.

  Trollius-kullerot, eivät varsinaisesti ole suosikkejani. Koska ovat keltaisia. Trollius Chinensis, kesäkullero kuitenkin on jotenkin niin riemasttuvan iloisen keltainen ja hauskan näköinen muutenkin, että se on päässyt meidän pihaan.

  Aikas ihana T on lavakauluskasvimaan viereen rakennettu puutarhavaja, josta tulikin Tee-huone. Kasvihuoneessa juodaan kuohuviiniä ja iltapäiväkahveja, mutta Tee-huoneessa nautiskellaan iltateet :) Aina silloin tällöin puutarhurin mieleen saattaa hiipiä Tyytyväisyys ja Toivo ilta-auringossa Teehuoneen ikkunasta lavakauluskasvimaan unikkoja katsellessa :D

  Auringon lämmittämät Tomaatit suoraan pensaasta poimittuina ovat ihan parasta kesää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Marja! Olenkin viime päivinä ajatellut sinua usein kun olen tehnyt kevään ostoslistaa. Listalle on päätynyt mm. rusokirsikka, jota kehuit :) Nyt en kaikkia edes muista, mutta 'Moskovan kaunottarelle' pitäisi etsiä paikka ja onhan niitä listalla vaikka mitä.

   Ängelmä osui jossain nettikaupassa silmään ja pitäisi sillekin nyt keksiä paikka... En tosin vielä tilannut. Voi muuten käydä vielä niin, että olen pulassa taimimääräni kanssa keväällä ;) Jos kylvöni onnistuvat, istutettavaa riittää varsinkin kun on jotakin taimia niiden lisäksi tilattukin.

   Minäkään en ole keltaisen ystävä, mutta kirkkaankeltaisen kulleron olen silti ostanut. Onhan se kuin pieni aurinko. Sen pyöreä muoto jotenkin vetoaa.

   Ihanasti sanoit tyytyväisyydestä ja toivosta. Tuttuja tunteita täälläkin ja varsinkin illan hetkinä. Onneksi ne molemmat ovat vieläpä terveellisiä :) Nyt olen todella tyytyväinen saamistani kasvivinkeistä :) Kiitos vielä!!

   Poista
 3. Kyllä tuluppaanien kukinta kruunaa kevään. Kauvan vaa kesti, ennenku sen tajusin.
  Syksyllä taas tärykkehet, varsinki virginiantärykkehet pääsöö oikeuksihinsa. Hyviä perhoskasvia, näyttäviä, ei tartte tukia ja ennenkaikkia.....on muun färine syyskukka ku keltaane.
  Voi töttöröö......mikä Coralli :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä muistan kuinka pää pyörällä aluksi olin sipulihyllyjen äärellä. En ymmärtänyt mitä sipuleita pitää mihinkin aikaan laittaa ja sitten tökkäsin anemonet tulppaanien kanssa samaan aikaan. Huonostihan siinä kävi :(. Silloin ei ollut nettiä, josta kaikki olisi selvinnyt tuosta noin vain eikä Anttilassa tietenkään ollut myyjää, joka olisi tiennyt neuvoa. Nyt sipulihyllyjen äärellä pää on pyörällä muusta syystä ;)

   Hyvin kuvailit tädykkeitä. Ne ovat minunkin suosiossa!

   Poista
 4. Keväisin kukkivat tulppaanit ovat aina yhtä ihastuttavia. Toivottavastiviime syksynä istutetut jaksavat nousta tänä keväänä. Tädykkeet ovat minunkin pihalla kauniita ja pysyvät hyvin tukevasti pystyssä. Komppaan Siniä ja listaan myös tv-puutarhat. Ihan malttamattomana odottelen puutarhaohjelmien alkamista, onneksi ensiapua saa jo Eedenistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en viime syksynä ollut kovin ahkera, joten en voi toivoa kovin loisteliasta tulppaanikevättä. Mielenkiintoinen siitä toki on tulossa, sillä istutin vähän erilaisempia mitä aikaisemmin. Jännityksellä siis odotan :)

   Minä tykkäisin kovasti käydä Avoimet puutarhat-tapahtumassa, mutta vain kerran olen onnistunut. On ollut ainaa jotain päällekkäisyyttä. Toisten puutarhat ovaat tosi mielenkiintoisia.

