maanantai 12. maaliskuuta 2018

TAIPUISANA TALIKON VARTEEN

Minä Shindoilen. Siis venyttelen japanilaisittain. Puutarhaintoilijalle tekee hyvää intoilla nyt Shindosta. Ajatus tarttua talikon varteen aiempaa notkeampana on houkutteleva. Jospa selkäkin kestäisi paremmin.

Kompakti paketti yksinkertaisia,
tehokkaita venytyksiä, jotka
tehdään hengityksen tahdissa.

Netistä löysin Shindon perussarjan, jonka olen ottanut päivittäiseen ohjelmaani. Olin heti myyty kokeiltuani noita venytysliikkeitä ja varsinkin kun huomasin edistyväni niissä. Kompakti paketti yksinkertaisia, tehokkaita venytyksiä, jotka tehdään hengityksen tahdissa. Joka hengityksellä – nenän kautta sisään, suun kautta ulos – huomaan taipuvani vielä vähän lisää. Se tuntuu upealta.

Meridiaaneista en ymmärrä tuon taivaallista, mutta sarjassa käydään läpi meridiaanit eli energiaradat, keuhkot, paksusuoli, maksa, sappirakko, munuaiset, virtsarakko, sydän, ohutsuoli, maha, perna sekä sydämen hallitsija ja kolmoislämmittäjä – mitä ne lienevätkään. Liikkeet venyttävät niin alaselkää, kylkiä, hartioita kuin jalkojakin.

Alkulämmittelyssä ylävartaloa kierretään puolelta toiselle niin, että kädet heiluvat rentoina liikkeen mukana. Kuvassa mallina on nuorempi tyttäreni.

– No, tuo nyt näyttääkin ihan japanilaiselta, vanhempi tyttäreni tokaisi tehdessäni ensimmäistä kumarrusta.  Peukaloilla ja etusormilla otetaan selän takana ketjuote. Sitten lähdetään kumartumaan. Polvet eivät saa olla lukossa ja niska pidetään rentona.

Ja mikä parasta: tuntuu, että venytykset paitsi vetreyttävät lihaksia, myös laittavat aineenvaihdunnan liikkeelle. Kun en ensimmäisten kertojen jälkeen muistanut juoda tarpeeksi, tunsin lievää päänsärkyä, sellaista jota tulee kehon puhdistusreaktioissa, ellei juo riittävästi.

Itseään saa haastaa,
mutta kipu ei kuulu asiaan.

Pakettiin kuuluu kuusi venytystä sekä lyhyt alkulämmittely ja loppurentoutus. Pidän siitä, että liikkeet muodostavat sarjan ja ne tehdään aina samassa järjestyksessä. Jokainen taipuu sen verran mitä taipuu. Itseään saa haastaa, mutta kipu ei kuulu asiaan.

Tähän minulla on vielä matkaa, mutta tätä tavoittelen. Tämä kylkeä venyttävä liike on sarjan toinen. Venytys vaikuttaa haimaan ja sappirakkoon. Toisella kädellä otetaan kiinni varpaista tai niin pitkältä kuin saa. Korva osoittaa kattoa kohti ja toinen käsi lepää pään päällä. Liike tehdään molemmille puolille.

Toisin kuin mieheni, joka rakastaa numeroita ja laskemista, inhoan laskemista jumpatessani tai venytellessäni. Shindossa yhtä liikettä tehdään seitsemän sisään- ja uloshengityksen ajan. Minä ratkaisin tämän laskemisongelman seitsemällä sanalla. Sanon nuo itselleni merkitykselliset sanat yhden kerrallaan jokaisen hengitysjakson aikana. Nyt tuon yksinkertaisen lauseen toistaminen ei ole lainkaan ikävää ja tekee hyvää mielelle.

Olen mitä ajattelen.
Tänään olen onnellinen,
onnellinen. 

Olen mitä ajattelen. Tänään olen onnellinen, onnellinen. Kaksi viimeistä sanaa voivat olla myös jotakin muuta: tyytyväinen, ystävällinen, levollinen, kiitollinen, huoleton... Vaikka lause on vain sanoja peräkkäin, ajattelen sen ohjaavan tunteitani ja ajatuksiani haluamaani suuntaan.

Jos sanon jollekin, että sinä olet ystävällinen, sanoillani on suuri voima. – Ai, enpä ole tullut ajatelleeksi, että olisin jotenkin erityisen ystävällinen, hän ehkä ajattelee. Kuitenkin positiivinen palaute lämmittää mieltä ja tekee mieli olla ystävällinen, ehkä vielä vähän ystävällisempi kuin aiemmin. Käytän tätä samaa voimaa itselleni.

Tämän kolmannen liikkeen sanotaan vaikuttavan munuaisiin ja virtsarakkoon. Käsillä pidetään ristikkäin varpaista ja annetaan vartalon taipua.

