tiistai 10. syyskuuta 2024

PUUTARHAHARRASTAJAN MATKAVINKIT: HÄMEENKYRÖ, IKAALINEN, ORIVESI

Tampereen pohjoispuolen kunnissa on muutamia todella käymisen arvoisia puutarhakohteita. Samalla kannattaa katsastaa muutkin kohteet. Itselläni on vielä monta mielenkiintoista kohdetta käymättä. Päivitän juttua sitä mukaa, kun saan uusia kuvia.


HÄMEENKYRÖ

PINSIÖN TAIMISTO


Pinsiön taimiston yhteydessä on yli 6 000 neliömetrin upea näyttelypuisto. Sen malliryhmistä ja -rakenteista voit löytää vinkkejä ja ideoita omaan pihaasi. Voit tutustua puistossa erilaisiin pihan rakenteisiin kuten muureihin, vesiaiheisiin sekä pinta- ja katemateriaaleihin. Hortonomi Saara hoitaa näyttelypuistoa. Voit kysellä häneltä vinkkejä myös puutarhaan, lannoituksiin, leikkauksiin ja kasvien valintoihin.

Taimipihan välittömässä läheisyydessä palvelee Maalaiskahvila Viljamin Vintti.


Pentinmaantie 25 Pinsiö / Hämeenkyrö
p. 03 3122 2510


TIMIN MÄNTY

Timin mänty lienee Pirkanmaan vanhin ja kuuluisin mänty. Männyn syleilyyn tarvitaan kolmen ihmisen käsivarret. Männyllä on kairausten mukaan ikää vajat 400 vuotta.

Timintie 257 Hämeenkyrö


FRANTSILAN KEHÄKUKKA

Frantsilan Kehäkukka Pappilanjoen rannalla on Hämeenkyrön suosituin matkailukohde. Vuonna 1875 rakennetussa koulurakennuksessa toimii viehättävä kahvila, kasvisravintola sekä yrtti- ja lahjatavaramyymälä. Kesäkuukausina pihapiirissä on lisäksi 300 yrtin näytepuutarha, käsityöpuoteja sekä Hämeenkyrön matkailuinfo.

Yrjö-Koskisentie 1 Hämeenkyrö
p. 03 371 4637


F.E. SILLANPÄÄN MYLLYKOLU (kesäkohde)

Myllykolu Kierikkalan kylässä on kirjailija F. E. Sillanpään syntymä- ja lapsuudenkoti. Myllykoluun ja Töllinmäkeen voit tutustua eMuseo-mobiilioppaan avulla. Mobiiliopastus saatavilla aina https://emuseo.fi/fesillanpaa

Nobeltie 80 Hämeenkyrö
p. 0504005072


SASI-MAHNALA MAISEMATIE


Jos liikut Hämeenkyrössä, kannattaa ehdottomasti ajaa tämä kaunis maisematie, jonka varrella ovat kylät Sasi ja Mahnala. Sasin ja Mahnalan viitta on E12-valtatiellä nelisen kilometriä Pinsiön taimistolta (Pentinmaantie 25) pohjoiseen.  

Näillä seuduilla, E12-valtatien varressa, on myös toinen huikean kaunis maisema. Minusta se on yksi kauneimmista maisemista mitä Suomesta löytyy. Kannattaa olla tarkkana, kun ajelee Ylöjärveltä päin pohjoista kohti. Pinsiön taimiston jälkeen tulee tuo yllä mainitsemani Sasin ja Mahnalan kyltti, ja jonkun matkaa siitä pohjoiseen päin on vasemmalla tuo laaja, kumpuileva peltomaisema.

IKAALINEN

WANHA KAUPPALA


Ikaalisten Wanha Kauppala on Suomen ensimmäinen kauppala. Sitä kutsutaankin Suomen vanhimmaksi, pienimmäksi ja kauneimmaksi. Kovin yhtenäinen alue ei kuitenkaan ole. Upeiden vanhojen talojen sekaan on rakennettu paljon uutta, tyyliin sopimatonta. Niin se valitettavasti on monissa muissakin paikoissa.

Ympärillä kimmeltää pelkkää vettä, siksi kadut näyttävät laskeutuvan suoraan järveen.

Voit tutustua Wanhaan kauppalaan taulun opastamana. Taulu kertoo vanhojen talojen ja kauppalan historiaa.

Vanha Tampereentie 1


VANHA NIEMEN KYLÄPUOTI & KAHVILA INGRID (Kesäkohde)

Idyllinen Kyläpuoti on vanha kunnon sekatavarakauppa, joka löytyy Ikaalisten Isoröyhiöstä Luhalahdentien varrelta. Kaupan seinät ja tiski henkivät historiaa. Kauppa on toiminut puodin tiloissa jo vuonna 1906. Kahvila Ingrid palvelee vanhassa pirtissä. Tilaa on myös ulkorakennuksissa sekä pihapiirissä.

Kauppa on auki kesäisin.

Luhalahdentie 1991 Luhalahti

 
RAHKOLA

Rahkola on alkujaan verotila vuodesta 1533. Päärakennus on tiettävästi valmistunut vuoden 1832 tienoilla ja se on puhdaspiirteistä empireä. Rahkola on toiminut kestikievarina, käräjätalona, kuntakokousten ja asevelvollisten kutsuntojen pitopaikkana, ravintola- ja juhlahuoneistona sekä kouluna. Pihapiirin rakennuksista Roosanpirtti on aikoinaan ollut myös asuinkäytössä, ja voi olla iältään vanhempi kuin päärakennus.

Nykyisin Rahkolan juhlatalon omistaa Ikaalisten kaupunki, joka osti tilan 1991. Päärakennuksessa on viihtyisät tilat n. 150 hengelle.

Rahkolassa järjestetään kesäisin tapahtumia, joista moniin on vapaa pääsy.

Rahkolankuja 10 Ikaalinen
050 594 9476


ORIVESI

HÖRTSÄNÄN ARBORETUM


En ole koskaan kierrellyt arboretumeita ja olen luullut, että en ole arboretumihminen. Hörtsänä oli kuitenkin niin vaikuttava paikka, että ehdotin Joukolle, josko hän ottaisi vanhuudenpäivien harrastuksekseen arboretumin istuttamisen.

Hörtsänä on tunnelmallinen, lehtomainen metsäpuisto, joka sijaitsee Onnistaipaleen kylässä. Arboretumin perusti vuonna 1909 Hugo Hörtsänä, joka oli innokas kasviharrastaja. Hän keräsi sinne kasveja Suomesta ja ulkomailta, istutti laajoja pensas- ja perennaistutuksia. Arboretumin alueella järjestettiin myös kesäjuhlia ja alueen kukkaloistoa kävi ihailemassa vuosittain satoja ihmisiä.

Arboretum jakautuu kahteen erityyppiseen alueeseen: metsään ja puistomaisesti rakennettuun osaan. Puistomaisessa osassa on kivirakennelmia ja istuksia.

Onnisjärventie 11 Orivesi
p. +358 50 555 3022
Alue on avoinna vierailijoille. Opastukset ennakkovarauksilla.

Navigaattori neuvoo hyvin ja kohteeseen on myös hyvät kyltit. Auto pitää jättää roskakatoksen luokse melko kauas ja kävellä peltomaiseman halki. Liikuntaesteiselle tuo matka tuntuu pitkältä. Hiekkatietä pitkin pyörätuolia voi olla vaikea työntää ja varsinkin lopussa on korkeuseroja. Puistometsässä pyörätuolilla pärjää joissakin kohdissa ainakin aluksi. Siellä on myös paljon portaita ja kapeita polkuja, joihin pyörätuolilla ei ole asiaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti