sunnuntai 6. marraskuuta 2016

KEISARILLISTA

Sanat puutarhassa ovat minulle oikeastaan yhtä tärkeitä kuin kukat ja kauniit lehtimuodot. Kun katselen puutarhaamme, mielessäni leijailee myös sanoja. Puutarhamme eri osilla on nimet ja yritän pysyä kärryillä kaikista mahdollisista puutarhamme lajien ja lajikkeiden nimistä. Pidän myös kirjoitetuista sanoista. Siksi minulla on tiedostoissani niin latinankieliset kuin suomenkielisetkin nimet ja nimien variaatiot. Niin, ja onhan minulla tämä kirjoittamisvimmakin. 

Alkukulma on puutarhamme alku. Siellä kukkivat tulppaanit ja arovuokot.

Leikin ajatuksella, että joskus istuttaisin kokonaisen penkin, jonka kasvit olisi valittu niiden nimien mukaan. Miten olisi keisarillinen puutarha aurinkoiselle paikalle? En tarkoita Kielletyn kaupungin puutarhan miniatyyrikopiota kalalammikoineen, veistoksineen, portteineen. Tarkoitan keisarillisten sanojen penkkiä. 

Keväällä nousisivat valkoiset tulppaanit ’Exotic Emperor’ (eksoottinen keisari) ja’ White Emperor’ (valkoinen keisari). Kesällä pioni ’White Emperor’ antaisi runsautta ja loistaisi suurilla valkoisilla kukillaan. 

Tämä hyvin paljon ’Exotic Emperoria’ muistuttava tulppaani (mikä lie?) on vuodelta 2014.

Liljakukkojen uhallakin voisi istuttaa keisarinliljan, siis jonkin kiinalaisen trumpetti-hybridililjan, joka kukkisi ehkä myöhemmin kesällä. Valkoinen voisi olla ihana, niitäkin on. Läpi vuoden elävyyttä toisi tummanpunalehtinen maksaruoho ’Purple Emperor’. Sen tummanpunaiset lehdet antaisivat syvyyttä valkoiseen kukintaan. 

Maksaruoho 'Purple Emperor'

Pitäisikö mukaan kelpuuttaa keisarinkruunu eli keisarinpikarililja, vaikka en pidäkään oranssista omassa puutarhassani? Voisihan siitä oppia pitämään ja ainakin sen sanotaan karkottavan myyriä. 

Keisarinelämänlanka on yksivuotinen köynnös, jolla on punaiset kukat. Riitelisiköhän kukkien väri maksaruohon tummien lehtien kanssa? Köynnös toisi kaivattua korkeutta istutukseen.

Ryhtiä istutukseen voisi tuoda keisaripuu (Paulownia tomentosa), joka on tosin talvenarka ja pitäisi ainakin ensimmäiset kolme vuotta talvettaa sisätiloissa. Sen lehtien ja siementen uutteen on uskottu säilyttävän ihon nuorekkaana ja estävän hiuksia harmaantumasta. Se nyt on jo myöhäistä, mutta puu voisi silti olla mielenkiintoinen. No, oikeasti minusta ei ole hoivaamaan noin arkoja puita.


P.S. Keisarillinen puutarha on vasta haaveissa, mutta Hyvän yön puutarha minulla jo on. Voit lukea siitä otsikolla Hyvää yötä!

Sain jutusta näin kivan kommentin Minna Räisäseltä: "Hi-hi kiva postaus, kirjoitat niin mukavalla tyylillä, tykkään!"

Minnalla itselläänkin on tosi kiva blogi: mamas-garden.blogspot.fi . Kannattaa tutustua. 

26 kommenttia:

 1. Hauska idea Keisarillinen kukkapenkki! Sit vain toteuttamaan😉

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Maarit! Muutama keisari minulla jo olisikin ;) Hyvää illan jatkoa!

   Poista
 2. Kiva idea! Näissä puutarha-asioissa luovuudella ei ole rajoja ja se on hauskaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Between! Joo, ne rajat ovat lompakossa ja tontilla ;) No, onneksi toki kaikki ei maksa maltaita ja vielä on puutarhassa hyvin tilaa. Mukavaa sunnuntaita!

   Poista
 3. Puutarha on jatkuva luovuuden lähde. Toisinaan kirjaimellisestikin, sillä lapiointi on viimeisen päälle luovaa työtä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Niinpä niin. Ja kun oikein luovuus pääsee valloilleen, on lapiollekin taas töitä ;) Hyvää illan jatkoa!

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Nyt on aikaa hassutella kaikenlaisilla ideoilla ;) Voisihan noista jotkut sopia oikeastikin ihan passelisti. Eihän sitä koskaan tiedä, vaikka joskus vielä istuttaisikin muutamia keisareita. Hyvää sunnuntaita!

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Kiitos, Pirjo! Pitää nyt antaa ajatusten juosta kun puutarhahommat alkaa olla aika lailla seis :) Hyvää päivän jatkoa!