Tiesin tarvitsevani selkeitä tavoitteita. Minulle ei riittänyt se, että lupaisin venytellä joka päivä tai käydä Pilates-tunnilla kerran viikossa. Ei riittänyt sekään, että kai siitä jotain hyötyä on. Päätin visualisoida lähtötilanteen. Olisi sitten vertailukohtaa.

Tulos  oli
yhdellä sanalla sanoen
hirveä.

Pyysin mieheni kameran taakse. Valokuvattiin edestä, sivuilta ja takaa. Tulos  oli yhdellä sanalla sanoen hirveä. Pää roikkui aivan liian edessä. Olkapäät... no, ei puhuta niistä nyt tässä. Olin paljon kankeampi kuin olin ajatellutkaan. Kuvat olivat masentavia.

Neljännen liikkeen tarkoituksena on vaikuttaa sydämeen ja ohutsuoleen. Jalat ovat salmiakkiasennossa jalkapohjat vastakkain. Pyöristetään vartalo.

Miksi en saavuttaisi unelmaani
myös tässä asiassa?

Sitten ajattelin, että olen opiskellut kahdeksan vuotta päästäkseni unelma-ammattiini. Miksi en saavuttaisi unelmaani myös tässä asiassa, jos pitkäjänteisesti yritän? Joku tuntematon ajattelija on sanonut: "Mihin tahansa pääsee kunhan ottaa yhden askeleen, ja toistaa sen sitten niin monta kertaa kuin tarvitaan." Yksinkertaista.


Viides liike kohdistuu sydämen hallitsijaan ja kolmoislämmittäjään. Minulla ei ole harmainta aavistustakaan siitä mitä ne ovat. Olin silti fiiliksissä kun sain ensi kertaa otsan lattiaan peppua nostamatta.  Tässä istutaan risti-istunnassa ja taivutaan eteenpäin. Peppu pysyy lattiassa.

Tämä kuudes liike on itselleni kaikista pahin. Ei onnistu edes yhdellä jalalla. Liike vaikuttaa mahaan ja pernaan. Tämän voi tehdä yhdellä jalalla kerrallaan tai näin. Selkä ei saa mennä liikaa notkolle. Polven alle voi laittaa tyynyn, jos tämä on liian vaikea. Itse joudun aloittamaan kylkiasennossa venytellen ja käännyn siitä vähitellen selälleni. 

En tarkalleen tiedä miten loppurentoutus pitäisi tehdä, mutta itse venytän selinmakulla sisäänhengityksellä itseni pitkäksi ja uloshengityksellä päästän kehon rennoksi. Tätä teen pari kertaa ja sen päälle hengittelen syvään ja rauhallisesti.

Parin viikon kuluttua on uusien valokuvien aika. Silloin tulee kuusi harjoitteluviikkoa täyteen. En lupaa mitään, mutta jos rohkeus riittää, laitan pari ennen-nyt -kuvaa.

Tervetuloa, Gabrielle84956, blogini lukijaksi! Toivottavasti viihdyt  seurassamme!

14 kommenttia:

  1. Pitääpä ihan uteliaisuutta reistata, eli kokeilla! Kiitos mallillekin ansiokkaasta havainnollistamisesta. Nuorena ollaan notkeita, mutta jos on päässyt kangistumaan, niin venyttelyllä tilannetta on mahdollista parantaa huomattavasti! Vaatii aikaa ja harjoitusta. Siis ennen kaikkea motivaatiota.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Reistata - mikä hauska sana! En ole ennen kuullutkaan. Olen kokeillut erilaisia venytyksiä, mutta tämä osui ja upposi kertalaakista. Minuun vetoaa se kun tämä on tällainen simppeli kokonaispaketti, mutta vaikuttaa niin moneen. Sitten yllätti myös aineenvaihdunnan tehostuminen.

      Toki tiettyä innostusta tämä vaatii, mutta tämä on niin palkitsevaa, että se ruokkii innostusta lisää. Kokeile ihmeessä :)

      Poista
  2. Mahtavuutta! Itse tutustuin shindoon reilu kymmenen vuotta sitten kansalaisopiston kurssilla, se oli ensikosketukseni mihinkään itämaiseen juttuun. Sille tielle jäin, tosin shindo loppui jo parin vuoden jälkeen mutta siirryin joogaamaan. On aivan mahtava tunne kun liikkeiden jälkeen huomaa olevansa tasapainoisempi ja notkeampi kropaltaan. Ja ennenkaikkea mieli on aina parempi ja seesteisempi.
    Hauskinta on olut huomata kehitystä omassa rauhoittumisessa, miten ensialkuun oli vaikeaa vain olla itsensä kanssa ilman että koko ajan "tekee" jotain. Pikkuhiljaa oppi sitten kuuntelemaan kehoaan ja olemaan siinä hetkessä. Sain jopa Miehen (joka on todella vauhdikas tyyppi) mukaan joogaan viime syksynä ja hänkin piti siitä kovin. Ja oppi rauhoittumaan hetkeen. Ainakin pieneksi aikaa... ;)
    Hauskoja venymishetkiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai miten hienoa kun olet tykännyt Shindosta! Minä aion mennä kansalaisopiston Shindo-kurssille syksyllä, jos vain mahdollista. Nyt en enää voi kesken kauden mennä.

