sunnuntai 15. huhtikuuta 2018

MIELIPITEITÄ JAKAVA KASVI

Ne ovat täällä taas, juuri hangen alta vapautuneina, lehdet vielä lurpallaan, mutta vihreinä ja elämänvoimaa täynnä. Vuorenkilvet – nuo monen ykkösinhokit. Esimerkiksi netissä eräs monia palkintoja saanut puutarhaihminen väitti vuorenkilpeä niin rumaksi kukaksi, ettei huoli sitä puutarhansa kolmen sadan lajin joukkoon. Harmi.

Omaa silmääni miellyttää erityisesti
havun, kiven ja vuorenkilven yhdistelmä. 

En väitä, että nettikirjoittajan maku olisi väärä ja hän saa toki olla sitä mieltä mitä on. Itselläni vain herää kysymys, onko kirjoittaja nähnyt vuorenkilpeä muualla kuin kaivonkansien ympärillä massaistutuksina yksinään. Omaa silmääni miellyttää erityisesti havun, kiven ja vuorenkilven yhdistelmä. Tulppaaneilla värimaailmaa saa sävytettyä suuntaan ja toiseen.

Eniten pidän vuorenkilvistä havujen ja kivien seurassa.

Onko vuorenkilpi sittenkään
maailman rumin?

Jos katselee perennaa neutraalisti, ilman ennakkoasenteita, niin onko vuorenkilpi sittenkään maailman rumin? Vuorenkilvellä on selkeämuotoiset lehdet, jotka sitä paitsi ovat hyvän näköisiä myös talvella. Minusta nuo pyöreähköt lehdet ovat tyylikkäistä. Ne sopivat myös leikkokimppuihin antaen täyteläisen pohjan asetelmalle. Selkeään lehtimuotoon on helppo yhdistellä monia muita kasveja.

Vuorenkilven selkeämuotoiset lehdet ovat hyvä pari monille pienilehtisille kasveille.

Kukkiessaan vuorenkilpi kieltämättä on aika räikeän värinen. Jos lyhyehkön kukinnan väri häiritsee, sitä voi vähentää välttämällä massaistutuksia. Yhtä aikaa kukkivat tulppaanit joko korostavat väriä – kuten minun kuvassani – tai tekevät rauhallisemman vaikutelman.

Hetken aikaa penkissä vallitsee iloinen juhlatunnelma: paljon vieraita ja paljon iloista puheensorinaa.

On upeaa, että vuorenkilpi menestyy melkein missä tahansa,
mutta ei siemennä ja valloita koko puutarhaa oman mielensä mukaan. 

Elinvoimaisella vuorenkilvellä on niin paljon hyviä ominaisuuksia, etten jättäisi sitä istuttamatta huolimatta kukan mallista, muodosta tai väristä tai siitä, että se on tavallisista tavallisin. On upeaa, että vuorenkilpi menestyy melkein missä tahansa, mutta ei siemennä ja valloita koko puutarhaa oman mielensä mukaan. Voimakashan se toki on, mutta helppo rajaamalla pitää aisoissa.

Vuorenkilven lehdet punertuvat talvea kohti.

Kaikki kasvit ovat omalla tavallaan kauniita
kun ne saavat kasvaa oikeassa seurassa.

Pyrin ajattelemaan, että ei ole olemassa rumia kukkia. Kaikki kasvit ovat omalla tavallaan kauniita kun ne saavat kasvaa oikeassa seurassa. Joskus varta vasten jumppaan aivojani: kun jokin kasvi näyttää ensi näkemältä jopa rumalta, muutan asennettani. Katselen kasvia hyväksyvästi ja mietin sille seuralaisia, jotka korostaisivat sen hyviä puolia. Kummallisetkin kukat saattavat silloin alkaa näyttää mielenkiintoisilta. On paljon ihmisiäkin, jotka eivät ehkä voittaisi kauneuskilpailuissa. Silti he voivat olla meille hyvin tärkeitä ja rakkaita.

Tässä viime keväänä otetussa kuvassa nuoret kukkivat jo. Nämä nuoret pelastavat minut pulasta kasvamalla ohuessa kasvualustassa talon luoteiskulmassa.

Istutin viime syksynä uusia taimia moneen paikkaan. Ihanaa tavata taas. 

24 kommenttia:

 1. minusta vuorenkilpi on kaunis. Kaikki kukat ovat:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei se minustakaan yhtään hullumpi ole :) Niin, jokainen on kaunis oikeassa paikassa.

   Poista
 2. Meillä on aidan takana niityn puolella rinteessä vuorenkilpeä. Se on ollut kiva väripilkku aidanraoista kurkistelemassa. Ja viime talvena peurat söivät niistä suurimman osan. Saa nähdä miten ne syömingeistä toipuvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun sinäkin pidät vuorenkilvestä. Se on kiva väripilkku, mutta antaa sitten kohteliaasti tilaa toistenkin loistaa:) Harmi niitä peuroja! Toipuvat varmasti, toivotaan niin!

   Poista
 3. Vuorenkilpi ei ole lemppareitani mutta kyllä se puutarhasta löytyy. Paikka on suuren koivun alla missä ei mikään muu kasva, vuorenkilpi kasvaa siinä kuin häkä ja kukkii keväällä kauniisti. Vuorenkilven kukka muuten kestää maljakossa erinomaisen hyvin. Senkin takia hyvä kasvi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän. Kyllä minustakin pionit, tulppaanit, hortensiat, ruusut ja sen sellaiset voittavat vuorenkilven kauneuskilpailussa, mutta sillä onkin sitten omat vahvuutensa, kuten juuri tuo vaatimattomuus kasvualustan suhteen.

   Enpäs ole hoksannut poimia vuorenkilven kukkia maljakkoon. Olen käyttänyt vain lehtiä. Kiitos ideasta!

   Poista
 4. Kyllä meiltäkin löytyy vuorenkilpeä useammastakin paikasta. Se ON hyvä peittokasvi, rumat sadevesikaivot ja ojanreunukset saa reippaalla vuorenkilpijoukolla nopeasti piiloon. Lehdet ovat mitä mainioimpia kukkakimppujen reunalla ja syksyllä niistä saa upeita ruusuja, vielä, jos ne hitusen punertavat. Mutta ymmärrän kyllä heitäkin, joita kyseinen kasvi ei niin miellytä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla :) Hyvän listan luettelitkin käyttökohteita, mutta noista lehtiruusuista en ole koskaan kuullutkaan. Niin, kaikki eivät pidä kaikista eikä tietysti tarvitsekaan. Joskus käy vaan samoin kuin ruuan kanssa, ettei ensimmäisellä kerralla ihastu, mutta voi oppia tykkäämään :)

   Poista
 5. Ei vuorenkilpi ruma ole, mutta täällä sitä oli kyllä ihan liikaa! Lopuille löytyi kyllä paikkansa. Vuorenkilven kuihtuneista lehdistä saa lisäksi kovinkin terveellistä teetä (en ole vielä itse kokeillut). Vuorenkilpi ja tulppaani yhdistelmää voisikin kokeilla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla :) Niin, minustakin vuorenkilven edut voi pilata sillä, että sitä on liikaa. Suurista massaistutuksista en pidä. Mielestäni se vaatii vähintään havuja seurakseen. Laaja massaistutus pelkkää vuorenkilpeä on aika tylsä.

   Minäkin olen kuullut tuosta virkistävästä teestä, mutta tekemättä on jäänyt.

   Kiva, jos sait vähän ideanpoikasta tästä :)

   Poista
 6. Miten aina onnistutkin kirjoittamaan niin kivoista aiheista! Tämä vuorenkilpijuttu on minulle ihan sydämen asia. Harmittaa miten moni pitää sitä tympeänä kasvina. Olen yrittänyt olla vuorenkilven puolestapuhuja. Vuorenkilpi on aivan loistava kasvi vaikeisiin paikkoihin. Ja kukkahan on varsin kaunis, kun sitä katsoo oikein silmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miten ihanaa kuulla, että aihevalintani ovat onnistuneet! Kiitos, Minna!

