maanantai 16. tammikuuta 2023

PORTIN PIONIT

Palataanpa vielä hetkeksi Katajakujan puutarhan esittelykierrokselle, jonka aloitin syksyllä. Nyt on vuorossa pioniryhmä pikkuportin lähettyvillä.

Portin pionit 2022


Rakennuskesänä 2013 haaveilin tämän alueen suunnittelusta ja muotoilusta. Tien reunassa oli valtava kasa kantoja ja juuria. Piti odottaa, että ne saadaan pois. Alueen muotoilemisessa meni sitten loppukesä. Ajoin maata, keräsin kiviä ja juuria sekä yritin muotoilla puutarhan yleisilmeen. Tästä, tulevan portin kohdasta oli mahdollista ajaa sydän pompottaen Avantilla tielle ja takaisin. Minulle nousu tieltä Avantilla oli jyrkkä ja siksi aika pelottava. 

Sain muotoiltua alueen, mutta suunnittelu jäi odottamaan.

Vanha nariseva portti kuulosti ihanalta.

Tammikuussa olin paastolla (joka ei lopulta ollut minun juttuni) Nälkä kaihersi suolistossa ja viihdytin itseäni puutarhatiedostojen äärellä. Päätin, että seuraavana kesänä tekisin polun ja portin. Olin alusta asti haaveillut, että jonnekin olisi kiva saada portti. Olin nähnyt niitä paljon siirtolapuutarhoissa ja vanha nariseva portti kuulosti ihanalta.

Elokuussa 2014 Jouko rakensi aidan koko tontin ympärille ja tolpat porteille. Vähän myöhemmin tulivat myös portit – ja ensimmäiset pionit.
’Buckeye Belle’ oli yksi alueen ensimmäisistä lajikkeista. Muita olivat ’Kelway’s Glorious’ ja ’Mother’s Choice’. Pionien juurelle istutin valkoista rönsyleimua.

’Madame Calot’ rimmaa hienosti ’Buckeye Bellen’ kanssa, mutta ne kukkivat vain hetken yhtä aikaa.

Annan kehikoiden olla paikoillaan ympäri vuoden.

Pionien tukikehikot ovat talvisessa maisemassa kuin lupaus kesästä. Annan kehikoiden olla paikoillaan ympäri vuoden. Ovat sitten heti ajoissa valmiina, kun pionit räjähtävät kasvuun.


Pioneista on iloa muulloinkin kuin vain kukinnan aikaan. Keväällä on hauska seurata, kun versot nousevat reippaina maasta.


Valkoiset ’Royal Wedding’ -unikot kukkivat, kun pionit ovat vasta nupuillaan. Ne ovat kuin pionien airueita.

Saksankurjenmiekka ’Immortality’ ehtii myös kukkia ennen pioneja.


Kesä-heinäkuun taitteessa alkaa hengästyttävän runsas pionien kukinta. Kun kukinta alkaa hiipua, tuntuu siltä, että nyt kukkaloisto jo riittääkin. Ei makeaa mahan täydeltä.


Tämän pioniryhmän kukinta on ollut vuodesta toiseen runsasta. Ainoan poikkeuksen tekee syvänpunainen ’Buckeye Belle’, joka kukkii niukanlaisesti.


Syyskesällä kukinnasta huolehtii tertturuusu ’Schneewittchen’.

Pioniryhmä on ihan hyvä näin, mutta jatkossa aion panostaa sen ympäristöön enemmän. Iiristen seuraan olisi kiva saada jotakin väriä. Loistotädyke voisi olla passeli. Se kukkinee yhtä aikaa iiristen kanssa, joten saisin ehkä vihdoin sinivalkoista. Unikoitakin voisi olla eri värisinä, vaikkapa vaaleanpunaisina. Rantatädykkeet sopisivat värinsä puolesta tänne oikein hyvin. Ne kukkivat meillä ainakin osittain pionien kanssa samaan aikaan. Koreakärsämöitä pitäisi kylvää lisää. Syksyksi voisi miettiä jotakin, vaikkapa pallo-ohdakkeita ja kaunopunahattuja. Muutamia syysvuokkoja täällä jo onkin.

