lauantai 29. syyskuuta 2018

TEHOKAS TIIMI

Tiedäthän sellaisia, jotka ovat huippuammattilaisia omalla alallaan, mutta eivät pidä meteliä itsestään. Saatat ehkä tietää heidän tekevän hyvin merkittävää ja arvostettua työtä, mutta työn tarkemmasta luonteesta ja heidän ansioistaan sinulla ei ole aavistustakaan. He ovat luotettavia ja antavat itsestään hyvän kuvan, mutta eivät mainosta saavutuksiaan.


Minulla on täällä puutarhassani tehotiimi juuri sellaisia. Reippaita, taitavia, kestäviä, hyvin pärjääviä, tyylikkäitä, kauniita ja komeita huippuosaajia. Ilman tätä tiimiä en tulisi toimeen. He eivät prameile eivätkä pröystäile, vaikka itse asiassa heillä, jos kenellä, olisi siihen varaa. Ilman heitä puutarhastani puuttuisi ryhdikkyys ja selkeys. Ilman heitä moni alue olisi paljon latteampi eikä lainkaan niin kiinnostava.

Olen rekrytoinut heidät
puutarhani tärkeisiin tehtäviin
eri puolilta Suomea.

Olen rekrytoinut heidät puutarhani tärkeisiin tehtäviin eri puolilta Suomea. Tuomaan näyttävyyttä varjoisille tai puolivajoisille paikoille. Pitämään rikat poissa. Selkeyttämään ja rauhoittamaan. Olen vilkaissut paperit ja istuttanut, mutta minun täytyy myöntää, etten tunne heitä kovin hyvin. Nyt päätin korjata tilanteen.

Vanhimmat heistä ovat kotoisin Keski-Suomesta, siskoni ystävän puutarhasta jakotaimina satuja maatiaislajikkeen edustajia. Kapeahkot lehdet, kirkkaanvihreä väri, lilat kukinnot. Nämä topakat kuunliljat pärjäävät melkein missä paikassa tahansa, jos heille ei aivan paahteista paikkaa tarjoa. Riittää kun kasvualusta ei ole liian kuiva.


Maatiaislajike on hyvin elinvoimainen. Olen jakanut sitä melko usein eikä se ole siitä ottanut nokkiinsa.

Kuunliljat ovat puolivarjoisan ja varjoisan paikan kasveja. Ymmärrän heitä oikein hyvin. Kuluneen kesän kovilla helteillä työtehot ovat olleet vähissä ja olo ollut nuupahtanut. Polttovioituksiakin voi tulla.

Sanotaan, että kuunliljat yleensäkin kasvavat parhaiten ravinteikkaassa, runsasmultaisessa ja lievästi happamassa savimaassa. Tärkeintä on, että maa on kostea tai tuore, mutta kuitenkin läpäisevä. Tietyt lajikkeet menestyvät myös aurinkoisella paikalla, mutta silloin kannattaa varmistaa, että paikka on riittävän kostea.


En tiedä, mitä sitten tapahtuu,
jos niitä kovin usein menee häiritsemään.
Suuttuvat varmaan.

Kuunliljat ovat uskollisia työntekijöitä. He eivät pidä siitä, että toimipaikkaa mennään noin vain muuttelemaan. Ainakin se on perusteltava hyvin. Sanotaan, että kuunliljat tarvitsevat kasvurauhan. En tiedä, mitä sitten tapahtuu, jos niitä kovin usein menee häiritsemään. Suuttuvat varmaan.

Minä en ole tuosta tiennyt tai sitä muistanut ja olen aina tarpeen tullen kuunliljoja jakanut ja siirtänyt. Viime vuoden keväällä ostin yhden 'Twilightin' ja syksyllä jaoin sen neljään osaan ja istutin taimet maahan. Eivät ne minulle vielä ainakaan ole suuttuneet.


Kuunliljan jakopalat menossa uuteen paikkaan. Märkä juuttisäkki pitää juuret kosteina.

Kun työolot ovat kohdallaan, kuunliljat ovat hyvin lojaaleja. Eivät edes sairastele. Eivät vaadi passaamista ja palvelemista. Ilahtuvat kyllä, jos niille antaa keväällä tai syksyllä kompostimultaa ja leikkaa kuihtuneet kukkavarret pois. Siinä kaikki. Aika uskomattomia.

Arvostan myös sitä piirrettä, etteivät kuunliljat levittäydy toisten alueelle. Kohteliaina he pitävät huolen omista asioistaan eivätkä yritä valloittaa koko puutarhaa.

