perjantai 20. heinäkuuta 2018

LEMPIKUKKANI

Lempikukkani? Sen enempää miettimättä mieleeni tulee pioni 'Jan van Leeuwen'. – Kirjoitan siitä, ajattelen. Kuitenkin heti sen perään alkaa mieleen virrata monia ihania, kauniita ja elinvoimaisia kasveja. Ruusuleimu. Sinikämmen. Pioni 'Gardenia'. Jaloritarinkannus. Kullero 'New Moon'. Iiris. Syysleimu. Krookus. Arovuokko. Tarhaiiso. Jouluruusu...

Yritän laittaa kasveja paremmuusjärjestykseen, mutta ne kilpailevat niin eri sarjoissa, etten onnistu siinä. Krookus ja sinikämmen kukkivat keväällä ja saavat huokailemaan ihastuksesta. Jaloritarinkannus puolestaan häikäisee kaiken pionien loiston jälkeen. Tarhaiiso on syksyn päätähti, tässä vaiheessa vielä vaatimaton, mutta aivan loistava sitten kun muut ovat jo menneet.

Maanpeittokasvi ruusuleimu on luonteeltaan aivan erilainen kuin nuo jättiläiset: pionit, ritarinkannukset, tarhaiisot. Runsaskukkainen ja reipas, mutta kuitenkin kiltti. Arovuokon mentyä jää ikävä. Jättipoimulehti on leikkokukkana ihana. Pioneissa on monia erityisen kauniita: 'Madame Calot', 'Gardenia'...

Tämä se on.

Lopulta käy niin kuin
vaate- tai kenkäkaupassa.

Lopulta käy niin kuin vaate- tai kenkäkaupassa. Koko kauppakeskuksen kierrettyäni päädyn siihen ensimmäiseen. Luotan intuitiooni ja valitsen pioni 'Jan van Leeuwenin'. Se on minulla tietokoneen näytön taustakuvanakin.

'Jan van Leeuwen' on huikean kaunis, eläniloa täynnä. Varma ja luotettava. Talvenkestävä ja helppo. 

Tämä kuva on tietokoneellani näytön taustakuvana.

Olen aina vaikuttunut kun ajattelen, että tällainen kaunotar viihtyy meidän savimaassa. Kukoistaa vuodesta toiseen emännän huolimattomasta hoidosta huolimatta. Istuttaessa lisään saven  sekaan kunnolla hiekkaa, ehkä vähän kompostiakin, mutta en mitään turvepitoista. Muotoilen paikan kumpareeksi, joka tosin aikaa myöten laskeutuu. Kuopan pohjalle laitan luujauhoa lannoitteeksi. Sillä se sitten pärjäileekin  vuosikaudet.

Olen oppinut, ettei
pioneja saa hoitaa.

Ja mitä tulee tuohon huolimattomaan hoitoon, niin ehkä pitäisi sanoa "sen ansiosta". Pionien kodin sivuilta olen oppinut, ettei pioneja saa hoitaa. Kun pionin on istuttanut huolellisesti aurinkoiseen tai puolivarjoisaan paikkaan, se riittää moneksi vuodeksi. Ei niitä luonnossakaan kukaan käy lannoittamassa ja kastelemassa.

Tässä on kaikki mitä kauneuteen tarvitaan – puhdas valkoinen yhdistettynä täydelliseen muotoon.

Ainoa pikku vaiva on se, että leikkaan kevällä talventörröttäjät pois. Tänä aikana, jonka tämä yksinkertainen 'Jan van Leeuwen' on minulla ollut, edes sen kuihtuneita kukkia ei  ole tarvinnut siistiä. Sen yksinkertaiset kukat ovat varisseet terälehti kerrallaan maahan. Ne eivät ole pakkautueet tiiviiksi ruskeaksi mytyksi kuten joidenkin kerrottukukkaisten pionien kuihtuneille kukille on käynyt.

