maanantai 23. lokakuuta 2017

SANANJALKA JA MUUTA PAINAVAA SANOTTAVAA

Kasvien nimet kiehtovat mieltäni. Siksi puheterapeutin puutarhassa sananjalalla voisi olla sanansa sanottavana.

Kerrottavaa on myös pionilla 'Do Tell’, jonka voisi suomentaa Kerro toki. Se minulla jo onkin. Hyvin olemme jo päässeet keskustelun alkuun. Istutin niitä kolme viime vuonna ja tänä kesänä kukkivat ensimmäisen kerran.

Pioni 'Do Tell'

Kokonaisia tarinoita kertoisivat esimerkiksi melko kirkkaanpunainen lilja ’Love Story’ ja valko-oranssi narsissi ‘My Story’.

Iltasadun kertojaksi voisin valita kirkkaansiniseksi väitetyn Saksankurjenmiekkalajikkeen ’Bedtime Story’. Se sopisi oikein passelisti Hyvän yön puutarhaan, josta kirjoittelin viime syksynä. Hyvän yön  puutarhassa on jo tyyny (pioni 'Pillow Talk') ja peitto (peittokurjenpolvi) sekä yön kuningatar (tulppaani 'Queen of Night'). Iltasatu olisi vielä ihana.

Pioni ’Pillow Talk’ puhuu hiljaa ja pehmeästi, sillä ennen nukkumaan menoa on tapana puhua niin kun ollaan jo päät tyynyillä.

Valheita latelevat valeangervo ja sinivaleunikko. Sormi- ja sulkavaleangervoja minulla jo onkin ja pidän niistä kaikista hyvin paljon. Juoruilijoitakin (tarhajuoru) löytyisi. Hm. Pitäisikö nekin ottaa vaivoikseen?

Tämä sulkavaleangervo osaa pitää minua jännityksessä. En nimittäin ole nähnyt sen vielä kukkivan. Keväällä se nousee niin myöhään, että olen jo kerran luullut sen kuolleen. Selvästi juksaa minua. Kuva on otettu syksyn ensimmäisenä pakkasaamuna.

Jos vielä jotakin kommunikointia puutarhaani vielä kaipailisin, voisin ajatella istuttavani neidonkielen, piiankielen tai hirvenkielen vaikka ei olekaan takeita siitä, että kieli viittaisi kielijärjestelmään (language). 

Ehkä kuitenkin lisäisin vielä pisteeksi i:n päälle Saksankurjenmiekan ’Going my way’.


Postasin viimeksi otsikolla Kysy mitä vaan. Oi, miten jännittävää olisi saada muutama kysymys - helppo tai vähän enemmän miettimistä vaativa. Puutarhurin Majan Minna jo kysyikin yhden ja voi että, miten hauskaa oli sitä ruveta miettimään. Odottelen innolla kysymyksiänne :)


Lämpimästi tervetuloa, Suvi Veltheim, blogini lukijaksi! On niin kiva saada uusia blogiystäviä. Toivottavasti viihdyt!

P.S. Unelmia ruusuista -blogin Tita epäili, että olen tullut huijatuksi. Minun valeangervoni ei ehkä olekaan sulkavaleangervo, vaan sormivaleangervo. Sen siitä saa kun alkaa näiden valehtelijoiden kanssa tekemisiin... Lisään tähän toisen kuvan, niin ehkä Tita pystyy sen avulla varmistamaan mikä valeangervo tuo oikeasti on.


24 kommenttia:

 1. Monilla kasveilla onkin hauskat, osuvat ja puhuttelevat nimet.

  Olisi muuten mielenkiintoista tietää mitkä puutarhasi kasvit miellät kaikkein vaativimmiksi kasvatuksen ja hoidon suhteen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, kasvien nimien lukeminen ei ole lainkaan sellaista kuin ennen vanhaan puhelinluettelon lukeminen :)

   Oi, kiitos, Kruunu Vuokko, kysymyksestä! Olen kaivannut pähkäiltävää ja tässä sitä nyt on. Ei ihan helppo juttu vastattavaksi, mutta mielenkiintoista on sitä miettiä. Teen tästä ihan oman postauksen jossain vaiheessa.

   Poista
 2. Kasveilla on tosiaan mielenkiintoisia nimiä. Minusta yksi hassuimmusta on helminukkajäkkärä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Piti ihan katsoa mitä tuo jäkkärä tarkoittaa. Se on jousi. Helmi ja nukka kyllä saattaisivat tulla mieleen tuosta kasvista, mutta jousi ei kyllä ihan heti tulisi mieleen :)

   Poista
 3. Ihana tuo Do tell :) Ihania kuvia :)
  Blogissani on meneillään muutama arvonta. Tervetuloa osallistumaan, huominen on vielä aikaa :) Kivaa viikonjatkoa Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Joo, tykkään itsekin siitä pionista. Kiitos vinkistä - kävin osallistumassa arvontaan.

   Kiitos samoin, mukavaa viikon jatkoa Sinullekin!

   Poista
 4. Kimikki on kanssa jännä nimi, eivät meillä ehdi kimittää ennen syksyä kunnolla, mutta sormivaleangervot kukkivat komeasti joka kesä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Pitäisi kai minullekin joku kimittäjä saada :) 'Brunettea' pitelin jo käsissäni kunnes tulin järkiini. Ei ollut sille sopivaa paikkaa ainakaan sillä hetkellä.