Tänä kesänä löysin kuunliljat leikkokukkina. Nuppuisina ne ovat todella hurmaavia. Aika nopeasti, päivässä tai parissa, nuput avautuvat ja varret kasvavat jonkin verran pituutta. Kimppu muuttuu erilaiseksi, mutta kauniita kukat ovat avauduttuaankin.

Kuunliljojen siniharmaa väri sopii hyvin yhteen sinipallo-ohdakkeen värin kanssa. Tämän värinen kimppu oli kiva viedä veljenpojalle hänen päästyä ripille. Pojan kommentti kimpusta lämmitti mieltäni.

Maatiaisten lisäksi minulla on jalokuunliljoja, hopea-, kirjo-, isoraita- ja komeakuunliljoja. Nimitykset ovat kuitenkin sen verran vaihtelevia, että esittelen heidät myös latinankielisillä nimillään.

Hopeakuunliljani Hosta fortunei 'Hyacinthina' kasvavat melko matalassa kasvualustassa talon pohjoispuolella. Siinä ne ovat viihtyneet hyvin, vaikka paikka ei ehkä täytä runsasmultaisen maan kriteerejä. Ahkeroineet monta kesää ilman palkkaa, mitä nyt olen rikkoja nyppinyt ympäriltä ja niitäkin tosi vähän. Komeita tyyppejä. Kukkivat heinä-elokuussa vaaleanliloin kukin. Ne muistuttavat hyvin paljon komeasinikuunliljoja, jotka kasvavat ihan naapureina, mutta niiden lehdet ovat sirommat ja sileämmät.


Hosta fortunei 'Hyacinthina' sai vettä hellepäivän iltana.


Ehkäpä se sitten on sininen sattuma.

Yritin ottaa selville mitä fortunei hyacinthina tarkoittaa. Fortuna on onni, sattuma tai kohtalo ja hyacinthina tarkoittaa sinistä. Ehkäpä se sitten on sininen sattuma. 

Hopeakuunliljoillani on sellainen tarina, että löysin ne K-Raudan alennusmyynnistä 2015. Mikä onni! Ei ehkä nyt kuulosta kovin jännittävältä, mutta sadan vuoden päästä siinä voi olla jo vaikka minkälaisen tarinan ainekset.

Pidän erityisen paljon isolehtisistä ja hieman siniharmaista kookkaista kuunliljoista. Nimensä mukaisesti Hosta sieboldiana ’Elegans’ on hyvin elegantti valkoisine kukkineen ja komeine lehtineen. 
Hosta sieboldiana ’Elegans’ – mikä tyylikkyys!


Kuunliljoja arvostetaan erityisesti niiden näyttävien lehtien vuoksi, mutta toki ne myös kukkivat kauniisti kuten tämä 'Elegans'. Useimmat lajikkeet kukkivat heinä-elokuussa. Kukat sopivat myös leikoiksi.

Hosta sieboldiana 'Blue Angel' kasvoi kesän minulla terassilla. Se ei ole vielä päässyt näyttämään koko komeuttaan, mutta aavistelen, että jotakin hyvin hienoa on tulossa. Olen kuullut, että se on hyvin samannäköinen kuin 'Elegans'.


Komeiden sinertävälehtisten kuunliljojen lisäksi minulla on kirjavalehtisiä lajikkeita. Sellainen on esimerkiksi Hosta ’Undulata Albomarginata’, jota kutsutaan isoraitakuunliljaksi. Undulata tarkoittaa aaltoilevaa ja albomarginata valkoreunaista. Tämä lajike on päätynyt meille mieheni ja minun yhteiseltä taimistokierrokselta viime kesänä. 


Hosta ’Undulata Albomarginata’on minulla vielä nuori.

Toinen kirjava kuunliljani on Hosta Fortunei 'Patriot'Tämän isänmaanystävän olen ostanut Tampereelta käydessäni lapseni kanssa hammaslääkärissä. Sain samalla hyvän tilaisuuden käydä taimistoilla. Ajattelin, ettei kuunliljoja koskaan voi olla liikaa ja ostin näitä kaksi.

Kuunlilja Hosta Fortunei 'Patriot' sietää enemmän aurinkoa kuin monet muut lajitoverinsa.

Keltareunakuunlilja Hosta fortunei ’Aureomarginata’ päätyi ostoskoriini Nokian K-Raudasta toissa keväänä, koska se sopii puolivarjoisaan paikkaan. Jatkossa varmasti muistan tämän lajikenimen kun tiedän, että aureo tarkoittaa kultaa.

Hosta fortunei ’Aureomarginata’ 

Minulla on joka vuosi ollut tapana ostaa muutama kuunlilja pohjoisterassin astioihin kaunistamaan sisääntuloa. Nokian Kodin Terrasta olen jo heti keväällä löytänyt komeita taimia, jotka komistuvat kesän aikana entisestään. Syksyllä olen istuttanut ne maahan. Suurimmat olen jopa jakanut, vaikka kuunliljoja ei suositella jaettavaksi kovin usein.


Kuva on otettu kesäkuun alussa.


Viime kesänä minulla oli terassilla muutama Hosta 'Twilight'. Twilight tarkoittaa iltahämärää. Nimi on osuva, sillä ilta-aurinko kultaa lehdet entistäkin keltaisemmiksi ennen kuin hämärä laskeutuu.

Hosta 'Twilight'

Kuinka ihania vihreälehtiset ovatkaan kaiken kirjavuuden vastapainona! Hosta Tarhafunkia 'Royal Standard' -kuunliljan ostin pelkän hinnan perusteella, koska tarvitsin kuunliljoja täyttämään luumupuun katvetta. Jos se täyttää kuninkaalliset standardit, niin eiköhän se meidänkin pihalla menettele. Ja hyvin on menetellytkin.

Yritin Googlen kääntäjän avulla katsoa, mitä tuo tarhafunkia tarkoittaaa. Ohjelma tunnisti sen swahilin kielen sanaksi, joka tarkoittaa "haluamme". En ollut aivan vakuuttunut tästä ja yritin etsiä merkitystä sanalle funkia. Aivan sitä en löytänyt, mutta funki on bulgariaa ja tarkoittaa hienoa. Olkoon menneeksi. Olkoon tämä nyt sitten nimeltään "Haluamme hienon, kuninkaalliset standardit täyttävän kuunliljan".

Luin joltakin ulkomaiselta sivustolta, että 'Royal Standard' on ensimmäinen patentoitu kuunlilja. Pitää kuulemma pintansa kaikkien uutuuksien rinnalla. Se sietää monia muita lajikkeita enemmän aurinkoa menettämättä kauneuttaan. Sen voi jakaa muutaman vuoden välein tai olla jakamatta.


 Kelpo kaveri tämä Hosta Tarhafunkia 'Royal Standard'.

Jalokuunliljan Hosta ’Fragrant Blue’ olen tuonut Porista. Fragrant tarkoittaa tuoksuvaa ja tässä lajikkeessa todellakin, toisin kuin monissa muissa lajikkeissa, on hyvin miellyttävä tuoksu.

Myös jalokuunlilja Hosta ’Krossa Regal’ on päätynyt puutarhaamme Porista. Regal tarkoittaa loisteliasta, joten komea tästäkin varmasti tulee. Tällä on epätavallisen pysty kasvutapa. Sen lehdet nousevat kimppuna 80 cm korkeuteen ja kukkavarret 120–160 cm korkeuteen. Ne kestävät hyvin aurinkoa, kun saavat kasvaa paksussa vettä pidättävässä mullassa.


Hosta ’Krossa Regal’ kasvaa vuohenkuusama 'Cool Splashin' kainalossa.

Tänä keväänä halusin terassille rippijuhlien alla hieman limenvihreää ja päädyin Hosta tarhafunkia 'Sum and Substance' -kuunliljaan. Sen lajikenimi tarkoittaa vapaasti suomennettuna "yhteenveto" tai "pähkinänkuoressa". Onko tämä siis kaikkien olennaisten tekijöiden summa? Sen näkee sitten kun se  aikanaan kasvaa täyteen mittaansa. Suuri siitä ainakin on tulossa, sillä sen sanotaan olevan kuunliljoista suurin. Sitä kehutaan myös nopeakasvuiseksi.

Hosta tarhafunkia 'Sum and Substance' ei varmasti tulevaisuudessa jää huomaamatta.

Suurten ja komeiden kuunliljojen lisäksi minulla on pieni, mutta topakka Hosta Tarhafunkia’Blue Mouse Ears’. Se on todella pikkuruinen, kukkavarsineen kaikkineen vain 15–20 cm. Istutin sen suihkulähteen eteen, johon  se sopii erittäin hyvin kivien seuraan.


Aika hurmaava, eikös vain?

Kuunliljat käyttävät hyväkseen liukuvaa työaikaa: ne nousevat myöhään ja alkavat lakastua melko aikaisin. Se suotakoon heille. Kauniisti ne hyvästelevät meidät tavataksemme taas ensi keväänä.

Komeasinikuunliljanlehdet ovat komeita keltaisinakin.