   Poista
 5. Tulppaanit kuuluvat ehdottomasti tärkeiden listalle. Keväällä on niin ihana seurata niiden kehittymistä! Tomaattien kanssa tunnustaudun tumpeloksi, mutta joka vuosi on siitä huolimatta ostettava niiden taimia. Taimet, siinähän onkin yksi tee lisää! Pöydät täyttyvät keväisin lukuisista itse kasvatetuista taimista ja silti niitä on hankittava puutarhamyymälöistä lisää. Mainittakoon vielä teetuokiot puutarhassa ja taivaan tuijottelu. Kesätaivaalta löytyy niin lukemattomia eri värejä ja sävyjä, ettei niitä voi olla ihastelematta.

  Olipas iloinen yllätys löytää oikein henkilökohtainen tervetulotoivotus lukijoittesi joukkoon. Kiitos! Uskon viihtyväni hyvin, blogisi vaikuttaa oikein ihanalta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, keijunkukkanen! Tässä tulikin monta kivaa T:tä. Minäkin katselen mielelläni kesätaivasta. Usein yritän valokuvata pilviä, mutta ei ne sitten kuitenkaan kuvissa näytä yhtä hienoilta. Pitäisi oppia paremmin säätelemään valotusta ym. Ja tietysti auringonlaskuja tulee ihailtua. Lapsetkin monesti pyytävät, että tuu äiti kattomaan hienon väristä taivasta :)

   Haluan toivottaa jokaisen tervetulleeksi ihan nimellä, sillä olen tosi iloinen jokaisesta lukijastani. Minulla ei ole tavoitteena saada mahdollisimman paljon lukijoita, mutta haluan pitää lukijoitani blogiystävinä. Siksi seuraan myös heidän blogejaan, niin pysyn kärryillä mitä heille kuuluu. Kiva, että ilahduit siitä ja kiitos myös mukavasta palautteestasi! Aurinkoista viikon jatkoa sinulle!

   Poista
 6. Tärkein T on ehdottomasti tomaatit, sen verran intohimoinen tomaattihörhö kun olen. Satoa olen saanut joka kesä mukavasti ja jo pelkkä tomaatin lehtien tuoksu on niin kesäinen, että joka kevät pitää tomaatteja siemenkasvattaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Tuo profiilikuvasi selittääkin kaiken :) Minä tykkään siitä tomaatin tuoksusta niin, että sitä varten pitää joka kerta laittaa tomaattia kasvamaan tavalla tai toisella. Ja itse sato onkin sitten pelkkää plussaa ;)

   Poista
 7. Tuota tuota... nyt on päässä tyhjää T:n kohdalla. Tulee mieleen vain minä itte - Tita. Puutarhan sielu ja pääpuuhaaja. Talikko on yksi tärkeä kollega, tupakankin kanssa istun ja tuumaan puutarhassa asioita (hyi hyi...)

  Tulppaanit on ihan must joka syksy istuttaa ja tomaattejakin kasvattelen kasvarissa. Puuvartisissa Tsugat on mun lemppareita. Ainakin lännenhemlokki kasvaa lujaa ja komeasti. Ihan tosi hieno iso havupuu!

  Lopuksi lisään tularemian. Osukoon se jokaisen puutarhaa tuhoavan jäneksen osalle. En sure.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, Tita, ei varmaan olisi puutarhaasi ilman sinua - ainakaan sellaisena kuin se nyt on :)

   Samaa mieltä minäkin, että talikko on tärkeä työkaveri. Talikot vain harvemmin pääsevät loistamaan blogien palstoilla toisin kuin kaiken maailman kukkaset ;)

   Tuo hemlokki alkoikin nyt kiinnostaa. Siitä taitaa kasvaa aika mielenkiintoisen mallinen. Netissä hemlokkeja sanotaan hidaskasvuisiksi, mutta jos se sinulla kasvaa lujaa, niin kai se täällä etelämmässäkin saattaaisi kasvaa...

   Poista
 8. Tunnustaudun tulppaanihulluksi!
  Niitä on saatava pihaan joka syksy lisää, tavoitteena pieni Keukenhoff;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tavoitteet pitää olla korkealla ;) Olen käynyt siellä joskus nuorena ja vaikuttava oli!

   Poista