Valkoinen 'Pure White' ja kesätaivaansininen 'Summer Skies' säväyttävät yhdessä.
Ritari tarvitsee haarniskansa.
Ritari tarvitsee haarniskansa, muuten sen on vaarana kaatua. Ristikkomallinen perennatuki on oikein hyvä. Jos paikka on tuulensuojaisa, ritari voi pärjätä ilmankin.
Haarniskat jäävät hyvin piiloon runsaan kasvillisuuden suojiin. Jaloritarinkannus 'Galahad' on parhaassa kukassaan.
Jos ritarin varustus on kunnossa, se on ryhdikäs ja komea. Jaloritarinkannus pukeutuu parhaimpiinsa pionien kukinnan aikaan kesäkuun puolivälin tienoilla ja jatkaa juhlimistaan kuukauden tai ylikin. Jos kuihtuneet kukinnot leikataan heti pois, saattaa kukinta uusiutua syksyllä.
'Summer Skies'
Ritari ei ujostele juhlan keskipisteenä maljakossakaan. Itse asiassa se on leikkona loistava. Kuivakukkana en ole sitä kokeillut, mutta sopii kuulemma siihenkin erinomaisesti.
Jalosukuisia kun ovat,
he viihtyvät ylhäisten rouvien seurassa.
Ritarit viettävät mielellään aikaansa hyvässä seurassa aurinkoisilla, tuulilta suojatuilla paikoilla. Jalosukuisia kun ovat, he viihtyvät ylhäisten rouvien seurassa ja mikäpä sen hienompaa kuin salskeat ritarit pionien ympäröiminä.
Jaloritarinkannukset vasta aloittelevat kun pionit ovat jo täydessä vauhdissa. Onneksi ne kukkivat hetken myös yhtä aikaa.
Silloin tällöin juhlatarjoilu on paikallaan.
Ritareillakin on toki heikot kohtansa. Jaloritarinkannuksen sanotaan olevan altis härmälle. Minun ritarini eivät siihen ole sairastuneet, mutta hyvä sekin on tietää. Tasainen juomatarjoilu ilmeisesti ennaltaehkäisee härmää.
Minun ritarini ovat peräisin taimistoilta, mutta jaloritarinkannusta voi lisätä siemenistä tai tyvipistokkaista. Ritarinkannuksia voi jakaa noin joka viides vuosi.
'New Moon' -kullero on hempeää seuraa 'Summer Skies' -jaloritarinkannukselle.
Ritareilla kuin myös ritarinkannuksilla on pitkä historia. Isoritarinkannusta on viljelty lääkekasvina Suomessa jo 1600-luvun alkupuolelta lähtien. Riddarin Cannus löytyy Elias Tillandsin luettelosta, joka on peräisin vuodelta 1683. Pietari Kalm on tiettävästi viljellyt ritarinkannuksia Turun akatemian puutarhassa 1700-luvun lopulla.
Jaloritarinkannusten ensimmäiset risteymät
syntyivät Englannissa 1800-luvulla.
Kiinanritarinkannusta tavataan luonnonvaraisena Etelä-Siperiassa ja Länsi-Kiinassa. Sitä on myös viljelty Euroopassa 1700-luvulta lähtien. Jaloritarinkannusten ensimmäiset risteymät syntyivät Englannissa 1800-luvulla.
Katajakujan puutarhan ritarikuntaan kuuluvat taivaansininen ’Summer Skies’, hieman tummemman sininen ’Blue Bird’, valkoiset 'Galahad' ja ’Pure White’ sekä matala valkoinen, tummasilmäinen ’White Dark Bee’.
Uusin ritarini on 'Blue Bird'. Ah, miten kauniin sininen!
Mielestäni jaloritarinkannukset kuuluvat ehdottomasti puutarhani aatelistoon. En enää osaisi kuvitella puutarhaani ilman ritareitani.
P.S. Muut puutarhani aateliset ja rahvaat löydät täältä.
Komeita ovat ritarisi. Minun ritarini halveksuvat niille tarjoamaani paikkaa ja pitävät mielenosoituksia kukinnan lopusta syksyyn. Liian kuuma, kuiva ja paahteinen paikka ei selvästikään sovi niille, vaikka ne sopisivat täydellisesti valitsemaani kohtaan. Siirsinkin kokeeksi muutaman toiselle puolelle pihaa puolivarjoisaan paikkaan ja yhden puolivarjoon oikein kosteaan savimultaan. Minulla on vain itsestään siemenistä kylväytyneitä yksilöitä, mutta ulkonäöltään yksi on kuin 'Summer Skies' ja toinen aivan kuin 'Blue Boyn' oikein tumma serkku. Lisäksi on epämääräisen lila-sinikirjavia tummalla "silmällä". Ai niin: ostinhan kesällä myös hempeän vaaleanpunaisen 'Astolat'-jaloritarinkannuksen. Hän on ilmeisesti kasvatellut juuristoa kesän ajan. Toivottavasti sulostuttaisi ensi vuonna kukinnallaankin.
VastaaPoistaKiitos, Minna! Voi harmi sinun tyytymättömiä ritareitasi! Minulla on yksi kitukasvuinen toisten vieressä. Epäilen, etten istuttaessani kaivanut sille riittävän suurta kuoppaa. Näin jalosukuisille ei taida kelvata mikä tahansa kova maatilkku ;)
PoistaMinulla oli aiemmassa puutarhassa juuri tuo ’Astolat’. Pidin siitäkin kovasti, mutten ole tullut hankkineeksi vaaleanpunaisia ritareita tänne.
Toivottavasti ritarisi puhkeavat loistoonsa uudessa paikassasi.
Ritarinkannukset kyllä puhuttelevat upeudellaan.
VastaaPoistaNiinpä. Ne ovat yksi puutarhani tärkeimmistä lajeista pionien, iiristen, päivänliljojen ja ruusujen ohessa.
PoistaKomeita ovat ritarisi! Erityisesti minun mieleeni on sininen väri. Sinisiä kukkia ei niin paljon ole. Itsekin olen yrittänyt mökkipihaani niitä löytää.
VastaaPoistaKiitos, Kivisen Vilma! Itsekin pidän sinisistä ja innostun aina kun löydän jonkin puhtaansinisen perennan.
PoistaThank you very much, Agnes! Have a nice day!
VastaaPoistaNämä ritarisi ovat todella komeita ja jotenkin niin uljaita!
VastaaPoistaYksi upeimmista perennoista, mitä tiedän. Nuo eri sävyt ovat niin ihastuttavia. Noita vaaleita sävyjä haikailen meillekin.
Kiitos, Riina! Niin, kyllä ritarit kuuluvat niihin kasveihin, joita ilman ei voi olla :)
PoistaHienot ritarisi onkin! Ovat oikein kukkien aatelisia ja kommeita kukkapenkissä.
VastaaPoistaKiitos, Ulla! Ei uskoisi, että noin komeat kasvit voivat olla niin helppoja.
Poista