perjantai 11. marraskuuta 2016

TILINPÄÄTÖS

Between Rikkaruohoelämää–blogista heitti kivan Kolme asiaa puutarhassa -haasteen, josta olin suorastaan aivan otettu. Mielelläni siihen nyt vastaan. Tuleepahan tehtyä oikein tilinpäätös näin kasvukauden loputtua ja vähän toimintasuunnitelmaa ensi vuodellekin.


KOLME ASIAA, JOTKA ILAHDUTTIVAT VIIME KASVUKAUTENA
Oi, miten paljon ilahduttavia asioita olikaan! Niputan ne niin isoiksi kokonaisuuksiksi, että saan ne edes suurin piirtein sopimaan kolmeen kohtaan. Onneksi niistä sai osan ripoteltua myös muiden kysymysten alle - ja silti paljon jäi vielä ylikin. 

1. Mieheni sai rakennettua autotallin siihen vaiheeseen, että talvikanala saatiin käyttöön ja rumat lautakasat pressuineen pois silmistä.

2. Floora-kana hautoi yhden tipun ja pari viikkoa sen jälkeen Fiona-kana sai yllätystipuja. Oli ihanaa, että kanat saivat jäädä talveksi omaan kotiin. Siitä postasinkin jo otsikolla Rakkautta kanalan ovella.

3. Monta haavettani toteutui: säät olivat minun kannaltani mitä ihanteellisimmat, sain lämpökompostorin, pionitukia, polkuja, uusia istutuksia, uusia kasveja... Sain sen verran lapiointiapua, että hommat edistyivät paljon rivakammin kuin olin uskaltanut edes suunnitella.

Fiona opettaa tipusiaan syömään.


KOLME ASIAA, JOISTA EN PITÄNYT VIIME KASVUKAUTENA
1. Kauriin ketale kävi tekemässä uusintaleikkaukset omenapuille, jotka olin juuri parhaan taitoni mukaan leikannut. Meillä on aita, mutta aidan ja muurin yhtymäkohta oli vielä keväällä viimeistelemättä. Siitä kohdasta kauris pääsi juuri leikattujen oksien tuoksun houkuttelemana apajille. Asia oli kuitenkin kaiken kaikkiaan sen verran hupaisa, että aion kirjoittaa siitä joskus ihan oman juttunsa.

2. Vesialtaan muoviin oli tullut talven aikana pari palkeenkieltä. Allas oli muutenkin muotoutunut talven aikana aivan omanlaisekseen. Siirsin koko asian Ö-mappiin ajatellen, että asioilla on taipumus järjestyä. Joskus, kun on sen aika. 

3. Issias. Katkelma puutarhapäiväkirjastani: "Mulla on varmaan joku sisäilmaongelma ;). Selkään sattuu ja issias vaivaa sisällä, mutta puutarhassa oireet häviävät. Lapion varressa issiassärky helpottaa kummasti. Ja annapa olla kun tulee välillä sisälle ruokaa tai pyykkiä laittamaan, niin taas särkee lonkkaa ja koko jalkaa ihan mahdottomasti. Pitää koko ajan etsiä sopivaa asentoa." Säryn takia oli puhti poissa ja mieli maassa. Onneksi pääsin asiansa osaavalle kiropraktikolle ja särky hävisi pian.

Nyt tämä jo naurattaa, mutta keväällä vähän tökki.


KOLME ASIAA, JOTKA SAIN KASVUKAUDEN AIKANA VALMIIKSI
1. Sain istutettua monta aluetta jo hyvälle mallille: Välitila, Kotipihlajan katve, Roseletten penkki, Kuupuutarha, Risteysalue, Puro, Eteläreuna, Kaivo ja Sateenvarjojalavan katve saivat pääosin istutuksensa. 

2. Sain loput täysin keskeneräiset alueet katteen alle puhdistumaan, monta kivipolkua valmiiksi ja kompostialueen kuntoon.

3. Sain aloitettua jo kauan haaveilemani blogin.

Laskuvirhe pankissa... kolmen sijaan taisi tulla kolmetoista asiaa. (toim. huom.)

Uusien istutusten ympärillä on sanomalehtikate ja hiekka. 


KOLME ASIAA, JOTKA JÄIVÄT KASVUKAUDELLA KESKEN
Onneksi luettelo on rajattu kolmeen kohtaan. Muuten saattaisi kulua koko loppupäivä näitä luetellessa.

1. Haaveilin singelistä talon perustuksen viereen, mutta en löytänyt mieluisia kiviä.

2. Rikkoja jäi kitkemättä, mutta eivät ne onneksi talven aikana lisäännykään. 

3. Eniten minua harmittaa, etten muistanut taivuttaa omenapuiden oksia vaakatasoon. Onneksi valitsemieni lajikkeiden oksakulmat ovat aika hyviä jo luonnostaan.


Kun olin koko kesän ahertanut, syksyllä puhti alkoi hiipua. Etualalla ja oikealla on muutamia tämän kauden uusia istutuksia.


KOLME ASIAA, JOITA STRESSASIN
Ei. En stressannut puutarhasta. Päinvastoin. Kun koin stressiä, kiiruhdin puutarhaan. Eräänä päivänä hihkaisin Joukolle puutarhassa, että täällä huolet haihtuu. Jouko kysyi, mitä ajattelen puuhaillessani. Minä kerroin: ”Tuo kivi on vähän liian paksu, mutta tuo on aivan ihanteellinen. Tuon vien yläosan polkuun, koska se on niin litteä. Tuon säästän pohjoispuolen polulle. Tuonne tarvitaan yksi kolmio tilkkeeksi ja tuohon vähän tukevampi pyöreä…” Se on elämää tässä ja nyt. Stressinhallintaa parhaimmillaan.

Niin, listaan ne stressin aiheet tähän:
1. En saanut kirjettä keväällä.
2. En saanut kirjettä kesällä.
3. En saanut kirjettä syksyllä.
(Sitten kun on sen aika, kerron mitä kirjettä odotin.)


Syksyllä pihlajanmarjat koristelivat kivipolun. Ehkä ensi kesänä polkuhaarikko täyttää kivien välit vihreydellään.


KOLME ASIAA, JOTKA SAIVAT MINUT RENTOUTUMAAN
1. Puutarhatöiden päälle sauna ja viileä kylpy rentouttavat. Meillä on sellainen erikoisuus, että löylyhuoneessamme on amme. Kun sen täyttää viileällä vedellä, tuntuu kuin saisi pulahtaa järveen. Ah, miten ihanaa!

2. Pään hieronta on ihan parasta! Onneksi mieheni tykkää hieromisesta. Siinä jos missä on ihanaa saunapuhtaana, päivän töistä raukeana haaveilla uusista istutuksista.

3. Lainaan tähän puutarhapäiväkirjastani pienen katkelman syksyltä: "Lapset lähtevät kouluun, kuopus menee ensimmäiselle luokalle. Talo hiljenee hetkeksi, mutta puutarhahommat jatkuvat. Tuulee aika voimakkaasti, välillä ropsahtaa kunnon sade. Ennen kuin ehdin sisälle sadetta pakoon, paistaa taas aurinko. Kurjet huutavat. Mietin voisiko maailmassa olla joku vielä ihanampi paikka. Ei varmaan. Voisin myydä tänne elämysmatkoja: päivä lapion varressa kurkien huutoa kuunnellen. ;-) Suunsa saisi makeaksi poimimalla marjoja suoraan pensaista – uskomattoman hyvää!"


Välillä ropsahtaa kunnon sade.


KOLME ASIAA, JOTKA HALUAISIN HANKKIA TULEVANA KESÄNÄ
1. Mansikan taimia. Sitä varten maa on ollut jo pari kautta katteen alla puhdistumassa.

2. 'Kiss me' -ruusuja. Etsiskelin niitä koko kevään ja kesän, mutta en löytänyt. Jospa ensi keväänä...

3. Blogiystäviltäni saamien ideoiden pohjalta muutamia kasveja: maa-artisokkaa (näin niistä jo unta), valkoista krassia, vaaleanpunaisia punahattuja, syysmyrkkyliljoja... Lista saattaa keväällä olla jo aika pitkä.


Haaveilen kestävistä ruusuista. Köynnösruusu 'New Dawn' selvisi kuin ihmeen kaupalla ankarasta talvesta. En tullut sitä suojanneeksi... 


KOLME ASIAA, JOISTA UNELMOIN
Nyt täytyykin olla tarkkana, sillä kun oikein paljon haaveilee, haaveilla on taipumus toteutua.

1. Unelmoin kauniista päivistä, jolloin voin puuhailla puutarhassa. Linnut laulavat. Pihalta kuuluu rakentamisen ääniä kun mies tekee omia puuhiaan. Lapset leikkivät pihalla, käyvät välillä kertomassa juttujaan ja juoksevat taas leikkeihinsä. Rose-koira seurailee puuhiani. Kanat kuopsuttavat ja silloin tällöin kiekaisee kukko. 

2. Haaveilen puutarhamatkasta mieheni kanssa Tommolan tilalle. Siellä on kuulemma monenlaista mielenkiintoista.

3. Unelmoin kesäkeittiöstä.


Olin unelmoinut pioneista ja pionituista. Unelmani toteutui paremmin kuin olin osannut edes ajatella.