   Poista
 6. Ihania arovuokkoja! Keisarillinen penkki, mikä ettei. Kiva ajatus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen arovuokkojen ystävä, vaikka ne ovatkin aikamoisia leviämään. Pari keisaria puutarhastamme sattuu jo löytymäänkin. Voihan olla, että niitä tulee joskus lisää :) Leppoisaa sunnuntai-iltaa!

   Poista
 7. Kasveille on tosiaan annettu hauskojakin nimiä ja sitä tuleekin joskus mietittyä , miksi tai miten joku on voinutkaan keksiä sellaisia nimiä. Ja täytyy myöntää, että olen joskus hairahtunut ostamaan pelkän nimen perusteella taimia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan niin. Voi että, miten minusta on hienoa tavata täällä muitakin, joille kasvien nimet ovat tärkeitä! Kyllä kasvin nimi on ostohetkelläkin tärkeä. Minua aina harmittaa kun ihanalla taponlehdellä on niin ikävä nimi. Olen ostanut niitä silti :) Kutsun niitä peittolehdiksi.

   Poista
 8. Erilaaset teemaistutukset on kivoja.
  Dementtia kai jo vaikuttaa, ei muista enää suaralta käreltä kaikkia nimiä. Joskus on ollu hukas vuarenkilipiki :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D En minäkään muista kaikkia nimiä, täytyy turvautua muistiinpanoihin ja nimikyltteihin. Silti jotkut lajikenimet hukkuvat kun kasvit saattavat aika villisti vaihtaa paikkaa kun puutarhuri saa keväällä vaihteen päälle ;) Varsinkin keväällä moni ihan tuttukin nimi on hukassa kun taas pitkästä aikaa tavataan.

   Poista
 9. Arovuokot ovat ihania, laitoin niitä kasvuun rytörinteeseen ja sain ohjeet juurikin tuosta leviämisestä, vielä siitä ei ole ollut haittaa ja paikka on sellainen, että saa levitä jos tykkää :D

  Teemakukkamaat ovat tosi ihania, keisarillinen - aika juhlava! Tilasin syksyllä sekoituksen keisarinpikarililjoja Kauppilasta - pussissa oli keltainen, oranssi ja yllärinä punainen - aika näyttää millainen punainen, mutta punainen kuitenkin :D tarkistin vielä ... Eurobulbs myy punaista fritillariaa, oli nyt syksyllä 3,10 e/kpl.

  Mukavaa alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla arovuokot ovat olleet neljä vuotta eikä leviämisestä ole ollut haittaa. Paikka on tietysti ihan a ja o ja vahvat naapurit.

   Jos keisarinpikarililjoja on kerran punaisena, voisin ihan huvikseni tilatakin :) Mielenkiinnolla jään odottelemaan josko sen värin blogissasi joskus näkisin.

   Kiitos samoin sinulle hyvää viikon jatkoa!

   Poista
 10. Sanojen ja nimien kanssa leikittely on mukaansa tempaavaa! Ihan tuntuu siltä, että on kurkistettava omiin kukkapenkkeihin nimien kanssa, ei taida olla mitään johdomukaisuutta! Kaikki ovat suloisessa sekamelskassa ja lisää saatttaa ilmestyä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, Pirkko! Varsinkin tällaisena aikana on hauska leikkiä kasvien nimillä kun ei voi enää kuopsuttaa maata. Se onkin hauskaa löytöretkeilyä kun miettii olisiko omissa istutuksissa jotain nimien punaista lankaa. Suloinen sekamelskakin on ihana :)

   Poista
 11. Blogissani on sinulle haaste. Käy nappaamassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, mielelläni :) Mukava on mennyttä kesää muistella ja seuraavasta jo haaveilla.

   Poista
 12. Keisarillinen penkki kuullostaa suorastaan ylevältä!
  Minustakin on mukava nimetä puutarhan eri osia ja kukkapenkkejä, meillä on puutarhassa myös Alli Paasikivi :)
  Sinulla on kaunis blogi ja mukava tyyli kirjoittaa, laitanpa blogisi lukulistalleni!
  terveisin Suvikummun Marja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Marja, ihanasta palautteesta! Täytyypä käydä tutkailemassa löytyisikö blogistasi kenties lisätietoja Alli Paasikivestä. Kuulostaa mielenkiintoiselta :) Lämpimästi tervetuloa lukijaksi! Toivottavasti viihdyt :)

   Poista
 13. Ihana blogi löytyi täältä! Puutarha-aiheiset blogit kiinnostavat siksi tulin ja jäin :-) Terkuin Katja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, miten iloiseksi tulin kommentistasi! Kiitos ja lämpimästi tervetuloa lukijaksi! Toivottavasti voin jatkossakin ilahduttaa sinua jutuillani ja kuvillani :) Hyvää loppuviikkoa sinulle!

   Poista