perjantai 27. syyskuuta 2024

PUUTARHAHARRASTAJAN MATKAVINKIT: MIKKELI JA MÄNTYHARJU

Mikkeli on puutarhaharrastajan unelmakohde. Seudulla on useita, todella näyttäviä puutarhakohteita ja Mäntyharjulla vielä lisää. Minulle jäi sellainen tuntu, että kartano ja pappila ovat aikojen saatossa innostaneet koko seudun väen puutarhapuuhiin. Mikkelissä on monenlaista muutakin nähtävää, joten kannattaa varata riittävästi aikaa. Äläkä unohda maistaa savumuikkuja. Niillä paikallisetkin herkuttelevat.

Monesta kohteesta puuttuvat osoitteet, ne löytyvät kohteen nimellä navigaattorista.


MIKKELIN TORI, OSTOSKESKUS STELLA & KAUPPAHALLI, KAUPUNGINTALO JA MANNERHEIMIN PATSAS


Torin ympärillä on muutamia näkemisen arvoisia kohteita, kuten kauppahalli ja ostoskeskus Stella, Mannerheimin patsas ja kaupungintalo. Torin laidalla on myös grillikahvila, jolla on hauska nimi: Toripulu. Sitä en testannut.


OSTOSKESKUS STELLA


Nostan hattua ostoskeskus Stellan suunnittelijalle. En tiedä, olenko aiemmin käynyt yhtä kauniissa ostoskeskuksessa. Kauppakeskus Stella avasi ovensa 11.11.2011 kello 11.11. 

Ostoskeskukseen kannattaa mennä sisään torin puoleisesta sisäänkäynnistä, joka on todella kaunis.

Kauppakeskus Stella: Hallituskatu 3–5 Mikkeli


KAUPPAHALLI 


Erityinen helmi ostoskeskuksen sisällä on kauppahalli, joka on remontoitu vanhasta linja-autoasemasta. Kauppahalli on arkkitehti Martti Välikankaan suunnittelema.

Kauppakeskus Stella: Hallituskatu 3–5 Mikkeli


KAUPUNGINTALO


Torin etelälaidalla on Mikkelin kaupungintalo vuodelta 1912. Sen sanotaan edustavan wieniläisjugendia. Rakennuksen on suunnitellut arkkitehti Selim A. Lindqvist.

Raatihuoneenkatu 8–10


MANNERHEIMIN PATSAS


Mannerheimin patsas kannattaa käydä katsomassa, sillä tämä suurmies on Mikkelissä hyvin keskeinen henkilö edelleen. Hänellä on sotilaallinen askel patsaanakin.

Maaherrankatu

 

RAUTATIEASEMA JA MANNERHEIMIN SALONKIVAUNU


Minusta on aina kiehtovaa, kun näin vanhat rakennukset, kuten Mikkelin rautatieasema, ovat yhä edelleen käytössä. Uusrenessanssityyliä edustavan Mikkelin aseman piirustukset on hyväksytty 1888 ja se on rakennettu Savonradan yhteydessä. Kaunista asemarakennusta on tosin laajennettu ja tehty moderni katos, mutta sitä ei onneksi ole kokonaan menty tärvelemään.


Asemarakennuksen vieressä on Mannerheimin salonkivaunu. Vaunussa on salonki, viisi makuuhyttiä, keittiö ja vessa. Vaunu oli osa suurempaa Mannerheimin esikuntajunaa, jota hän käytti vuosina 1939-1946. Junassa oli veturi, kaksi makuuvaunua, konduktöörinvaunu, autonkuljetusvaunu sekä ilmatorjuntavaunu. 

Mannerheimin salonkivaunuun voi yleensä tutustua vain ikkunoista kurkkimalla. Vaunu on avoinna vierailijoille vain kerran vuodessa, Mannerheimin syntymäpäivänä eli puolustusvoimain lippujuhlan päivänä 4. kesäkuuta.

Netistä ei löytynyt osoitetta

VANHA KASARMIALUE JA TYKKIPUISTO


Mikkelin vanha kasarmialue on kaunis ja yhtenäinen. Alue on luokiteltu valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi, ja on yksi parhaiten säilyneistä puukasarmialueista Suomessa. 

Puukasarmi rakennettiin vuosina 1879-1882 ja sitä laajennettiin 1910-luvulla venäläisen sotaväen tiilikasarmeilla. 1920-luvulta 1960- luvulle asti se oli Suomen puolustusvoimien käytössä. Vanhalle kasarmialueelle on sijoittunut muuta julkista toimintaa 1970- luvulta lähtien. Tarkk’ampujakasarmi puistoineen ja harjoituskentän ydin ovat pääosin tallella.

Tarkk’ampujakasarmin aikaiset istutukset ovat koivuja, asuinrakennusten pihoja rajaavat siellä täällä tuon ajan syreeniaidat. Ainakin kasarminkentän tuntumasta voi löytää sinne sata vuotta sitten idästä kuormien mukana kulkeutuneita kasvilajeja. Tiilikasarmien alueella on kasarmin aikaisista istutuksista tallella mm. jaloja havupuita mäntyjen ja 1900-luvun lopun istutusten joukossa.


Puukasarmien keskellä oleva Tykkipuisto on säilyttänyt alusta alkaen nykyisen muotonsa. Alueelta jouduttiin kaatamaan yli satavuotiaita koivuja, jotka on korvattu uusilla puilla. Entisen artellin (ruokala, kirjasto) paikalle on varattu tila esiintymislavaa varten. Rakennuksen ääriviivat ovat näkyvissä kiveyksessä. Tykkipuistossa elää liito-oravia.

Netistä ei löytynyt osoitetta

JÄÄKÄRINKADUN PUUTALOT


Lisää puutaloidylliä voi löytää Jääkärinkadun varrelta, joka tosin ei ole läheskään niin yhtenäinen kuin vanha kasarmialue.

Jääkärinkatu

EMOLAN PUUTALOALUE


Emolan kaupunginosa, Puuemola, Mikkelin keskustan pohjoispuolella on omaleimainen, aika hauska asuinalue. Alue on rakentunut työläiskaupunginosaksi 1860–1920-luvulla. Alue on moni-ilmeinen, sillä se on rakennettu vapaasti ilman kaavoitusta tai valvontaa. Eri-ikäisestä puurakennuskannasta ja osittaisesta uusiutumisesta huolimatta Emola on säilyttänyt historiallisen rakenteensa ja vanhan esikaupunkimaisen kaupunkikuvansa. 

MURAALI VÄÄRÄT VERMEET


Muraaleja on aina hauska käydä katsomassa paikan päällä, vaikka ne olisi nähnyt jo netissä. Tämä syksyinen maisema kerrostalon seinässä on Anetta Lukjanovan ja Taneli Stenbergin taidokas työ. Teoksen nimi paljastaa siihen sisältyvän savolaisen huumorin.

Isokokoisen ja paljon yksityiskohtia sisältävän seinämaalauksen työstäminen vei taiteilijoilta kaksi viikkoa ja 110 litraa maalia.

Vesitorninkatu 6 Mikkeli (Emolan ja vanhan kasarmin välillä)

KENKÄVERO


Jos vierailet Mikkelissä, älä jätä Kenkäveroa käymättä. Tähän kauniiseen pappilaan ja sen miljööseen tutustumiseen kannattaa varata runsaasti aikaa. Sen lisäksi, että Kenkäverossa on hyvätasoinen ravintola ja putiikkeja, sen kaunis puutarha on kokemisen arvoinen. Kesäisin pihapiirissä voi nähdä lampaita ja kanoja. Lisäksi kesäkaudella piharakennuksissa on erilaisia näyttelyitä ja tapahtumia.

Vuodelta 1869 oleva pappilarakennus on poikkeuksellisen iso, noin kaksi kertaa suurempi kuin tavalliset pappilat. Läheltä piti, ettei pappilaa pistetty matalaksi sen jälkeen, kun sen viimeinen kirkkoherra muutti kaupunkiasuntoon vuonna 1969. Ravintolaksi ja matkakohteeksi Kenkävero remontoitiin 1990-luvun alussa.