      Joo, ihan hyvä kun venyttely vaikuttaa mieleenkin. Se on aina plussaa. Olen hyödyntänyt juuri tuota kun on tullut jokin harmin aihe.

      Hienoa kuulla edistymisestäsi. Sitä itsekin toivon, että osaisin paremmin pysähtyä olemaan vain ja kuuntelemaan kehoaan.

      Kiitos, Virpi, ja mukavaa maaliskuun jatkoa!

      Poista
  3. En olekaan ennen kuullut tuosta shindosta. Kiitos infosta!
    Täytyypä tutustua siihen tarkemmin. Inhoan kaikkia rytmisiä urheiluharrastuksia ja jumppia. Minulla ei ole minkäänlaista rytmitajua ja sekoan heti askelissa. Tuollainen venyttely kuulostaa enemmän mun jutulta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä vain :) Mielelläni kerron tästä muillekin kun olen itse niin innostunut.

      Minäkään en ole rytmiliikuntaihminen. Minua kiinnostaa tällainen "kuunteleva", rauhallinen liikkuminen, joka vahvistaa kehoa eri tavalla kuin perusrääkki. Tämä sopii hyvin lapioimisen ja talikoinnin vastapainoksi :)

      Poista
  4. Hyviä liikkeitä. Tekee välillä hyvää ihan rauhassa keskittyä tekemiseen ja kuunneella omaa kehoaan. Koiruli on siinä viimeisessä kuvassa ihan selvästi valvomassa, että liikkeet tehdään asianmukaisesti. :-)) ~Katja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, tuo on ihan hyvää juoksun lisänä. Vähän eri tyypppistä. Rose on aina jumpassa mukana - ja tosiaan valvojan roolissa edellyttäen siitä myös rapsutuspalkkiot :)

      Poista
  5. Vaikka liikun paljon, olen venyttelyissä ihan surkea ja sen myötä myös onnettoman jäykkä! Tuo mallineidin notkeus on ihanaa katsottavaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mikä siinä onkaan, että se venyttely monesti jää :) Itsellänikin on aina vähän hoppu juoksemaan enkä malttaisi jäädä rauhassa venyttelemään. Onneksi on tämä Shindon perussarja, jossa on selkeä alku ja loppu. Sen sentään maltan tehdä ja vähän vielä muutakin.

      Nuoret ovat notkeita :) Onpahan itsellä tavoitetta.

      Poista
  6. Kiitos, kun kerroit tästä tarkemmin. Mietin jo aiemman postauksesi kohdalla, että pitäisi ottaa enemmän selvää shindosta. Ennen en ollut siitä kuullutkaan. Nyt aion kokeilla sitä. :) Täytyypä vielä kommentoida, että olet edistynyt jälleen aivan upeasti juoksussa! Mahtavaa! <3 Uskon, että kehityt nopeasti tässäkin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, keijunkukkanen! Shindosta on yllättävän vähän suomenkielistä tekstiä netissä, ulkomaisia sivuja en vielä ole ehtinyt katsella. Ensi syksynä, jos vain mahdollista, aion mennä kansalaisopiston kurssille. Olen niin innoissani :) Kannattaa kokeilla :)

      Juoksu tosiaan on kivaa ja vaihteeksi on ollut tosi hauska kun on ollut täsmälliset tavoitteet. Kiitos kannustuksesta!!

      Poista
  7. Avilla on elementissään! Niin notkea ja taipuisa. Onkohan äitiinsä tullut? Se nähdään varmaan joskus postauksissasi:)))) Minä olen käynyt Jussin kanssa shindossa, kansalaisopistossa. Jostain syystä se jäi... Olin silloin vielä erittäin liikuntavastainen ja nautin, kun sain mennä harrastamaan patja, viltti ja tyyny kainalossa ja vetää villasukat jalkaan;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) Minä en ole ollut notkea kuin vauvana, jos silloinkaan ;) Nyt on kiva kun on lapsia, joista ottaa mallia. Kannustavat mielellään :)

      Ei uskoisi, että olet ollut ihan liikuntavastainen :o Sä olet ottanut sen Shindon hyggeilyn kannalta. Terveellistä tietysti sekin.

      Poista