lauantai 31. maaliskuuta 2018

KAIKEN MAAILMAN KOTKOTUKSIA


Kanalasta kuuluu kova kaakatus jo kukonlaulun aikaan. Sieltä ne peräkanaa tulla teputtavat kun avaan oven ja lasken herkkulautasen maahan.
– Aikainen kana nappaa madon – ja juustonmurusen, Myy kaakattaa.
Tiuhti ehtii silti ensin ja ryntää juustonpala suussaan karkuun. Nuorin ja vikkelin.

Ei meillä ole nokan koputtamista.

– Hei, Viuhti ja kanaset! Mitäs teille kuuluu, minä tervehdin ovelta.
– Kukko-kiekuu-uu! Mikäs tässä kukkoillessa. Ei meillä ole nokan koputtamista, Viuhti vastaa. Herrasmies.


– Ollaan saatu vähän pesämunaa ja nyt tulee kiistaa haudotapesistä. Joskus siellä samassa pesässä on kolmekin kyyhöttämässä, Viuhti jatkaa.


– Minä olen päässyt jyvälle siitä, kumpi oli ensin, muna vai kana, Milli sanoo hiljaa.
– Ihanko totta? Kerro, pyydän uteliaana.
– No, kun menin pesälle, se oli ihan tyhjä. Ja minä jäin sinne munimaan ja pian siellä oli muna. Kana oli ensin, Milli vastaa ujosti.


– Ei muuten  ollut, Myy tuohtuu. Kun minä menin munimaan, niin siellä oli jo yksi muna. Munin siihen viereen. Muna oli ensin, Myy kaakattaa täyttä kurkkua. Milli on juuri tuollainen, Myy kotkottaa. Aina esittelemässä tiedonjyviään. Tahtoo vain sulkia hattuunsa. Ja kun siitä huomauttaa, niin ottaa heti nokkiinsa, Myy nakkelee niskojaan ja vaihtaa puheenaihetta. 

Säntäili kuin päätön kana.

– Meinasin lentää pyrstölleni kun kuulin, että Tiuhti aikoo hautoa tänä keväänä, Myy kaakattaa taas niin, että korviin sattuu.


– Muistatteko viime keväänä kun Tiuhti teki kunnon emämunauksen, Floora puuttuu puheeseen. Muni suoraan orrelta!
– Eihän se mitään, se oli niin keltanokka vielä silloin, Fiona sanoo sovittelevasti.


– Joo, ja säntäili kuin päätön kana, Floora jatkaa.
– Tuo on rumaa, Fiona lisää. Itse säikyttelitte häntä niin, että olen vieläkin ihan kananlihalla kun ajattelen sitä. Tästä pitäisi keskustella nokikkain, hän sanoo vakavana.

Fiona huomaa, että Millillä on siipi maassa. Eikä ihme.
– Älä välitä, Milli, Fiona lohduttaa. Myy on aina tuollainen. Luulee olevansa jotain. Kulkeekin aina nokka pystyssä, hän sanoo.
– Niin, elääkin kuin Ellun kanat, Milli kuiskaa. Ja joka tapauksessa muna on kanaa viisaampi, hän sanoo nyt jo vähän piristyen.

– Minusta Tiuhtin ajatus on tosi hyvä. Jos Tiuhti aikoo hautoa tänä keväänä, niin siinä siivellä hoituisi meidänkin munien hautomiset, Fiona jatkaa. Sitäpaitsi Tiuhti on niin nuori ja reipas. Siinä ei kauan nokka tuhise kun homma on hoidettu, hän vielä lisää.
– No, Tiuhti kyllä sanoi, että sitä ajatusta täytyy vielä hautoa, Milli sanoo. Mutta  kyllä Tiuhtin ajatus on minustakin hyvä, vaikka olen minä itsekin miettinyt samaa. Taidetaan tänäkin vuonna kyyhöttää pesässä kuin kainaloiset kanaset. Voi, kunpa Myy ja Floora eivät aina pistäisi nokkaansa toisten asioihin!

Sinulle ei kunnian kukko laula!

Tiuhti on nokkinut herkkunsa vähän sivummalla ja tulee hakemaan lisää. Myy ryntää Tiuhtin eteen ja nappaa juuston Tiuhtin nokan edestä.
– Sinulle ei kunnian kukko laula kun olet aina tuollainen, Fiona sanoo Myylle.
– Itse olet niin nokkava, Myy vastaa. Sinulla on oikeat kanan aivot!

– Ei noitten kotkotuksista mitään ymmärrä, Viuhti huokaisee ja löytää rouvasilleen vielä yhden juustonmurun.
– No, se nyt ei ainakaan ole sinun vikasi, minä sanon. Sinä osaat olla kukkona tunkiolla. Sinua parempaa kukkoa saa hakea. Eivät kanat pärjäisi ilman sinua – omin nokkineen.

