lauantai 22. lokakuuta 2016

MIEHEN SYY

Tulin viime kerralla maininneeksi, että ostin keväällä 29 pionia. Oli oikeastaan miehen syy, kun minulla karkasi mopo käsistä – tai siis kottikärryt. Mies oli koko edellisen illan vääntänyt pionitukia intoa piukassa. Se, että mies vääntää vaimolleen 59 pionitukea on jo oman postauksen aihe, joten palaan siihen joskus myöhemmin.

Sanoin varovasti, että mitähän jos tilaisin vähän niitä pioneja.   Meillä kun on yhteiset rahat, niin on hyvä vähän neuvotella.   – Yli 150 euron tilauksesta ei menisi postimaksuja, jatkoin. Jouko sanoi huolettomasti, että totta kai voit tilata ja eihän sillä summalla kovin montaa pionia saa.

Aloin sitten värkätä suunnitelmaa. Välitilan ryhmään menisi neljätoista kappaletta… hmm… ja portin tienoille ’Madame Calot’n’ ja ’Buckeye Bellen’ täydennykseksi vielä kuusi. Pioneihin menisi yli kolmesataa euroa. Mitähän Jouko tuumaa? 

Kivipolun molemmin puolin kerrottuja tai puolikerrottuja: kirkasta, vähän vaaleampaa ja raikasta valkoista...

Taas varovasti aloitin. – Siitä tilauksesta tulee kyllä tosi kallis. Menee yli kolmen sadan, jatkoin. Jouko ei pitänyt summaa suurena – hän oli ”pelännyt” loppusumman olevan kahdeksan sataa.

Päätin, että tilaan nyt ne pionit, joille on paikat suunniteltuina ja kaakkoisosan pionit joskus myöhemmin. Kaakkoispihalle olin ajatellut ryhmää yksinkertaisista pioneista, mutta ehtiihän sen sitten joskus. Mutta kuinkas sitten kävikään?

Värkkäsin koko päivän ja vielä illan pionisuunnitelmien kimpussa. Miten löytäisin yhteensopivat värit ja muodot? Sopiiko matala normaalikasvuisten seuraan? Miten asettelisin pionit harmoniseksi ryhmäksi? Montako mitäkin lajia tarvitaan? Onko asettelu nyt kuitenkin niin vai näin? Kumpi lajike on kauniimpi, varmempi, kestävämpi, tuoksuvampi? Ei auttanut muu kuin leikata väriympyröitä ja asetella niitä paperin päälle ja veivata lajikekuvauksia esiin uudestaan ja uudestaan. Hommaa ei yhtään helpottanut se, että värit saattavat näyttää kuvissa aika erilaisilta kuin ne oikeasti ovat missä kukintavaiheessa kulloinkin ovatkaan.


'Buckeye Belle' on sykähdyttävän värinen, mutta vaatelias seuralainen. Ei ole helppoa löytää sille kumppania.

Vihdoin Välitilan ja portin tienoon suunnitelmat olivat valmiit. Miksi aloittaisin tämän homman taas joskus uudestaan kun voin tilata kaakkoisosan pionit samalla vaivalla nyt? Suunnittelin yksitoista pionia lisää – ja panin tilauksen menemään. Huoh!

Yksinkertainen 'Claire de Lune' pääsi syksyllä kaakkoispihan ryhmään. Ryhmän nimeksi tuli Roseletten penkki 'Roselette'-pionin mukaan.

Täytyy myöntää, että olin lopulta aika puhki poikki. Jäljelle jäi vielä epävarmuus siitä miten pionit sopisivat lopulta yhteen ja se, saadaanko kuopat kaivettua ennen lähetyksen saapumista.

Kuopat saatiin valmiiksi juuri ennen kuin pionit saapuivat. Olin tilannut siis 31 pionia, mutta 'Blush Queenit' olivat loppuneet, joten pioneja tuli kaikkiaan 29.

P.S. Ja mitä siihen mieheen tulee - sellaisia ei kasvakaan joka oksalla! <3TERVETULOA lukijaksi Mari Marjamäki ja Johanna Rintanen! Toivottavasti voin jatkossakin ilahduttaa teitä blogillani.

31 kommenttia:

 1. Pionien kanssa onkin juuri sellainen ongelma, ettei tiedä mitä tilaisi kun niitä on niin paljon aivan ihania!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Aina jää vielä haaveiltavaa :) Mukavaa lauantai-illan jatkoa!