Kuva on otettu viime syyskuun loppupuolella.

Lämpimästi tervetuloa, Blogit.fi -sivuston  kautta liittyneet uudet lukijani! Toivottavasti viihdytte täällä!

24 kommenttia:

 1. Kiva postaus tehotiimiläisistä. Minullakin niitä on tällä hetkellä kuutta erilaista ja ovat paikkansa (ja palkkansa) kyllä ansainneet. Muutamalta on vielä nimi kateissa, mutta yhden henkilöllisyys selvisi postauksestasi: 'Undulata Albomarginata'. 'Blue Mouse Ears' on kyllä söpö, pitänee laittaa ostoslistalle. Eiköhän noin pienelle jostain kiva paikkakin löydy :) Aurinkoista päivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Minna! Kiva kuulla, että jutusta oli sinulle hyötyä. Ellen nyt sekoita johonkin toiseen, niin muistelisin sinun saaneen äidiltäsi komeita kuunliljapehkoja. Olikohan se juuri tuo 'U. Albomarginata'. Komean penkin saat :)

   En malttanut olla ostamatta tuota pikkuriikkistä lajiketta ihan ex tempore ja tosiaan, paikka löytyi :)

   Kiitos, hyvää viikonloppua sinulle!

   Poista
  2. Kaikki kuunliljani ovat alunperin lähtöisin äidiltäni :D Tässä viimeisimmässä kuormassa olevassa valkokirjavassa oli värit toisinpäin, eli valkoinen raita lehden keskellä. Sillekin pitää vielä nimi etsiä. Ja hyvää lokakuun alkua! ;)

   Poista
  3. Olet onnekas! Minä olen onnekseni perinyt isältäni rakkauden puutarhanhoitoon, mutta kuunliljani joudun ostamaan taimistoilta :)

   Kauniita ne sinun nimettömät kuunliljasi. Jäivät niin mieleen kun vähän haikeana niitä katselin :) Kiitos samoin, kaunista lokakuuta sinullekin!

   Poista
 2. Kuunliljat ovat monikäyttöisiä ja käteviä puutarhakasveja. On vain yksi mutta. En pidä niistä yhtään. Ensimmäistäkään ei puutarhassani kasva eikä tule kasvamaan :D En vanno sillä mieli saattaa muuttua vaikka nyt tuntuu siltä että pärjään ilman kuunliljojen sukua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eläköön puutarhureiden erilaisuus! Jännä, miten janan eri päistä me olemme: minä en pärjäisi ilman kuunliljoja ja hankin joka vuosi lisää kun taas sinä et halua ensimmäistäkään :) Sehän on vain hyvä, etteivät kaikki puutarhat ole "samanlaisia". Sekin on totta, ettei koskaan pidä sanoa "ei koskaan":D Minua kiinnostaisi tietää, mikä kuunliljoissa on se miksi et pidä niistä. Kukat? Lehdet? Tavallisuus?

   Poista
  2. En osaa sanoa perimmäistä syytä miksi en pidä niistä, yksi on se miten hyvin maistuvat kotiloille. Toinen on mielestäni ruma syysasu. Mutta näin on monen muunkin kasvin kanssa, joku vain tökkii kuunliljoissa omassa pihassa.

   Poista
  3. Mielenkiintoista kuulla. On varmasti tympeä, jos kotilot syövät lehdet reikäisiksi ja sitten vielä lisääntyvät hyvän sapuskan ansiosta :( Eivät tietenkään kaikki kasvit kolahda, vaikka mitään tuollaista ongelmaa ei olisikaan. On minullakin kasveja, esim. nauhukset, joita ilman pärjäilen ihan mainiosti, vaikka monelle ne ovat ihan must. Onneksi meitä on niin monenlaisia :)

   Poista
 3. I love the photos that you took of these flowers especially the yellow ones. Really great photos. Thanks for the share, have a fantastic rest of your day. Keep up the posts.
  World of Animals

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you for your comment! It was so nice to hear, that you like these pictures. I'm happy you read my blog. Have a beautiful weekend! :)

   Poista
 4. Tämä postaushan tuli kuin tilauksesta :) Minulla on juuri suunnitteilla uusi istutusalue kuunliljoille ja nyt tuli runsaasti lajitietoa ytimekkäässä paketissa. Pari lajiketta nappasin ostoslistalle saman tien. Kiitos kovasti :)

  Minäkin olen ihan surutta jakanut kuunliljoja ja siirrellyt niitä paikasta toiseen. Kukaan niistä ei ole vielä suuttunut. Hyvin lupsakkaa ja sopeutuvaista sorttia näyttävät olevan.