10 kommenttia:

 1. Ihanat pionit. Olen ihaillut niitä ennenkin puutarhapostauksissasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Olen tainnut julkaista yhden jos toisenkin kuvan pioneista. 😊

   Poista
 2. Tämäkin alue on tosi kaunis! Tykkään kovasti portistasi ja polusta, mikä onkaan kutsuvampaa kuin katsoa polun vieressä kasvavia ja kukkivia pioneja. Unikot ovat ihan loistavia airueita ennen pionien kukintaa, katsoin ensin, että omia laaja pionien kukinta :).
  Myös iirikset ovat kivoja kavereita pioneille. Ja valkoinen ruusu on loppukesän kaunistus. Ihanasti suunniteltu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! ♥ Halusin alun perin portin ihan vain sen vuoksi, että se on kaunis. On sille kyllä löytynyt ihan oikeaa käyttöäkin. 😊

   Moni muukin on luullut unikoita pioneiksi. Ne ovat niin suuria.

   Puutarhassamme suunnittelu on aina luonnon ja minun yhteistyötä. Itse olisin halunnut enemmän vaaleanpunaista, mutta pionit vaalenevat tosi nopeasti täysin valkoisiksi. Kauniitahan ne tosiaan ovat niinkin.

   Poista
 3. Näyttää niin kauniilta! Portti on ihana ja kasvien ryhmittely onnistunut niin, että jokainen kasvi saa oman tähtihetkensä.
  Minulta on jäänyt kommentoimatta monta postaustasi, vaikka olen tähän asti ne kaikki lukenut. Viikot ovat aina niin kiireisiä eikä työpäivän jälkeen välttämättä ajatus kulje niin hyvin, että jaksaisi kirjoittaa kommenttia. Yritän päästä taas ajan tasalle kaikkien postauksissa viikonloppuna.
  Edellisessä postauksessasi oli kivoja "ikkunoita". Olet saanut peltonäkymät pilkistelemään houkuttelevasti puiden ja pensaiden lomasta. Teillä on monipuoliset maisemat puutarhan ympärillä kun toisella puolella on metsää ja toisella peltoja. Ja järvinäkymäkin, jos en ihan väärin muista. Ne antavat puutarhasuunnittelulle vaikka minkälaisia mahdollisuuksia tehdä ihan mitä tahansa.
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! ♥ Kivasti ajateltu, että ihan tähtihetki jokaiselle. 😊

   Ymmärrän, ettei aina ehdi kommentoida tai ei ole muuten sopiva hetki. Minullakin nämä jäävät monesti hetkeksi odottamaan. Olen kertonutkin, että tarvitsen sanelutoimintaa apuna käsien liikuntarajoitteiden vuoksi. Joskus ei toimi netti ja joskus kädet ovat niin huonot, etten sanelunkaan avulla saa kirjoiteltua kohtuudella. Sanelutoiminta kirjoittelee monesti ihan omia juttujaan ja niitä pitää pystyä korjailemaan. Toisten blogeja en edes yritä kommentoida sanallisesti juuri tästä syystä. Työlääksi sen tekee myös se, että teksti pitää kirjoittaa eri ohjelmalla, joten tiedostoja pitäisi siirrellä. Laitan vaan hymiön tai sydämen. Se kyllä harmittaa tosi paljon, mutta ei voi mitään. ☹

   Joo, meillä on maisemien puolesta kaikkea tuota, se järvimaisemakin. Oikein siis muistit. 😊 Se on tosi suuri onni ja paikkaa oman puutarhan puutteita, kun saa ottaa tuon lainamaiseman osaksi oman puutarhaa. 😊

   Oikein hyvää viikonlopun jatkoa Sinullekin!

   Poista