torstai 30. toukokuuta 2019

OSTOSLISTA

Puutarhaintoilijan ostoslista näyttää ihan tavalliselta kauppalistalta:

2 timanttituijaa
6 ’Garden Lace’ -pionia
1 ruusu ’Ritausma’
1 Karoliinanruusu
2 yksinkertaista juhannusruusua
3 jaloritarinkannusta
kirjovuohenputkea
suovehkaa
valkoista rauniokilkkaa
1 kärhö 'Hagley Hybrid'
1 sininen alppikärhö
1 valkoinen kylmänkukka
vaaleankeltainen Amerikankullero
törmäkatkeroa
valkoisia varjoliljoja
valkoista Julianesikkoa
kyläkurjenpolvi ’Laura’
1 pkt luujauhoa

Kuitenkin kun listaa katselee vähän tarkemmin, se alkaa näyttää vähintäänkin erikoiselta. Ensinnäkin kaikkea ei ole tarkoitus ostaa – tai ei ainakaan tänä vuonna. Toisekseen kaikkea ei edes saa ostettua.  Rahan puute on tietysti yksi syy, mutta kaikkea ei saa edes rahalla – siis ei tänä vuonna.

Kaksi tuijaa eivät ole ongelma. Niitä myydään ”joka paikassa”. Ostan ne sitten kun seuraavan kerran on kaupunkiin asiaa. Olen suunnitellut istuttavani ne suuriin betonipysteihin sisääntuloväylän alkuun.

Jouko katseli betoniruukkua ja sanoi, että routa on vääntänyt sen vinoon. Pitäisi valaa routimaton alusta sille. – Ai, mä en ole huomannut, että se on vinossa, sanoin ja jatkoin, että minua häiritsee enemmän se, että ruukku on tyhjä. Sitä puolestaan mies ei ollut huomannut. Olen silti varma, että hän tulee pitämään tuijan ja krassin koristamista ruukuista – vaikka ne ovatkin hieman keikallaan.

Ruukut ovat tyhjinä ja kaikki muukin vielä alkutekijöissään toukokuisessa puutarhassa.

Samalla reissulla saisin ehkä vielä vaaleanpunaisen 'Hagley Hybrid' –loistokärhön. Blogiystäväni suositteli tuota kaunista köynnöstä minulle. Jos se menestyy hyvin V-vyöhykkeellä, niin miksei minullakin, jos sen oikein huolellisesti istutan. Poikani lupasi nikkaroida sille kunnon tuen.

’Ritausma’ –ruusua haaveilen Etelä-Ameriikan istutusalueen keskipisteeksi. Sen saattaisin löytää samasta paikasta. Ruusuista puheen ollen – minulla on menossa ruusuprojekti. Aion istuttaa pitkän muurin päälle ruusuja estämään naapurista tunkeutuvat seljat, villivadelmat ja kortteet. Istutin viime kesänä kokeeksi yhden valkoisen kurttulehtiruusun. Koska se tuntuu menestyvän oikein hyvin vaikeissa olosuhteissa muurin päällä, aion istuttaa niitä lisää. Hyvällä tuurilla saattaisin löytää niitä pari, jos paluumatkalla poikkeaisin vielä yhdellä puutarhalla. Niiden seuraksi olen hankinnut vaaleanpunaisia ja aniliininpunaisia ruusuja.

P.S. Enpä hankikaan kurttulehtiruusua, koska sen myynti kiellettiin ja entisetkin kasvustot on hävitettävä. Kolmen vuoden kuluttua kurttulehtiruusujen hallussapitokin on kiellettyä enkä aio rikolliseksi ryhtyä. Aion hankkia niiden tilalle yksinkertaisia juhannusruusuja. 

Kuvassa tarhakurtturuusu 'Sävel'

Karoliinanruusu osoittautuu vaikeaksi, muttei mahdottomaksi. Kuukkeloin netin ympäri ämpäri. Selaan muutamia hinnastoja turhaan. Lopulta on uskottava: tämä kestävä, matalahko luonnonruusu löytyy ainoastaan Oulujoen Taimistolta paikkakunnalta nimeltä Rova. Meiltä on sinne yli viisisataa kilometriä, mutta kyllä hätä keinot keksii. Voisimme hakea sen suviseuramatkalla – sikäli mikäli niitä vielä on. Saisin sitten kauniin alun kivimuurin ruusurivistölle.

Joululahjani – yksinkertaiset, hempeän vaaleanpunaiset, vastustamattoman kauniit ’Garden Lace’ pionit – olivat melkein jo menneet. Laukaasta löysin neljä. Tilattavahan ne oli, vaikka surettaakin, että yhden pionin hinta menee postikuluihin. Yhden saisin vielä Vanttilasta, mutta ei ole tuonne Huittisten ja Punkalaitumen välille nyt muuta menoa. Yksi jäisi joka tapauksessa puuttumaan. Pitää joko muuttaa suunnitelmaa tai odottaa ensi vuoteen, seuraavaan tai sitä seuraavaan. Pionien saatavuudesta ei koskaan tiedä.

Tällaisen pionipenkin ja pari pienempää ryhmää suunnittelin. Keskelle korkeat jaloritarinkannukset ja ympärille valkoiset 'My Love' -pionit, vaaleanpunaiset 'Garden Lace'-pionit sekä pinkit 'Coral Fay' -pionit. 'Coral Fay' on vielä epävarma, sillä kuvassa sen väri on aniliini, mutta nimi viittaisi enemmän korallinpunaiseen.

Olen varma, että moni ei ottaisi vuohenputkea pihalleen suin surminkaan. Ihastuin vuohenputkeen Saksan siskoni lähettämän kuvan myötä. Hän käyttää vuohenputkea ruokana.  Aloin haaveilla kirjovuohenputkea vaikeaan kasvupaikkaan kuusen alle. Kirjovuohenputken sanotaan leviävän hillitymmin kuin vihreälehtisen, mutta ahkera leviäjä se silti on. Harkitsin asiaa huolellisesti juuri tuon leviämistaipumuksen vuoksi. Päädyin kokeilemaan rajaamista. Onneksi vuohenputki ei sentään siemennä.

Kuusamosta, Muhevaiselta pääkaupunkiseudulta, Raahesta, Seinäjoelta, Kurejoelta tai Torniosta kirjovuohenputkea saisin. Miten sattuikaan, että miehellä on asiaa Seinäjoelle! Sujautan hänen taskuunsa pienen tuliaistoivelistan: pari vuohenputkea ja muutama törmäkatkero. Törmäkatkerotkin ovat vähän kiven alla näillä main.

Suovehkaa tarvitsisin osmankäämien seuraksi Kosteikkoon. Voimakaskasvuinen vehka pitäisi varmaan rikat poissa osmankäämien juurelta. Liiallisesta leviämisestä ei olisi vaaraa, sillä suovehka vaatii märän kasvualustan. Oi, miten näenkään sieluni silmin kaunismuotoisen vehkan vihreän lehvästön ojan reunoilla ja keskeltä korkeuksiin nousevat osankäämien tanakat, pitkät varret ja hoikat lehdet!

Suovehkaa myydään Porissa ja Raahessa. Tämä onkin paha. En ihan viitsisi ajaa 140 km suuntaansa muutaman vehkan takia, mutta samaan reissuun voisi yhdistää vierailun ystävien luona.

Olen kattanut alueen sanomalehdilllä ja hiekalla,  mutta rinteessä hiekka tahtoo valua pois. Tänne olisi niin hienoa saada ainakin sitä suovehkaa.

Rauniokilkka nyt ainakin on yleinen ja hyvin leviävä perenna. Sitä luulisi löytyvän paikasta kuin paikasta, mutta ei. Valkokukkaisena sitä löytyy Tyrnävältä, Flörin verkkokaupasta, Joensuusta, Muhevaiselta pääkaupunkiseudulta, Raahesta, Leivonmäeltä tai Valkeakoskelta.

Valkeakoskella tulee harvoin käytyä, mutta nyt sinne on sattumoisin asiaa. Eipä mitään, voin ajaa takaisin Barkholtin taimiston kautta.  Ehkäpä sieltä löydän muurille haaveilemani rauniokilkan lisäksi myös sinisen alppikärhön portin pieleen ja kolme ’Summer Skies’ – jaloritarinkannusta uuden pioniryhmän keskiosan komistukseksi. Ritarinkannuksille kaivettiin kuopat jo viime syksynä.

’Summer Skies’ –jaloritarinkannus on juuri oikean sininen minun makuuni.

Kyläkurjenpolvi ’Laura’ on kaihertanut mieltäni jo pitkään. Pitkän haaveilun jälkeen tilasin kolme tainta Viherpeukaloilta ja istutin ne luumupuun katveeseen. Kurjenpolvien sijaan maasta nousivat räikeän lilat syysleimut, niin ikään ’Laura’-lajiketta. Ei hyvä. En joutunut maksamaan vääristä taimista, mutta jäin kovasti kaipaamaan noita suloisia kyläkurjenpolvia. Niitä ei saa mistä tahansa, mutta Valkealasta ja Turusta ainakin, ehkä Raahestakin. Olisikohan niitä vielä siinä vaiheessa jäljellä kun poikkean Turussa? Lupasin viedä pikkuveljeni sinne lomareissua varten.

Listaa lukiessa tämän kesän matkakohteiden kärkipäähän nousevat Pori (suovehka), Rauma, Kirkkonummi (valkoinen kylmänkukka), Leivonmäki (vaaleankeltainen Amerikankullero), Pinsiö, Vihti, VakkaTaimi Varsinais-Suomessa (valkoinen varjolilja) ja Valkeala (valkoinen varjolilja, kyläkurjenpolvi ’Laura’).

Pori ja Rauma ovat kauniita kesäkaupunkeja. VakkaTaimi on kuulemma jo itsessään elämys ja Valkealassahan voi olla vaikka mitä hienoja nähtävyyksiä: ainakin Viherpeukalot ja… öö… varmaan joku kotiseutumuseo… ja niin se Viherpeukaloiden puutarha. Ja meni minne meni, oman rakkaan vieressä on kiva körötellä ja käydä vähän tuulettumassa.

Kuva on Taimimoision näytepuutarhasta Porista.

Puutarhaintoilijan ostoslista voisikin näyttää tältä:

Netistä:

6 ’Garden Lace’ pionia: neljä Laukaasta (ja yksi Vanttilasta)

Valkeakoskelta:

3 jaloritarinkannusta ’Summer Skies’
valkoista rauniokilkkaa
sininen alppikärhö

Tampereelta:

2 ’Alba’ kurttulehtiruusua

Pirkkalasta:

2 tuijaa
kärhö 'Hagley Hybrid'
1 ruusu ’Ritausma’
luujauhoa

Seinäjoelta:

kirjovuohenputkea
törmäkatkero

Oulujoelta:

                 1 Karoliinanruusu

Porista:

                 suovehkaa

Raumalta tai Kirkkonummelta:

                 valkoinen kylmänkukka

Leivonmäeltä:

                 vaaleankeltainen Amerikankullero

Pinsiöstä, Valkealasta, Vihdistä tai VakkaTaimesta:

                 valkoinen varjolilja


Valkeakoskelta Barkholtin taimistolta ostin nämä isokokoiset taimet. 'Summer Skies' -jaloritarinkannuksia en löytänyt, mutta ostin niiden tilalle 'Blue Bird' -lajiketta. Toivottavasti sinilinnun väri on yhtä ihana kuin kesätaivaan.

Jännitystä siis piisaa: mitä löytyy, mistä löytyy ja mitä auton takakonttiin loppujen lopuksi nostetaan.


Lämpimästi tervetuloa, Sini ja muut uudet lukijat blogini pariin! Toivottavasti viihdytte.

38 kommenttia:

 1. Ensimmäisiä perennasuunnitelmia tein harrastuksen alussa talvella. Ja oikeasti luulin voivani tuosta noin vain ostaa ne suunnitellut kasvit. No, eipä ihan onnistunut.

  Yksi keino saada erikoisuuksia, on puutarhaseurojen taimenvaihtotapahtumat. Niihin ei kyllä ihan aina voi mennä listan kanssa. Sellainen impulsiivisuus ja suunnitelmien nopea vaihtaminen on niissä pirskeissä eduksi. Mutta jos halvalla saa vaikka pionien siementaimia, niin eihän niitä voi jättää ostamatta? Vaikka kukkimiseen menisi aikaa.

  Hyvät suunnitelmat sinulla, kesä jo täynnä reissuja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minäkin luulin alussa ja vieläkin usein erehdyn luulemaan, että vaikkapa rauniokilkkaa myydään missä vaan :) Alussa en edes tiennyt, mitkä ovat harvinaisia/yleisiä perennoja.

   Itse en etsi erikoisuuksia sinänsä, vaan valintakriteereinä ovat usein väri, kestävyys, hillitty leviäminen tms. ominaisuus. Siksi olen tullut aiempaa suunnitelmallisemmaksi. Heräteostoksia teen entistä harvemmin. Alussa niitä tuli tehtyä paljonkin. Jopa pionien edessä saatan pysyä tiukkana ;)

   Onhan tämä mielenkiintoista bongailua. Viime kesän olin melkein kotosalla. Saas nähdä miten tänä kesänä käy :)

   Poista
 2. Minulla on kirjovuohenputki, kyllähän se leviää, paikka kannattaa katsoa sen mukaan. Kaunis on ja herättää puutarhavieraissa suurta ihmetystä. Jos et löydä sitä niin laita viestiä niin lähetän sinulle taimen tai palan juurakkoa. Tommolan tilalta ostin oman 'Laurani', siis sen kurjenpolven, vieläköhän heiltä löytyisi sitä? Nyt pitää mennä googlettamaan suovehka ja karoliinanruusu, molemmat minulle vieraita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kiitos Katja! Laitan viestiä, ellen onnistu kirjovuohenputkea saamaan Seinäjoen tuliaisina. Kuusen alla olisi sille paikka katsottuna :)

   Tommolan tilalla olisi kuulemma vaikka mitä muutakin kiinnostavaa. Kunpa olisikin paksu lompakko mukaan :)

   Google on kyllä tosi hyvä tässä harrastuksessa. Sen myötä listalle on tullut aika monta bongattavaa. Karoliinanruusun valitsin sen kestävyyden takia. Muurin päällä on vaikeat olot. Lisäksi se on matala ja kaunis.

   Poista
 3. Sulla olisi monta hyvää syytä reissata Raaheen :D Lähes kaikki toivomasi löytyy Särkän perennataimiston valikoimista. Ja tuo kirjovuohenputki tahtoo karata, vaikka istuttaisi rajattuun paikkaan. Ei se ole vihreän version väärti, mutta leviää se.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedän, tiedän ja siksi vähän mieltä kaihertaa kun Raahe on niin kaukana täältä ;) Huhut ovat kertoneet, että siellä olisi myös kaunista nähtävää, esimerkiksi kaupungin puistot :)

   Aion ottaa riskin sen kirjovuohenputken kanssa. Täytyy vaaan olla tarkkana sen suhteen. Ehkä vähän samaan tapaan kuin viiruhelpin kanssa.

   Poista
 4. Joskus joku kasvi pakkaa olla kiven takana, mutta hyvää kannattaa orottaa. Saattaa tupsahtaa etehe ihan yllättäen. Kirijovuahenputki oli ensimmääne kasvi minkä kaivoon täältä pois, ku tulin. Oli levenny nurmikollekki, vaikka leikkurilla oli ajettu ympäri penkkiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä, että hyvää kannattaa odottaa - ellei sitten satu keksimään uutta suunnitelmaa sen tilalle :) Niin minulle monesti käy.

   Voi olla, että minäkin kaivan kirjovuohenputken pois, jos se alkaa ihan mahdottomaksi. Tekee kuitenkin mieli kokeilla.

   Poista
 5. Sellaistahan se on noiden ostoslistojen kanssa. Miksiköhän lähimyymälät eivät ymmärrä tarjota kaikkea sitä, mikä on polttavana tarpeena mielessä? Toisaalta saat matkailuun vielä bonuksen. Kiva oli tuo ensimmäinen kuva! Olet saanut muotoonleikatun koivuangervon jo hienoksi aidaksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Päivi! Kiva kun tykkäät koivuangervoaidasta. Minäkin tykkään, vaikka onhan se aika työläs ylläpidettävä. Kasvaa niin nopeasti, että koko ajan saisi olla siistimässä.

   :) Onhan tässä perennojen etsimisessä oma viehätyksensä. Jännä nähdä mihin ne meidät vievät ja mitä lopulta jää käteen ;)

   Poista
 6. Jopas sinulla on koko maan kattava lista! Jos Valkealaan suuntaat, niin täältähän löytyy vaikka mitä, ollaanhan sentään Kouvolassa! Mustilan Arboretum ja Peltosen Pelargoni puutarha, Asuntomessutkin voisi heinäkuussa katsastaa ja Verlan vanhan pahvitehtaan, jossa kaikki koulujen pahvitaulut on tehty. Lapsille Tykkimäkipäivä ja miekin voin keittää kahvit:)Toivotaan, että saat ostoslistasi täyteen ennen uutta listaa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se maan kattava lista tuli tehtyä kun huomasin, ettei niitä kasveja ihan noin vain löydäkään.

   Onneksi et loukkaantunut kun vitsailin Valkealan nähtävyystarjonnasta :) Luonnollisestikaan pikkupaikkakunnilla ei hirveästi nähtävyyksiä ole, mutta kivenheiton päästä ja matkan varrelta löytyy yllin kyllin monenlaista.

   Kiitos tarjouksesta keittää kahvit! Olisi tosi mukava tavata, jos sinne asti tulee ajeltua.

   Sinulla taitaa olla kokemuksen tuoma aavistus siitä, että uutta kasvitoivetta pukkaa ennen kuin entisiäkään on saatu :)

   Poista
 7. Kotimaan matkailu onkin nyt tätä päivää,kun hiilijalanjälkiä lasketaan!Mukavan kuuloinen ostoslista sulla ja hieno idea laittaa timanttituija betoniruukkuun ja krassia juurelle.Ehdin jo hankkia hortensian omaan ruukkuuni,mutta ensi vuonna timanttituijan vuoro:) ja tietysti krassia myös roikkuvaksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä enkä ulkomaille malttaisi edes lähteä. Hyvä jos jossain lähiseudulla malttaa käydä kun puutarhassa on niin kivaa.

   Sen tuija-krassi-idean sain blogiystäviltäni :) Toivottavasti saan tehtyä siitä jutun kuvien kanssa.

   Poista
 8. No wau! Aikamoinen lista sinulla. Aika usein käy, että juuri se oikea puuttuu. On eri väriä tai sisarlajiketta. Jos on hyvä ja tarkka suunnitelma, saattaa muutama vuosi vierähtää ennen kuin onnistuu haluamansa hankkia. Erityisesti, jos ei tingi omasta halustaan tai löydä toista hyvää tilalle. Ja joskus ne tulla tupsahtavat tielle odottamatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän se taitaa olla, että vuosia voi vierähtää ja alkuperäinen suunnitelma unohtua ennen kuin kaikki toivekasvit vastaan tulevat :) Jostakin, esim. tietystä väristä ei vaan voi tinkiä. Olin tyytyväinen kun löysin rauniokilkan valkoisena. Se leviää niin paljon, että sitä en halunut vaihtaa lilaan. Onhan tämä ihan hauskaa löytöretkeilyä :)

   Poista
 9. Tuota kurtturuusu albaa et taida kohta enää kaupoista saada? Hesarin jutun mukaan sitä ei enää lauantaina saisi olla kaupoissa.
  https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006126258.html

