torstai 26. lokakuuta 2017

KASVEJA KAIKILLE AMMATTILAISILLE JA AMATÖÖREILLE

Kirjoittelin viimeksi puheterapeutin puutarhasta. Pääsin hyvään vauhtiin. Löysin kasviehdotuksia niin lääkäreille kuin farmaseuteillekin (apteekkarinruusu, pioni ’Little Medicineman’, rohtopurasruoho, rohtosuopayrtti, rohtovirmajuuri), juristeille (pioni ’Chief Justice’), tarkastajille (pioni ’Inspecteur Lavergne’), kirjailijoille (purppuraomenapuu ’Kirjailija’) ja runoilijoille (runoilijanarsissi), lentäjille (pioni ’Sky Pilot’), seurakunnan työntekijöille, muusikoille ja kultasepille. 

Kasveja löytyy niin ylioppilaille (palsternakka ’Ylioppilas’) kuin tohtoreilllekin (’Tohtorin päärynä’, pioni ’Doctor Alexander Fleming’).

Runoilijanarsissi

Leipurit saavat kulhonsa (pioni ’Bowl of Beauty’, lehtisalaatti ’Salad Bowl’) ja taikinansa (taikinamarja)

Käsityöläiset voisivat valita lankoja (elämänlanka), erilaisia kankaita – silkkiä, satiinia, samettia, harsoa, purppuraa (silkkikukka, karhunvatukka ’Black Satin’, samettikukka, kesäharso, purppuraheisiangervo) - ja pitsejä (pioni ’Garden Lace’, tarhapäivänlilja ’Luxury Lace’, verijapaninvaahtera ’Black Lace’)

Valikoimissa on myös nappeja ja sormustimia (nappiasteri, nappileinikki, sormustinkukka). Kauluksen malleja on useita (nukenkaulus, kesäkaulus), päähinemalleja suorastaan ylenpalttisesti (punahattu, päivänhattu, kesäpäivänhattu, aitoukonhattu, pensasolkihattu, purppurapipo, pipo, pystypipo tarhapunapipo). On keijunmekkoa ja alushametta (pioni ’Fairy’s petticoat’). Tohveleitakin löytyy (tohvelikukka), ei valitettavasti ehkä ’Reinoa’ kuitenkaan.

Kaunopunahattuja

Muusikoille löytyy niin torvea kuin pasuunaa (pasuunakukka), pianoa (ruusu ’Piano’), eri musiikinlajeja (ruusu ’Jazz’, pensashanhikki ’Mango Tango’), äänialoja (leimu ’Tenor’) ja säveltäjiä (ruusu ’Händel’, rusotuomi ’Schubert’, ruusu ’Mozart’, ruusu ’Richard Strauss’). Tarhakurtturuusut ’Sävel’ ja ’Sointu’ voisivat olla kaiken keskipisteenä.

Kuuletko sulosävelet? Tarhakurtturuusu 'Sävel' kukkii.

Kultasepille kultaa riittää aivan loputtomiin (kultakärsämö, kultapallo, pioni ’Nippon Gold’, kurjenmiekka ’Tut’s gold’, jalo-onnenpensas ’Northern Gold’…), hopeaakin (hopeahärkki, hopealanka, hopeakäpälä, hopeavillakko, hopeasipuli, kesämalvikki ’Silver Cup’, pietaryrtti ’Silver Feather’…)  yltä kyllin, rubiineja (rotkolemmikki ’Rubin’), timantteja (timanttikukka) ja muita jalokiviä (pensaskrassi ’Jewel Scarlet’).

Parturit ja kampaajat huomio: harjakin löytyy (harjaneilikka). Parran ystävillä valinnanvaraa on hulppeasti: pallomehiparta, partakello partalaukka, partaohra, partavanukki.  Pisteeksi i:n päälle voi istuttaa peruukin (peruukkipensas)

Seurakunnan työntekijät voisivat istuttaa puutarhaansa kirkonruusun, ruustinnan (kirkonruusu ’Ruustinna’) enkelin (’Earth Angel’, pioni ’Angel Cheeks’) ja taivasalpin, kärsimyskukan, viattomuutta kuvaavan pionin ’White Innocence’ ja iäisyydenkukan sekä Raamatullisia kasveja – Mooseksenpalavaapensasta, Johanneksensauniota, Aaroninpartaa, Juudaksen hopearahaa. 

