tiistai 10. heinäkuuta 2018

KITKEMISTALKOOT

Heti kun selkänsä kääntää, ne ovat taas täällä: litukat ja lutukat, pihatähtimöt, savikat, ohdakkeet... Ei muuta kuin kitkemään vain! Kuukin on sopivasti kohdallaan. Tule mukaan talkoisiin Elias Til-Landzin kasvinimistön hengessä! Nimistö on vuodelta 1683. Voin samalla vähän esitellä meidän puutarhaa.Tarvitsetko hanskoja? Täällä ei Saxan nockoisia juurikaan ole, niin pärjäät kyllä ilmankin, jos et ole tottunut hanskoja käyttämään. 

Saxan nockoinen = rau­ta­nokko­nen

Aloitetaan pohjoispuolen puutarhasta. Sisääntuloon halusin pienen muotopuutarhan. Täällä kasvaa catawaa, sian leuwan lehtiä, caatuwaisen taudin juuria ja sen sellaista. Matalan pensasaidan välistä törröttää hassusti rupuli ruoho. Se on ainoa tumma täällä, enkä tiedä, mistä se on siemenenä tullut. Sitä en raaski kitkeä. Täällä muotopuutarhassa ei nyt muutakaan kitkettävää kauhean paljon ole kun nämä perennat ovat jo aika isoja.

catawa = kataja
sian leuwan lehti = isomaksaruoho
caatuwaisen taudin juuri = tarhapioni
rupuli ruoho = akileija

Caatuwaisen taudin kukat ovat jo kuihtumassa.

Heti polun toisella puolella kitkettävää riittää. Viime syksynä istuttamani marian ruohot ovat vielä pieniä, joten niiden välistä löytyy kanan nockimisen ruohoa vaikka kuinka. Heitetään sitä vähän kanoillekin. Ne ovat siitä innoissaan. Katinnauriit ovat jo isoja, vaikka istutin ne samoihin aikoihin marian ruohojen kanssa.

marian ruoho = poimulehti
kanan nockimisen ruoho = pihatähtimö
katinnauris = malva


Kanan nockimisen ruohoa riittää niin paljon, että illalla ne vilisevät silmissä.

Tässä vieressä on hedelmäpuutarha: omenoita, plomupuita ja yksi perunapuu. Kirsperin-marianpuut ovat tuolla talon toisella puolella. Ai, minäpä nyppään tuon kieru-ruohon tuosta. 

plomupuu = luumupuu
perunapuu = päärynäpuu
kirsperin-marianpuu = kirsikkapuu
kieru-ruoho = (kieru)matara


Päivänliljojen kukinta vie huomion rikoista.

Täällä itäpuolella on aika uusia istutuksia, joten rikkoja riittää. Tuolla törröttää hanhenjalkoja, onneksi ne lähtevät helposti. Ämmän hambait. Nilkan yrti. Kynsilisen ruoho. Hyvä, etteivät ole vielä kukassa. Ehdittiinpäs! Koiranruohoa riittää joka paikkaan. Jos mustassa muovissa on pienikin reikä, sieltä se nousee takuuvarmasti. Onneksi se on helppo kitkeä. 

hanhenjalka = jauhosavikka
ämmän hambait = keltamaite
nilkan yrti = pelto-ohdake
kynsilisen ruoho = pietaryrtti
koiranruoho = juolavehnä

Olen nyt ihastunut tällaiseen kaksipiikkiseen työkaluun. Sillä on kätevä irrottaa kasveja,  joiden vahvat juuret ovat aika pinnassa.

Paimenen taskut lähtevät helposti. Wallwaten lehtien kanssa olen ollut tosi tarkkana. Silti niitä vain riittää. Ämpäriin vaan. Nyt alkaa ämpäri olla puolillaan.

paimenen tasku = lutukka
wallwaten lehti = val­vatti

Maan nousemisen ruohosta eli paimenen taskusta ei paljon vaivaa ole.

Maan päckänää ei täällä kai ole, mutta joku päckänä kurkistelee aina jostain välistä. Ja täällä on taas pari maan nousemisen ruohoa.

maan päckänä = mukulaleinikki
maan nousemisen ruoho = lutukka


Tuossa kaariportin vieressä kasvaa kirsperin-marianpuu, josta jo mainitsinkin.

Mennäänpä nyt tämän kaariportin läpi potageriin. Siellä minulla kasvaa liberstickua ja parkisia. Tuo aidanne on wijnamarjaa – ludenmarjaa, punaista ja vihreää. Tämä aidanne tässä on musticanwarsia. Sain tänä keväänä kylvettyä ensimmäistä kertaa myös kellaista muruotia. Maan päärynän kanssa olin sen verran myöhässä, että en edes yrittänyt. Jospa ensi keväänä sitten. 

libersticku = liperi
parkisi = parsa
wijnamarja = puna- ja valkoherukka
ludenmarja = mustaherukka
musticanwarsi = mustikka
kellainen muruoti = porkkana
maan päärynä = peruna 


Mukavasti on musticanwarsista satoa tulossa.

Tuonne kulmaan olen ajatellut maan omenaa, mutta en ole vielä saanut laitettua. Tuonne kylvin keväällä rinki plonmua. Olin onnellinen kun löysin sitä ihan vaaleankeltaisena. Ja tähän kylvin vähän pellawaa.

maan omena = maa-artisokka
rinki plonmu = kehäkukka


Täältä löytyy war­sankawion kalia ja nätin ruohoa.  Ämpäriin mahtuu vielä. Onneksi coi­ran cusi­cuckainen ei sentään ole löytänyt tänne.

war­sankawion kali = aho-orvokki
nätin ruoho = niittynätkelmä
coi­ran cusi­cuckainen =  haisusaunio


Nätin ruoho ei ole vielä kukassa. Kuva on viime vuodelta.

Tuolla muurin päällä kasvaa aika ihanasti vierekkäin sini­cuc­kainen ja pappin kraj. Ne sopivat niin hyvin yhteen, etten raaski niitä kitkeä.  Coiran putken kyllä nyppään aina pois, vaikka onhan sekin aika nätti. 

sini­cuc­kainen = ruiskaunokki
pappin kraj = päi­­vän­kakkara
coiran putki = koiranputki


Sini­cuc­kainen ja pappin kraj

Jos kurkistat tuon parkisirivin yli, niin näet mansickamaani. Sen alapuolella on sopivasti kosteikko. Nuo näckin waldikat kasvavat siinä luonnostaan. Voi että, miten minä pidän niistä! Ne viihtyvät hyvin, mutta eivät lähde leviämään kuivemmille paikoille. 

parkisi = parsa
näckin waldikka = osmankäämi


Näiden väleissä ei kasva rikkoja, sillä katoin välit sanomalehdillä ja hiekalla.

Mennään takaisin kaariportista tuohon sateenvarjojalavan katveeseen. Muuten, pitäiskö tässä vaiheessa pitää pieni kaffeepaussi? Ai, no jatketaan sitten ja juodaan kahvit lopuksi.

Tuossa jalavan juuressa kasvaa muistin ruo­ho. Kylvin nuo walmot viime vuonna ja olen niin onnellinen niistä. Siinä vieressä minulla kasvaa musticanwarsia ja catavia. No niin, ja tuolla katajan oksien välissä pilkistää hewoisen cafwio. Ne ovat kyllä tosi sitkeitä. Aina niitä vain riittää.

muistin ruo­ho = kangas­aju­ruoho
walmo = unikko
musticanwarsi = mustikka
catava = kataja
hewoisen cafwio = leskenlehti


Hewoisen cafwio

Tuo iso kasvi tuossa on kai joku metzän ämmän kengä. En ole viitsinut kitkeä niitä, vaikka se on kuulemma kova siementämään.

metzän ämmän kengä = tummatulikukka


Se metzän ämmän kengä näkyy kuvan oikeassa laidassa keskellä. Minulla on sitä valkoisena, joku ranskalainen kuulemma.

Nämä perennapenkit täällä eteläpuolella ovat jo sen verran vanhoja, etteivät rikat juuri viihdy niiden seassa. Tuo lewien lehdin kello ei tosin ole vielä täyttänyt aluettaan. Pitäisi  keksiä siihen jotain kaveriksi. Punainen weri ruoho on ihan liian korkea tähän. En ymmärrä, miten se on innostunut kasvamaan noin valtavaksi. 

lewien lehdin kello = peu­rankello
punainen weri ruoho = veri­kurjen­polvi


Catawat ovat kärsineet kovasti kuivuudesta.

Tuossa ihan terassin reunassa on tuollainen kuivan maan penkki: nälicka cuckaisia, katin käpälää ja muita. Alkukesällä se oli täynnä wähä hie­rickaa, mutta onneksi nyt näyttää paremmalta.


nälicka cuckainen = neilikka
katin käpä­lä = kissan­käpälä
wähä hie­rickaa = ahosuolaheinä


Puutarhan länsipuolella on vielä aika lailla tyhjiä aukkoja, onneksi sentään katteen alla puhdistumassa rikoista.

No niin, nyt ollaan täällä länsipuolella. Tuo iso on  färwiruoho. Täällä pajon ja pihlawan välissä kasvaa isot sini kellot.  Voi että, miten tuolta perennojen välistä taas nousee tuhatlatvaa, vaikka sitä kuinka olen yrittänyt kitkeä. Se on sitten hankala kitkettävä.


färwiruoho = punalatva
pajo = paju
isot sini kellot = kurjenkello
tuhatlatva = siankärsämö


Nämä isot sini kellot ovat suosikkejani!

Täällä luoteiskulmassa riddarin cannukset kukkivat ihanasti, vaikka nekin ovat uusia.  Olen nyt niin innoissani niistä. Olen suunnitellut istuttavani niitä vähän joka puolelle, mutta puhutaan niistä joskus toiste. Juodaan nyt ne kaffeet.

riddarin cannus = ritarinkannus


Riddarin cannusten kukinta on nyt parhaimmillaan.

Suuret kiitokset talkooavusta! Tosi kiva kun olit mukana!

32 kommenttia:

 1. Voi miten hauskoja nimiä ja paljon. Täytyy koittaa muistaa ainakin osa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Kaikki hauskuudet eivät edes päätyneet juttuuni, koska meillä ei niitä ole.

   Poista
 2. Aivan hulvattomia nimiä! Ihana puutarhakierros😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Anni, kun tulit mukaan talkoisiin :) Kitkeminen on aina hauskempaa porukalla.

   Poista
 3. Hauskoja :D Muutaman noista arvasi helpostikin (catawa, winjamarja...), osan pystyi päättelemään toisen kotimaisen kautta (kellanen muruoti - morot - porkkana), mutta mikä logiikka on siinä, että peruna on maan päärynä ja päärynäpuu perunapuu? Kanan nockimisen ruohon arvasin pihatähtimöksi. Niitä alkoikin vasta tänä vuonna ilmestyä ensimmäisiä meille. Varma todiste siitä, ettei edellisellä asukkaalla ole ollut vuosikausiin kukkapenkkejä tai kasvimaata :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskoja tosiaan :) Arvasinkin, että jotkut lukijoista haluavat arvailla nimiä enkä siksi kirjoittanut nykynimeä heti vanhan nimen perään. Jotkut nimet, kuten juuri tuo catawa, olivat jo aiemmin vakiintuneet käyttöön. Ne Til-Landz otti suoraan nimistöön. Ja osa oli lainasanoja ruotsista, kuten arvata saattaa. Paljon jäi vielä keksittäväksi aivan itse.

   Perunapuu olisikin aika hauska :) Tuskin tälläkään tontilla on ennen kasvanut pihatähtimöä, metsää kun on ollut. Mistä lie osannut tulla :-o Ja aika moni muukin rikka on löytänyt tänne :(

   Poista
 4. Yhdyn täysin edelliseen kommentoijaan. Mainio postaus.

  VastaaPoista
 5. Wanhain nimien anti oli kyllä hersyvän hauskaa. Leskenlehden lehteä voisi kyllä ajatella varsan kavion muotoisena :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on. Meillä on kyllä ihan kunnon työhevoskokoa olevia leskenlehtiä :)

   Poista
 6. Kiitos talkoista, näissä oli kepeä olla mukana. Vanhat nimet kuulostaa nykyihmiseltä hassuilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun tulit mukaan. Kiitos! Hassuja tosiaan. Sitä vaan hämmästelen, että osa nimistä on säilynyt melkein sellaisenaan 1600-luvulta nykypäivään. Ytimekkäitä nimiä, ei ole juuri tarvinnut muutella.

   Poista
 7. No, olipa mielenkiintoiset talkoot! En ole monista nimistä ennen kuullutkaan. Ja näissä talkoissa ei selkäkään tullut edes kipeäksi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Riina! Kiva kun olit mukana. Nyt puutarha alkaakin olla jo siisti :) Mitenkähän minulla selkää vähän kivistää??

   Poista
 8. Hauska :) Minäkin tahtoisin tuollaisen kaksipiikkisen työkalun sille olisi käyttöä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Hilu! Minä sain sen työkalun kylkiäisenä kun ostin istutuslapion ja pienen talikon. Se oli setissä kolmantena enkä ensin edes tajunnut mikä se on. Pitkään oli käyttämättömänä kunnes nyt kokeilin ja ihastuin siihen ikihyviksi :)

   Poista
 9. Tillandz on kyllä "tuttu", mutta noita hänen suomenkielisiä kssvinimiään en ole noin paljoa koskaan nähnyt. Hyvin mielenkiintoista. Mistä nuo poimit - vai onko salaisuus? :) Ehdottomasti hauskimmat kitkemistalkoot nämä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Airi! Minustakin oli hauskaa kun olit mukana talkoissa :)

   Ei toki ole salaisuus. Käyttämäni kirjan nimeä en enää muista, mutta netistä löytyy hakusanalla "Elias Til-Landz (tai Tillandz) fytonyymit". Itse toivoisin saavani näköispainoksen alkuperäisestä teoksesta :)

   Poista
  2. Kiitos! Ja näköispainos "kelpaisi" minullekin. :)

   Poista
  3. Ole hyvä! Joo, näköispainos olisi aika kiva lisä kirjahyllyyn :)

   Poista
 10. Hauskoja nimiä. Ja paljon teillä kasvaakin kaikkea. Sekä perennoja, että kitkettäviä. Ämpäri täyttyy nopeasti kitkettävistä. Ainakin meillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime vuonna opettelin tuntemaan melkein kaikki rikkakasvit puutarhasssamme. Valokuvasinkin ne. Muistaakseni niitä oli yli 40 lajia. Aika paljon siis ja varmasti moni jäi huomaamatta tai tunnistmatta :)

   Kyllä täälläkin ämpärin saa usein nopeasti täyteen. Tosin ei ehkä juuri nyt kun olen melkein kolme päivää kitkenyt :)

   Poista
 11. Puutarha on hurmaava joka puolelta ja voi noita Wanhan ajan nimiä, ne ovat niin kuvaavia ja suussa maistuvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Pirkko! Ovat ne tosiaan hauskoja. Voi olla, ettei kauppa kävisi yhtä hyvin, jos akileijoja myytäisiin rupuli ruohoina :D

   Poista
 12. Olipa mielenkiintoiset kitkemistalkoot. Onneksi mukana oli käännös, muuten olisin voinut kitkeä väärät kasvit. Kuulostavatkohan meidän puutarhatermimme yhtä oudoilta kolmensadan vuoden kuluttua?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Kiva kun olit talkoissa mukana! Niin, ilman käännösapua niitten metzän ämmän kengien ja hewoisen kafwioiden kanssa tosiaan oltaisiinkin pulassa :)

   Akankaalin ja taponlehtien nimiä minulla ei tulisi ikävä. Toivottavasti niille keksitään paremmat viimeistään sitten kolmensadan vuoden kuluttua.

   Poista
 13. Jännät nimet olet niille löytänyt. Kirjoitit että jos mustassa muovissa on pienikin reikä heti on rikkaruoho. Kysymys kuuluu onko sinulla missä paikoissa mustaa muovia? Kiitos sinulle kepeä oli tunnelma .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Nila! Minulla on mustaa muovia kaikissa niissä paikoissa, joihin aion jotakin istuttaa, mutta ne pitää ensin saada puhtaiksi rikoista. Sanomalehtikatehan ei riitä esimerkiksi kortteita hävittämään. Olen kattanut melko vahvalla mustalla muovilla aika isojakin alueita. Puiden ja pensaiden ympäristöt ovat sanomalehtikatteella, jotta saavat vettä. Pidän muoveja pari kolme vuotta, niin saan voimakkaatkin rikat häviämään.

   Poista
  2. Kiitos sinulle vastauksesta .

   Poista