sunnuntai 24. tammikuuta 2021

KESKIKESÄN KUKKIJAT

Heinäkuu on kukkien juhlaa. Listasin tähän kasveja, jotka kukkivat ainakin osan aikaa heinäkuussa. Jotkut ovat aloittaneet jo kesäkuussa, toiset kukkivat parhaimmillaan vasta elokuussa. Joka tapauksessa listalta voi saada vinkkejä oman puutarhan heinäkuun kukkijoiden lisäämiseksi.


Pioni 

Minulla ’Claire de Lune’ on aikaisin pioni, seuraavana kukkii ’Buckeye Belle’. Useimmat pioneistani aloittavat kukinnan pian kesäkuun puolivälin jälkeen tai viimeistään kesä-heinäkuun tietämillä. Myöhäisin minun pioneistani on ’Elsa Sass’

'Elsa Sass'


TuoksukurjenpolviLoistosalvia Tarhasarjalilja

'Easy Vanilla'


PioniunikkoKuunliljaVuorikaunokkiKarpaattienkelloMirrinminttuPikkujasmike

Pikkujasmike on puolipallon muotoinen pensas. Mansikantuoksuiset, valkoiset kukat aukeavat heinäkuussa. Tiheäkasvuisen pensaan versot ovat ohuet ja lehdistö kauniin vihreä ja rehevä. Runsaasti kukkiva pikkujasmike sopii hyvin matalaksi aidanteeksi, pensasryhmiin ja yksittäispensaaksi.


KeijuangervoPalavarakkaus

Palavarakkaus tunnetaan koristekasvina jo 1600-luvulta asti. Varret ja lehdet karheita. Lajikkeen 'Alba' loistavan valkoiset latvakukinnot aukeavat heinä- elokuussa. Kasvukorkeus on 80-100 cm. Hyvä leikkokukka. Pitää auringosta ja hiekkapitoisesta maasta. Talvehtii erinomaisesti ojitetussa, 30-40 cm syvässä maassa. Etenkin runsasravinteisessa mullassa pitkiksi venähtävät versot voivat tarvita tukea. Palavarakkaus siementää, muttei leviä rikkakasvimaisesti eikä häiritse muiden perennojen kasvua.


Bellis eli kaunokainenOjakellukka

Ojakellukoissa on kirkkaankeltaisia, mutta myös esimerkiksi persikanvärinen, kerrottukukkainen lajike ’Mai Tai’ tai ihastuttavan vaaleankeltainen ’Gimlet’. Vuolain sanoin ojakellukkaa netissä ylistettiin: se kukkii pitkään ja runsaasti, kasvaa melkein missä vain, kunhan kosteutta riittää, mutta vesi ei jää kuitenkaan seisomaan, eikä tarvitse hoitoa. Kellukka kylväytyy reippaasti itsekseen.


Sarviorvokki


Sarviorvokki kukkii koko kesän, jos kuihtuneet kukat poistetaan säännöllisesti. Koko kasvusto on leikattava alas syksyllä ja suojattava havuilla maan routaantumisen jälkeen. Sarviorvokit ovat arkoja talvikosteudelle. Kasvusto on syytä nuorentaa jakamalla muutaman vuoden välein.


Akileija

’Silver Queen’


SiperianunikkoLupiini

'My Castle'


Pikkusydän 

Pikkusydämet kasvavat mattomaisesti ja ne leviävät helposti suikertavan maavartensa avulla. Ne ovat hyviä peittokasveja kivikkotarhaan, kukkapenkkeihin sekä puiden ja pensaiden alle. Kapean herttamaiset kukat ovat kaarevissa, hennoissa kukkavanoissa, jotka kohoavat esiin saniaismaisesta lehdistöstä. Menestyvät myös aurinkoisella paikalla, mutta silloin kasvualustan tulee pysyä tasaisen tuoreena. Pikkusydämet viihtyvät ravinteikkaassa maassa, mutta liian voimakas lannoitus kasvattaa runsaasti lehtiä kukinnan kustannuksella. Voidaan lisätä jakamalla.


Ruusu 

Ruusut aloittavat kukintansa vähän eri aikoihin ja jotkut jatkavat syksyyn asti.

Tarhakurtturuusu 'Ritausma'


Pellava Alppiasteri

Melko hidaskasvuinen alppiasteri kuuluu sukunsa pienimpiin ja parhaiten auringon paahdetta sietäviin lajeihin. Se kukkii kauan kesäkuun puolivälistä heinäkuun loppuun. Lehdet ovat pienet ja keihäsmäiset. Alalehdet muodostavat ruusukkeita. Päivänkakkaramaiset kukat ovat tanakoiden varsien latvoissa. Riittävästä ravinteiden saannista pidetään huolta kukinnan jatkumisen turvaamiseksi. Kuihtuneiden kukkien leikkaaminen uudistaa kukintaa. Jakaminen keväisin muutaman vuoden välein nuorentaa kasvustoa. 


Valeangervo SuikeroalpiKaukasiantörmäkukkaTarha-alpiJaloritarinkannusNeidonkurjenpolviRanskantulikukka

'Rosetta' on kauniin vaaleanpunainen. 'Flush of White' on valkoinen. Kukkii jo ensimmäisenä vuonna kylvöstä.JalopähkämöKuninkaanangervo

'Kruunu'

Maksaruoho

Kaukasianmaksaruoho


PeurankelloKurjenpolvi

'Rozanne'


Koreakärsämö

’Noblessa’


Myskimalva Ketoneilikka Iiris

'Kita-No-Seiza'


KeltajapaninangervoKurjenpolvi

Peittokurjenpolvi


PäivänliljaAmerikanvuokkoSitruunatimjamiPäivänhattu

’Green Wizzard’ 


JättipoimulehtiKurjenkelloKärhö

’Arabella’ 


Punakärsämö

Kukkii pitkään keskikesällä. Pysty- ja tiiviskasvuinen, tukevaversoinen. Korkeus noin 50 cm. Hyvä perhoskasvi. Aurinkoinen kasvupaikka, läpäisevä kasvualusta. Sietää kuivuutta. 'Cerise Queen', 'Pretty Belinda' ja 'Appleblossom' ovat aika kivan värisiä, pinkkejä.


Syyshortensia

'Early Sensation'


RantatädykeIsotähtiputki

'Shaggy'


Ruusumalva Syysleimu Japaninunikko 

'Pacino'


Verikurjenpolvi Tiikerililja 

'White Twinkle'


Kiiltoleimu Pallo-ohdake Nepalinhanhikki

Nepalinhanhikki kukkii kauniin ruusunpunaisin kukin heinäkuun loppupuolelta elo-syyskuulle. Se suosii aurinkoista ja kuivahkoa kasvupaikkaa. Laji ei siedä talvimärkyyttä, joten kohopenkki tai kuiva rinne on sille paras kasvupaikka. Lehtimätäs on noin 30 cm korkuinen, kukat nousevat selvästi korkeammalle.


Rohtosormustinkukka

Sormustinkukat ovat vanhanajan perinnekasveja. Kasvi luokitellaan kaksivuotiseksi, mutta se kylväytyy helposti. Koko kasvi on syötynä myrkyllinen. Kukinta heinä-elokuussa. Kasvukorkeus 120-200 cm. Kasvupaikaksi sopii aurinkoinen, puolivarjoinen. Melko kestävä.


Jaloangervo Pensashanhikki

'Creme Brule'


Villanukkajäkkärä

Kaunis hopeanharmaa, runsasnukkainen ryhmä- ja kivikkokasvi, korkeus noin 30 cm. Kukkii pitkään heinä- syyskuulla. Pensastava ja tuuhea kasvutapa. Tuore, vettä läpäisevä ja kalkkipitoinen maa. 


Täpläleimu

Täpläleimu on saanut nimensä punertavapilkkuisista varsistaan. Sillä on kiiltävät, pitkäsuippuiset, vaaleanvihreät lehdet. Täpläleimu on härmänkestävämpi kuin syysleimut. Erinomainen kasvi perhosille. Kasvupaikka: aurinkoinen-puolivarjoinen.

'Natascha': Kaunis vaaleanpuna-valkoinen kukinta heinä-elokuussa. Korkeus: 60-70 cm. 'Omega': Tällä leimulla on kauniit, isot valkoiset näyttävät kukinnot, jossa on vähän punertavaa/lilahtavaa.

7 kommenttia:

 1. Olipa mittava valikoima. Osa näistä löytyy myös minun puutarhassa ja osa oli nimeltään tuttuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon niitä tosiaan on, eikä tässä ole edes kaikki. Valitsin yleiset lajit / lajikkeet, jotka tulivat eteen. 😊

   Poista
 2. Mittava työ jälleen tässäkin koosteessa, näitä on näppärä käyttää tarvittaessa :).

  VastaaPoista
 3. Lukaisin tässä samalla tuon alkukesän listan. Olet sinä vaan nähnyt hirmuisen vaivan näiden koosteiden kasaamisessa! Näistä on näppärä etsiä uusia kasveja täyttämään kukintataukoja omassa puutarhassa. Kiitos!

  VastaaPoista