sunnuntai 29. huhtikuuta 2018

MITEN EROTTAA RIKAT PERENNOISTA?

Leikkasin talventörröttäjiä ja kitkin siinä saman tien muutamia vihreitä tupsuja. Olin iloinen kun siankärsämöt lähtivät niin helposti. Ne ovat tosi kiusallisia kitkettäviä myöhemmin kasvien välistä. – Hyvä kun saan ne nyt juurineen päivineen, iloitsin. Tunsin itseni oikein tehokkaaksi.

Tunsin itseni oikein tehokkaaksi.

Sitten huomasin. Hups, siinä menivät minun hartaasti kasvattamani koreakärsämöt! Eivät onneksi ihan kaikki sentään.

Nämä puutarhani uudet söpöläiset (koreakärsämö 'Noblessa') kuvasin viime kesänä.

Muistin erään mietelmän, joka menee suurin piirtein näin: Miten voi erottaa rikkakasvin perennasta? Se on ihan helppoa kokeilemalla. Se, joka irtoaa helposti, on perenna.

Aika kuluu lentämällä. Minne se huhtikuu hävisi?

Sydämellisesti tervetuloa, vaalean vihreää, blogini lukijaksi! Olenkin lueskellut silloin tällöin blogiasi, joten tunnut jo vähän tutulta :) Toivon, että viihdyt täällä.

26 kommenttia:

 1. Koreankärsämö on kaunis, se löysi juuri eilen tiensä minun pihalleni Pihapiirimessuilta:) Hyvä tuo määritelmä perennan tunnistamisesta, todistaa myös sen, että rikat ovat sitkeitä eläjiä! Mukavaa vappua- pian alkaa toukokuu:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnittelut hyvästä ostoksestasi! :) Koreakärsämö on kaunis, mutta en vielä oikein tunne millainen se muuten on, esim. millaiseen seuraan parhaiten sopii ja miten käyttäytyy. Toivottavasti minulle jäi niitä sen verran, että opin niitä paremmin tuntemaan.

   Niin. Rikat ovat seuranamme aina, joten hyvä olisi, jos niistä tietyllä tavalla oppisi pitämään.

   Kiitos, samoin sinulle oikein hyvää vappua!

   Poista
 2. Ostin Pihapiiri-messuilta eilen Hyötykasviyhdistykseltä koreakärsämön siemeniä. Toivottavasti itävät ja saan yhtä kauniita perennejoa kuin kuvassasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa! Ne pääsevätkin hyvään kotiin - toisin kuin minun kärsämöni. Tänään vielä kiertelin etsimässsä niitä ja pahaa pelkään, että nypin sittenkin ne kaikki :(.Ehkä minäkin kylvän niitä vielä lisää. Kiitos, Riitta!

   Poista
 3. Juuri noin se menee; perennat irtoavat helposti. Jokunen erehdys on tullut tehtyä, mutta onneksi ei mitään lopullista.
  Mukavaa sunnuntaita sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Lohduttavaa kuulla, että muutkin ovat tehneet vastaavanlaisia erehdyksiä. Joo, onneksi koreakärsämöitä saa siemenpussista lisää.

   Kiitos samoin, oikein hyvää sunnuntai-iltaa sinnekin!

   Poista
 4. Jos yhtään lohduttaa niin itse kitkin morsiusleinikin pois, onneksi tajusin ajoissa ja istutin takaisin. Toivottavasti lähtee. Ei niitä kaikki alkuja muista eikä tunnista, tässäkin oli nimilappu ihan vieressä mutta niin vaan lähti näppärien käsien mukana maasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Lohduttaa toki! Minullakin oli nimikyltti vieressä, mutta mitäs sitä kylttejä vilkuilemaan kun maasta pilkistää siankärsämö, joka pitää ainakin saada ajoissa pois ennen kuin kasvattaa kunnon juuren :D Vieläkin harmittaa kun en edes saanut rikkaämpäristä pelastettua :( Hyvä kun mainitsit tuon morsiusleinikin. Istutin sen viime syksynä ja voisivat olla riskiryhmässä :) Kiitos, Katja, vertaistuesta!