   Poista
 2. Oho, kuinka tarkkaan olet suunnitellut! Minusta pionit ovat upeita ihan siltään. Minä en osannut edes ajatella pionipenkkiä istuttaessa sävyjä tai muutakaan kuin korkeutta. Amerikanpionit ovat siementaimia, joten niiden väristä ei ole mitään tietoa. Aika näyttää. Kolmisenkymmentä minäkin tänä vuonna kuoppasin maahan. Jännätään yhdessä ensi kesän kukintaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska tavata muitakin pioneihin hurahtaneita ;) Eikä kai tämä tähän lopu, vaan ensi vuonna ovat vuorossa ne puuttuvat 'Blush Queenit' ja mitä lie samaan tilaukseen sitten sattuu lipsahtamaan ;) Joo, peukut pystyyn kukinnan puolesta! Mukavaa illan jatkoa!

   Poista
 3. Oi mikä määrä aarteita... ja aika aarteelta tuo mieskin kuulostaa ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä :) En voi olla kehumatta ;) Oikein hyvää illan jatkoa sinulle!

   Poista
 4. Aiva jäätävä määrä sullaki pioonia! Mulla o vaa kaks.
  Jos kuulisin isännältä vastaavan repliikin, pitääs mitata kuumes. Solis varmasti hälyyttävän korkialla :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D :D Oho, en huomannut tarjota kuumemittaria! ;) Kuume kyllä taitaa olla kroonista laatua, sillä mies aikoi taivutella ensi alkuun 80 pionitukea, mutta tulikin vain 59 :) Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
  2. Tauti taitaa olla sitäki vakavampaa :D Samoon sulle!

   Poista
 5. Mahtavia pionpenkkejä siis tiedossa, onnea sille! Ja tuollainen mies on puutarhurille kullan arvoinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Toivoa sopii, että pionit nyt menestyvät ja passaavat yhteen värisävyjensä puolesta. Joo, en malta olla kehumatta miestäni ;) On niin ihanaa kun mies ymmärtää minun höpsöyttäni, vieläpä kannustaa lisää ja auttaa ihan konkreettisestikin sen mitä muilta töiltään ehtii. Mukavaa sunnuntaita sinulle!

   Poista
 6. Tämän tarinan pionit ovat ihastuttavia, kuten edellisenkin pionipostauksen valkoiset! Tarina pionitukia vääntävästä miehestä on tietysti vielä ihastuttavampi! Minkälaista jatkoa mahtaa vielä tulla tähän pionisarjaan!?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, en edes kertonut koko totuutta :) Miehellänihän oli tarkoitus ensihätään vääntää 80 tukea, mutta materiaali riittikin lopulta vain 59 tukeen. Arvaa vain, kuinka onnellinen olin niistä joka ikisestä:) Kaunista sunnuntaita sinulle!

   Poista
 7. Tässähän aivan häkeltyy. Kiitos kehuista. Tottahan noin hienoa harrastusta kannattaa tukea ja sivutuotteena saa paljon hyvää itsellekin. Kasvikunnassa on paljon ihmeellistä. Niitä ei vain huomaa, ennen kuin joku esittelee asioita. Rouvalla on mielenkiintoinen tapa tuoda asioita esille.
  Ps. en saa jostain syystä nimeäni esille, vaan tulee tuo typerä PPI. Olen siis se Jouko

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo, kone näyttää kellonajaksikin ihan mitä sattuu... Ihanaa, että sinä koneen vänkyröinnistä huolimatta viitsit kommentoida ja taas sillä tavoin tukea ja kannustaa minua harrastuksissani <3 <3

   Poista
 8. Ihana pionikertomus ja hienoa että sinulla on noin kannustava puoliso, vaikka tosiaan yhteiseen pihaan nuo kaikkein kauneimmat komistukset tulevat kasvuukin!

  Pioni-ihminen olen myös ja ajatuksen kanssa niitä ostan, harvoin tilaan, haluan nähdä juurakon jonka hankin. Nyt minulla on keltainen kausi menossa ja olen vallan ihastunut kaukasuksen pioniin, mulla on yksi vauva ja toivon että se vahvistuisi ja kukkisi upein puolikerrotuin kukin. Lisää niitä hankin ja taimi on tilauksessa ollut jo vuoden, viime talvi vain oli kasvattajalle niin hankala.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Saila! Kiva kuulla, että pidit jutusta ja olet myös pioni-ihminen. Joo, hyvä olisi pionit nähdä ennen ostoa, mutta ainakin meillä päin puutarhoilla on vain muutamia lajikkeita ja nekin samoja yleisimpiä. Siksi pääasiassa tilaan. Joskus tosin olen löytänyt puutarhoilta kivoja yllätyksiä ja se on aina tosi hauskaa.