   Samaa itsekin olen ihmetellyt. Olen ajatellut, että sen maine on ehkä pilattu liian suurilla massaistutuksilla. Iso ryhmä on kiva, mutta liika on tietysti liikaa, jos ei ole mitään muuta kasvia täydentämässä kokonaisuutta. Joka tapauksessa vuorenkilpi on minusta ihan huipputyyppi varsinkin niihin pulmakohtiin - ja muuallekin :)

   Poista
 7. Pihaltamme löytyy pieni pehko vuorenkilpeä, vaikka tämä ”jokapaikan” kasvi ei kuulu suosikkeihini oikein miltään osin. Se on kuitenkin loistava kasvi pihan ongelmakohtiin ja menestyy jopa koivun juurella missä mikään muu kasvi ei tahdo menestyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin. Kaikki eivät ole kaikkien suosiossa yhtä lailla ja hyvä tietysti niin, etteivät kaikki puutarhat ole samoja kasveja täynnä :) Kiva kuulla, että vuorenkilvelle on silti löytynyt paikkansa. Onhan sillä omat hyvät puolensa :)

   Poista
 8. Meillä vuorenkilpeä kasvaa rinteessä metsän reunassa, mutta kituen. En tiedä missä vika, mutta aion ensi kesänä siirtää ne havuistutukseen täytekasveiksi. Minusta kaikki kukat ovat kauniita paitsi silloin kun ne kituvat, joten toivon, että tämä siirtotoimenpiteeni saa ne jälleen kukoistamaan.😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi harmi, etteivät vuorenkilpesi ole päässeet metsän reunassa kasvun vauhtiin. Minulla kesti yllättävän kauan, että vuorenkilvet täyttivät paikkansa. Olin luullut, että niin voimakas kasvi juurtuisi ja runsastuisi nopeasti, mutta ei. Alku oli hidas, mutta nyt ovat reippaita ja olen päässyt jo jakamaankin :)

   Joo, kituvia kasveja on sääli katsella. Parempaa vointia vuorenkilvillesi!

   Poista
 9. Minulla oli entisen talon pihalla vuorenkilpeä kukkapenkissä missä oli havukasvi ja kiviä. Nyt juuri, kun suunnittelen uuden talon pihaa niin ajattelin, että haluaisin myös tätä vuorenkilpeä kasvivalikoimaan. Minusta kukka on kaunis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska kuulla suunnitelmistasi. Minä niin pidän tuosta tavallisistakin tavallisemmasta kasvista :)

   Poista
 10. Kiva postaus. Meillä on vuorenkilpeä mökillä paljon ja istutin noin 30 kpl uusia alkuja rinteeseen. Syksyllä todennäköisesti istutan lisää . Käytän niitä myöskin kimpuissa ja olen ottanut niiden lehtiä syksyllä myöhään kellariin sankoon .Lumettomina talvina niitä voi ottaa milloin tahansa. Ne virkistyvät nopeasti huoneen lämmössä ja lämpimässä vedessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Nila! Wau, mikä idea tuo lehtien jemmaaminen talven tarpeisiin! Otan sen heti syksyllä käyttööni. Niillähän saa mukavan lisän vaikka mihin halpis-kimppuun :)

   Minullakin on tarkoitus istuttaa niitä vielä lisää. Paljasta maata on paljon, joten niitä voi pitää vaikkapa väliaikaisina maanpeittäjinä siihen asti kunnes saa jotain muuta tilalle / rinnalle.

   Poista
 11. Suotta vuorenkilipii moititaan. On jokapaikan kasvi. Meilläkin sitä istutettiin, kun tänne pihamuata laitettiin. Toin muatilalta ja siirrelty ja jaittu monneen kertaan. Perusperenna monneen kohtaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen aivan samaa mieltä. Jos vuorenkilpi olisi harvinainen, se revittäisiin käsistä. On se niin hyvä :)

   Poista
 12. Tästä postauksesta ja vastauksista sainkin monta hyötyvinkkiä käyttööni. Kiitos kaikille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi, Tita! Tämä on juuri niin kivaa kun lukijat kommentoivat ahkerasti ja auliisti jakavat vinkkejään. Olen niin iloinen siitä!

   Poista