keskiviikko 22. marraskuuta 2017

OLEN INNOISSANI

Olen vaikuttunut ja innoissani. Mielessäni risteilevät sanat taide – puutarha – puutarhataide.

Kävin Hämeenlinnassa katsomassa australialaisen  kuvataiteilija Guido van Heltenin muraalin. Teos on mykistävä kahden korkean viljasiilon betoniseiniin maalattu fotorealistinen teos.

Guido van Heltenin muraali Hämeenlinnan Kantolassa. 

Teos on ensinnäkin teknisesti erittäin taitavasti toteutettu. On käsittämätöntä, että joku voi saada maalattua spraymaalein noin jättimäisen teoksen nosturin korista käsin. Tuntuu hämmästyttävältä, että mittasuhteet ovat kohdillaan ja yksityiskohdat tarkkoja.

Ensin en edes tajunnut miten korkea tuo 57 metrin korkuinen viljasiilo on. Vastaa 16-kerroksista kerrostaloa. Aika käsittämättömissä korkeuksissa spraymaali pitää saada osumaan kohdilleen.


Toisekseen teos on paitsi kaunis ja tyylikäs, myös puhutteleva ja ympäristöönsä sopiva. Sen aihe on herkkä ja ajaton. Se tuo esiin pehmeitä arvoja, jotka voivat tehdä maailmasta onnellisemman paikan elää. Siihen ei ole kätketty aggressiivisuutta tai riidan siemeniä ihmisten välille, ei sytykkeitä some-kohuille. Se ei huuda taiteilijan sisäisen maailman ristiriitoja tai pyrkimystä nousta muiden yläpuolelle.


Olin vaikuttunut luettuani taiteilijan ajatuksia taiteen tekemisestä. Jotenkin sitä on tottunut sellaiseen, että taiteilija tekee työnsä omilla ehdoilla ota tai jätä –tyyliin. Katsoja joko ymmärtää tai on ymmärtämättä. Sen sijaan van Helten maalaa kuvia, joihin ihmiset voivat samaistua, he voivat nauttia niistä, ottaa ne mielellään osaksi omaa päivittäistä ympäristöä.

On kunnioitettavaa, ettei taiteilija etsi täydellisiä malleja eikä nosta yksilöä toisten yläpuolelle. Hänen lähestymistapansa on kuvata tavallisia paikallisia ihmisiä ja antaa samaistumiskohteita.

Emme olleet ainoita taideteokseen tutustujia tuona sateisena ja harmaana lauantaipäivänä. Autoja tuli melko tasaisena virtana tuonne melko hylätylle teollisuusalueelle.

Suuren vaikutuksen minuun teki Guido van Heltenin asenne Suomen säähän. Hänhän toteutti muraalin syyskuussa tänä vuonna. – Sää ei ole ongelma. Sää on mitä se on. Voit valittaa sateesta, mutta se ei estä kastumista, van Helten totesi Yle:n haastattelusssa.

Olen vakuuttunut siitä, että taide-elämys tulee vaikuttamaan puutarhaani jollakin tavalla. No, en toki aio maalata perhekuvaamme talon päätyyn, en edes kanalan päätyyn. Kahdeksan tikku-ukkoa kanalan päätyseinässä voisi kyllä olla naapureille elämys. Säästän heidät siltä.


Guido van Heltenin ajatukset taiteen tuomisesta vanhoihin, hylättyihin, ylenkatsottuihin rakennuksiin, värimaailman sulautuminen betoniin tai muuhun taustaan ja vaikutelmien ottaminen paikalliskulttuurista ja työn historiallinen perspektiivi jäivät mieleeni kytemään.


Jäkälää kivellä - tässä on jotakin ikiaikaista. Taiteellista.

Minulla olisi vanhoja ylimääräisiä betonilaattoja, joista voisi saada tilataideteoksen. Mosaiikkimainen rouheva pinta olisi kiinnostava alusta jollekin. Mieleeni alkoi pulppuilla myös mielikuvia hillityistä perennaistutuksista betonin rouheaa pintaa vasten.


Kysy mitä vaan -sarja jatkuu taas. Ensi kerralla vastaan Sinella-tyttäreni kysymykseen mistä saan inspiraatiota. Tässä tulikin jo pieni kurkistus aiheeseen.

16 kommenttia:

 1. Olen ihaillut tuota muraalia monissa kuvissa. Se on kaunein muraali, mitä olen nähnyt Suomeen tehdyn. Tuossa 10 minuutin päässä meiltä, Lahden puolella 7-kerroksisen kerrostalon seinällä on värikäs, sarjakuvamainen muraali. Se on myös upea omassa sarjassaan, mutta ei kosketa kyllä minua henkilökohtaisesti. Tässä Hämeenlinnan muraalissa on aivan erilainen tunnelma ja aihe.
  Kävimme viime perjantaina katsomassa poikaamme armeijassa, ja ajoimme Hämeenlinnan läpi. Kyllä harmitti, että oli jo pimeä, enkä nähnyt tuota upeaa teosta livenä vieläkään. Täytyy varmaan tehdä oikein vartavasten reissu sinne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ihan samaa mieltä, että se on kaunein näistä Suomeen tehdyistä muraaleista. Toki Helsingin Vallilassa on saman taiteilijan viime vuonna maalaama teos, joka on myös todella upea.

   Itse asiassa samalla reissulla kävimme katsomassa myös Messy Deskin värikkään muraalin ja italialaisen Roberto Ciredzin hillityn teoksen Lahdessa. Oli mukava nähdä ne molemmat, mutta Hämeenlinnan teos oli vaikuttavin.

   Minustakin Messy Deskin värikäs työ on upea omassa sarjassaan, valtavan taidokas työ sekin. Olen vain enemmän hillityn, harmonisen tyylin ystävä. Sen sijaan 11 v tyttäreni ihastui siihen niin, että haluaa lähteä sen katsomaan kun lähdemme seuraavaan kerran käymään Lahdessa. Aikoo esitellä työn ja taiteilijan vieläpä koko luokalle.

   Olin onnellinen kun saimme samaan reissuun sisällytettyä nuo kaikki kolme kohdetta sen varsinaisen pääkohteemme lisäksi. Ehkä postailen siitäkin vielä joskus. Kyllä kannatti! On ihanaa, että nyt on kohteita, joihin voi suunnistaa harmaimpanakin talvipäivänä ja saada vaikuttavia elämyksiä.

   Poista
 2. On kerrassaan upea muraali! Se pitää minun joskus käydä livenä katsomassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Upea se toki on, kuin myös saman taiteilijan työ Helsingin Vallilassa. Se on minun toivelistallani nähdä livenä samoin kuin myös venäläistaiteilijan värikäs työ Sipoossa. Ne nyt ainakin ovat toivelistalla :)

   Poista
 3. Olen ihaillut kuvia tuosta muraalista. Se on todellakin hieno ja vaikuttava. Ja ihmetystä herättää taito, jolla kuva on toteutettu pyörään ja korkeaan torniin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin. Viljasiilon korkeuden tajuaa vasta paikan päällä kun seisoo ihan sen juurella ja katsoo ylös. Mykistävää suorastaan. Itseltä ei tulisi juuri minkäänlaista potrettia edes paperille :)

   Poista
 4. Ompas hienot muraalit. Eikä oo ollu heleppo tuonne korkeuksiin tehä. Ihhailen immeisii joilla tuota kädentaituu on!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Mietin, että kun tuolla korkeudella tuulee varmaan aina, ainakin syksyllä, niin miten ihmeessä ne spraymaalit edes osuu oikeaan kohtaan! Kunpa itse osaisi tehdä edes paperille jotain puoliksikaan noin hienoa :)

   Poista
 5. Mykistävän kaunis teos. Sitä täytyy käydä katsomassa seuraavalla H:linna reissulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Kannattaa tosiaan käydä. Kuvista ei oikein tajuakaan miten korkea se teos on. Ihan hämmästyttävä!

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Niin. Harvoin katutaide saa sydäntäni sykähtämään niin kuin tuo teos :)

   Poista
 7. Nua muraalit on kyllä käsittämättömän hianoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tuollaisilla teoksilla taiteilijat saavat aikuisekin kiinnostumaan katutaiteesta :)

   Poista