KENKÄVERON PUUTARHA


Kenkäveron puutarhassa on hämmästyttävä määrä erilaisia mielikuvituksellisia ruukkuistutuksia. Joihinkin istutuksiin on yhdistelty niin hyötykasveja (tomaatteja, kurpitsaa, persiljaa...) kuin koristekasvejakin. Keskikesällä kukkivat pionit. Nähtävää riittää kuulemma koko kasvukaudeksi ja sen voin uskoa. Minun ottamat kuvat ovat syyskuulta 2024.


Puutarhassa kasvaa runsaasti erilaisia perinteisiä perennoja sekä yrtti-, rohdos- ja hyötykasveja, joihin voi tutustua oman aikataulun mukaisesti, sillä puutarhaan on aina vapaa pääsy.


Pursialankatu 6 Mikkeli


MIKKELIPUISTO


Puutarhapuistosta löytyy lähes kolmekymmentä puutarhaosastoa, eri yhteistyötahojen tekemiä mallipuutarhoja, joista voi poimia vinkkejä omaan pihaan tai puutarhaan. 

Minulla oli ennakkoluuloja tämän puiston suhteen, sillä ajattelin sen olevan liian urbaani ja kaupallinen omaan makuuni. Onneksi kuitenkin menin sinne, sillä puisto oli todellakin käymisen arvoinen. Mieheni mielestä kohde oli yksi Mikkelin parhaista nähtävyyksistä. 

Minua viehätti se, että alue ei ollut liian uusi, vaan kasvit olivat ehtineet kasvaa ja varttua. Kuitenkin yleisilme oli siisti. Useimmat ratkaisut toki olivat enemmän kaupunkipuutarhoihin kuin maaseudulle, mutta olivat virkistävän erilaisia nähdä. 


Mikkelipuiston edessä on kaksi nostalgista ratikkavaunua juhlakäyttöön.


Mikkelipuistossa on oma kahvila ja ravintola, joita tosin en itse testannut.

Puistoalueelle on vapaa pääsy ympäri vuoden.

Pursialankatu 5


KIRKONVARKAUDEN SILTA


Riippusilta ja sillalta Saimaalle avautuvat maisemat eivät olleet mitenkään ikimuistoiset. Sen sijaan sillan kupeessa oleva tilataideteos teki minuun suuren vaikutuksen. Yhdessä silta ja taideteos muodostivat hienon kokonaisuuden, jota voin suositella.

Riippusilta valmistui vuonna 1967. Silta ylittää Pappilanselän ja Annilanselän välisen salmen ja on osa kantatietä 62. Erikoisen nimen arvellaan johtuneen siitä, että alueella 1600- ja 1700-luvulla sijainnut kirkko katosi vesiteitse kuljettaessa näkyvistä Kirkonvarkauden kohdalla. Alueella on ollut asutusta jo kivikaudella, sittemmin kuninkaankartanoita ja ratsutiloja.


TILATAIDETEOS VASTEN AURINGON SILTAA


Kaarina Kaikkosen tilataideteos "Vasten auringon siltaa" vuodelta 2017 sijaitsee Kirkonvarkauden sillan kupeessa. Teoksessa on loistava idea ja taitava toteutus. Kuva ei tee oikeutta tälle upealle taideteokselle.

Taiteilija on suunnitellut teoksensa Saimaan rantakalliolle mietiskely- ja rauhoittumispaikaksi. Jokainen voi valita mieleisensä paikan ja päästä osaksi tätä hienoa taidetta.

Teoksen materiaaleina ovat louhitut luonnonkivilohkareet, alumiinista valmistetut tuolit ja valaisimet. 

Taideteoksen pystyy parhaiten kokemaan venevalkamasta käsin. Viitta venevalkamaan sijaitsee Mikkelin keskustasta tullessa oikealla juuri ennen riippusiltaa.

 

KAIHUNHARJU, PURSIALAN HIIDENKIRNU JA URPOLAN LUONTOKESKUS

Taajamassa sijaitsevan Kaihunharjun alueella kiertää merkitty Kaihun kierroksen polku, jolta on yhteys Pursialan hiidenkirnulle ja Urpolan luontokeskukseen. Urpolan luontokeskus toimii Mikkelin vanhimmassa asuinrakennuksessa, joka on peräisin vuodelta 1782.

Kaihun kierroksen maasto on helposti kuljettavaa tasaista asfaltti- ja hiekkatietä, jonka varrella on levähdyspenkkejä taukoja varten. Harjun molemmin puolin on Saimaa.

 

TERTIN KARTANO


Tertin kartano on yksi Mikkelin parhaimmista nähtävyyksistä. Kartanomiljöössä on niin runsaasti nähtävää, että käyntiin kannattaa varata riittävästi aikaa. Ei olisi lainkaan hullumpi ajatus jäädä kartanolle yöksikin. Huoneita on monen hintaisia.

PUUTARHAKAHVILA & RAVINTOLA


Kartanolla on sekä puutarhakahvila että ravintola. Itse söin todella herkullisen ja monipuolisen lounaan, joka oli lisäksi kohtuuhintainen. Sitä voin lämpimästi suositella. Ihanana yksityiskohtana mainittakoon, että lemmikkikoiriakaan ei ole unohdettu. Niille on tarjolla oma ylellinen menu.

Viihtyisiä istumapaikkoja löytyy runsaasti sisältä ja pihalta sekä puutarhasta. Puutarhakahvila palvelee ympäri vuoden.

Monenlaisia herkkuja voi ostaa kotiin viemisiksi. Myytävänä on myös sisustustuotteita ja vaatteita. Kesäaikaan muotikauppa palvelee tunnelmallisessa viljamakasiinissa, joka on jo itsessään näkemisen arvoinen. Talviaikaan vaatteet ovat esillä puutarhakahvilan nurkkauksessa.


KARTANON PUUTARHA

Tertin kartanon pihapiiriä ympäröi neljän hehtaarin puutarha. Alueella on runsaasti hyöty- ja koristekasveja, salainen muuripuutarha, arboretum sekä ruusupuutarha. Keväällä kartanon pihapiiriä kaunistaa kirsikkapuistikko. 


SALAISUUKSIEN PUUTARHA


Salaisuuksien puutarha sijaitsee humalan peittämänä navetan  raunioiden sisällä. Muurien sisälle on pääsymaksu ja sinne pääsee lähinnä ryhmän mukana. (Opastus kestää noin 40min. Hinta 5 €/hlö. Minimiveloitus 50 euroa.) Onneksi muurien ulkopuolellakin riittää hämmästeltävää.

Salaisuuksien verhoa raotettiin netissä sen verran, että navetan raunioiden suojassa on puutarhurin maja sekä kivihuone koristeellisine kasvipenkkeineen. Lisäksi salaisuuksien puutarhasta löytyy ruusu- ja nurmihuone. 



YRTTITARHA


Kartanon yrttitarha oli kaunis vielä syksylläkin. Kasvit on istutettu siten, että ne muodostavat kauniita väriyhdistelmiä ja istutuskuvioita. Keittiöyrttien lisäksi tarhasta löytyy salaatteja, papuja ja syötäviä kukkia. Ruutupuutarhan antimiin kuuluvat yrtit sekä väreittäin kylvetyt juuresmaat ja omena-, kriikuna- ja luumutarha. 


RUUSUTARHA

Vaaleanpunainen, aivan kartanon päärakennuksen sävyinen ruusu on viihtynyt Tertin pihapiirissä jo toista sataa vuotta. Tertin kartanossa on niin runsaasti nähtävää, että unohdin käydä katsomassa ruusutarhan kartanorakennuksen takana.


ARBORETUM

Kokkokallion juurelta, hiukan kauempana kartanon pihapiiristä, löytyy lähes sata erilaista puulajiketta. Arboretumiin nimikkopuunsa on istuttanut mm. balettitanssija Vladimir Malakhov ja kapellimestari Valeri Gergijev. 

Kasvillisuuden seassa on taideteoksia. Oma suosikkini oli ikään kuin puulajipuiston porttina toimiva Pentti Hakalan Rupelaattori.


Arboretum on sen verran vaikeakulkuista maastoa, että en mennyt kaikkialle. Mukava oli kuitenkin nähdä puiston alkuosa hiekkatieltä käsin.

Tertin kartano: Kuopiontie 68 Mikkeli


PERINNERUOKA SAVUMUIKUT


Päätin aloittaa haasteen, jossa maistan paikallisia herkkuja. Sen ei tarvitse olla pääruoka tai leivonnainen, kunhan on paikkakunnalle jollakin tavalla leimallinen. Mikkeliläisille savumuikut ovat juuri sellainen herkku. Muikkuja näkee kaikkialla ja minusta tuntuu, että kaikki niitä täällä myös syövät. 

En varsinaisesti ilahtunut, kun sain huomata, että tyypillinen paikallinen ruoka on muikkua ruotoineen kaikkineen. Kuitenkin kun haasteen olin aloittanut, perääntyminen ei ollut vaihtoehto. Luotin siihen, että Tertin kartanon lounaspöydässä tarjottavan muikun täytyy olla herkullista. Kartanon herkkupuodista muikkuja saa ostaa myös säilykepurkeissa.

Tarjoilija opasti, että muikkuja syödään yleensä perunan ja vaikkapa sinappikastikkeen kanssa. Ei yhtään hassumpaa! Ruodot olivat niin pehmeitä, ettei niitä edes huomannut syödessä. Söin savumuikkuja myös rakuunahyytelön kanssa ja sepä vasta hyvää olikin. Ainakin se hyytelö.

Tosi kiva, että tuli maisteltua, mutta säilykemuikkuja minun ei tarvinnut kotiin ostaa. 
 

SUUR-SAVON MUSEO


Tämä vanha lainajyvästö näytti niin hienolta, että ohi ajaessani otin siitä kuvan. Museo oli kiinni, mutta ehkä seuraavalla kerralla pääsen poikkeamaan sisälläkin.

Mikkelin kaupungin kulttuurihistoriallinen museo, Suur-Savon museo esittelee Mikkelin seudun historiaa. Museon näyttelytilat sijaitsevat vuonna 1848 rakennetussa Mikkelin pitäjän kivisessä lainajyvästössä. Museokäytössä rakennus on ollut vuodesta 1960 lähtien.

Museon perusnäyttely kertoo eteläsavolaisesta talonpoikaiskulttuurista sekä Mikkelin kaupungin historiasta. Rakennuksen toisessa kerroksessa on esillä museon tina- ja porsliinikokoelmat sekä tekstiilejä. Esillä on muun muassa Mikkelin seudun muinaispuku. Kolmanteen kerrokseen on sijoitettu kaupungin historiaan liittyvää esineistöä sekä käsityöläisistä kertovaa esineistöä. Perusnäyttelyn lisäksi museossa esitellään vuosittain vaihtuvia teemanäyttelyjä rakennuksen ensimmäisessä kerroksessa.

Museokauppaan on ilmainen sisäänpääsy.

Otavankatu 11 Mikkeli


NAISVUOREN PUISTO 

Naisvuorella, Mikkelin keskustan korkeimmalla kohdalla, on kaunis, pieni historiallinen puisto suihkulähteineen ja istutuksineen. Varsinkin näkötorni on todella kaunis.

Mikonkatu 23 Mikkeli


LIETVEDEN MAISEMATIE

Lietveden maisematie Mikkelin ja Puumalan välissä on kuulemma ajamisen arvoinen. Tie 62 mutkittelee läpi suomalaisen maaseudun ja järvimaisemien Mikkelistä Anttolan ja Puumalan kautta Ruokolahdelle. Matkan varrella on monta uniikkia taukopaikkaa, joten reitille on syytä varata riittävästi aikaa. Yksi reitin tunnetuimmista näköalapaikoista on Lietvesi, jossa tie kulkee läpi pienten saarien ja ylittää Saimaan upeaa siltaa pitkin. Lietveden näköalapaikalla on näköalatasanne, josta saa otettua hienoja kuvia kaikkina vuodenaikoina.


