keskiviikko 4. syyskuuta 2024

PUUTARHAHARRASTAJAN MATKAVINKIT: NUUTAJÄRVI, PUNKALAIDUN, URJALA

Pirkanmaan pieniltä paikkakunnilta löytyy aihetta kiireettömälle maaseutuajelulle.  Itse pidän erityisen paljon pienistä paikkakunnista ja niiden pienistä nähtävyyksistä. Turistirysät ovat toisia varten. 

Aukioloajat kannattaa tarkistaa netistä.

NUUTAJÄRVI

NUUTAJÄRVEN LASIKYLÄ

Nuutajärvellä on puhallettu lasia jo vuodesta 1793. Alueen 1850-luvulta peräisin olevissa rakennuksissa toimii pajoja, myymälöitä, kahviloita ja ravintoloita. Lasinpuhaltajien lisäksi kylällä työskentelee keraamikkoja sekä metalli- ja kultaseppiä.

Lasikylä on idyllinen ja hyvin pidetty kokonaisuus eikä kaupallisuus hypi silmille. Pääosin rakennukset ovat hyväkuntoisia.

Voit katsella käsityöläisten työtä ja kokeilla itsekin lasin tai raudan työstämistä, jos varaat ajan etukäteen.

Pruukinraitti 15 Nuutajärvi 


PUNKALAIDUN

Punkalaitumen pitäjän keskusta on valtakunnallisesti merkittävää rakennettua kulttuuriympäristöä. Punkalaitumella on kauniita peltomaisemia. Kannattaa ajella rauhassa, jotta ehtii niitä ihailemaan. Kuviin en maisemia saanut sellaisenaan.


PUNKALAITUMEN PAPPILA


Jos haluaa käydä Punkalaitumen pappilassa, kannattaa jättää auto kirkon pihaan ja kävellä sieltä riippusillan yli pappilaan. Pappilan pihaan pääsee autollakin, mutta kävely sillan yli on vaivan arvoinen.

Ei ole suotta sanottu, että Punkalaitumen pappila on yksi Suomen suurimmista. Upeat tuijat sopivat täydellisesti pappilarakennuksen eteen. Rakennusta ympäröi nuorehkolta vaikuttava puutarha.

Pappilan takaa alkaa vanha kuusimetsä, johon on merkitty puolen kilometrin mittainen luontopolku. Olisi ollut ihanaa pujahtaa sammaleiseen, satumaiseen metsään, mutta en olisi pystynyt kävelemään siellä. Onneksi metsän edessä kasvoi tatteja. Ne näyttivät oikein viehättäviltä.

Pappilan uusrenessanssityylinen päärakennus valmistui vuonna 1897. Pappila on peruskorjattu vuonna 1977. Pappilan suunnitteli vammalalainen rakennusmestari Kaarle Kulmala.

Kirkolta pääsee kulkemaan riippusillan yli pappilaan pyörätuolilla, mutta maasto on mäkinen. Pappilan pihapiirissä on helppo kulkea pyörätuolilla.

Kostilantie 67 Punkalaidun


METSÄPOLKU

Metsäpolku alkaa pappilan parkkipaikan vierestä ja päättyy pappilan takapihalle suuren tammen lähistölle. Noin puolen kilometrin merkitty polku kiemurtelee vanhan metsän ikikuusten ja mustikkamättäiden lomitse. Matkan varrella on kosteita paikkoja, hakkuuaukean reunaa, maahan kaatuneita ja osittain maatuneita puita sekä suuria haapoja, joiden latvat kurkottelevat kohti taivaita. Taukopaikan penkeillä on hyvä kaivaa eväät repusta.

Kostilantie 67 Punkalaidun


RIIPPUSILTA PAPPILAAN


Punkalaitumen kirkolta johtaa jokisilta Punkalaitumen pappilaan. Alkuperäinen jokisilta rakennettiin vuonna 1931 riippusiltamalliseksi kävelysillaksi. Silta uusittiin vuonna 1955, mutta se jouduttiin korjaamaan perusteellisesti Punkalaitumenjoen ruoppaustöiden ja vuoden 1966 kevättulvien jälkeen.

Pysäköimme Punkalaitumen kirkon pihaan ja kävelimme hautausmaan poikki alas rantaan. Kävelytietä reunustaa koivukuja. Tummavetisen joen yli johtaa kaunis, valkoinen riippusilta. Sillan sanotaan johtavan pappilalle, mutta sitä ei näkynyt. Aprikoimme josko tuo punainen maatilalta näyttävä talo olisi sittenkin pappila, vaikka ei siltä vaikutakaan. Yllätys oli melkoinen, kun mäen yläosasta alkoi pilkistää vaaleankeltaista. Komea näkymä avautui kulkijalle pikkuhiljaa. Ihana!

Lauttakyläntie 20 Punkalaidun


PUNKALAITUMEN KUNNANTALO


Punkalaitumen kunnantalo on otettu käyttöön vuonna 1925. Jugend-henkinen kaksikerroksinen puurakennus on erittäin kaunis. Ensimmäinen kerros on hirsirakenteinen. Sen toinen kerros on laajan mansardikaton peittämä ja sen katonharjaa koristaa pieni torni.

Punkalaitumen Sanomissa ihmeteltiin perustamistöiden alkaessa sen "erikoista suuruutta" mainitsemalla: "Siitä tulee valtava palatsi ja sitäkin suureellisempi kun se on suunniteltu kaksikerroksiseksi." Taloon sijoitettiin kunnankanslia, kunnankirjurin asunto, valtuustosali, alakoulu ja opettajan asunto. Talon suunnitteli arkkitehtitoimisto Eränen & Autere Tampereelta.

Talossa on vuosien varrella tehty useita muutoksia ja huonejärjestelyitä. Kunnantalon huoneet ovat tilavia. Ikkunat, erkkerit ja muut syvennykset, kaunis parkettilattia ja hienot kattovalaisimet viimeistelevät kokonaisuuden.

Itse rakennus ja sen ympärillä olevat istutukset ovat näkemisen arvoiset.

Vesilahdentie 5 Punkalaidun


URJALA

PÖLKINVUORI (touko – lokakuun kohde)

Pölkinvuoren metsäpuutarha on parhaimmillaan keväällä ja alkukesästä, kun metsäpuutarhan tuhannet tulppaanit ja narsissit loistavat koivujen katveessa. Nähtävää riittää syksyyn saakka. Voit kulkea luontopolulla ja ihastella eri vuodenaikojen maisemia. Polku nousee näköalapaikalle, josta näkee yli 40 km yli suomalaisen metsämaiseman. Eväsmäestä löytyy kota ja ulkokalusteet.

Puistoon on pääsymaksu. Puiston yhteydessä on puutarhamyymälä, josta saa kukkia, puita ja pensaita. Kahvila palvelee kesäaikaan. Avomaalta saa tuoreet vihannekset suoraan maasta.

Ikaalantie 105 Urjala as.
p. 0400505073

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti