Tarvitsetko hanskoja? Täällä ei Saxan nockoisia juurikaan ole, niin pärjäät kyllä ilmankin, jos et ole tottunut hanskoja käyttämään.
Saxan nockoinen = rautanokkonen
Aloitetaan pohjoispuolen puutarhasta. Sisääntuloon halusin pienen muotopuutarhan. Täällä kasvaa catawaa, sian leuwan lehtiä, caatuwaisen taudin juuria ja sen sellaista. Matalan pensasaidan välistä törröttää hassusti rupuli ruoho. Se on ainoa tumma täällä, enkä tiedä, mistä se on siemenenä tullut. Sitä en raaski kitkeä. Täällä muotopuutarhassa ei nyt muutakaan kitkettävää kauhean paljon ole kun nämä perennat ovat jo aika isoja.
catawa = kataja
sian leuwan lehti = isomaksaruoho
caatuwaisen taudin juuri = tarhapioni
rupuli ruoho = akileija
Caatuwaisen taudin kukat ovat jo kuihtumassa.
Heti polun toisella puolella kitkettävää riittää. Viime syksynä istuttamani marian ruohot ovat vielä pieniä, joten niiden välistä löytyy kanan nockimisen ruohoa vaikka kuinka. Heitetään sitä vähän kanoillekin. Ne ovat siitä innoissaan. Katinnauriit ovat jo isoja, vaikka istutin ne samoihin aikoihin marian ruohojen kanssa.
marian ruoho = poimulehti
kanan nockimisen ruoho = pihatähtimö
katinnauris = malva
Kanan nockimisen ruohoa riittää niin paljon, että illalla ne vilisevät silmissä.
Tässä vieressä on hedelmäpuutarha: omenoita, plomupuita ja yksi perunapuu. Kirsperin-marianpuut ovat tuolla talon toisella puolella. Ai, minäpä nyppään tuon kieru-ruohon tuosta.
plomupuu = luumupuu
perunapuu = päärynäpuu
kirsperin-marianpuu = kirsikkapuu
kieru-ruoho = (kieru)matara
Päivänliljojen kukinta vie huomion rikoista.
Täällä itäpuolella on aika uusia istutuksia, joten rikkoja riittää. Tuolla törröttää hanhenjalkoja, onneksi ne lähtevät helposti. Ämmän hambait. Nilkan yrti. Kynsilisen ruoho. Hyvä, etteivät ole vielä kukassa. Ehdittiinpäs! Koiranruohoa riittää joka paikkaan. Jos mustassa muovissa on pienikin reikä, sieltä se nousee takuuvarmasti. Onneksi se on helppo kitkeä.
hanhenjalka = jauhosavikka
ämmän hambait = keltamaite
nilkan yrti = pelto-ohdake
kynsilisen ruoho = pietaryrtti
koiranruoho = juolavehnä
Olen nyt ihastunut tällaiseen kaksipiikkiseen työkaluun. Sillä on kätevä irrottaa kasveja, joiden vahvat juuret ovat aika pinnassa.
Paimenen taskut lähtevät helposti. Wallwaten lehtien kanssa olen ollut tosi tarkkana. Silti niitä vain riittää. Ämpäriin vaan. Nyt alkaa ämpäri olla puolillaan.
paimenen tasku = lutukka
wallwaten lehti = valvatti
Maan nousemisen ruohosta eli paimenen taskusta ei paljon vaivaa ole.
Maan päckänää ei täällä kai ole, mutta joku päckänä kurkistelee aina jostain välistä. Ja täällä on taas pari maan nousemisen ruohoa.maan päckänä = mukulaleinikki
maan nousemisen ruoho = lutukka
Tuossa kaariportin vieressä kasvaa kirsperin-marianpuu, josta jo mainitsinkin.
Mennäänpä nyt tämän kaariportin läpi potageriin. Siellä minulla kasvaa liberstickua ja parkisia. Tuo aidanne on wijnamarjaa – ludenmarjaa, punaista ja vihreää. Tämä aidanne tässä on musticanwarsia. Sain tänä keväänä kylvettyä ensimmäistä kertaa myös kellaista muruotia. Maan päärynän kanssa olin sen verran myöhässä, että en edes yrittänyt. Jospa ensi keväänä sitten.
libersticku = liperi
parkisi = parsa
wijnamarja = puna- ja valkoherukka
ludenmarja = mustaherukka
musticanwarsi = mustikka
kellainen muruoti = porkkana
maan päärynä = peruna
Mukavasti on musticanwarsista satoa tulossa.
maan omena = maa-artisokka
rinki plonmu = kehäkukka
Täältä löytyy warsankawion kalia ja nätin ruohoa. Ämpäriin mahtuu vielä. Onneksi coiran cusicuckainen ei sentään ole löytänyt tänne.
warsankawion kali = aho-orvokki
nätin ruoho = niittynätkelmä
coiran cusicuckainen = haisusaunio
Tuolla muurin päällä kasvaa aika ihanasti vierekkäin sinicuckainen ja pappin kraj. Ne sopivat niin hyvin yhteen, etten raaski niitä kitkeä. Coiran putken kyllä nyppään aina pois, vaikka onhan sekin aika nätti.
sinicuckainen = ruiskaunokki
pappin kraj = päivänkakkara
coiran putki = koiranputki
coiran putki = koiranputki
Jos kurkistat tuon parkisirivin yli, niin näet mansickamaani. Sen alapuolella on sopivasti kosteikko. Nuo näckin waldikat kasvavat siinä luonnostaan. Voi että, miten minä pidän niistä! Ne viihtyvät hyvin, mutta eivät lähde leviämään kuivemmille paikoille.
parkisi = parsa
näckin waldikka = osmankäämi
Näiden väleissä ei kasva rikkoja, sillä katoin välit sanomalehdillä ja hiekalla.
Mennään takaisin kaariportista tuohon sateenvarjojalavan katveeseen. Muuten, pitäiskö tässä vaiheessa pitää pieni kaffeepaussi? Ai, no jatketaan sitten ja juodaan kahvit lopuksi.
Tuossa jalavan juuressa kasvaa muistin ruoho. Kylvin nuo walmot viime vuonna ja olen niin onnellinen niistä. Siinä vieressä minulla kasvaa musticanwarsia ja catavia. No niin, ja tuolla katajan oksien välissä pilkistää hewoisen cafwio. Ne ovat kyllä tosi sitkeitä. Aina niitä vain riittää.
muistin ruoho = kangasajuruoho
walmo = unikko
musticanwarsi = mustikka
catava = kataja
hewoisen cafwio = leskenlehti
Hewoisen cafwio
Tuo iso kasvi tuossa on kai joku metzän ämmän kengä. En ole viitsinut kitkeä niitä, vaikka se on kuulemma kova siementämään.
metzän ämmän kengä = tummatulikukka
Se metzän ämmän kengä näkyy kuvan oikeassa laidassa keskellä. Minulla on sitä valkoisena, joku ranskalainen kuulemma.
lewien lehdin kello = peurankello
punainen weri ruoho = verikurjenpolvi
Catawat ovat kärsineet kovasti kuivuudesta.
Tuossa ihan terassin reunassa on tuollainen kuivan maan penkki: nälicka cuckaisia, katin käpälää ja muita. Alkukesällä se oli täynnä wähä hierickaa, mutta onneksi nyt näyttää paremmalta.
nälicka cuckainen = neilikka
katin käpälä = kissankäpälä
wähä hierickaa = ahosuolaheinä
Puutarhan länsipuolella on vielä aika lailla tyhjiä aukkoja, onneksi sentään katteen alla puhdistumassa rikoista.
No niin, nyt ollaan täällä länsipuolella. Tuo iso on färwiruoho. Täällä pajon ja pihlawan välissä kasvaa isot sini kellot. Voi että, miten tuolta perennojen välistä taas nousee tuhatlatvaa, vaikka sitä kuinka olen yrittänyt kitkeä. Se on sitten hankala kitkettävä.
färwiruoho = punalatva
pajo = paju
isot sini kellot = kurjenkello
tuhatlatva = siankärsämö
Nämä isot sini kellot ovat suosikkejani!
riddarin cannus = ritarinkannus
Riddarin cannusten kukinta on nyt parhaimmillaan.
Suuret kiitokset talkooavusta! Tosi kiva kun olit mukana!
Voi miten hauskoja nimiä ja paljon. Täytyy koittaa muistaa ainakin osa.
VastaaPoistaNiinpä. Kaikki hauskuudet eivät edes päätyneet juttuuni, koska meillä ei niitä ole.
PoistaAivan hulvattomia nimiä! Ihana puutarhakierros😊
VastaaPoistaKiitos, Anni, kun tulit mukaan talkoisiin :) Kitkeminen on aina hauskempaa porukalla.
PoistaHauskoja :D Muutaman noista arvasi helpostikin (catawa, winjamarja...), osan pystyi päättelemään toisen kotimaisen kautta (kellanen muruoti - morot - porkkana), mutta mikä logiikka on siinä, että peruna on maan päärynä ja päärynäpuu perunapuu? Kanan nockimisen ruohon arvasin pihatähtimöksi. Niitä alkoikin vasta tänä vuonna ilmestyä ensimmäisiä meille. Varma todiste siitä, ettei edellisellä asukkaalla ole ollut vuosikausiin kukkapenkkejä tai kasvimaata :D
VastaaPoistaHauskoja tosiaan :) Arvasinkin, että jotkut lukijoista haluavat arvailla nimiä enkä siksi kirjoittanut nykynimeä heti vanhan nimen perään. Jotkut nimet, kuten juuri tuo catawa, olivat jo aiemmin vakiintuneet käyttöön. Ne Til-Landz otti suoraan nimistöön. Ja osa oli lainasanoja ruotsista, kuten arvata saattaa. Paljon jäi vielä keksittäväksi aivan itse.
PoistaPerunapuu olisikin aika hauska :) Tuskin tälläkään tontilla on ennen kasvanut pihatähtimöä, metsää kun on ollut. Mistä lie osannut tulla :-o Ja aika moni muukin rikka on löytänyt tänne :(
Kerranki kitkeminen oli hauskaa :)
VastaaPoistaNiin minustakin :) Porukalla kaikki on hauskempaa :)
PoistaYhdyn täysin edelliseen kommentoijaan. Mainio postaus.
VastaaPoistaKiitos, Kruunu Vuokko! Kiva kun olit mukana :)
PoistaWanhain nimien anti oli kyllä hersyvän hauskaa. Leskenlehden lehteä voisi kyllä ajatella varsan kavion muotoisena :)
VastaaPoistaNiin on. Meillä on kyllä ihan kunnon työhevoskokoa olevia leskenlehtiä :)
PoistaKiitos talkoista, näissä oli kepeä olla mukana. Vanhat nimet kuulostaa nykyihmiseltä hassuilta.
VastaaPoistaKiva kun tulit mukaan. Kiitos! Hassuja tosiaan. Sitä vaan hämmästelen, että osa nimistä on säilynyt melkein sellaisenaan 1600-luvulta nykypäivään. Ytimekkäitä nimiä, ei ole juuri tarvinnut muutella.
PoistaNo, olipa mielenkiintoiset talkoot! En ole monista nimistä ennen kuullutkaan. Ja näissä talkoissa ei selkäkään tullut edes kipeäksi. :)
VastaaPoistaKiitos, Riina! Kiva kun olit mukana. Nyt puutarha alkaakin olla jo siisti :) Mitenkähän minulla selkää vähän kivistää??
PoistaHauska :) Minäkin tahtoisin tuollaisen kaksipiikkisen työkalun sille olisi käyttöä :)
VastaaPoistaKiitos, Hilu! Minä sain sen työkalun kylkiäisenä kun ostin istutuslapion ja pienen talikon. Se oli setissä kolmantena enkä ensin edes tajunnut mikä se on. Pitkään oli käyttämättömänä kunnes nyt kokeilin ja ihastuin siihen ikihyviksi :)
PoistaTillandz on kyllä "tuttu", mutta noita hänen suomenkielisiä kssvinimiään en ole noin paljoa koskaan nähnyt. Hyvin mielenkiintoista. Mistä nuo poimit - vai onko salaisuus? :) Ehdottomasti hauskimmat kitkemistalkoot nämä!
VastaaPoistaKiitos, Airi! Minustakin oli hauskaa kun olit mukana talkoissa :)
PoistaEi toki ole salaisuus. Käyttämäni kirjan nimeä en enää muista, mutta netistä löytyy hakusanalla "Elias Til-Landz (tai Tillandz) fytonyymit". Itse toivoisin saavani näköispainoksen alkuperäisestä teoksesta :)
Kiitos! Ja näköispainos "kelpaisi" minullekin. :)
PoistaOle hyvä! Joo, näköispainos olisi aika kiva lisä kirjahyllyyn :)
PoistaHauskoja nimiä. Ja paljon teillä kasvaakin kaikkea. Sekä perennoja, että kitkettäviä. Ämpäri täyttyy nopeasti kitkettävistä. Ainakin meillä.
VastaaPoistaViime vuonna opettelin tuntemaan melkein kaikki rikkakasvit puutarhasssamme. Valokuvasinkin ne. Muistaakseni niitä oli yli 40 lajia. Aika paljon siis ja varmasti moni jäi huomaamatta tai tunnistmatta :)
PoistaKyllä täälläkin ämpärin saa usein nopeasti täyteen. Tosin ei ehkä juuri nyt kun olen melkein kolme päivää kitkenyt :)
Puutarha on hurmaava joka puolelta ja voi noita Wanhan ajan nimiä, ne ovat niin kuvaavia ja suussa maistuvia!
VastaaPoistaKiitos, Pirkko! Ovat ne tosiaan hauskoja. Voi olla, ettei kauppa kävisi yhtä hyvin, jos akileijoja myytäisiin rupuli ruohoina :D
PoistaOlipa mielenkiintoiset kitkemistalkoot. Onneksi mukana oli käännös, muuten olisin voinut kitkeä väärät kasvit. Kuulostavatkohan meidän puutarhatermimme yhtä oudoilta kolmensadan vuoden kuluttua?
VastaaPoista:D Kiva kun olit talkoissa mukana! Niin, ilman käännösapua niitten metzän ämmän kengien ja hewoisen kafwioiden kanssa tosiaan oltaisiinkin pulassa :)
PoistaAkankaalin ja taponlehtien nimiä minulla ei tulisi ikävä. Toivottavasti niille keksitään paremmat viimeistään sitten kolmensadan vuoden kuluttua.
Jännät nimet olet niille löytänyt. Kirjoitit että jos mustassa muovissa on pienikin reikä heti on rikkaruoho. Kysymys kuuluu onko sinulla missä paikoissa mustaa muovia? Kiitos sinulle kepeä oli tunnelma .
VastaaPoistaKiitos, Nila! Minulla on mustaa muovia kaikissa niissä paikoissa, joihin aion jotakin istuttaa, mutta ne pitää ensin saada puhtaiksi rikoista. Sanomalehtikatehan ei riitä esimerkiksi kortteita hävittämään. Olen kattanut melko vahvalla mustalla muovilla aika isojakin alueita. Puiden ja pensaiden ympäristöt ovat sanomalehtikatteella, jotta saavat vettä. Pidän muoveja pari kolme vuotta, niin saan voimakkaatkin rikat häviämään.
PoistaKiitos sinulle vastauksesta .
PoistaOle hyvä :)
Poista