sunnuntai 5. marraskuuta 2017

ENSIMMÄISET JA VIIMEISET

Kun valitsen jouluruusua joulun ajan tunnelman luojaksi, sydämessä läikähtää jotakin aivan erityistä. En nyt olekaan valitsemassa mitä tahansa kukkaa, vaan perennaa keskellä talvea. Valitsen sellaisen, jossa on pulleat nuput ja muutama jo auennut kukka. Pulleat nuput jaksavat aueta.

Vaalin jouluruusua erityisellä lämmöllä - tai siis viileydellä. Joulun mentyä etsin sille talon viileimmän ja valoisimman paikan varaston ikkunan edestä. Kun kukinta on ohi, mullasta alkavat työntyä uudet vihreät versot. Tulee jo kevätolo. Ei mene enää kauan kun saan istuttaa sen puutarhaan. 


Jouluruusun nuput alkavat pullistua puutarhassa jo huhtikuun alussa. Tämä kuva on otettu huhtikuun 15. päivänä.

Minun ei tarvitse odottaa kuin suurin piirtein 90 päivää kun huomaan Eteläpihalla jotakin, joka saa minut haukkomaan henkeä. Pudonneiden, ruskeiden lehtien seasta pilkistää aivan kuin värikkäitä siveltimiä. Onko totta, että kevättähdet nousevat jo? Kyllä. Ja tuolta pilkistää virvaliljoja. On maaliskuun loppu. 


Sinisiä siveltimiä? Vai sittenkin kevättähtiä?

Virvaliljan nuput pilkistävät jo maaliskuun lopussa. Nämä virvaliljat on kuvattu huhtikuun 12. päivänä.

Näin hehkeänä kevättähti 'Luciliae Blue' kukkii huhtikuun loppupuolella.

Muutama auringon pilkahdus vielä ja krookukset ovat taas täällä! Krookukset nousevat ujoina, mutta niin kauniina. Päivän paisteessa ne aukaisevat kukkansa niin suuriksi, että keltaiset heteet loistavat kuin pikkiriikkiset auringot. 

Lunta tupsahtaa krookusten ylle. Laihoina ne värjöttelevät lumen keskellä, mutta eipä aikaakaan kun ne taas ilakoivat - kevään airuet.

Krookukset parhaimmillaan huhtikuun loppupuolella.

Kevään ja kesän aikana sydän sykähtää vielä monta kertaa ihastuksesta. Mutta. Heinäkuun kaartuessa loppupuolelle maatiaissyysleimu aukaisee kauniit, tuoksuvat kukkansa. Mielessä häivähtää: joko nyt on syksy? Menikö kesä näin pian? Ehei. Ei mennyt. On vain täyteläisen puutarhan aika.

Kun koulut alkavat, tulee oikea syksy. Kuluu vielä tovi ennen kuin ruska ottaa koko puutarhan syleilyynsä. Kyllä meidän nyt kelpaa!

Ilmat viilenevät. Yöksi on jo ennustettu pakkasta. Ehtivätkö syysmaksaruohot kukkaan näin kylmän kesän jälkeen? Ei huolta, ne ehtivät kyllä. 

Syysmaksaruoho

Syysmaksaruohot lainehtivat marjapuuronpunaisina, vaikka on ollut jo muutamia pakkasaamuja. Ne eivät toki ole ainoita. Kiiltoleimut kukkivat valtoimenaan. Aivan kuin eivät olisi tietävinäänkään pakkasaamuista. Koreakärsämöt ovat täydessä vauhdissa ja kaukasiantörmäkukka ojentelee kaulaansa hehkeänä. Ne ansaitsevat lämpimät kiitokset: ovat kukkineet jo ties mistä  asti, heinäkuusta ainakin.


Kaukasiantörmäkukka 'Perfecta Alba'

Niin ansaitsee kiitokset myös ruusu 'New Dawn'. Nyt se näyttää jo vähän kylmää kärsineeltä, mutta voi hyvin olla, että se aukaisee vielä nuppujansa, jos vähänkään lämpimiä päiviä riittää.


Ruusu 'New Dawn'

Sataa ensilumi. Hämmästyttävää, että lunta tulee paksu kerros yhdellä kertaa ja se pysyy ehkä viikon, kaksikin. Lumi on painavaa. Se on niin painavaa, että vanhan katajan iso oksa rysähtää poikki. Mutta syysmaksaruoho seisoo pystypäin lumen alla juhla-asussaan.Muistan vanhan värssyn: "Ruusun sulle antaisin, mut mistä mä sen saan, kun halla vei jo kukkaset ja lumi peitti maan." Niin. En voi antaa sinulle ruusua, mutta tulepa katsomaan. Näytän sinulle jotakin. Katso, tuolla lehtien suojissa. Siellä jouluruusun nuput odottavat jo.
Tämän jutun kirjoitin Mama's Garden -blogin Minnan innoittamana. Hänen kysymyksensä kuului: "Puutarhasi aikaisimmat ja myöhäisimmät kukkijat?" Kiitos, Minna, ihanan innostavasta kysymyksestä!

