sunnuntai 25. kesäkuuta 2017

LAPIN LIHAKEITTO

Ennen kuin palaan juhlatunnelmista puutarhabloggarin vihreään ja kukkaisaan arkeen (pionit availevat juuri komeita kukkiaan), jaan teille Lapin lihakeiton ohjeen. Tarjoilin tätä erityisen herkullista keittoa rippijuhlissa. Poikani on sellainen eräjorma, että päätin toteuttaa juhlatarjoilun metsäisellä teemalla. Siihen poronlihalla höystetty keitto sopi täydellisesti.

Kehtaanko edes kertoa miten helppotekoista keittoa tarjoilin? Kehtaan, sillä keittoa kehuttiin vuolaasti ja valiteltiin, että miten tässä nyt jaksaisi syödä vielä kakkuakin. No, täytyy myöntää, että aluksi nolotti kun vieraat kyselivät reseptiä. Ihan liian helppo juhlaruuaksi. Eikä edes kallis.

Harmi, etten tullut ottaneeksi kuvaa keitosta. Siellä se on keittokulhossa kannen alla lämpimässä :)

Kuulostaisi tietysti hienolta ja juhlavalta, jos olisin kaksi päivää valinnut torin kauneimpia vihanneksia, keitellyt lihaliemiä ja hämmennellyt keittoa, mutta ei minusta ole sellaiseen. Onnneksi vieraat eivät tiedä kuinka hartaasti olen keittokattilan äärellä häärinyt.

Tämä eri lähteiden pohjalta kehittelemäni resepti oli suorastaan oikotie onneen. Juhlavierailta sateli kehuja ja kuopus söi keittoa mielissään vielä seuraavanakin päivänä. Pyysi keittämään vielä lisääkin. Tällä reseptillä tumpelokin kokki kerää pisteet kotiin. Tämä annos riittää kymmenelle.

16 dl vettä
2 pss Peruna & keittokasviksia
4 yrttikuutiota
muutama kokonainen mustapippuri
muutama laakerinlehti

700 g naudanjauhelihaa
150 g kylmäsavustettua pororouhetta
1 prk (250 g) Koskenlaskija ruokaa, maustamatonta
4 dl kermaa

persiljasilppua

Keitä ensin tavallinen jauheliha- tai lihakeitto. Voit oikaista käyttämällä Peruna & keittokasviksia. Lisää pakastekasvikset kiehuvaan veteen, mausta yrttikuutioilla, mustapippureilla ja laakerinlehdillä. Keitä noin 15 minuuttia.

Paista jauheliha ja lisää se pororouheen kanssa kattilaan. Lisää vielä Koskenlaskija ruoka ja kerma. Kuumenna.

Kaada keitto kuumalla vedellä lämmitettyyn tarjoiluastiaan. Koristele keitto persiljasilpulla. Tarjoile keitto suu messingillä ja ota kiitokset vastaan tyytyväisenä - vaikka olisitkin valmistanut keiton valmiiksi pilkotuista pakastekasviksista :)

Kasvisruokana tarjoilin Pikanttia porkkanakeittoa. Jälkiruuaksi oli täytekakku ja raikkaat kasvikset.

Kaunista puutarhakesän jatkoa kaikille!

12 kommenttia:

  1. Kuulostaa herkulta! Olen tehnyt Lapinukon keittoa,johon tulee perunaa, kasviksia, possua suikaleena, ruokakermaa ja viherpippurijuustoa.
    Nautinnollista kesän jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mmmm... hyvältä kuulostaa tuo viherpippurijuuustokin lihakeiton höysteenä. Mikä ettei joskus voisi kokeilla :)

      Kiitos samoin sinulle, Eeviregina, ihanaa kesää!

      Poista
  2. Hyvältä ja herkulliselta vaikuttaa. Täytyypä koettaa joskus, kiitos reseptistä. - Mukavaa sunnuntai-iltaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä vaikka arkena. Ehtii hyvin puutarhaan kun ei tarvitse lieden ääressä kauan seisoskella :)

      Hyvää alkavaa viikkoa sinulle!

      Poista
  3. Herkulliselta kuulostaa, pittää keittee ihan tulevalla viikolla. En ennen ookkaan keittäny lihakeittuu johon tulloo kermoo. Kiitos resetistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa keittää ja tehdä arjesta juhlaa ;). Minulle juhlaa on sekin kun ruoka valmistuu vaivattomasti ja pääsee pian taas puutarhaan. Toivottavasti sinäkin ihastut :)

      Poista
  4. Vastaukset
    1. Meillä keitosta pitävät kaikki. Ole hyvä, toivottavasti sinäkin pidät siitä! Hyvää kesän jatkoa sinulle!

      Poista
  5. Kaunis kattaus ja herkulliselta kuullostava resepti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Sirkku! On aina kiva kuulla, että kattaus on ollut onnistunut :)

      Poista
  6. Nyt on kyllä pakko kysyä: mikä on yrttikuutio?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kysymys, Keskeneräinen. En huomannutkaan miten epätarkasti olin puhunut vain yrttikuuutiosta. Se on siis kasvisliemikuutio, mutta tehty yrteistä:) Itse käytän luomulaatua. Suolaahan siinä on kuten liemikuutioissa yleensäkin.

      Poista