keskiviikko 18. tammikuuta 2023

TALVIUNIVAIKEUKSIA


Ennen nukuin talviunta kuin tukki.
En tiennyt kevätkaihosta mitään.

Mitä kummaa; olen alkanut kärsiä talviunivaikeuksista! Ennen nukuin talviunta kuin tukki. En tiennyt kevätkaihosta mitään. Blogiystävien kevään kaipausta pursuilevat jutut olivat kuin tuulen huminaa korvissani. Tammikuussa postilaatikkoon tipahtelevat siemenluettelot eivät aiheuttaneet ylimääräisiä sydämen tykytyksiä. 

Näin kyllä unia ja kauniita unia näinkin uusista pioniryhmistä, muotoon leikatuista pensasaidoista ja sen sellaisista, mutta puutarhaan ei ollut kiire. Kirjoitinkin joskus, että olen kuin syksyllä kylvetty unikonsiemen.  Se uinuu rauhassa lumen alla ja itää, kun on oikea aika. Sitä ennen se ei asialla turhaan päätään vaivaa.

Nyt kaikki on toisin.

Nyt kaikki on toisin. Ei riitä, että katselen unia ja suunnittelen uusia istutuksia. Nyt pitäisi päästä tositoimiin. Mieluiten ihan justiin.

Tästä ja monesta muusta puutarhan puuhasta haaveilen.
  
Huh, mikä minua oikein vaivaa?

Huolestuttavammaksi asian tekee se, että olen alkanut kärsiä myös muistinmenetyksestä. Olen täysin unohtanut hyvän, viime kesänä tekemäni ei-enää-ikinä-yhtään-uuden-kasvin-istutusta –päätökseni. Ajatuksissani vilisevät kilpaa koivuangervot, tuijat, hortensiat ja monet muut (työläät) istutettavat. Huh, mikä minua oikein vaivaa?

Kai tämä ainakin osittain johtuu siitä kitkemiskurssista, jonka ostin verkossa. Oireita eivät helpota myöskään uudet, ihanat työkalut ja puutarhaessu, joita olisi niin kiva päästä kokeilemaan. Johan tässä on pari-kolme kuukautta levättykin puutarhapuuhista.

Välillä käväisee jo mielessä, minne suuntaisimme ensimmäiselle puutarhamatkallemme.

Jos kylillä puhutaan, että hillun tähän aikaan puutarhassa kottikärryjen kanssa tai heilun siellä uusine puutarhaessuineni, niin en se ole minä. Tai sitten kävelen unissani.

Olisi jo  niin hauska päästä kokeilemaan kitkemiskurssilta saamiani oppeja.

14 kommenttia:

 1. Kitkeminen tuntuukin kivalta pitkän tauon jälkeen. Pari kuukautta niin pääsee tositoimiin, vaikea on kyllä odotella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Kaikki työt tuntuvat kivoilta, kun on lämmintä ja itsekin on intoa täynnä. 😊 Äkkiä se aika menee, kun valokin lisääntyy koko ajan.

   Poista
 2. Minä taasen olen vielä vähän horroksessa, mutta eiköhän se piristyminen tule, kun lukee blogitekstejä ja muutaman puutarhalehden;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän. Minäkin olen ollut horroksessa yleensä kaikki talvet. 😊 Äkkiä sitä sitten taas piristyy, kun on sen aika. Eikä siihen tarvita ehkä kuin yksi oikein hyvä aurinkoinen päivä. 😊

   Poista
 3. Minulla ei vielä onneksi ole pahemmin hinkua päästä puutarhatöihin. Olenkohan tullut vanhaksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään voinut kuvitella, että haaveilen kitkemisestä jo tammikuussa. Luulin olevani jo liian vanha sellaiseen intoiluun. 😊 Ihmeitä vain tapahtuu.