Pioni 'Angel Cheeks'

Kasvuvaatimuksista en tiedä, mutta asian vakuudeksi voisi harkita vielä piispankukkaa ja profeetankukkaa. Ja jos listaan on tullut huonekasveja, niin nehän voi nostaa kauniina päivänä puutarhaan ulkoilemaan. 

Kirkkovuotta voisi juhlistaa penkillä, jossa loistaisivat niin helluntai (helluntaililja), pääsiäinen (pääsiäislilja), juhannus (juhannusruusu, ’Juhannuspioni’, juhannusasteri) kuin joulukin (jouluruusu,  kuunlilja ’Night before Christmas’)

Juhannusruusu jättipoimulehden sylissä.

Muitakaan kirkollisia juhlia ei sovi unohtaa, joten harkintalistalle tulisivat vielä häät (unikko ’Royal Wedding’) sekä morsiamet (morsiusharso, morsiusleinikki, morsiushuntu,  päivännouto ’The Bride’, pimpinellaruusu ’Juhannusmorsian’, pioni ’Bridal Veil’) sekä surukuusi. Ortodoksit voisivat lisätä istutukseen vielä munkinpionin, etelänmunkin sekä nunnanarsissin.

Ammattisotilaat tai heidän vaimonsa voisivat istuttaa sotilaalliseen järjestykseen miekkoja (miekkalilja,  sokeriherne ’Englannin miekka’), kilpiä (vuorenkilpi,  kilpiangervo), marsalkkaa (pioni ’Marechal MacMahon’), kadettia (purppuraomenapuu ’Kadetti’) sekä ritareita (jaloritarinkannukset, erityisesti jaloritarinkannus ’Black Knight’, papukaijalehti ’Purple Knight’) ja huoveja (huovinkukka). Yksi sotilaallinen pionikin tietysti penkkiin tarvittaisiin: ’Torpilleur’, joka tarkoittaa torpedoalusta. Ei tosin ensimmäisenä tule torpedoalus mieleen kun katsoo ruusunpunaista pionia, jonka keskellä on keltainen tupsu.

Ihana kilpiangervo syksyn ensimmäisenä pakkasaamuna.

Anatomiasta kiinnostuneet, vaikkapa eläinlääkärit, voisivat suunnitella penkin aina nokasta varpaisiin. Nokka löytyy helposti: kurjennokka tai isovuohennokka. Siipiäkin on valittavana ainakin paria erilaista: sinisiipilobelia ja siipipähkinä. Jalkavalikoimissa on sananjalka, jalkalehti, kurjenjalka ja kurjenpolvi. Pyrstöt taitavat puuttua. Miksi? Ehkä en vain löytänyt niitä. Häntiä olisi sen sijaan montaa eri mallia: pallohäntä, revonhäntä, pyöröpallohäntä, poninhäntä (hentohöyhenheinä ’Pony Tail’).

Verikurjenpolvi

Kasvien nimistä löytyy niin kärsää (hopeakärsämö, siankärsämö) kuin käpälää (hopeakäpälä, kissankäpälä), kynttä (kynsilaukka), sarvea (sarviorvokki) ja hampaita (koiranhampaat)

Silmissä on hyvinkin valinnanvaraa ja voi valita enemmän tai vähemmän loistetta (tähtisilmä, päivänsilmä, mustasilmäsusanna, kohtalonkukka ’Blue Eye’, samettikukka ’Tiger Eyes’). Ripsivalikoima on suppea, mutta jotain kuitenkin löytyy (ripsialpi)

Ripsialpi

Korvia on isompaa ja pienempää (kuunlilja ’Blue mouse ears’, nukkapähkämö ’Big Ears’). Kitoja (leijonankita, kitavaula), poskia, (pioni ’Angel Cheeks’), huulia (rönsyakanhuuli) ja kieliä (piiankieli, neidonkieli, hirvenkieli, tiibetinkoirankieli)  löytyy. 

Jotta kokonaisuus olisi ihan viimeisen päälle, istutuksen voisi täydentää maksaruoholla, verenpisaralla, verikonnantatarilla, verikurjenpolvella sekä sydämellä (pikkusydän, häränsydän, purppurasydän, särkynytsydän).

Särkynyttä sydänä ei onneksi vaivaa mikään.

Kyllä kasvinimistön maailma on ihmeellinen! Nimistön parissa vierähtää useampikin tovi. Lääkärit ja sairaanhoitajat, hei! Miltä kuulostaisi istutus, jossa kasvaisi ruttojuuri, kevätsyyläjuuri ja tyräkki?

Nyt alkaa kuulostaa siltä, että täytyy tämä nimien lukeminen lopettaa – ainakin hetkeksi. Alkaa tulla vähän villejä ideoita.


Suuret kiitokset Teille, jotka olette jo heittäneet kysymyksen minulle Kysy mitä vaan -postaukseni johdosta! Vastauksia on ollut tosi hauska miettiä. Mielelläni vastaanottaisin vielä lisää kysymyksiä, joten antakaapa tulla. Kaikki tähänastiset kysymykset ovat olleet kivoja ja mielenkiintoisia.

18 kommenttia:

 1. Oletpa hauskasti etsiskellyt kukkaset erilaisiin tilanteisiin ja eri henkilöille! Itse olen tosi huono muistamaan kukkien lajikenimiä, joten hyvä, kun joku muu tekee sen noin hauskalla tavalla:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Sirkku, mukavasta palautteesta! Oi, en minäkään muista lajikenimistä kuin osan, mutta aina enemmän jää mieleen mitä pidempään niiden kanssa puuhailee :)

   Poista
 2. Olpas mukava postaus. Hyvin oot ehtinyt kukille nimet ammatteihin sopivaks! On siinä aikonaan ollu keksimistä tieteilijöille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Ulla! Tosi kiva kuulla, että tykkäsit. Kirjoittaessani juttua ajattelin, että jaksaakohan kukaan sitä lukea. Oli vaan niin hauska kirjoittaa, että kirjoitin sen ainakin itseäni varten :)

   Poista
 3. Eipä näitä kasvien nimiä ole tullut näin ennen pohdittuakaan. Melkoisen määrän olit keksinyt:) Kiva ja erilainen postaus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Reetta! Minulla tuo nimien ja yleensäkin sanojen miettiminen taitaa olla verissä. Puutarhassakin tulee paljon mietittyä nimiä ja sanoja.

   Poista
 4. Hauskoja titteleitä on kasveille joskus keksitty, tosi hauska postauksen aihe myös. Kivaa viikonloppua. ~Katja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Katja, palautteestasi! Joskus kyllä ihmettelee miten esimerkiksi pioni voi saada lajikenimekseen torpedoaluksen! Piti ihan katsoa kuvahausta miltä sellainen näyttää, mutta ei silti selvinnyt :)

   Kiitos samoin sinulle hyvää viikonloppua!

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Kiitos! Kuten jo tuossa Ullalle sanoinkin, en ollut ollenkaan varma, että kukaan muu kuin minä jaksaisi sitä lukea :)

   Poista
 6. Ihana postaus! Nimet on niin mielenkiintoisia ja saavat mielikuvituksen lentämään. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos mieltä lämmittävästä palautteesta!

   Onhan se hienoa kun kasveista voi nauttia kaikin aistein - katselun, tuoksuttelun ja koskettamisen lisäksi voi kuulostella nimiä :)

   Poista
 7. Arvasinhan, että sinulta löytyy sanan saralta runsaasti kerrottavaa! Tästä aiheesta voisi kehitellä vaikka minkälaisia jatkojuttuja - tämä oli hauskaa luettavaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Pirkko!

   Tosi kiva kuulla, etten ole ainoa, joka tykkää kasvien nimistä. Hienoa, että tykkäsit lukea pitkän juttuni, sillä onhan näitä vielä tulossa joskus myöhemmin :)

   Poista