  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi, Heidi, mukavasta kommentistasi! Hauskaa, että jutusta oli hyötyä sinulle. En ole aiemmin perehtynyt kuunliljalajikkeisiin, joten jutun tekeminen oli itsellenikin antoisaa. On niin kiva kun nyt tuntee omat kasvinsa vähän paremmin :)

   Joo, en ole itsekään huomannut antaa kasvurauhaa kaikille. Olen ajatellut, etteivät näin vahvat peruskasvit siitä suuttuisi.

   Kiitos samoin, toivotaan kaunista viikonloppua sinnekin :)

   Poista
 5. Minäkin pidän paljon kuunliljoista. Niitä on puutarhassamme todella paljon.
  Lajikkeita löytyy myös kiitettävästi tänä päivänä lähes joka makuun. Sanoisinpa, että montaa loistavampaa kasvia on vaikea löytää. Kasvin erinomaisuus tuli taas kesän helteissä todistettua. Porskutteli upeana ja hyvinvoivana monen muun perennan sitä vastoin riutuessa henkitoreissa kuivuudessa. Vanhoja yksilöitä olen jakanut surutta ja kasvi on kestänyt sen loistavasti. Eipä aikaakaan, kun jakamista ei edes huomaa ja kuunlilja on kasvanut taas entisiin mittoihinsa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, Kruunu Vuokko! Kun ostin ensimmäisen talon, sen pohjoispäädyssä oli ankea rivi huonosti voivia kuunliljoja. Silloin en ihastunut niihin. Nyt olen kanssasi täysin samaa mieltä, että montaa loistavampaa kasvia on vaikea löytää.

   Se tosiaan on niin ihanaa kun ei niitä tarvitse paapoa, ei kesällä eikä talvella. Tykkään kyllä siitäkin, että kuunliljojen avulla saa loihdittua kauniin vaihtelevia vihreitä alueita. Ei koko puutarhan tarvitse kukkia koko kesää.

   Poista
 6. Tykkään kuunlilijoosta ja ohan niitä aika montaa sorttia kerääntynykki. Yllättävän hyvin ne kesti tämän kesän kuivuuren. Tykkään erityysesti niistä reunuskasviina. Niiren leheret kaartuuvat sopivasti nurmikon pualelle ja leikkurilla voi surutta huristella niiren alta ja siistiä tuloo het.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla :) Minullakin on niitä reunuskasvina ja lisää haaveilen. Tuo on juuri ihana miten ne kaartuvat polulle ja myös pysyvät siinä eivätkä aio tukkia koko väylää. Niin helppoja ja niin kauniita!

   Poista
 7. Kuunliljat ovat kauniita, mutta eivät viihdy meidän pääosin aurinkoisella pihalla. Ehkäpä muutaman vuoden päästä, kun puut ja pensaat ovat kasvaneet ja tarjolla on varjoisampia paikkoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin. Minullakin olisi niitä varmaankin puolet enemmän, jos ne viihtyisivät paremmin auringossa. Maatiaiset menestyvät minulla hyvin auringossakin ja on niitä muutamia lajikkeita aika aurinkoiseenkin paikkaan, mutta ovathan nekin parhaimmillaan vähän varjoisammassa.

   Poista
 8. Kuunliljat ovat kauniita varsoisen paikan kasveja. Alkuun mulla oli niitä vain talon pohjoispiolella, mutta pikkuhiljaa olen istutellut niitä lähes joka kukkapenkkiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Minä luulen, että minulle käy vielä ihan samoin. Kuunliljoja alkaa löytyä melkein joka penkistä :)

   Poista
 9. Ihana tiimi sinulla! Ilo lukea kuunliljoistasi!

  VastaaPoista
 10. Onpa sinulla upea kokoelma kuunliljoja! Pidän niistä itsekin. Olen myös istuttanut kuunliljoja ruukkuun kesäksi - ihan paras ruukkukukka, jota ei tarvitse varjella sateelta tai kylmältä. Hyvä idea tuo uuden lajikkeen ostaminen keväällä ruukkuun ja istuttaminen syksyllä. Taidan ensi keväänä tehdä juuri niin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Saara! Hämmästyin itsekin miten paljon erilaisia kuunliljoja minulle olikin kertynyt. Kuunliljat ruukuissa ovat kaiken lisäksi huolettomia. Kastelee silloin kun sattuu muistamaan :) Minäkin aion - taas kerran - keväällä hankkia kuunliljat ruukkuihin.

   Poista