   Poista
 4. Minä olen ollut aika horroksessa ja hereillä ollessa katse on ollut koirapotilaassa. Ehkä tässä kohta virkistyy kevääseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän, sillä minullakin on ollut tapana olla horroksessa kaikki talvet. Ja ilman muuta sinulla on nyt ihan erityinen tilanne Rillaa kuntouttaessa. Onneksi leikkaus sattui näin hyvään aikaan, ettei vielä tarvitse puutarhaan ehtiäkään. Olen mielenkiinnolla lukenut Rillan kuulumisia ja hengessä ollut mukana. Onneksi leikkaus onnistui ja paraneminen sujuu hyvin. Olette ainakin tehneet kaiken mahdollisen sen onnistumiseksi. Olen sitä ihaillen seurannut.

   Aurinko ja Rillan toipumisen eteneminen tekevät varmasti tehtävänsä ja tuovat taas intoa puutarhapuuhiin, kun on sen aika.

   Poista
 5. Kitkeminen - mitäs se olikaan? Vielä hetken malttaa pysytellä poissa puutarha-ajatuksista, kun tuota luntakin on pihan täydeltä! Mielenkiintoista, että on kitkemiskurssejakin. Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 😊 Sen verran talvi tekee tehtävänsä, että joka kesä joudun jonkun rikkakasvin nimen katsomaan uudestaan, kun olen sen unohtanut.

   Joo, onhan se hyvä, että talvi on välissä. Ehtii tekemään muutakin kuin puutarhajuttuja. 😊

   Se kitkemiskurssi oli ihan mielenkiintoinen ja tarpeellinen. Vaikka olen kitkenyt paljon, en ihan kaikkea tiennytkään. Varsinkin kuun mukaan kitkemisestä tuli uutta tietoa.

   Kiitos samoin, hyvää viikonlopun jatkoa Sinullekin!

   Poista
 6. Nyt olen viimeistään vakuuttunut siitä, että kadoksissa oleva puutarhainnostukseni on jakaantunut pitkin Suomea kaikille muille. Yleensä puutarhasuunnitelmat ovat alkaneet pyöriä päässä jo heti ensilumien satamisen jälkeen ja kylvösormia syyhyttänyt joulukuun lopussa niin kovasti, että ensimmäiset kylvöt on ollut pakko tehdä jo tammikuun alussa. En ollut kuullutkaan mistään talvihorroksesta puutarhan suhteen. Tänä talvena se on tullut koettua ja voin sanoa, että mieluummin intoilisin puutarhapuuhista. Blogien lukeminenkin on mukavampaa, kun samalla heräilee ajatuksia oman puutarhan suhteen.
  Huomenna aion kylvää perennoja ja viedä ne parin päivän päästä lumihankeen odottelemaan kevättä. Jospa mullan ja siemenien hypistely saisi sikeästi uinuvan puutarhakärpäsen heräämään talviuniltaan.
  Mukavaa lauantai-iltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 😊 Tuo on ihan totta, että heti herää huoli, jos puutarhainto on jossakin kadoksissa. Ymmärrän siis sinua varsin hyvin. On niin hauskaa, kun tulee uusia ideoita ja intoa riittää vaikka muille jakaa. Se on aivan kuin aurinko paistaisi koko ajan. Lohdullista kuitenkin on, että innostus voi palata minä hetkenä hyvänsä. Hyvä on sekin, kun tietää, että innostus herää sitten viimeistään, kun on puutarhapuuhien aika. Aurinko ja lämpö tekevät tehtävänsä.

   Toivotaan, että Into palaa reissuiltansa pian. 😊

   Poista
 7. Juuri tulimme aamun kävelylenkiltä ja ajatus piipahti valkovuokoissa. Sen ajatuksen myötä tuli vain tunne, että en jaksa vielä ajatella. Koska kukkapenkki pitäisi uusata enkä tiedä mitä sille teen. Onneksi lumi peittää vielä maan ja unta riittää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän sinua hyvin, kun itse olen ajatellut monet vuodet aivan samalla tavalla. Olen yleensä tarvinnut kunnon talviunet ennen uutta puutarhakautta. Se onkin monesti tosi hyvä, sillä unen aikana asiat kypsyvät ja pulpahtavat mieleen sitten kirkkaina. Niin varmaan sinullekin käy. 😊

   Poista