Kysy mitä vaan -sarja jatkuu ensi kerralla mieheni, Joukon, esittämän kysymyksen parissa. Hän kysyi miten olen hurahtanut puutarhaharrastukseen.
20 kommenttia:

 1. Ihana postaus, antoi toivoa keväästä. Tässä on loppujen lopuksi lyhyt aika ilman puutarhan kukkia. Tuo jouluruusu on niin ihana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Mari! Yllätyin itsekin miten lyhyt se oikea talvi oikeastaan onkaan. Siis se aika, jolloin puutarhassa ei tapahdu mitään. Vähän ehtii uutta suunnitella, niin on jo kevät vastassa :)

   Poista
 2. Nämä aikaisimmat ja myöhäisimmät kukkijat tuottavat valtavasti iloa. Löysin juuri eilen omissa puutarhassa kasvavista jouluruusuista nuppuja. Leutoina talvina ne kukkivat juuri parahiksi jouluna.😊
  Rauhallista sunnuntaita!🌿

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Oikeastaan ne tuottavat enemmän iloa kuin vastaavanlaiset kukat kesällä, jolloin kaikkea on niin paljon. Jouluruusu on jotenkin niin hellyyttävä nuppuineen tuolla kylmässä. Minun jouluruusuni eivät vielä kertaakaan ole kukkineet jouluna puutarhassa. Nyt on paljon nuppuja odottamassa. Jännä nähdä miten tällä kertaa käy :)

   Kiitos samoin sinulle, hyvää päivän jatkoa ja alkavaa viikkoa!

   Poista
 3. Kiva postaus, kiitos tästä. Kesän kauneus tulee mieleen. Jouluruusu on niin kaunis. - Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi taas niin mukavasta palautteesta! Kesä on aina vaan lähempänä :)

   Kiitos samoin hyvää päivän jatkoa sinullekin ja alkavaa viikkoa myös!

   Poista
 4. Juuri nuo ovat niitä tärkeitä - se joka nousee ensimmäisenä ja se joka jaksaa viimeisenä! Nämä saavat hetken kaiken hellyyden ja huomion! Kauniit kuvat antavat virkistystä tähän mustaan ja sateiseen hetkeen! Hyvää sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Pirkko! Juuri noin. Mikään perenna ei saa niin paljon huomiota kuin jouluruusu talvella. Onneksi kesällä se pärjäileee omin nokkineen :) Mustaa ja märkää täälläkin on, mutta onneksi tosiaan on kesäisiä kuvia.

   Mukavaa alkavaa viikkoa!

   Poista
 5. Olipa kiva katsaus kauniiden kuvien kera.
  Tänään kävin katsomassa omaa jouluruusuani alppiruusupenkissä toivoen näkeväni edes muutaman nupun. Petyin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kruunu Vuokko! Ei minunkaan toinen jouluruusuni taida olla nupuillaan. Se on muutenkin paljon pienempi kuin tuo kuvassa oleva. En ole muuten suojannut sitä kertaakaan. Iso kivi ilmeisesti antaa sille riittävästi suojaa.

   Poista
 6. Kiva postaus ja niin heleät kuvat! Pittääpä käyvä kahtomassa omat jouluruusut, peittelin ne jo lehillä. pittää purkoo pois jotta eivät homehu! Lumet on sulanu ja järvikin liplattelloo vappaana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Ulla! Ei ole lunta enää täälläkään. En ole koskaan suojannut jouluruusujani. Vasta ihan äskettäin luin, että ne kannattaisi suojata. Minun jouluruusuni onneksi kasvaa ison kiven kainalossa, niin se varmaan on ollut pelastus :)

   Poista
 7. Alku ja lppu -aina kaunista! Jouluruusu on minun rakkauskasvini ilman muuta, kaunis, ylväs ja kestävä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän se on. Joskus luulin jouluruusua vaikeaksi, mutta helppo tuntuu olevan kun minullakin viihtyy :) Onhan se ihana kaiken kaikkiaan!

   Poista
 8. Olipa mukava pitkästä aikaa nähdä aikaisia kevätkukkijoita ja todeta, ette nyt enää niin KAUHEAN pitkään kestä, kun nuo jo meitä livenä ilahduttavat1 Jouluruusu on minunkin mielestä yksi ihanimmista, en vaan ole vielä näitä joulun alla ostettuja saanut pidettyä hengissä kevääseen. Mukavaa viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllättävän nopeasti talvi aina menee. Joulun jälkeen tuntuu jo ihan keväältä heti kun aurinko paistaa ;) Ja pian on esikotkin kaupoissa.

   No, ei minunkaan jouluruusuni aina ole ihan hehkeänä säilynyt, mutta onneksi riittää kun yksikin pieni vihreä pilkistää. Ihmeellisesti ovat hengissä pysyneet, vaikka meillä on aika lämmintä. Nyt aion kokeilla viileää varastoa.

   Kiitos samoin, oikein hyvää alkanutta viikkoa sinullekin!

   Poista
 9. Ihana jouluruusu! Mullakaa ei oo nupun nuppua näkyvis. No, jos keväällä sitte. Kevään ensimmääset kukat sykähryttäävät aina enite, pitkän talaven jäläkihi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, jouluruusu tosiaan on kaunis ja lämmittää mieltä erityisesti tähän aikaan. Olen ihmetellyt tuota omaa jouluruusuani, sillä se kukki keväällä ja vielä uudestaan kesällä ja taas on vaikka kuinka paljon nuppuja. Että se menestyy tällaisen tumpelon hoivissa! :)

   Poista