keskiviikko 21. syyskuuta 2022

SUIHKULÄHDE

Suihkulähde on minun syntymäpäivälahjani, jonka sain täyttäessäni 50 vuotta. Betoninen naisfiguuri on se juttu, mutta siihen saa myös veden solisemaan. Pidän kuitenkin suihkulähteestä eniten ilman vettä, sillä aurinkoisessa paikassa muodostuu levää todella nopeasti. Patsasta pitäisi olla koko ajan puhdistamassa, ettei se muutu vihreäksi.

Papukaijat kukkivat

Suihkulähteen alue on kauneimmillaan keväällä tulppaanien kukkiessa, jos olen saanut aikaiseksi niitä syksyllä istuttaa, sekä loppukesällä.  Keskikesällä on odottava tunnelma.

Ensin perennat ovat liian pieniä
ja ennen kuin tajuaakaan, ne ovat jo liian suuria.

Suihkulähteen istutusalueiden kanssa on sama pulma kuin monessa muussakin paikassa puutarhassa. Ensin perennat ovat liian pieniä ja ennen kuin tajuaakaan, ne ovat jo liian suuria.

Tein hienon suunnitelman. Eteen istuttaisin matalaa: varjorikkoa, varjoyrttiä, tuoksumataraa, minikokoisia ’Blue Mouse Ears’ -kuunliljoja. Niiden taakse suunnittelin vähän korkeampaa: valkoalpia ja iiriksiä. Takimmaisena olisi sitten korkeimmat perennat: syys- ja kiiltoleimut sekä päivänliljat. Toisella puolella kukkisivat pallo-ohdakkeet ja tädykkeet. Kaiken tämän taustana olisi puita tai jotakin muuta hyvin korkeaa.

Matalat

Keskikorkeat

Syys- ja kiiltoleimut sekä päivänliljat

Pallo-ohdakkeet ja tädykkeet

Iiris ’Pink Parfait’ kukassa

Ennen kuin matalat perennat olivat ehtineet täyttää aluettaan, iiris ’Pink Parfait’ otti ohjakset. Se päätti levittäytyä kaiken ylle. Ja minä vain katsoin vierestä ja annoin kaiken tapahtua tajuamatta, että olisin voinut rajoittaa sen valtaamispyrkimyksiä. 

Takana kasvavat päivänliljat ovat innostuneet niin, että ovat päättäneet tukkia kivipolun. Sehän nyt on enemmänkin sääntö kuin poikkeus tässä puutarhassa, että polku jos toinenkin menee tukkoon ennemmin tai myöhemmin kasvukauden aikana. Joku fiksu on suunnitellut istutukset niin lähelle kapeahkoja polkuja.

Ja mitä tulee korkeaan taustaan, ei sekään mennyt ihan mallikkaasti. Päärynäpuu kuivui ja joutui kirvojen suihin. Lopulta puu kaadettiin ja se saa kunnian päätyä puukonkahvoiksi tai muiksi kauniiksi esineiksi.

Taustalla näkyvä tuija on peurojen muotoilema. Ajattelin istuttaa yhden tuijan Suihkulähteen taustaksi. Se sopinee hyvin entisten tuijien seuraksi ryhmään. Toiset tuijat ovat muurin edessä, mutta tämä uusi tulisi hieman lähemmäs Suihkulähdettä.

Patsas antaa ilmettä talviseen puutarhaan. Betonipatsas on siitäkin kiva, että se kestää talvet suojaamatta.


(Blogger temppuilee. pioni oli laittanut minulle kommentin. Kiitos siitä ja hyvästä kasviehdotuksesta! Näin sen sähköpostistani sekä Bloggerin kommenttien hallinnassa. Blogissani kuitenkaan kommentti ei jostakin syystä näy, vaikka kaikki muut sitä ennen ja sen jälkeen tulleet näkyvät normaalisti. Harmi!)

10 kommenttia:

 1. Naisfiguuri on kaunis ilman vettäkin ja tuo koko alue on minusta todella viehättävä. Suihkulähde veden kanssa olisikin varmasti hyvin työläs hoidettava.
  Pionin jättämä kommentti pitänee hyväksyä sieltä bloggerin kommentit-osiosta. Kun vertaat sitä muihin kommentteihin viemällä hiiren sen päälle, oikeaan reunaan tulee vain kaksi kuvasymbolia kun normaalisti julkaistuihin tulee kolme. Klikkaa symboleista sitä, jolla saa hyväksyttyä kommentin ja kas, se ilmestyy sinne mihin kuuluukin. Bloggerilla on viime aikoina ollut tapana sensuroida vähän turhan ahkerasti kommentteja ja heittää käyttäjilleen muutenkin epämieluisia yllätyksiä, jotka vaikeuttavat blogien lukemista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos joskus tulee sellainen tilanne, ettei ole mitään tekemistä, niin laitan veden solisemaan suihkulähteeseen. Sitten putsaan ja puunaan aikani kuluksi. 😊

   Kiitos hyvistä neuvoista Bloggerin käytössä! ♥ Ei minulla käynyt mielessäkään, että niin kaunis kommentti voisi olla roskapostia. Tein kuten neuvoit ja sinnehän se ilmestyi omalle paikalleen. 😊

   Poista
 2. Kommenttien meneminen roskapostiin on tuttua, siksi katson ne aina kun tule bloggeriin. Naispatsat on kaunis ja hyvän kookas, ei tuohon kävisi mikään pieni patsas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole aikaisemmin huomannut tuota kommentin roskapostiin menemistä. Onneksi minulle tulee ilmoitukset sähköpostiin kaikista kommenteista. Tarkkana näköjään saa olla.

   Joo, kauan mietin patsasta. Kokonsa, näkönsä ja sijaintinsa puolesta se onnistui mielestäni hyvin. On ollut helppo ja huoleton myös talviaikaan. On minun haaveissani myös toinen patsas toiselle puolelle pihaa… 😊

   Poista
 3. Suihkulähde on tosi kaunis. Tulee heti mieleen värimerelliset puutarhat kauniine patsaineen.
  Blogger on ollut jo jonkin aikaa joiltakin toiminnoiltaan hankala.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! ♥ Jostakin syystä olen aina ihaillut patsaita. Niitä minulla on ollut sisällä ja nyt ulkonakin. Voi, kunpa osaisin tehdä niitä itsekin.

   Onneksi täällä on avuliaita ihmisiä, jotka neuvovat Bloggerin temppuillessa.

   Poista
 4. Upea patsas/ suihkulähde.
  Se on niin tyypillistä etteivät kasvit välttämättä toimi niin kuin ajattelisi ja toivoisi. Toisaalta, jos niin kävisi, taitaisi olla liian helppoa ja tylsää. Jotain värkättävää täytyy aina olla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! ♥

   Juuri niin. Yllätyksellisyyttä täytyy olla, jotta mielenkiinto säilyy. Sitä paitsi luonto järjestää paljon iloisia yllätyksiä, joita ei itse osaisi edes suunnitella.

   Poista
 5. Ihailen näitä vaaleita patsaita aina muiden puutarhoissa mutten osaa laittaa niitä omaani. Ehkä se johtuu siitä, että meidän puutarha on sellainen luontopiha jossa tuollainen näyttäisi jotenkin liian hienolta. Jotain koristeita kyllä haluaisin ehdottomasti lisätä. Haaveilen ainakin kauniista uusista kivistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän se on, että puutarhan tyyli vaikuttaa koristeiden valintaan. Minä puolestani ihailen sinun yhtä ruskeasävyistä (rautaa?) naispatsasta. Se taas sopii loistavasti sinne sinun puutarhaasi.

   Poista