keskiviikko 4. heinäkuuta 2018

PIONIHÖSSÖTYSTÄ

Kyllä minä nyt lopetan tämän pionihössötyksen! Meillähän on niitä kaikkialla. Suunnittelin juuri uuden kolmentoista pionin ryhmän. Oli minulla siihen perusteltu syy: kuusi 'My Love' -pionia pitää siirtää parempaan paikkaan ja ne vaativat tietysti seuralaisia. – Tämä ryhmä saa olla viimeinen, päätän. Meillä on pioneita jo kaksikymmentäkaksi eri lajia. Eivätköhän ne jo riitä?

Suunnitelmissa on aniliininvärinen 'Coral Fay', vaaleanpunainen 'Garden Lace' sekä valkoinen 'My Love'. Keskelle tulee kesätaivaansininen jaloritarinkannus 'Summer Skies'.

Vaaleanpunainen on suloinen väri yksin tai ryhmässä. Kuvassa 'Pillow Talk'.

Miksipä lopettaisin?

Mutta sitten kun ajattelen vähän tarkemmin.... Ei jakamista, ei lannoittamista, ei talvisuojausta, ei kastelua, ei paljon kitkemistäkään. Ei tuholaisia, ei sairauksia, ei hallitsematonta leviämistä. Miksipä lopettaisin? Iso puutarha vaatii paljon kasvillisuutta ja pionilajikkeissa on valinnanvaraa. Avarassa tilassa runsaskaan kukinta ei näytä liialliselta.


Aniliini tuo ryhmään terää. Ettei ryhmästä tule liian lattea. Kuvassa mysteeripioni, jonka ostin 'Roselettena'. 

Pionien kukinta on lyhyt, mutta ylenpalttinen. Ei jäätelöäkään jaksa syödä määräänsä enempää. Kun kukinta on ohi, pioneita koristavat kauniit kruunut ja lopulta siemenkodat. Talveen asti pionit pysyvät vihreinä luoden kauniin taustan muille perennoille. Ne peittävät sopivasti jaloritarinkannusten kuihtuvat varret.

Sitten jo tuntuu, että
on saanut makeaa mahan täydeltä.

Vaikka yksittäisen pionin kukintaa kestää vain pari viikkoa, kukintaa saa lajikevalinnoilla pitkitettyä ihan mukavasti. Sitten jo tuntuu, että on saanut makeaa mahan täydeltä.

Tämä väriyhdistelmä ei petä koskaan. Kuvassa 'Angel Cheeks'.

'Roselettena' ostamani kerrottukukkainen mysteeripioni.

Pionivalikoiman edessä olen kuin lapset jäätelökioskilla. Kaikkea tekisi mieli: mansikkaa, vaniljaa, minttua, mangomelonia...

'My Love' -pioneja on ryhmään tulossa kuusi.

Tällä kertaa valitsen valkoisten, kerrottukukkaisten 'My Love' -pioneiden seuraksi vain yksinkertaisia kukkia. Helpottaa jo kovasti valintaa.  Aniliinia, vaaleanpunaista ja valkoista keltaisin maustein. Koko ryhmän keskelle tulee kesätaivaansinistä 'Summer Skies' -jaloritarinkannusta.

Kaikkea ei voi saada. Kuvassa yksi ihanimmista pioneista, jonka tiedän: 'Gardenia'. Onneksi niitä minulla on toisessa ryhmässä.

Tuskin maltan odottaa syksyä, että pääsen siirtämään 'My Lovet'. Nyt vain lihottamaan säästöporsasta...

33 kommenttia:

 1. Kun muistaisi aina lihottaa talven ajan säästöporsasta kaikkiin kesän hyviin ideoihin.
  Kuinka suuri teidän puutarhanne on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Pari kymppiä kuussa ei sinänsä näy missään, mutta sillä summalla saisin varmaan tuon penkin kun osa pioneista on jo valmiina.

   Kuinka suuri puutarha? Sanoisin, että melkein liian suuri. Olen jo viisi vuotta sitä rakentanut ja vielä on vaikka kuinka paljon aukkopaikkoja. Minun täytyy kysyä mieheltä lukuja, niitä neliöitä. Itselleni luvut eivät ole jääneet mieleen. Kunhan näen ja muistan kysyä häneltä, lisään neliöt vielä tähän :)

   Poista
  2. Mies arvioi, että puutarhan pinta-alaa on lähemmäs tuhat neliötä. Niin että, jos vaikkapa vain 10 % puutarhasta aikoisi täyttää pioneilla, niitä mahtuisi sata kappaletta. :D

   Poista
 2. Ihania suunnitelmia. Anna mennä vain!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suunnittelu on ihan parasta! Niin nautin siitä. Tulin samaan tulokseen, että antaa palaa nyt vain kun en keksi mitään syytä lopettaakaan tätä pionihulluttelua.

   Poista
 3. Piioneja ei voi koskaan olla liikaa😊 Minäkin suunnittelin pionipenkkiä, sillä janoan lisää pioneja pihallemme. Sinulla on aivan upeita lajikkeita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaan tulokseen minäkin päädyin: eihän niitä voi olla liikaa :) Alussa ostin lähinnä kerrottuja lajikkeita, mutta nyt olen ihastunut erityisesti yksinkertaisiin ja puolikerrottuihin.

   Toivottavasti saat haaveilemasi pionipenkin!

   Poista
 4. Oi kuinka kauniita! Minäkin haaveilen pionipenkistä. Meillä ei vielä kasva pionin pionia, mutta kovasti sellaisia haluaisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Heidi! Kyllä niitä pioneita alkaa varmaan teillekin tulla, sillä haaveilla on taipumus toteutua :)

   Poista
 5. voi ihanuus :) Minä niin tykkäisin noista pioneista ja olenkin niitä muutamia hankkinut tänä kesänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnea uusille pioneillesi! Toivottavasti kasvavat reippaina ja kukkivat runsaasti! Ja niinhän ne todennäköisesti tekevätkin.

   Poista
 6. Pioneilla on ehdottomasti sija puutarhan kuningattarina. Ne ovat tosi helppoja ja yleensä varmoja, mutta säälle arkoja kukinta-aikaan. Hienoa ryhmää suunnittelet, joten anna mennä vain. Kerro meille sitten kuvilla... Leppoisaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tänne mahtuu onneksi ruusujakin. Olen viime aikoina aika lailla innostunut pensasruusuista - ja se on ainakin osittain sinun syytäsi :)

   Minulla pionit ovat kestäneet sateet ok. Voi olla, että tällä seudulla ei ole tapana sataa kovin rajusti pionien kukinta-aikana. Olen kuullut, että säät noudattelevat jokseenkin samaa kaavaa. Tiettynä aikana sataa joka kesä ja joinakin aikoina ei. Sen takia yleisötapahtumiakin joskus siirretään eri ajankohtaan.

   Kerron, kerron :) Kuka nyt pioneista malttaisi olla hössöttämättä ;) Tällä viikolla aloitetaan kuoppien kaivaminen...

   Kiitos, Tita, ja samoin sinulle oikein hyvää loppuviikkoa!

   Poista
 7. OO, mitä pioniherkkua! Ei tuollaista suunniitelmaa voi jättää toteuttamatta, kun sinulla on jo valmiina osa ihan vaan siirrettävänä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se pioniryhmä niin paljon houkuttelee, että ajattelin kaivaa ne 13 kuoppaa jo valmiiksi. Ei ihan pikku juttu sekään, mutta eipähän siirto jää ainakaan kuopista kiinni :) Onneksi ei yksin tarvitse kaivaa.

   Poista
 8. Hieno suunnitelma. Pioneja ei voi koskaan olla liikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kruunu Vuokko! Niinhän se taitaa olla, ettei pioneja voi olla liikaa ainakaan silloin kun sekaan mahtuu vielä kävelemään. :)

   Poista
 9. Aivan mieletön suunnitelmaa! Istutin tänään kaksi pionin tainta mökillä. Kaksi päivää meni että sain kaivettua niille penkin ( tarvii monta kertaa rautakankea, jotta saa pään kokoiset kivet ylös) ja laitettua maahan... Ei ehkä paras istutusaika mutta toivotaan, että viihtyvät. Sinun suunnitelmasi mukaisesta jättipenkistä voin vaan unelmoida...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Unelma se minullakin vielä on :) Suunnitellessa ei koskaan muista mikä työ kuoppien kaivamisessa on! Minulla sattuu olemaan sellainen onni, että meillä asuu Lapiomies, jolle on suurta huvia kaivaa maata :) Jos minä joutuisin kaivamaan ne yksin, päivä per kuoppa voisi olla ihan hyvä tahti. Kiviä riittää meilläkin eikä selkä oikein tykkää kovan savimaan kaivamisesta.

   Onnea ja menestystä sinun pioniaarteillesi!

   Poista
 10. Ai että, ihanaa hössötystä ja suunnittelu on nii mukavaa, vaikken nua perusteelline ookkaa. Ihanhan täs rupiaa tekemähän miäli kunnon pioonipenkkiä. Tua 'Angel Cheeks'....nam!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se suunnittelu vaan niin hauskaa, että väkisinkin se vie mennessään :) Kun tarjolla on toinen toistaan ihanampia lajikkeita ja tyhjää tilaakin on yllin kyllin, niin hullustihan siinä käy :D Kolmetoista kuoppaa kaivettavana!

   'Angel Cheeks' tosiaan on paitsi suloinen, myös ihan reipas kasvamaan ja kukkii runsaasti.

   Poista
 11. Aina on tilaa muutamalle uudelle pionille! Kerrassaan näyttävä suunnitelma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän suuruudenhulluhan se suunnitelma taitaa olla, mutta eipähän hommat lopu kesken :) Eikä kaiken tarvitse tulla valmiiksi heti. Suunnitelmissani on aloittaa kuoppien kaivaminen hetimiten.

   Poista
 12. Pioneja ei oo koskaan liikoo. Hyvät suunnitelmat siulla on. Tuommosesta ois appuu kun nimiä muistellaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Pionipenkki pitääkin suunnitella huolella, koska niitä ei ihan noin vain voi siirrellä. Luin juuri, että pionia ei saisi siirtää kuin korkeitaan kolmen vuoden välein. Ja tosiaan, hyvä nimikartta jää muistin tuekai.

   Poista
 13. Pioneja ei voi olla liikaa;)
  Minä en ole muuten tänä vuonna ostanut niitä yhtään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) En minäkään ole ostanut enkä osta - siis tänä vuonna. Ensi keväänä sitten... Mutta kesä ei ole vielä pitkällä, joten vielä ehdit sortua ;)

   Poista
 14. Jätskistä ei voi koskaan saada tarpeekseen....on vaan lopetettava jossain vaiheessa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on. Jäätelön syönti pitää lopettaa kun maha on täysi ja pioneitten istuttaminen sitten kun puutarha on täynnä. Onneksi meillä on tilaa lähemmäs tuhat neliötä - ja pellolle sitten lisää :)

   Poista
 15. Pionivaliokoimasi on hengästyttävän ihana! Kun ne kerran saa kasvamaan ja kukkaan, on ansaittua niistä nauttia. Mutta tuota siirtämistä aina pelkään, jospa se panee pahakseen paikan vaihdon...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Pirkko! Olen siirtänyt aiemmin neljä pionia hyvällä menestyksellä. Syksyllä kun siirtää, niin ei pitäisi olla ongelmaa, jos pioni on saanut kasvaa kolme vuotta rauhassa. Pari pionia tosin siirsin jo parin vuoden kuluttua istutuksesta ja kuitenkin kukkivat.

   Poista
 16. Mikä olisikaan parempi tapa unohtaa tylsä arki kuin suunnitella uusia pionin täyttämiä alueita puutarhaan? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä ja sen jälkeen ei tylsää olekaan kun pääsee merkkaamaan paikkoja, kaivamaan ja lopulta istuttamaan :D

   Poista