MÄNTYHARJU

RYÖNÄNHOVIN PUUTARHA


Mäntyharjulla sijaitsee Kottikärryn kääntöpiiri -blogista tuttu puutarha, nimeltään Ryönänhovi. Puutarhaan pääsee vierailemaan tiettyinä päivinä, mutta myös erikseen sovittuina aikoina. 5-tieltä on vain kilometrin poikkeama. Olisipa mielenkiintoista päästä käymään täällä!

Kopioin Ryönänhovin sivuilta tietoja tästä kauniista ja monipuolisesta puutarhasta. Kuvat sain Päiviltä, joka on Ryönänhovin emäntä.

Ryönä, aikaisemmalta nimeltä Gröndal, on mainittu kruununtilana jo vuonna 1664. Tilan nimi Gröndal oli käytössä parin sadan vuoden ajan. Savolaisten suuhun ruotsinkielinen nimi ei sopinut, ja vuosien saatossa tila tuli tunnetuksi nimellä Ryönä. Uusi nimi kuvasti paikallista huumoria, mutta todennäköisesti asiaan vaikutti myös vuosikymmeniä jatkunut tilan heikko hoito. Itä-Suomessa kartanoita kutsuttiin perinteisesti hoveiksi, ja niinpä tilan viralliseksi nimeksi merkittiin vuonna 1898 tilarekisteriin Ryönä / Ryönän hovi.


Hoidettu puutarha on yli hehtaarin kokoinen. Vanhat rakennukset muodostavat suojaavan pihapiirin ja vanhat puut sekä syreeniaidanteet rajaavat puutarhaa. Päärakennuksen ja rannan väliin jää laaja etelänpuolen puutarha istutuksineen. Puutarhassa on laajoja istutusalueita kukkivine puineen, pensaineen ja perennoineen.

Keittiöpuutarha nykyisessä muodossa on perustettu 2018. Kasvihuoneessa kasvavat erilaiset tomaatit, kurkut, paprikat ja basilikat. Kasvihuoneen ympärillä keittiöpuutarha tuottaa satoa kasvulavoissa sulassa sovussa pölyttäjiä miellyttävien kukkien kanssa.

Keittiöpuutarhan viereen vanhalle laitumelle on syntymässä pienimuotoinen arboretum eli puulajipuisto. Vuosina 2019–2023 on istutettu paljon puita ja pensaita. Istutukset täydentyvät joka vuosi, myös vuonna 2024. Paljon on aherrettu, monta projektia on myös suunnitteilla. Tavoitteena on päästä seuraamaan erilaisten puiden, kukkivien pensaiden ja köynnösten kasvua sekä rauhoittua kulkemaan näkymistä nauttien. Perennat ja sipulikukat lisääntyvät ajan myötä maanpeitekasveiksi.

Voit tutustua puutarhaan omatoimisesti, isäntäväki vastaa mielellään kysymyksiin.

Puutarhakierroksella liikutaan nurmikoilla. Kulkeminen onnistuu monin paikoin rollaattorin tai pyörätuolin kanssa. Pysäköintitilaa löytyy nurmikolta ennen punaista tallirakennusta sekä tallin takaa hiekkakentältä.

Avoimet vierailupäivät näet Ryönänhovin nettisivuilta. Sieltä näet myös ajantasaiset tiedot pääsymaksusta ja siihen sisältyvistä mahdollisista tarjoiluista. Jos haluat varmistaa ryhmälle tai itsellesi opastetun kierroksen, kannattaa sopia yksityinen aika aukioloajan ulkopuolella. 

Mäkkiinmaantie 3 Mäntyharju
+358405275749 /Päivi Honkanen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti