sunnuntai 15. heinäkuuta 2018

HEINÄKUU KATAJAKUJALLA

Helteisinä heinäkuun päivinä Katajakujalla kerätään heinänkorteen ahomansikoita ja mustikoita. Uidaan kolme kertaa päivässä. Poimitaan kukkia. Nukutaan taivasalla riippumatossa. Veneillään. Retkeillään. Kalastetaan. Pyöräillään. Voimistellaan. Soitetaan. Luetaan.

– Äiti, haluatko tämän?

Metsästetään. Leikitään. Haukutaan. Mau'utaan. Ollaan muuten vain suloisia.

Onneli vakiopaikallaan terassilla

Kaakatetaan. Kuopsutetaan. Ilahdutetaan isäntäväkeä muutamalla munalla.

– Hei kaverit, joko lähdetään ulos ottamaan aurinkokylpyjä?

Mielessä siintelee
kasvihuone.

Kaadetaan puita. Kaivetaan. Mitataan. Kaivetaan taas. Mielessä siintelee kasvihuone. Sitä varten tarvitaan vesijohtoja, routaeristyksiä, betoniautoa. Ja kun kerran kaivinkone tulee, kaivetaan samalla pieni lampi. Ja kun betoniauto tilataan paikalle, tehdään samaan syssyyn kanalaan aidantolpat ja kesäkeittiön perustus.

Ensin kaivetaan hankalat paikat pienellä koneella.

Kun illalla sulkee silmänsä,
näkee keuhkosammalta, pihatatarta, pihatähtimöä.

Kitketään. Kitketään aivan mahdottomasti. Niin, että kun illalla sulkee silmänsä, näkee keuhkosammalta, pihatatarta, pihatähtimöä.


Harataan. Katetaan. Kastellaan. Harvennetaan. Poimitaan mysteerililjat maljakkoon. Valokuvataan.

Ruusu 'Schneewittchen' kukkii runsaana juuri nyt.

Haaveillaan pionipenkistä ja siksi kaivetaan. Tai ollaan ainakin hengessä mukana. Yhdeksäntoista kuoppaa: viisitoista pioneille, kolme jaloritarinkannuksille ja yksi tarhaiisolle.

Lannoitteet ovat kuoppien pohjilla valmiina. Istutus sujuu sitten vaivatta. Jos haluat lukea tämän projektin alun, klikkaa tästä.

Tyk-tyk-tyk-tyk... trrrr... Kastelijan rytmikäs ääni on kesäpäivän taustamusiikkia. Kuvassa tosin on keinutyyppinen kastelija, joka on melko äänetön.

Työn lomassa nautitaan mansikoita, pensasmustikoita ja herneitä.

Herne punasävyisine kukkineen

Kiitollisina kuluneesta päivästä käperrytään rakkaan puolison kainaloon. Selkää kivistää ja koko kropassa tuntuu, mutta mieli on kevyt ja onnellinen. Aamulla kivut ovat taas poissa ja mielessä ovat uudet innostavat puuhat.

Kiiltoleimut kukkivat.

Sunnuntaina levätään. Valokuvataan. Grillataan. Vähän blogataankin. Haaveillaan kukista ja uusista puutarhapuuhista.

Lämpimästi tervetuloa, Suvi Eskola, blogini lukijaksi! Kiva kun tulit, toivottavasti viihdyt.

17 kommenttia:

 1. Oi, Sinua! 😎 Ihana puutarhaihminen olet. Uusia isoja projekteja siell. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Näet jo tulevat kesät ja kukkivat kummut.🌸🍃

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kaisu, ihanista sanoistasi ♥ Mihinkäs sitä tiikeri raidoistaan pääsisi. Jos menen johonkin istumaan, niin eiköhän vain kohta ole jo mielessä joku juttu, mikä houkuttelee touhuamaan. Ja taas mennään :)

   Poista
 2. Elämä Katajakujalla kuulostaa niin onnelliselle! Minä en ole ehtinyt juuri blogata, enkä edes lukea muiden tekstejä. Hellettä täälläkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tita! Onnellisia olemmekin kun lapset ovat terveinä ja kaikki vielä tässä ympärillä pyörimässä. Siitäkin saan olla kiitollineen, että terveys riittää puutarhahommiin, vaikka selkä oikutteleekin ja vähän muutakin kremppaa on siunaantunut.

   En yhtään ihmettele, että et ehdi tietokoneen ääreen. Jos minun pitäisi ehtiä ja jaksaa kaikki se mitä sinä teet, en tosiaankaan istuisi tässä kirjoittelemassa :)

   Poista
 3. Aivan ihana kesäpäivän tilannekatsaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Between, mukavasta kommentistasi! Hyvää vointia sinulle ja perheellesi!

   Poista
 4. Teillä tapahtuu paljon. Mukavia kesäpuuhia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Touhua riittää kun on paljon porukkaa :) Lapset saivat minutkin innostumaan uimaan. Se virkistääkin mukavasti tällaisilla helteillä.

   Poista
 5. Voi, miten paljon ihania puuhia siellä onkaan! Eikä mitään pikkupuuhastelua, vaan totisinta puutarhatyötä! Enpä ihmettele, että aamulla olet innolla jatkamassa, niin hienoja projekteja on meneillään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinä puutarhaihmisenä näet saman minkä minä näen: innostavia projekteja. Joku toinen voi lukea juttuani säälien, että raukat joutuvat viettämään kesänsä työleirillä :)

   Poista
 6. Isoja projekteja siellä on meneillään ,mutta tosiaan kun koneet kutsuu paikalle niin valmista tulee hetkessä. Ne kitkemiset onkin sitten eri juttu . Minäkin sain kymmenen pionia tässä istutettua. Vielähän niitä jäi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, Nila, sinäkin olet saanut paljon aikaan ja varmaan jo ensi kesänä pääset nauttimaaan kukinnasta. Minä saan oman pionipenkkini ihan valmiiksi vasta ensi keväänä, jolloin aion ostaa puuttuvat taimet.

   Niin, eihän se kitkeminen lopu ikinä. Kun isot koneet tulee paikalle, riittää itsellä kiirettä. Maasta nousevat kivet on kannettava jemmaan polkuja varten. Toivottavasti silloin ei ole hirveän kuuma päivä, että jaksan juosta kivien perässä.

   Poista
 7. Teillähän on meneillään isoja projekteja. Ihana nähdä, miltä lopputulokset näyttävät! Päiväsi kuulostavat kerrassaan ihanilta, vaikkakin raskailta. Ihanaa, kun saat puuhailla rakkaiden ihmisten kanssa. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ollaan niin hulluja, että tehdään yhtä aikaa montaa projektia ja aina pitää olla jotain meneillään ;) Onneksi ei kuitenkaan ole tiukkoja aikatauluja. Kasvihuone valmistunee vielä syksyn aikana ja ehkä kanatarhakin, mutta lampi ja kesäkeittiö valmistuvat joskus hamassa tulevaisuudessa. Joo, postailen kyllä sitten kun niitä kehtaa näyttää :)

   Niin, on ihanaa kun lapset ovat terveinä ja ovat vielä kaikki kotona. Onhan se juuri niin kuin sanoit, että rakkaat ihmiset ympärillä ovat kaikki kaikessa. Siitä olen tosi kiitollinen ja myös siitä, että oma terveys riittää puutarhahommiin. Nautin puuhailusta, joten raskaskin työ on palkitsevaa ja ihanaa. Nyt tosin helle alkaa väsyttää niin, että siirryn suosisolla sisähommiin ja teen "ihan oikeita töitä". Siitäkin nautin enkä harmittele säätä. Sään viiletessä pääsee taas jatkamaan puutarhassa.

   Poista
 8. Paljon tekemistä ja ahkeria olette olleet. Järkevää tehdä kunnolla ja hoitaa asioita samalla kertaa. Odottelen jatkoa projektien valmistumiselle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Veljeni, joka asuu meillä, on odottanut kasvihuonetta jo monta vuotta. Sen rakentamisen aloittaminen on viivästynyt, koska tosiaankin olemme halunneet tehdä perustukset ja muut kunnolla. Väliaikaisratkaisuilla kun on taipumus muodostua pysyviksi ja sitten vain harmittaisi. Varmaan tulee kirjoiteltua ja kuvattua sitten kun on jotakin näytettävää, muutakin kuin vesijohtoja :)

   Poista
 9. Wau - punakukkaiset herneet! Meillä herneet ovat suosittuja, mutta yleensä ne kukkivat valkoisena - löytyisiköhän ensi kesään punaisia!

  VastaaPoista