   Poista
 5. Täällä on kitketty punatähkän pieniä alkuja (äidin kukkapenkistä... hups!) ja idänsinililjan siementaimia heininä. Molemmat löysivät pian tiensä takaisin kukkapenkkiin eikä peruuttamatonta vahinkoa päässyt tapahtumaan. Ymmärrettävä vahinko sinulla tuo koreakärsämön kitkeminen, mahdotonhan se on erottaa tavallisesta siankärsämöstä tähän aikaan vuodesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, miten lohduttavaa! Minä huomasin vahingon aivan liian myöhään :( Olisi minun pitänyt se hoksata paikan perusteella, mutta en siinä tarmonpuuskassani ehtinyt ajatella :D

   Poista
 6. Kih hih, hyvä ohje rikkojen ja perennojen erottamiseksi, näinhän se menee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Sitähän se on puutarhurin uskollisten seuralaisten kanssa.

   Poista
 7. Minäkin olen joskus ollut vähän turhan innokas kitkijä. Sitä kun pääsee oikein vauhtiin tuossa kitkemisessä, tuntuu ettei ajatus aina ehdi mukana :) Todella kaunis muuten tuo koreakärsämö! Mukavaa vappua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lohduttavaa! Minäkin kerkesin oikein nauttimaan tehokkuudestani kunnes karu totuus paljastui :D Niin, on tuo koreakärsämöö niin söpö, että pitää varmaan ostaa uusi pussillinen siemeniä.

   Kiitos, oikein hyvää vappua sinnekin!

   Poista
 8. Minä olen kitkenyt monet anemonet rönsyleinikkinä. Toden totta - vuokot nousevat helposeti maasta, mutta rönsyleinikki pitää tiukasti kiinni. Olen joskus se pahin tuholainen puutarhassa... Viime vuosina olen yrittänyt nimilapuin merkata ne "oikeat" kasvit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miten lohduttavaa! En uskalla koskea rönsyleinikkeihin ollenkaan kun istutin viime syksynä morsiusleinikkiä moneen paikkaan. En merkinnyt jokaista yksilöä. Tökkäsin vaan yhden kyltin jonnekin enkä ajatellut, että lähistöllä piileskelee kokonainen rönsyleinikin maanalainen verkosto.

   Kiitos, Tita, vertaistuesta!

   Poista
 9. Samojen ongelmien kanssa kitkemässä! Kiitos hyvästä vinkistä! Hauskaa vappua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Kiitos, Pionihullunpäiväkirja! Mitähän kaikkea olenkaan kitkenyt tietämättäni ;)

   Samoin sinulle, oikein hyvää vappua! Toivottavasti ei ihan koko päivää sataisi!

   Poista
 10. Kaunis on tuo koreakärsämö, kitkettyy tulloo miullakin aina joku tärkii!
  Hauskoo vappuu koko perheelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me ollaan niin innokkaita ja ahkeria, että siinä sivussa menee vähän muutakin :) Kiitos, Ulla, ja oikein hyvää vappua sinne teillekin!

   Poista
 11. Kiitos Pauliina kannustuksesta puutarhan pariin! Kommenttisi hellytti minut, sillä kuvittelin, että kukaan ei edes muisa minua. Sinun sanasi viimein vakuutttivat minut takaisin puutarhaystävien pariin.

  Tässä postauksessa on jälleen se ydin, minkä usein olen löytänyt kirjoituksistasi: Miksi tehdä yksinkertaisesta monimutkaista? Kaikki on selkeää ja luontevaa. Tämän ohjeen olen joskus kuullut, mutta olen sen unohtanut. Nyt se on taas muistissa.
  Leppoisaa vappua ja kevättä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi, Pirkko! Olet antanut minulle niin lämpimiä ja kannustavia kommentteja, että tietysti sinut muistan. En tarkoita, että aina pitäisi kommentoida, mutta ihmettelin kun kommenttejasi ei näkynyt enää lainkaan. Sitten huomasin, ettet ole postaillut enää aikoihin. Mietin jo, että oletko kenties sairaana. Oli siksi niin iloinen uutinen kun kirjoitit uuden jutun. Huh - se olikin vain akuuttia puutarhahulluuden puutetta! Minäkin olen sen kokenut, mutta vähän lievempänä vain :)

   Kiitos taas niin ihanasta kommentistasi! Kiitos samoin sinulle, mukavaa vappua ja hyvää kevään jatkoa! Ihanaa kun Into ja Tarmo ovat taas seuranamme ja apunamme ♥

   Poista
 12. Aika hyvin on joku keksinyt, miten perenna ja rikkaruoho erotetaan ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Valitettavasti se pitää myös aika hyvin paikkansa :)

   Poista