   Poista
 5. Oi, on hauskaa lähestyä kasveja nimien perusteella.
  Tykkään myös tuosta Betweenin mainitsemasta helminukkajäkkärästä, enkä ollutkaan tajunnut tuota kimikin kimittämistä. :).
  Joillakin kasveilla on järkyttävät nimet. Esim. purppuraheisiangervo ´Little Devil` jäi melkein hankkimatta nimensä takia. Mutta se oli niin kaunis, että pakkohan se oli saada omaan puutarhaan. Toisen purppuraheisiangervo on saanut hieman kauniimman nimen ´Lady in red`.
  No, voihan noille kauheille kasvien nimille keksiä omat lempinimensä ja katsella vaan niiden kauneutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimet ovat yllättävänkin tärkeitä. En halunnut muuttaa Murhasaareen, joten emme lähteneet edes katsomaan tonttia, vaikka tiesin sen olevan kaunista seutua. Onneksi mies ymmärsi pointin.

   Tykkään taponlehdestä tosi paljon ja käytän siitä nimeä peittolehti. Ei niin ihanalle kasville saisi antaa niin synkkää nimeä.

   Ihan samaa mieltä olen tuosta pikkupaholaisesta. Ansaitsisi kauniimman nimen. Minun purppuraheisiangervot ovat lajiketta 'Diabolo' - toki ei nimen takia, vaan niitä oli sopivasti tarjolla silloin.

   Näköjään sinullakin kauneuden kaipuu ulottuu lajinimikkeisiin asti :) Miksipä antaisi ikävää nimeä kun maailmassa on ikävää jo ihan tarpeeksi!

   Poista
 6. Hmmm... minusta tuo näyttää sormivaleangervolle. On tosin vaikea tuon kuvan perusteella sanoa, mutta näyttäisi kaikki lehdykät lähtevän samasta pisteestä säteittäin eri suuntiin. Kun se kasvaa tarpeeksi isoksi, niin tekee kermanvalkoisia kukintoja. Sitten on eri lajikkeita, joissa voi olla eri punaisen vihvahteisia kukintoja.

  Liuskavaleangervo puolestaan kukkii äärimmäisen harvoin. Olisikohan kerran kukkinut yksi verso, kun niitä on ollut ainakin 15 vuotta täällä.

  Tapasi kirjoittaa on hersyvän ihana - mukava seurata aina uusia postauksiasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, siinä sitä nyt ollaan: valheiden verkossa ;) Se valeangervo siis sittenkin valehtelee. Olen koko ajan pitänyt sitä sulkavaleangervona kaupan kyltin mukaan. Nimilapussa luki: Sulgias Rodgersia pinnata ’Elegans’. Ota siitä sitten selvää :-o

   Ei haittaa, vaikka ei kukkisikaan. Lehdet ovat niin kauniit. Yllättävän hidaskasvuinen se on, ainakin minulla.

   Kiitos, Tita, aivan ihanasta palautteestasi jälleen kerran! Kiva kun jotkut näitä lukevat kun minulla on tällainen kauhea kirjoitusvimma :)

   Poista
 7. Voi, miten hauska postaus! Kasvien nimiä on tosiaan joka lähtöön. Kauniita lokakuun lopun päiviä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tiiu, tosi kivasta palautteesta! Se piristää päivän :)

   Niin, kasvien nimistä riittää juttua vielä moneen postaukseen. Työn alla on joitakin...

   Kiitos samoin, ihanaa lokakuuta sinullekin!

   Poista
 8. Kiva idea miettiä kasvien nimiä ja niiden merkityksiä:) Sananjalka tietenkin kuuluu sinun puutarhaasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Sirkku! Sanoja vilisee puutarhassani, joten sananjalkojakin tietysti tarvitaan :)

   Poista
 9. Kiva postaus jälleen mutta mietin onko sydän ♥ mukana,meinaan pikkusydän ja särkynytsydän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi-joi! Kyllähän puheterapeutilla täytyy sydän olla mukana :) Miten olinkaan sen unohtanut!

   Poista
 10. Kasvien suomenkieliset nimet ovat tosiaan värikäs aihepiiri - niistä voisi tehdä pitkät kokoelmat eri otsikkojen alle. Edellisessä kommentissa Nila tuo sydän-sanan nimen esiin - kuinkahan monta sydän-nimistä kasvia löytyykään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin nyt tässä sinulle paljastaa, että olen noita nimiä käsitteleviä juttuja aika monta tehnytkin viimeistelyä vaille. Julkaisen niitä aina jossain sopivassa välissä kun saan kuvat laitettua :) Nimien lukeminen on yksi talven iloista :)

   Poista
 11. Kasvien nimet on hauskoja, ja sinä osaat kirjoittaa niistä(kin) ihanasti. :) Minäkin haluaisin joskus tehdä jonkun puutarhan osan niin, että valitsisin sinne vain sellaisia kasveja, joilla on mielestäni erityisen kaunis nimi. Mutta siihen tarvittaisiin isompi puutarha!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, keijunkukkanen, taas niin ihanasta palautteesta! Minulle se Hyvän yön puutarha sattui tulemaan ihan vahingossa, mutta nyt olen ajatellut sen alueen istutuksia vähän enemmänkin nimien kannalta - yhdenlaista hupia sekin ;)

   Poista
 12. Parempi kuva tuottaa selkeyttä epäilyksille. Se näyttäisi olevan R. aesculifolia, eli sormivaleangervo. Sulkavaleangervolla (R. pinnata) lehdykät eivät lähde päästä täysin säteittäin. Liuskavalenagervolla (R. podophylla) puolestaan on selkeästi sahalaitaiset lehdet, jotka lähtevät täysin säteittäin. Yhtä kaikki ne ovat hienoja puolivarjon jättikasveja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuhannet kiitokset, Tita! Vaihan tuo nimen tiedostoihini. Sellaista se on kun näiden valeangervojen kanssa alkaa tekemisiin. Koskaan ei tiedä milloin valehtelevat... ;) Upeita kasveja tosiaan ovat, vaikka valheita latelevatkin.

   Poista