Kas tässä seuraava kasviesittely Katajakujan puutarhasta.
En ihastunut poimulehteen ensisilmäyksellä - enkä toisellakaan. En pitänyt sen keltaisista kukista - kunnes aloin nähdä ne limenvärisinä. Silloin ihastuin ikihyviksi. Ei ihme, että sitä kehutaan monissa kirjoissa. Englantilaista puutarhaakaan ei oikeastaan voi kuvitella ilman poimulehteä.
En ihastunut poimulehteen ensisilmäyksellä - enkä toisellakaan. En pitänyt sen keltaisista kukista - kunnes aloin nähdä ne limenvärisinä. Silloin ihastuin ikihyviksi. Ei ihme, että sitä kehutaan monissa kirjoissa. Englantilaista puutarhaakaan ei oikeastaan voi kuvitella ilman poimulehteä.
Jättipoimulehti on kuin naapurin ison talon rouva. Koko kesän hän kulkee kylällä kellanvihreässä rimssumekossaan. Hän on puhelias, aina iloinen ja saa muutkin hyvälle tuulelle.
Kun naapurin rouva saapuu paikalle, hän täyttää tilan rehevällä olemuksellaan ja persoonallaan. Aremmat ja hiljaisemmat jäävät kyllä jalkoihin, mutta ei hän silti epäkohtelias halua olla. Hän vain on niin ylitsepursuilevan puhelias ja runsas muodoltaan.
Korkeat tulppaanit ovat oiva pari poimulehdelle. Tulppaanit ehtivät loistaa juuri ennen kuin poimulehti tulee ja varastaa show'n. Poimulehti luo tulppaaneille kauniin vihreän taustan ja lopulta peittää niiden kuihtuvat varret. Ihan matalia tulppaaneja ei toki poimulehden seuraan kannata istuttaa.
Ei hän itsekäs halua olla, vaikka siltä välillä vaikuttaakin. Tunteellinen hän on, välillä liikuttuu aivan kyyneliin.
Ei ole sellaisia kissanristiäisiä, joihin naapurin rouva ei osallistuisi. Hän haluaa olla aina mukana kun kylällä tapahtuu. Kaikkien kanssa hän tulee toimeen eikä kukaan hänen seurassaan halua riidellä. No, on sentään kaksi tyyppiä – tammi ja lehmus – joiden seurassa rouva ei viihdy. Heidän lähellään rouva ja hänen lapsensa saattavat saada nokihärmän.
Juhannusruusun juurella ryöppyävät jättipoimulehdet ja polun reunassa kukkii mirrinminttu. Poimulehtien takana kasvavat valkoiset syysleimut.
Naapurin rouva saa vähän jurommatkin small talkiin ja luo yhteisöllisyyttä kyläläisten kesken. Olen istuttanut poimulehteä välivihreäksi, tasapainottamaan kokonaisuutta eri värien välillä. Toimii kyllä, kunhan naapurit ovat yhtä reippaita. Kovin pienet ja ujot jäävät auttamattomasti poimulehden jalkoihin. Nopeasti poimulehti peittää jopa nuoren pesäkuusen.
Silloin naapurin rouvakin vähän hiljenee ja jättäytyy taustalle kun kaupungista saapuu kylälle arvovieraita - gladiolus, värililja tai jotakin muuta vähän hienostuneempaa väkeä. Ystävällisesti hymyillen ja hyväksyvästi nyökytellen hän seurustelee arvovieraiden kanssa. Hän on kuin kotonaan vähän hienommassakin seurassa.
Jättipoimulehden kerrotaan olevan kotoisin jostain Kaakkois-Euroopan ja Lounais-Aasian vuoristoseuduilta. Sukulaisia hänellä on toki Suomessakin ollut jo muinaista ajoista lähtien. En ole oppinut tuntemaan hänen sukulaisiaan, ovat kovin samannäköistä väkeä kaikki. Sanovat kuuluvansa ruusukasvien heimoon.
Tässä kasvaa sekaisin piennar- ja jättipoimulehteä. On aika mahdotonta tietää kuka kukin on.
Boheemi hän on. Hänen lapsensa saavat vapaan kasvatuksen ja asettuvat kuka minnekin sen kummemmin lupaa kysymättä. Yleensä he valitsevat paikan auringosta tai puolivarjosta, mutta heille kelpaa melkein millainen maatilkku tahansa. Tästä eivät kaikki pidä ja poimulehden lapset ovatkin joutuneet kovin huonoon valoon maailmalla. Ymmärrän. Jos poimulehti valtaa itselleen toisten maat ja mannut, niin kuka nyt sellaista hyvällä katsoisi. Joissakin maissa jättipoimulehti on luokiteltu haitalliseksi vieraslajiksi ja Suomessakin sitä on pyydetty tarkkailemaan. Ei ole naapurin rouvalla helppoa, ei.
Naapurisovun säilyttämiseksi poimulehden kukkia kannattaa leikata kimppuihin ja näin estää sitä siementämästä. Runsaita kimppuja riittääkin koko kesäksi ja pitkälle syksyyn. Pelkästään jo sen takia poimulehteä kannattaa kasvattaa puutarhassa.
Syksyn viimeiset törmäkukat ja ruusu seurustelevat poimulehden kanssa tässä lokakuun lopulla poimitussa kimpussa.
Mitä tahansa kylillä hänestä puhutaankin, niin hänen helmoissaan ei liikuskele epämääräistä väkeä. Jonkun voikukan tai syysmaitiaisen olen nähnyt, mutta enpä juuri muita.
Vaikka lapsia on paljon, omillaan pärjäävät eivätkä ulkopuolisten hyysäämistä tarvitse. Ei lannoitusta, ei tukemista, ei uudelleen istutusta, ei talvisuojausta, ei kerta kaikkiaan mitään.
Kesähepenissään he kulkevat aina koviin pakkasiin asti. Joissakin lähteissä poimulehden sanotaan kukkivan kesä-elokuussa, mutta kyllä minun poimulehteni kukkivat täyttä päätä vielä loka-marraskuussakin.
Poimulehti ei pienistä pakkasista ole millänsäkään.
Hyvin olemme naapureina pärjänneet. Ei ole minulla hänestä pahaa sanomista. Ei minulla tosin olisi varaa sanoakaan, sillä emmehän me täydellisiä ole kukaan.
Alchemilla mollis
KUKAT: Vihertävänkeltaiset kukat kesä-elokuussa.
KORKEUS: 40 cm
KASVUPAIKKA: aurinkoinen tai puolivarjoisa
KASVUALUSTA: puolikostea maa
Hyvää marraskuuta kaikille!
Hyvää marraskuuta kaikille!
Kylläpäs oma rouva osasi hienosti kertoa naapurin rouvasta. Tuollainen positiivisuus on piristävää. Kiitos vaimolleni, toivottaa Jouko.
VastaaPoista<3
PoistaPoimulehti on niin nopea porsimaan sadoittain siementaimiaan, että minun piti siirtää se kauemmas muusta yleisöstä. Vaan paikkansa tuo ansaitsee jossain kauempana ilman muuta. Yrttikäyttöäkin tuolle on - se on nimenomaan naisten yrtti hoitaen kuukautis- ja vaihdevuosivaivoja. Ripulin hoidossakin sitä on käytetty. Ja kukkakimpuissa poimulehden kukinnot on ihan välttämättömiä!
VastaaPoistaTuo on ihan totta mitä sanoit. Siementaimia tupsahtelee sieltä täältä, eivät paljoa kysele lupaa. Joo, olen kuullut poimulehden sopivan salaatteihin ja juomiin, mutta itse en vielä ole kokeillut. Ihan hyvin voisi ensi kesänä maistaa. Kaikkia puutarhan kukkia ei raaski kimppuihin poimia, mutta poimulehteä poimii surutta kun se on niin rehevä. Mukavaa viikon jatkoa sinulle!
PoistaIhana postaus! ..:)
VastaaPoistaKiitos, Hannele! On tosi kiva saada näin mukavaa palautetta :) Hyvää viikon jatkoa sinulle!