Haasteeseen kuului jakaa se eteenpäin kolmelle bloggaajalle. Haasteeseen vastaaminen on toki aivan vapaaehtoista, mutta se tarjoaa mukavan syyn sukeltaa viime kesän tunnelmiin. Niinpä tarjoan tätä omatoimiaikamatkaa seuraaville:


Pirkko Vaarin torpan puutarha -blogista
Anneli Pihakuiskaajan puutarha -blogista
Saila Kivipellon Saila -blogista


Kysymykset yhteenvetona:
Kolme asiaa, jotka ilahduttivat viime kesänä (kasvukautena)
Kolme asiaa, joista en pitänyt viime kesänä
Kolme asiaa, jotka sain kesän aikana valmiiksi
Kolme asiaa, jotka jäivät kasvukaudella kesken
Kolme asiaa, joita stressasin
Kolme asiaa, jotka saivat minut rentoutumaan
Kolme asiaa, jotka haluaisin hankkia tulevana kesänä
Kolme asiaa, joista unelmoin


Tervetuloa Salla Sacklen, Suvikummun Marja ja Katja pale red rose -blogista lukijoiksi! Olen niin iloinen kun pidätte blogistani. Toivottavasti viihdytte!

30 kommenttia:

 1. Olipa ihana lukea kaikki unelmat, pouta- ja sadesäät, suunnitelmat ja ne toteutuneet!
  Kauniiden kuvien kera!

  Lempeää joulun odotusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Susanna! En olisi tullut kirjoittaneeksi niitä, ellei Between olisi heittänyt tuota haastetta. Se olikin tosi mukavaa miettiä asioita toisen kysymysten pohjalta. Kiitos samoin ihanaa joulun odotusta sinullekin!

   Poista
 2. Onnellisten sanojen postaus! Olipa mukavaa luettavaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minulle puolestani nämä ihanat kommentit ovat mukavaa luettavaa :) Mukavaa viikonloppua!

   Poista
 3. Sinä ehdit tehdä juttuja enemmän, kuin minä lukea. Minne minun aikani oikein kulkee??? Luen usein monta postaustasi samalla kertaa ja se on lukuelämys!Vieläkin naurattaa rimssuhelmainen rouva, jonka esittelit aiemmassa jutussasi:))) Kauniita kuvia ja kivoja juttuja. Mieleen jäi erityisesti sateinen kuva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, kun mulla on tämä kirjoittamisvimma ;) Sinä reippailet ja minä vaan kökin tässä tietokoneella :( Kiva kun tykkäsit jutuistani ja kuvistani. Mukavaa marraskuuta!

   Poista
 4. Ihana postaus! Onnellisuus rakentuu pienistä asioista ja hetkistä. Ihanat tipuset!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kun iloitsee pienistä asioista, saa iloita usein. Ihanat tipuset tosiaan :) Tipuset ovat nyt jo kasvaneet melkein emojensa kokoisiksi. Onnellista viikonloppua!

   Poista
 5. Tosi kiva postaus. Kiva haaste ja kivat vastaukset. Lämmin kiitos haasteesta, otan sen ilomielin vastaan. - Mukavaa nenäpäivän iltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Anneli, kivasta kommentista! Mielenkiinnolla odotan sinun vastauksiasi haasteen kysymyksiin. Minusta siihen oli tosi kiva vastata. Ei ihan helppoa, joitakin piti tosissaan miettiä ja muistella. Samoin sinulle mukavaa illan jatkoa, nenäpäivän iltaa tosiaan :)

   Poista
 6. Kivoja juttuja tuli esille! Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Satu! Oli ihan hauska muistella mennyttä kasvukautta. Äkkiä monet asiat unohtuvatkin. Samoin sinulle mukavaa viikonloppua!

   Poista
 7. Kiitos, että otit haasteen vastaan. Olet paneutunut siihen huolella ja tapasi mukaan kirjoitat aivan ihanasti. Osaat hienosti "maalata" sanoilla melkeinpä kolmiulotteisen kuvan lukijoiden nähtäväksi. Tuntuu, kuin joka kerran postauksiasi lukiessani olisin konkreettisesti läsnä kertomassasi tapahtumassa. Ja kuvatkin ovat jälleen kerran aivan ihania!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi, Between!

   Ensinnäkin haaste oli tosi kiva. Oli kiinnostavaa lukea sinun ajatuksiasi blogistasi ja sitten miettiä samoja kysymyksiä omalle kohdalle. Menneen kesän muistoihin uppoutuminen oli suorastaan hauskaa. Oli myös mielenkiintoista analysoida asioita toisen antamien kysymysten pohjalta. Se oli avartavaa. Sitten oli tietysti myös jännä kuulla toisten näkemyksiä. Ja nyt on mukava seurata millainen kasvukausi jollakin toisella on ollut.

   Toisekseen on ihanaa saada näin mukavaa palautetta. Sinulla on lämmin sydän!

