sunnuntai 17. joulukuuta 2017

KIITOKSIA JA HAPANKAALIA

Olimme saaneet kissanpennut kotiutumaan meille ja ystävystymään Rose-koiran kanssa. Touhusin kissojen ruokakuppien kanssa. – Mä laitan pennuille ruuan odottamaan, sanoin Joukolle. – Ne oppii tulemaan mielellään sisälle kun ne tietää, että täällä on herkkuja odottamassa, selitin.

Onneli ulkona ensimmäistä kertaa

Joukon mielestä ajatus oli hyvä. Hän kääntyi katsomaan minua. – Kun sä osaat toimia niin taitavasti lasten ja eläinten kanssa, niin herää kysymys, että ohjailetko sä jotenkin samaan tapaan miestäsikin, hän kysyi. – Kyllä, vastasin ja nauroin. – Se taitaa olla naisten ominaisuus, jatkoin. – Sehän on hyvä kun mies tulee sillä tavalla onnelliseksi, Jouko sanoi.  Pyysi jatkamaan samaan malliin. Hienoa.

– Kissa kiitoksella elää ja mies kanssa, kuuluu uudeksi muotoilemani sananlasku. Mitä enemmän miestä kehuu ja kiittää, sitä enemmän hän kehrää. Kiitokset eivät mitään maksa eivätkä ne ole keneltäkään pois.

Kaikki perheen nuorimmaiset

Odottaessani esikoistani, äitiysneuvolassa oli pian eläkkeelle jäävä terveydenhoitaja. Kaksi hänen neuvoistaan ovat jääneet lähtemättömästi mieleeni. Ensimmäinen on se, että miehen tarvehierarkiassa arvostuksen saaminen on hyvin tärkeällä sijalla. Toinen on se, että hapankaali on terveellistä.

Hapankaalin syöminen on valitettavasti jäänyt aika vähiin. Arvostusta olen toivottavasti muistanut jakaa enemmän. Muistin juuri sanoa Joukolle kuinka paljon arvostan hänen pehmeitä puoliaan toki väheksymättä mitenkään hänen voimaa, rohkeuttaan, suojeluhaluaan ja muita miehisiä ominaisuuksiaan.

On ollut niin ihana kuulla kuinka paljon mies iloitsee siitä, että kissanpentuja on meillä kaksi. Mieheni ei ole ollut varsinaisesti eläinten ystävä. Hän on kyllä pitänyt eläimistä, mutta ei ole koskaan kaivannut niitä meille. Onhan niistä työtä ja vaivaa. On siis erityisen hienoa kun mies ottaa videon kissanpentujen jalkapallopelistä ja jakaa sen WhatsApp-ryhmissä. Olen siitä niin onnellinen, etten tiedä miten päin olisin.

Onnelin ja Reetan jalkapallona on hydrosorapallo.

Muistan kun nuorena sairaalan puheterapeuttina osallistuin koulutukseen, jossa kouluttaja kehoitti antamaan vanhemmille kiitosta osallistumisesta lapsen asioiden hoitoon. Olin jo silloin sitä mieltä, että puheterapia ei voi olla "koppiterapiaa", jossa terapeutti työskentelee omassa tilassaan kahdestaan lapsen kanssa. Kielihän opitaan vuorovaikutuksessa oman lähipiirin kanssa, ei vieraan aikuisen kanssa sairaalassa.

Aktiivisia vanhempia on helppo kiittää. – Mutta mitä jos vanhemmat eivät edes tuo lastaan puheterapiaan? kysyin. – Silloin voi kiittää siitä, että he sallivat terapeutin tulla kotiinsa, hän sanoi. – No, mitä jos kotona isä makaa vain sohvalla eikä sano mitään, esitin jatkokysymyksen. – Silloin voi kiittää siitä, että hän on paikalla, viisas kouluttaja vastasi. Näinhän se on. Aina voi kiittää ja saada hyvän lähtemään liikkeelle.


Onneksi olin kirjoittanut terveydenhoitajan viisaat ajatukset Onnellinen avioliitto -nimisen kirjan marginaaliin. Jotkut kohdat voivat kuulostaa sellaisinaan vanhanaikaisilta ja järjestyksessä voi olla yksilöllisiä eroja, mutta ei kannata niiden antaa häiritä. Listassa on kuitenkin mielestäni vinha perä.

Psyyken tarpeet

Mies:
1. Seksuaalinen täytttymys
2. Harrastukset, toveruus
3. Viehättävä puoliso
4. Koti lepopaikkana
5. Arvostus, ihailu

Nainen:
1. Kiintymys, hellyys
2. Keskustelu
3. Avoimuus, vilpittömyys
4. Taloudellinen turva
5. Perheeseen sitoutuminen

Kiintymystä ja hellyyttä sekä arvostusta ja ihailua voi joulunakin lahjoittaa rakkailleen mielin määrin.

