maanantai 22. heinäkuuta 2019

ONNELLISTEN KANOJEN TARHA

Ajattelin, että kun Milli saa hautoa ja hoitaa tipunsa, se elisi onnellisena elämänsä loppuun asti – tai ainakin kevääseen. Sitten sama härdelli alkaisi alusta. Ja katin kontit! Milli oli nippa nappa saanut vierotettua tiput tai oikeastaan delegoinut loput hommasta Myylle ja oli jo hautomassa uusia. Toivoton tapaus!

Yritimme houkutella Milliä pesästä vaikka millä. Tytär nosteli sitä ulkotarhaan, kasteli jopa vatsanalushöyheniä saadakseen sen lopettamaan hautomisen. Kana ei kuulemma märkänä menisi munien päälle. – Hautokoot, jos se kerran niin kivaa on, tytär puuskahti. Ei tässä muukaan auta, mutta munat kerään pois. Voi Milliä!

Olin toivonut
äitienpäivälahjaksi
kanaverkkoa.

Olin toivonut äitienpäivälahjaksi kanaverkkoa. Sain sen. Tiesinhän minä, ettei verkkorulla jää rullaksi. Jouko nikkaroi verkosta ja laudoista komean kanatarhan. Oikeastaan verkko ei ole kanaverkkoa, vaan paljon pienisilmäisempää (19 x 19 mm) rappausverkkoa. Se on turvallisin tipuille. Eivät myöskään pääse pikkupedot sisälle.

Koko konkkaronkka samassa kuvassa: Viuhti-kukko, kanat Myy, Floora ja  Milli sekä tiput Rekku, Lyydia, Lilli ja Aliisa.

– Minähän jopa innostuin tästä kanatarhan tekemisestä, mieheni sanoi ja sen kyllä huomasi. Hän rakensi tarhan niin tunnollisesti, että kanaparven voi huoletta jättää ulos. Ne pääsevät vapaasti kulkemaan sisään ja ulos, paitsi öisin. Ja kanat toden totta nauttivat tarhasta. Eräänä iltana menin sulkemaan luukkua puoli kymmeneltä. Kaikki muut olivat jo menossa nukkumaan, mutta Floora seisoi luukulla ja katseli ulos. Ymmärrän. Kauniina kesäiltana ei millään malttaisi mennä nukkumaan.


Minulla oli hupaisaa seuraa istuttaessani tarhaan mustaherukkapensaita. Kanat seurailivat tarkkaan puuhiani ja kommentoivat työn etenemistä. Kanat ovat uteliaita ja haluavat olla aina siellä missä tapahtuu. Siinä sivussa saattaa saada herkkupalan.

En minä ihan tällaista tarkoittanut.

Kanatarhassa on viihtyisää, vaikka mustaherukat ovat vielä pieniä. Pensaista kanat saavat aikanaan aurinkosuojan ja vihreä tuo viihtyisyyttä.

Valitsin kanatarhan herukkalajikkeeksi voimakkaan ja kestävän ’Mortin’. Istutusleikkaus tehtiin välittömästi innokkaiden apulaisteni toimesta. En minä ihan tällaista tarkoittanut. Taisi tulla pieni informaatiokatkos. 

Emme ole vielä päässeet yksimielisyyteen mustaherukoiden katteista. Minun  mielestäni sanomalehtien tulisi olla hakkeen peitossa kun taas kanat haluavat niiden olevan esillä. Kanat ovat niin määrätietoista väkeä, että minä olen se, joka joustan. 

Kanatarhassa on hiekkaa aurinkokylpyjä varten. Osa tarhasta on katettu hakkeella. Kate pitää maan muhevana. Osa on mulloksella. Sieltä voi lapiolla käydä kaivamassa matoja.

Mieleni tulvahti täyteen rakkautta kun näin Joukon saunalla ikkunan ääressä. – Katson miten tämän sälekaihtimen saisi siirrettyä kanalan ikkunaan, hän sanoi. Oi, minun rakas mieheni ikkunan ääressä miettimässä, miten kanojen olot saisi vieläkin paremmiksi! Tosiaan, saunan ikkunassa sälekaihdin on turha, mutta kanalan pienessä etelänpuoleisessa ikkunassa se suojaisi pahimmalta paahteelta.

Jouko tietää, että kaikki kanojen eteen tehty työ tulee korkojen kanssa takaisin. Vaimo on onnellinen ja se on koko perheelle onneksi.

Tervetuloa lukijakseni Marika`s Marjakuja –blogista! Toivottavasti löydät täältä mieluisia asioita ja saat iloa jutuistani ja kuvistani.

26 kommenttia:

 1. Kyllä teidän kanojen nyt kelpaa! Kanat ovat jotenkin niin sympaattisia olentoja. Ja kauniita ovat sinun kanasesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kivisen Vilma! Kanojen lisäksi tarha on itsellekin iso ilo. Kanoja on niin kiva seurailla ja on tosi mukava kun nyt niitä näkee jopa kodinhoitohuoneen ikkunasta. Niin, minustakin nuo kanat ovat kauniita :)

   Poista
 2. Nämä kanalapostaukset on niin hauskoja 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Eerika! Mukava kuulla, että tykkäät näistä kanalan kuulumisista.

   Poista
 3. Hauskat teidän kanat. En usko, että kanojen kanssa kannattaa taistella sanomalehden paikasta. Siihen saisi varmaan menemään koko aikansa, kun yrittäisi pitää sanomalehteä katteiden alla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, vaalean vihreää! Joo, oikeastaan kanojen kanssa ei kannata alkaa vääntää mistään. Kakkoseksi jään joka tapauksessa :) Se on nyt nähty niin haudonnassa kuin monessa muussakin.

   Poista
 4. Kanat ovat ahkeria maan möyhentäjiä. Minäkin aina keväällä silaan kanatarhan pinnan tasaisen hyväksi, ja tuon hyvän kerroksen uutta karkeaa hiekkaa ruoputeltaviksi. Ja Rouwat kyllä ruoputtavat. Ne oikeasti siirtävät vaikka vuoria kesän mittaa. Ne luovat oman kylpylämaailmansa, jossa hyvään rypykuoppaan sopii kolme tai jopa neljäkin kanaa nauttimaan hiekkakylvystä. Siitä ne ovat onnellisia.

  Syksyllä kanatarha on sommiteltu juuri niin ihanan kuoppaiseksi, kuin vain kanojen toiveissa on. Minusta se näyttää pommikentältä, mutta kanavisio täydellisestä kesästä on juuri tuota. En riitele, vaan hymyilen heidän ilolleen.

  Minäkin tykkään kovin lukea näitä kanapostauksia. Kuvistakin näkee niin onnellisen hyvinvoivia kanoja, jotka elävät parvessaan parasta elämää. Ulkotarha on kesän paras juttu. Kanat pysyvät varmasti turvassa, mutta nauttivat täysillä kesästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Tosiaan, kanat siirtävät vaikka vuoria. Tuntuisi, että jyvät olisi helppo nokkia pinnalta, mutta ei mene kuin hetki kun kaikki jyvät on kuopsuteltu ties minne.

   Oli kiva kuulla teidän pomm tai siis kylpylämaailmasta. Ne varmasti nauttivat.

   Olen varovasti yrittänyt ehdottaa, että kuopsuttelisivat joka ikisen neliösentin kaikkialta muualta, mutta ei ihan pensaiden juurelta. Eivät ole korvaansa lotkauttaneet ehdotukselleni. No, omapa on tarhansa. Toki sen saavat sisustaa mieleisekseen.

   Mukava kuulla, että pidät kanajutuistani :) Minäkin tykkään kun sinun blogissasi vilahtelevat kanarouwaset ja suloinen Rieko. Terveisiä heille ♥

   Poista
 5. Voi kuinka ihania seuralaisia pihassasi, kiva blogin aihe ☺️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kanat ovat kyllä hauskoja :) Kiva kuulla, että pidit jutusta.

   Poista
 6. Hieno tarha ja nuo tiput/nuoret kanat on ihania myöskin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tarha on kyllä ollut kesän paras juttu puutarhassa :)

   Poista
 7. Mahtaisiko mun pihatöistä tulla mitään, aika kuluisi kanasia seuratessa ja kuvatessa. On ne NIIN suloisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Vesiheinän kitkeminenkin on ihan kivaa kun tietää kanojen aina innostuvan siitä :) Ne tosiaan ovat suloisia ja hauskoja.

   Poista
 8. Ihana postaus! Kanat olisivat niin kivoja, mutta meillä se ei onnistu..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Satu! Niin, varsinkaan kukot eivät ihan joka paikkaan sovi niin ihania kuin ovatkin.

   Poista
 9. <3 Hirveän paljon alkaa mieleni tehdä kanoja, kun näitä sinun kanatarinoitasi lukee. Ihania <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Itse yllätyin miten paljon ihanampia ne ovatkaan kuin aluksi luulin. Alussahan ne olivat pelkästään tyttären kanoja kunnes hurahdin mukaan :)

   Poista
 10. Hieno tarha kanoilla. Kyllä kylypemisestä tykkevää kanat ja nuo värikkäät ovatkin mukavia kotkottajia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viihdyn tarhassa itsekin :) Innoissaan ovat jo heti aamulla menossa tarhaan kun herättyäni menen avaamaan luukun. Ja kuopsutusta ja touhua riittää.

   Poista
 11. Mille fleuria on mahdoton estää hautomasta, suloiset höppänät tipuineen potevat ikuista vauvakuumetta.

  Rappausverkko on erittäin hyvä verkkoratkaisu ja rouvat todellakin sisustavat kylpylänsä mieluisaksi. Herukka onkin loistava ratkaisu kanalan kasviksi, ei ole itselle mieleen juolahtanut, kiitos ideasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin. Onneksi kaikki eivät sentään ole innostuneet hautomaan. Floora hautoo silloin tällöin. Myy hoitelee onnellisena tipuja, jotka pärjäisivät jo omillaan :)

   Rappausverkosta oli työläs tehdä, mutta nyt saa olla tyytyväinen. Hyvin ovat herukat lähteneet kasvamaan, joten eiköhän niistä hyvät puskat vielä tule. Hyvä kun sait idean :)

   Poista
 12. Piti ääneen nauraan😁niin elävästi kerrot kanasten touhuista.
  Eikö tule itselle todella tyytyväinen mieli kun voi tehdä hyvää toisille? Vaikka kanoille💓enkä todellakaan tarkoita VAIN kanoille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ♥ On ihanaa saada tällainen kommentti! Ymmärsin pointtisi. Hyvä heijastuu monesti takaisin ja säteilee ympäristöönkin :)

   Poista
 13. elämänmakuinen ihana postaus, onni asuu kanatarhassa ja sen ympäristössä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Ilona, ihanasta kommentistasi! Kanat tosiaan rikastuttavat elämää ♥

   Poista