  Kati

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kati, tiedosta ja uutislinkistä! Hyvä kun sanoit, en ollut oikein tietoinen tuosta - vaikka olen kurtturuusun aggressiivisuudesta kuullutkin. Olin vain ajatellut, ettei se mmeidän muurilta kauheasti pääsisi leviämään. Täytyy kiskoa se viime vuonna istuttamani pois nyt heti alkuun :(

   Poista
 10. Haasteellinen ostoslista, mutta toisaalta tulee kotimaa tutuksi samalla:) Minäkin olen juuri metsästänyt yhtä kärhöä. Lähin löytyy reilun 100 kilometrin päästä. Tuosta pionipenkistä tulee varmasti upea! Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En aluksi hoksannutkaan miten haasteellinen se on, sillä eiväthän nuo mitään harvinaisuuksia ja erikoisuuksia ole. Joo, kotimaa tulee tutuksi ja jännitystä piisaa :) Toivottavasti löydät kärhösi :) Kiitos, oikein hyvää viikonlopppua Sinullekin!

   Poista
 11. Erinomainen lista ja varmasti kaikki löytyy, jos olet valmis joustamaan ajassa. Tilasin muutama vuosi sitten Oulujoen taimistolta kaksi ruusua. Ne tulivat Matkahuollon kuljetuksella. Taimiston palvelu oli ystävällistä ja huolehtivaa. Matti Kulju oli minuun yhteydessä ja ruusut tulivat perille hyvässä kunnossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, haluttaisi saada aukkopaikat täyteen, mutta hyvää kannattaa odottaa. Tilaamalla saisi aika monet noista heti, mutta en millään raaskisi maksaa rahdeista. Mieluummin ajelee itse ja lomailee samalla :)

   Kiva kuulla, että sait Oulujoelta hyvät taimet ja ystävällisen palvelun. Me varmaan käymme siellä kesän aikana.

   Poista
 12. Kaimani kanssa samaa asiaa meinasin kommentoida, toivottavasti olet valkoisen kurtturuususi jo hankkinut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kun sain tiedon. Aion kiskoa entisenkin pois :( En uskalla pitää kurtturuusua, jos se kuitenkin päättäisi lähteä karkuteille.

   Poista
 13. Ihana lista! Kun saa hankituksi niin kyllä arvostaa tuon metsästämisen jälkeen. Upea penkki tulossa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Onpahan sitten kasveilla tarina, jos ne jollain aikavälillä onnistun hankkimaaan :)

   Poista
 14. En tuota kirjovuohenputkii kyllä uskaltas kokkeilla, jos vaikka minne kuleksii. Hyvä lista siulla on noista toiveista. Miulla Amerikankullero joutu ahdinkoon pikkusydämmen kanssa. Siirrän sen tuohon mehtäalalle, on kaunis kasvi. Taimia joutuu aina mehästämään, ettäältäkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauan sitä kirjovuohenputkea mietin. Päädyin kokeilemaan kun se ei sentään siemenenä. Rönsyilevien kanssa pärjään paremmin kuin siementävien. Ajattelin, että kaivan sen pois, jos se innostuu liikaa. Voi olla, että kadun ja muistan sinun neuvojasi kun niitä selkä vääränä kitken :)

   Amerikankullerosta olen kuullut pelkkää hyvää :)

   Onhan tässä taimien metsästyksessä oma viehätyksensä. Ja löytäminen on sitten sitäkin kivempaa :)

   Poista
 15. Olipas siinä mukavan oloinen ostoslista. <3
  Ja että meidän Raahekin siellä mainittiin! <3
  Minä jäin tuota suovehkaa miettimään. ja amerikankullerokin kuullostaa mukavalta.

  Kiitos taas ja ihanaa kesäkuun kukkaisaa aikaa! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi, Kaisu, mukavasta kommentistasi! Voi, Raahessa olisi jos vaikka mitä. Kunpa se olisikin lähempänä :)

   Sain suovehkaidean Mama's Gardenin Minnalta, jos istutti sitä lammen rantaan. Kaunishan se on ja amerikankullero myös. Joku sanoi kullerosta, että se on niin ihana, että toivoisi sitä vähän kaikkialle :)

   Onnellista kesäkuun jatkoa sinne Teillekin ♥

   Poista
 16. Kotimaan matkailua parhaimmillaan näyttäisi olevan tulossa :) Aika hyvä lista, mutta minä en kirjovuohenputkea ottaisi omalle pihalleni, vaikka maksettaisiin. Täällä päin on yhdessä pihassa sitä ja se on selvästi alunperin laitettu tiettyyn paikkaan ruohonleikkurilla rajattuun kohtaan, mutta eikö vain ole levinnyt metrien päähän vähän joka suuntaan. Harkitse tarkkaan. Kivaa alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ei tässä ulkomaan nähtävyyksien perään tarvitse haikailla kun on näin mielenkiintoinen projekti meneillään :)

   Ajattelin rajata kirjovuohenputken juurimatolla kuusen alle, mutta täytyy harkita vielä. Jospa löytäisin jonkun muun kauniin sinne kuusen katveeseen. Yritän miettiä ja päästä irti tuosta kirjovuohenputki-päähänpinttymästä ;)

   Kiitos samoin oikein hyvää viikkoa Sinullekin!

   Poista
 17. Hengästyttävä lista, paljon hienoja kasveja. Minulla on kirjovuohenputki salavien alla, saisi levitä enemmänkin ja pysyy tosi hyvin alueellaan.

  Kasvien (ja kanojen) varjolla on kiva ajella ympäriinsä, minä olen perjantaina lähdössä Raaheen ja kyllä Särkälläkin on meininki pysähtyä. Listani on sangen lyhyt tällä kertaa, mutta onkin hyvä pitää autossa tilaa löydöille 😁

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhassamme on vielä niin paljon aukkopaikkoja, että listalla on taipumus vain kasvaa. Kiitos, Hirnakka! Aion sittenkin kokeilla kirjovuohenputkea :) Meinasin jo perua sen suunnitelman, mutta eihän sitä voi tietää ennen kuin on kokeillut miten se meillä viihtyy. Varaudun kiskomaan sen pois, jos pahasti karkailee.

   Wau, sinulle tulee varmasti kiva matka! Mekin ajeltiin siitosmunien perässä :) Ei kai Raahessa voi käydä ilman pysähdystä Särkällä. Löytöretket puutarhoille ovat jännittäviä ja kivoja :)

   Poista
 18. olemme olleet samoissa puuhissa, minä jynssäsin juuriharjalla vanhan veneemme kantta. pihasaunan terassi olisi kyl myös pestävä, mut tärkeysjärjestykseni on hieman hullunkurinen;)
  mielenkiintoinen ostoslista, siitä löytyi muutama minunkin lemppari. valkoinen varjolilja on minusta yksi kauneimmista liljoista. totta, perennojen metsästys on hauskaa ja siinä kyl oppii tuntemaan kotomaatammekin. Leivonmäellä Tommolan tilalla olen käynyt muutaman kerran. hyviä taimia olen saanut sieltä hankituksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska kuulla :) Veneen kannen pesu oli varmasti yhtä kivaa kuin terassien pesukin. Ihanan kesäistä puuhaa!

   Ostoslista elää koko ajan niin, että on siinä sekin lisähauskuus, että lopputulos on täysi arvoitus :) Leivonmäellä en ole koskaan käynyt. Itse asiassa aika moni kiinnostava puutarhakohde on vielä käymättä. Varjoliljoja ei pahemmin vastaan ole tullut, ei ainakaan valkoisia.

   Poista
 19. Hieno rauta-aidanne talosi edustalla! Minullakin ostoslista puutarhamyymälään. Paljon lyhyempi tosin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Teimme sen vanhasta huvimajan kehikosta. Tai siis mies teki, minä vain suunnittelin :) Pitäisi saada siihen jotain köynnöstä vielä.

   Minun ostoslistalleni on käynyt niin, että kun se toisesta päästä lyhenee, niin toisesta päästä pitenee :)

   Poista