Leppoisaa joulun odotusta kaikille!

13 kommenttia:

 1. Suloiset kisulit!
  Ja hyvä lista pitää varmasti paikkaansa miesten ja naisten suhteen! =)
  Mukavaa adventti-iltaa sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Susanna! Joo. Minä kuulun siihen porukkaan, jonka mielestä miehet ja naiset ovat aivan erilaisia ja erilaisuus on rikkaus tässäkin asiassa. Kannatan sellaista tasa-arvoa, että molemmat saavat niitä asioita, jotka ovat heille itselleen tärkeitä. Ei siis kaikkea tasan, vaan sen mukaan sopivasti mitkä asiat ovat kenellekin tärkeitä :)

   Poista
  2. Kiitos samoin, hyvää joulun odotusta sinullekin!

   Poista
 2. Hieno postaus, arvokasta pohdintaa tärkeistä asioista. Ihanat kissat! - Ihanaa joulun odotusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Anneli! Välillä täytyy itseäkin muistuttaa näistä asioista ja mikäs sen parempi aika kuin juuri nyt joulun alla.

   Joo, kissat ovat ihania. Hauskuuttavat meitä kiipeilemällä joulukuusessa :)

   Kiitos samoin, onnellista adventin aikaa sinullekin!

   Poista
 3. Kiitoksia viisaasta kirjoituksesta! Toivottavasti mahdollisimman moni lukee tämän, ja ajattelee sitten edes pienen hetken, miten nämä asia omalla kohdalla menevät. Aina kun on mahdollista parantaa omaa ja toisten elämää.

  Nuo kissavauvat ovat kyllä verrattoman ihania!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tita, ihanasta palautteesta! Hyvä näistä on kirjoittaa, niin muistaa taas itsekin hetken aikaa :) Ei tässä asiassa mitenkään pääse täydelliseksi tulemaan, mutta jospa edes himpun verran paremmin taas muistaisi antaa toisille niitä asioita, mitkä ovat heille tärkeitä. Mitä paremmin nuo muistaa, sitä onnellisempaa omakin elämä on :)

   Joo, kissat ovat kyllä aika täydellisesti kietoneet meidät pienen tassujensa ympäri :)

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Kun on huono muisti, niin pitää tehdä hyvät muistiinpanot ;)

   Poista
 5. Somat kissat! Tärkeistä asioista kirjotat Toivottavasti ei ikinä männä siihen, jotta tytöt ja pojat ajetaan sammaanmuottiin. Luoja on luonu naisen ja miehen erlaiseks ja se on rikkaus! Hyvvee joulunodotusta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Ulla! Joo, minua aina vähän kauhistuttaa nuo sukupuolineutraalisuudet. Olen sillä kannalla, että miehet ja naiset ovat jo biologisesti niin erilaisia, että ei meitä voi samaan muottiin laittaa.

   Liputan sen puolesta, että pojat saisivat olla reilusti poikia, ihan sellaisia poikia kuin haluavat olla. Jos haluavat leipoa ja neuloa, niin siitä vaan tai jos valitsevat mieluummin mopot ja bensan katkun, niin hyvä niinkin. Hyväksyttäisiin kuitenkin se, että pojat saavat olla erilaisia kuin tytöt. Ja saisivat olla ylpeitä, että ovat poikia ja sitten miehiä

   Liputan senkin puolesta, että tytöt saisivat olla tyttöjä itse valitsemallaan tavalla. Yhtä arvokkaita kuin pojatkin, vaikka haluavat tehdä tyttöjen juttuja tai sitten tehdä ei-perinteisiä tyttöjen juttuja. Ja että tytöt saisivat olla ylpeitä saadessaan olla tyttöjä ja sitten naisia.

   Erilaisuus on tosiaan rikkaus! On kauhean sääli, jos sukupuolet pitää häivyttää.

   Onnellista joulun odotusta sinnekin päin!

   Poista
 6. Eka kertaa täällä lukemassa. Suloiset kissanpennut. Kiva oli niiden hakumatkakin. Kiva kun ostitte molemmat, on ne niin kivoja kahdestaan.
  Hyvää joulunaikaa koko pesueellesi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla, että uusiakin vierailijoita käy täällä. Ja kiitokset tosi kivoista kommenteista! Kissoista on tullut kirjoiteltua useammankin postauksen verran, niin suloisia tosiaan ovat :) Onneksi asia menivät niin kuin ne menivät ja pentuja tuli kaksi. Nautimme niin paljon kun saavat riehua yhdessä!

   Kiitos samoin, oikein hyvää Joulua teillekin!

   Poista