’Jan van Leeuwenin’ kukat ovat puhtaanvalkoisia, suuria, tuoksuvia ja yksinkertaisia. Kasvutavaltaan 'Jan van Leeuwen' on matala ja tuuhea eikä se tarvitse tukemista. Se on yksi matalimmista (50–70 cm) lajikkeista.

Sain haasteen Hiidenkiven puutarhassa-blogista. Alunperin haasteen oli laittanut alulle Hilu blogista Maatiaiskanasen elämää. Kiitos molemmille! Tähän oli hauska vastata.

Mukaan haastan kolme uusinta lukijaa, joilla on blogi.  Haasteen saavat:

Haasteen säännöt:
- kerro postauksessasi, kuka haasteen aloitti (Hilu/Maatiaiskanasen Elämää-blogista)
- tee postaus lempparikukastasi
- haasta kolme (toki halutessasi voit kutsua useammankin) blogiystävääsi mukaan


Olen kirjoittanut lempikukastani ennenkin. Jos haluat tietää mistä silloin olen kirjoittanut, klikkaa tästä.

17 kommenttia:

 1. Ihana, että osallistuit tähän ja noin upealla kaunottarella <3 Upeita kuvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tähän oli hauska vastata, vaikka olen ennenkin kirjoittanut lempikukastani :)

   Poista
 2. Ei yhtään huono valinta. Hieno kasvi on hänkin :) Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Huomaan aina vaan olevani pioni-ihminen :) Kiitos samoin sinulle! Tästä päivästä on tulossa mukava puutarhapäivä kun sää viileni sopivasti minulle.

   Poista
 3. Hyvä valinta! Kasvien laittaminen paremmuusjärjestykseen kuulostaa vaikealta. Vuoden kierron - joskus päivän tai hetkenkin - mukaan vaihtuva mieleni ei siihen pystyisi. On niin paljon upeuksia: liljat, pionit, ritarinkannukset, kurjenpolvet, kurjenmiekat... jokainen puolustaa paikkaansa puutarhassani. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä ehdin niin kauan haaveilla pioneista, että kun niitä vihdoin sain ja ne alkoivat kukkia, ne tuntuvat kaikkein rakkaimmilta. Tuossa eilen juuri ajattelin, että jos joskus alkaa tuntua, etten jaksa hoitaa näin isoa puutarhaa, niin laitan sitten vain enemmän pioneja. Niitä kun ei tarvitse hoitaa.

   Poista
 4. Vaikea valita vain yhtä, ihan mahdotonta. Pioni on hyvä valinta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lapsista en valitsisi yhtä mieluisinta, mutta kukista sentään pystyn :)

   Poista
 5. Mä en pystyisi valitsemaan ensinkään ykköstä. Ihan mahdoton rasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan helppoahan se ei tietenkään ole. Minullakin ne vähän vaihtuvat, mutta huomaan aina lopulta päätyväni pioniin :)

   Poista
 6. Vaikea valinta, hyvin silti valittu. Kaunis on pioni!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ei siitä pääse mihinkään, että olen tällainen pioni-ihminen :)

   Poista
 7. Pionit ovat kyllä upeita.🏵🏵🏵
  Ja minäkin olen oppinut, että niitä ei tatvitse hoitaa. 😎

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin. Minä olen ajatellut, että kun tulen vanhaksi eikä voimat enää riitä hoitammaan kaikkea, korvaan työläimmät kasvit pioneilla :)

   Poista
 8. Kun ajattelloo mieluisinta kukkoo, ei pysty nimmiimään. Kaikki on ihania. Kauniin pionin valihit sie lemppariks!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon on ihania kukkia ja lempikukkahan voi vaihtua hetkittäin :) Minulla siihen vaikuttaa myös kestävyys ja helppous. Kovin vaateliaisiin kasveihin en ole vielä rakastunut, kuolla kupsahtavat ennen aikojaan :)

   Poista
 9. Kiitos haasteesta otan sen mielelläni vastaan. Oma valintasi oli aivan nappi valinta .

  VastaaPoista