Poistaihana postaus! Kestävä kasvi myös, kauneuden lisäksi.
VastaaPoistaKiitos, Sussi, ihanasta palautteesta! Olen aina tosi iloinen kun ihmiset kommentoivat ja vieläpä näin mukavalla tavalla :) Joo, kestävä ja helppohan se on. Isossa puutarhassa on hyvä olla näitä takuuvarmoja kasveja, ettei tarvitse joka taimen puolesta talvella pelätä :) Hyvää viikon jatkoa!
PoistaVoi kun sinä osaat sitten kirjoittaa niin mukavasti!! Olen vähän ajatellut laittaa poimulehteä lammikon rammalle, mutta toisaalta koko ajan mielessä tuo sen kova leviäminen, jos siitä saakin riesan?! Taidan siirtää alueelle ihan vain tavallista luonnon poimulehteä, jos se olisi vähän rauhallisempi rouva leviämään?!
VastaaPoistaSiis rannalle...
PoistaKiitos, Minna, ihanasta palautteesta! Minä niin innoissani aina kirjoittelen, jos kuulen jonkun tykkäävän siitä :) Ehkä minäkin laittaisin lammen rannalle luonnonvaraista. Sehän ei ole vieraslaji niin kuin jättipoimulehti. Eihän tuo jättikään kiellettyjen listalla yleensä Suomessa ole, mutta luulenpa sen olevan kovempi valloittamaan tilaa kuin luonnonvarainen serkkunsa. Mukavaa viikon jatkoa sinulle!
PoistaPoimulehti on minunkin kestosuosikkini, pitää vain harkita tarkkaan minne sen istuttaa. Ihana postaus!
VastaaPoistaVoi kiitos ihanasta palautteesta, Mari! Joo, onhan se monesti noiden siementävien kanssa vähän taiteilemista. Kun ne edes vähän kysäisivät minne sopii siemeniään viskellä ;) Oikein hyvää viikkoa sinulle!
PoistaMinulla on vähän samanlaisia tuntoja tuota naapurin rouvaa kohtaan, aluksi en oikein innostunut, mutta nykyisn tulemme juttuun älyttömän hyvin:)
VastaaPoistaTosi hauska kuulla! Joo, eihän hän aivan täydellinen ole, mutta mukava naapuri tosiaan :) Oikein hyvää loppuviikkoa!
PoistaNaapurin rouvasta saa kyllä sinun ansiostasi positiivisen olemuksen, jostain syystä hän antaa alkuun vähän huonon kuvan itsestään. Minulle kävi samoin, en edes huolinut koko kasvia pitkään aikaan puutarhaaani. Mutta kaunis on, ja uskon meidän pärjäävän, vaikka niitä lapsia sinne kylväytyykin omin päin! Oletko koskaan ajatellut kasveista kertovaa satukirjaa kirjoittaa...? Ostaisin heti!
VastaaPoista:D :D Voi, miten hyvälle mielelle tulin kommentistasi! Kiitos, Sirkku!
PoistaEi ole koskaan tullut mieleen kirjoittaa satukirjaa, mutta eihän sitä koskaan tiedä. Nuo satuilut tulivat ihan vahingossa :) No, toki lisää juttuja puutarhamme kasveista on tulossa. Onhan tätä porukkaa tänne jo kerääntynyt, vaikka aika uusi puutarhamme vielä onkin.
Oli tosi mukava kuulla sinunkin kokemuksiasi poimulehdestä. Minulla meni useampi vuosi ennen kuin ihastuin siihen. Mukavaa loppuviikkoa!
Mulloli aluus poimulehtiä, niinku monta muutaki irioottivarmaa, mones paikas. Ny on vaa yhyres kohtaa, mutta siämentaimia putkahteloo viälä monen vuaren päästä, sinne tänne.
VastaaPoistaKyllästyitkö vai katosivatko itsekseen? Onhan se aina noitten siementävien kanssa vähän niin ja näin. Kunpa olisikin vähän neuvotteluvaraa minne siementävät ja minne eivät :)
PoistaNyt kokoamaan kirjaa tällä tavalla esitellyistä kasveista: tarina vaikuttaa hupsun hauskalta, mutta sisältääkin täysipainoisen paketin asiasta! Voisipa kaiken informaation syöttää näin mehukkaasti pakattuna!