   Poista
 8. Postauksestasi tarttui niin hyvä puutarhafiilis, että mieli alkoi jo askartelemaan ensi kesän puutarhasuunnitelmissa täällä lumisten maisemien keskellä. Upeita kukkakuvia, tunsin jopa ruusuntuoksun nenässä :-) Terkuin Katja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla :) Se on niin hauska miten herkästi puutarhahaaveet lähtevät lentoon. Mä näin yhdessä blogissa komeita maa-artisokkia ja aloin haaveilla niistä niin, että ne lopulta tulivat yöuniinkin. Komeita olivat. Toivottavasti se oli enneuni ;) Mukavaa viikonloppua sinulle, Katja!

   Poista
 9. Aivan ihana postaus!
  Niin kuin edelliset kommentoijat ovat jo todenneet, tästä tuli hyvä puutarhafiilis. Juuri tällaista puutarhanhoito on parhaimmillaan.
  On ihana, kun puutarhaan liittyy niin monenmoista. Koskaan ei tule tylsää hetkeä ja koskaan ei tarvitse lakata haaveilemasta.
  Minä olen matkustellut paljon, mutta omaa puutarhaa ihanampaa paikkaa saa hakea. Oma puutarha taitaa olla meille jokaiselle puutarhanrakastajalle, se maailman paras paikka! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Riina! Tuo on aivan totta mitä sanoit: oma puutarha on se kaikkein rakkain paikka. Kun kävin Kultarannan puutarhassa, ajattelin, etten kyllä vaihtaisi. Anteeksi vain, herra presidentti ;) Omassa puutarhassa kaikki on niin tuttua. "Vanhat ystävät" nousevat joka kevät uudestaan. Jokaisen kasvua on seurannut, jännittänyt, odottanut, ihastellut... Omaan puutarhaan sisältyvät myös ne haaveet...

   Poista
 10. Puutarha on onneksi aika stressivapaata vyöhykettä;)
  Eihän siellä muuten tulisi niin paljon aikaa vietettyä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, suotta ei sanota puutarhanhoidon tekevän onnelliseksi. Sekään ei ole ihme että puutarhanhoitoa käytetään ihan terapianakin. Puutarhat taitavat olla aika monella huolten hautausmaita. Ja miten paljon onnea sieltä voikaan ammentaa - ympäri vuoden näin kuvien ja muistojen avulla :)

   Poista
  2. Mukava postaus. Jätän nyt haasteen väliin. Yritän kuitenkin muistaa, että Tommolan tila kutsuu...Terveisin vieläkin "nimetön" miehesi Jouko

   Poista
  3. Rakas mieheni, taisit lukea postauksen lopun vähän niin ja näin. Heitin haasteet tällä kertaa ihan muille :) Ihanaa kun kannustat minua kommentoimalla tänne, vaikka tekniikka edelleen tökkii. <3

   Poista
 11. Olipa niin kaunis postaus jälleen, upeat kuvat kerrassaan! Hienosti tuon sateen olet saanut kuvaan 'vangittua', herkkä ruusunkukka ja tuo ihana pioni! Ja nuo pienokaiset, niin suloisia :D :D :D

  Kiitos haastesta, otan sen niin mielelläni vastaan!

  Ihanaa isänpäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Saila, aivan ihanasta palautteesta! Mukava, että ilahduit haasteesta. Minä ainakin tykkäsin kovasti vastailla Betweenin miettimiin kysymyksiin. Siitä tuli niin kesäinen olo. Kiitos samoin onnellista isänpäivää sinulle ja perheellesi!

   Poista
 12. Mukavasti kuvailtu. In vaikea rajata joskus kolmea asiaa tai saada luettelo venymään kolmeksi asiaksi.
  Teillä on puutarhassa kauniita näkymiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Joo, olihan se aika vaikeaa miettiä koko kasvukautta yhten pieneen pakettiin, mutta hauskaa se oli! Kuvissa on se hyvä puoli, että niitä voi rajata. Häiritsevän voikukan voi nopeasti kitkeä parilla napin painalluksella ;)

   Poista
 13. Vastaukset
  1. Kiitos, Sussi! On aina kiva saada palautetta jutuista ja kuvista! Se kannustaa mukavasti eteen päin ja piristää päivää :)

   Poista
 14. Kiva lukia tämän haasteen vastauksia. Non jokaasella nii erilaasia.
  Omaat kirijootustairon lisäksi, kuvaamisen taironki ja puutarhas näyttää olevan miälenkiintoosia istutusalueeta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvaa vain, kuinka kiva on lukea näin ihania kommentteja :) Kyllä taas viikko alkaa iloisesti kun ensimmäisenä aamulla saa tällaisen palautteen. Ihanaa viikkoa sinullekin!

   Poista