Myy, Floora, Fiona,
Viuhti, Tiuhti ja Milli

P.S. Henkilöiden nimiä jutussa ei ole muutettu. Juttu on julkaistu asianomaisten luvalla.

Onnellista pääsiäistä!

22 kommenttia:

 1. Aivan ihana tarina - ja niin totta elävästä elämästä! Komeat on kanaset ja kukko myös. Kelpaa siinä olla ylimmällä orrella nokat supussa ja kupu täynnä.

  Minäkin pidin Kukkenheimin siivouspäivän vaihtaen pesiin uudet heinätkin, ja rapsuttelin orretkin taas puhtaaksi. Nyt käyn viemässä puolikkaan kaalin, niin piisaa rouwilla pulinaa pitkälle iltaan asti. Kaikille pitää olla pääsiäisherkkuja! Vastalahjaksi saadaan niitä ihania munia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tita!

   Sellaistahan se kanalan elämä tahtoo olla. Tai mistäpä minä tiedän... Olenhan saattanut kuulla tai ymmärtää väärin. On vähän tuota kielimuuria välissä ;)

   Nämä lumiset ajat onkin hyvä hyödyntää juuri noin. On sitten yksi kiire vähemmän kun ne varsinaiset kevätkiireet alkavat. Joo, ihanaa se on kun kanoillakin on vähän pääsiäisherkkuja. Kiitollisina taas munivat :) Kerro Kukkenheimin väelle terveisiä!

   Poista
 2. Visiitillä sun mukavassa blogissa!Hienot kanat ja kukko

  VastaaPoista
 3. Ihania kauniita kanoja ja kukonkomistus myös. Ja ihanan kanamainen tarina, sopivasti kiekaisulla maustettuna ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Virpi! Tuli näin pääsiäisen aikoihin mieleen kirjoitella kukosta ja hänen rouvistaan :)

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Kiitos, Maatiaiskanasen elämää :) Kiva saada tällaista palautetta!

   Poista
 5. Oivaltava ja hauska kirjoitus! Hienoja sanaleikkejä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Blue Tit! Joskus on hauska miettiä mitä kaikkea suomen kieleen kätkeytyykään :)

   Poista
 6. Oi miten hauskan näköisiä kanoja! Ja komea kukko. Kanojen pulinaa on hauska kuunnella. Minulla ei kyllä ole omia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Eeva Viherrin! Kanat ovat aika hauskaa porukkaa, persoonallisuuksia jokainen. Jokaisella on oma luonteensa, jota kuvailin tarinassa. Kiva, että tykkäsit :)

   Poista
 7. Kauniita kanoja! Pieni kotikanala on minullakin haaveissa vielä joskus. Muutenkin ihanan positiivinen blogi, mukava lukea :) Meidän menoa voi seurata täältä: http://10-vuotissuunnitelma.blogspot.fi/?m=1

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Niina! Lämpimästi tervetuloa lukijakseni! On aina kiva saada uusia blogiystäviä. Kiitos vierailukutsusta uuteen blogiisi! Kävinkin jo visiteeraamassa ja jäin seuraajaksikin. Minusta on aina kiva olla vähänkärryillä lukijoiden kuulumisista, vaikka kaikkea en toki aina ehdi lukemaaan ja vielä vähemmän kommentoimaan.

   Poista
 8. Olipas mukava kotkotus, ja miten mielikuvarikas kieli tämä suomenkieli onkaan! Ehkäpä runsas kanalan kieli johtuukin juuri siitä, että heidän elämänsä on niin mielenkiintoista. On ne kyllä komeita nuo teidän kanarouvat ja Herra Kukko!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Sirkku!

   Niinpä, listasin muutkin kanala-aiheiset sanonnat ja ajattelin julkaistakin sen joskus. Kanoja on varmasti mielenkiinnolla seurattu, mutta eivät ne oikein ole saaneet ansaitsemaansa arvostusta.

   Itsekin tykkään, että tuo Mille Fleur -rotu on kyllä söpö. Viuti-kukko ja Tiuhti eivät tosin ole puhdasrotuisia. Ihania joka tapauksessa :)

   Poista
 9. Ihana postaus! Suloiset kanat ja komea kukko. Hyvää huhtikuun alkua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tiiu! Kukko tosiaan on aivan huippu luonteeltaankin ja kanat ihania, jokainen oma persoonansa!

   Kiitos samoin sinulle mukavaa huhtikuuta! Toivotaan kauniita säitä :)

   Poista
 10. Kaunis kanakatras ja ylinnä kommii kukko!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Ulla! Kyllä pieni kanalauma viimeistelee maalaisidyllin :)

   Poista