VastaaPoistaVoi, Pirkko, miten onnelliseksi minut sait! On niin kiva kirjoitella kun tietää, että joku tykkää ja arvostaa hupsuja juttujani ;) Kiitos ja oikein hyvää viikon jatkoa!
PoistaOlipa hauska lukea rehevää kerrontaasi poimulehdestä! Se on ihana kasvi, tuollaista isoa minulla ei olekaan, hankkimista olen vakavasti harkinnut. Se on kanojen herkkua, luonnon poimulehdellä hyviä käyttömahdollisuuksia muitakin kuin kauneusarvot!
VastaaPoistaKiitos, Saila! Tulen aina niin iloiseksi tällaisesta palautteesta:) Jättipoimulehti on yllättävän iso, ehkä tuo virallisesti ilmoitettu 40 cm korkeus on vähän alakanttiin. Kiitos vinkistäkin, kipaisen heti hakemaan kanoille maistiaisia. Vielä niitä tuolla ulkona on, vaikka yöllä satoikin lunta. Mukavaa marraskuuta sinulle!
PoistaIhana kertomus!
VastaaPoistaPoimulehteä löytyy puutarhastani niin monesta paikasta. Se on ihanan rehevä ja sopii kaikkien kaveriksi myös kukkakimpuissa. Poimulehteä voi myös syödä. Se luetaan villiyrtiksi.
Ainoa asia, mitä supattaisin tuolle naapurin rouvalle, on muistutus ehkäisyn käytöstä. Noita perillisiä nimittäin riittää.
Kiitos, Irene, kivasta palautteesta! Tällainen aina piristää päivää :) Ja kiva myös "tavata" uusia ihmisiä täällä blogissa. En ole maistanut poimulehteä, mutta ensi keväänä aion kokeilla. Kanoille kävin maistiaiset hakemassa ensilumen alta ja hyvin näytti maistuvan. Toistaiseksi olen pärjäillyt siementaimien kanssa, mutta katsotaan miten tässä vielä käy. Täytyy vaan ahkerasti poimia kimppuja :) Mukavaa viikonloppua sinulle!
PoistaPoimulehti onkin upea perusperenna limenvihreine lehtineen. Minulta ei sitä löydykään puutarhastani. Tämä asia pitää kyllä korjata ensi kesänä...
VastaaPoistaKiva blogi sinulla. Löysin tänne juuri ja liityin lukijaksi saman tien;)
Aamu alkoi ihanasti kun luin kivan palautteesi! Kiitos! Ja tosi mukava kun liityit lukijaksi. Tervetuloa! Toivottavasti viihdyt. En uskalla varsinaisesti suositella jättipoimulehteä kenellekään, koska se siementää aika ahkerasti, mutta pidän tuosta kasvista itse tosi paljon :) Mukavaa viikonloppua sinulle!
PoistaMulla kävi aikoinaan samoin. Kun ymmärsin etteivät kukat olekaan keltaisia, pääsi tämäkin kukka puutarhaani;)
VastaaPoistaVoi että, miten hauska kuulla! :D Pitkään luulin olevani ainoa, jolle tuo pieni ero oli niin tärkeä. Lohduttavaa kuulla, että on muitakin ;) Poimulehti esitellään aina keltakukkaisten kohdalla ja hyppäsin aina ne sivut yli. Hyvää päivän jatkoa!
PoistaIhastuttavia kukkayhdistelmiä! Ensimmäiset poimulehdet hankin puutarhaani viime kesänä ja luulen, että ensi vuonna taidan laittaa niitä lisää :)
VastaaPoistaKiitos, Piparminttu! Kyllä mulle kans kävi niin, että ensimmäisten poimulehtien jälkeen piti ostaa lisää kun en malttanut odottaa siementaimia tai jakamista :) Mukavaa sunnuntai-iltaa!
Poista