   Mulla taas ovat valkoinen ja punainen tällä hetkellä suosiossa. Itselläni keltaisista on vain Itoh 'Garden Treasure'. Kerrottuja on paljon, mutta nyt vähän yksinkertaisemmat ovat alkaneet kovasti houkutella. Sellaista se on, ei lopu haaveilut :) Sinä olet ihailtavan kärsivällinen kun jaksat vauvasta asti kasvatella! Toivotaan, että pienokaisesi kasvaa hyvin ja palkitsee odotuksesi!

   Poista
 9. Kuulostaa todella hyvältä suunnitelmalta! Varmasti tulee myös kaunista jälkeä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan :) Aina eivät suunnitelmat ole osuneet ihan nappiin, varsinkin syvänpunainen on aika haaasteellinen väri. Mukavaa alkavaa viikkoa!

   Poista
 10. Kuulostaa ihanalta, siitä tulee tosi kaunis

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, toivotaan :) Oon mä joitakin pioneja joutunut siirtämään kun värit eivät ole oikein passanneet yhteen. Nyt yritin ottaa varman päälle, mutta ei voi tietää... Oikein hyvää alkavaa viikkoa sinulle!

   Poista
 11. Aika huikea määrä pioneja oli sulla istutettavana! Mistä tilasit? On ne vaan niin ihania, puutarhan kuningattaria ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi kiva nähdä uusia kasvoja täällä blogissani :) Meillä on uusi puutarha, joten tänne mahtuu... Tilasin ne Pionien kodista. Toivat kotiin asti. Osa niistä oli aika vaatimattoman kokoisia, joku kukki jo tänä vuonna. Pionit on siinäkin mielessä ihania, että niistä saa aika nopeasti runsautta muuten niin paljaaseen puutarhaan. Ja onhan tässä tainnut käydä niin, että kun antaa pikkusormen niin menee koko käsi ja vähän enemmänkin ;)

   Poista
 12. Ooh mikä mies, ja tietysti pionit <3 Meillä päin vastoin aina motkotetaan rahan menosta. Nytkin oikein lentäväksi lauseeksi meidän perheessä on tullut, miten äiti upottaa kaikki rahansa maan alle:) Lammikon kumi kun oli aika tyyris. Vaan joskus mietin kyllä itsekkin, että on sitä ihan höyrähtänyt ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä ei tiedä miten miehesi mieli muuttuu kun hän näkee silmiesi loistavan :) Lammikosta tulee varmasti aivan ihana kun kasvillisuus ehtii täyteen vauhtiin jne. Ja kun sinä sitten olet onnellinen, niin tarttuuhan se :) Minusta on kyllä aika ihanaa olla höyrähtänyt - ja että on muitakin höyrähtäneitä ;)

   Poista
 13. Pionien kukinta tulee olemaan varmaan upea. Eri lajikkeilla saa myös runsaasti näyttävyyttä lisää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä todella toivon, että lajikevalinnat osuivat nappiin ja ryhmästä tulisi upea. No, toki pioni itsessään on aina upea. Joskus vaan vierekkäiset värit eivät ole antaneet toisilleen oikeutta ja olen joutunut joitakin siirtämään. Kaikkein tummimmat punaiset ainakin ovat vähän haasteellisia. Oikein mukavaa päivän jatkoa sinulle :)

   Poista
 14. Oi, ajatteleppa eni kesää...ihanat pionipenkit tulossa♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, kunpa malttaisin odottaa :) Olen kauhea pelkäämään kasvien puolesta. Nytkin mietin miten ne mahtavat pärjätä tulevana talvena, vauvaparat ;) Toki pionit yleensä pärjäävätkin, mutta kun nämä ovat niin nuoria vielä...

   Poista
 15. Sinulla on tiedossa ihanaa kukkaloistoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Maarit! Luulin vastanneeni jo tähän kommenttiisi, mutta nyt yli parin kuukauden kuluttua huomasin, etten ollutkaaan vastannut. Tai sitten sille mun vastaukselleni oli tapahtunut jotain :( Parempi myöhään kuin ei milloinkaan :)

   Poista