Olen aina pitänyt varjoyrtistä. Minulla ei olisi mitään sitä vastaan, että varjoyrtti – yhdessä kevätkaihonkukan kanssa – täyttäisi joka ikisen varjoisan kolon puutarhassani. Koska varjoyrtti ei leviä hulluna, se ei vielä ole tehnyt sitä. Olen yrittänyt levittää sitä jakamalla, mutta jaettavaa ei ole riittänyt loputtomasti.
Viime talvena varjoyrtti ilahdutti minua joka päivä. Kuljin sen ohi päivittäin kanalaan ja nautin.
Uutena vuotena ne pääsivät
vielä kolmanteen asetelmaan.
Itsenäisyyspäivän alla poimin muutaman verson juhlapöydän kukka-asetelmaan. Enempää en raaskinut poimia. Koska versot olivat täydessä terässä vielä jouluna, käytin samat versot myös joulupöydän asetelmaan. Kaivoin lumen alta vähän lisääkin. Uutena vuotena ne pääsivät vielä kolmanteen asetelmaan, enkä heittänyt niitä vielä senkään jälkeen pois. Kauniin vihreitä olivat edelleen, priimakunnossa.
Varjoyrtti kaartuu kauniisti maljakossa.
Varjoyrtit olivat
kasvattaneet juuret!
Nyt huomasin, että varjoyrtit olivat kasvattaneet juuret! Parhaimmat versot olivat alkaneet jopa kasvaa. Upeaa! Voiko olla näppärämpää kasvia: ensin toimii koko talven kukka-asetelmissa ja lopuksi sen voi istuttaa puutarhaan? Puutarhassa se ilahduttaa vihreydellään heti, kun lumet vähänkään sulavat. Kesällä se tuo puutarhaan tekstuuria ja vaihtelevuutta kauniilla lehdillään. Sen voi myös istuttaa ruukkuun varjoisalle terassille. Koko syksyn se ilahduttaa säilyessään vihreänä ja kauniina. Jos lunta ei tule, varjoyrtti on myös koko talven ilo. Eivät varjoyrtin ansiot vielä tähän lopu. Se on helppo, terve ja kestävä. Maanpeitekasvina se torjuu rikkoja ja pensaan alla pitää sopivasti kosteutta. Mitä muuta kasvilta voisi toivoa? Minusta on vain hyvä, että kukinta on vaatimaton. Silloin maanpeittokasvi ei varasta huomiota muilta.
Varjoyrtti sopii erityisen hyvin havujen seuraan. Minulla varjoyrtin seurana kasvaa myös tuoksumatara.
Netissä varjoyrtistä sanotaan näin:
Varjoyrtti on ainavihanta, kaunis ja nopeakasvuinen peittokasvi. Kiiltävät, kovat ja paksuhkot lehdet muodostavat tiheän ja peittävän 20–30 cm korkean lehtimaton. Valkoiset, melko vaatimattomat kukat avautuvat toukokuussa.
Varjoisissa paikoissa, happamassa maassa viihtyvä varjoyrtti soveltuu alppiruusujen, havujen ja hortensioiden aluskasviksi, sillä niillä on samanlainen kasvupaikkavaatimus. Se sopii myös peittokasviksi metsäpuutarhaan. Varjoyrtti menestyy parhaiten tuoreessa, ravinteikkaassa, happamassa ja kuohkeassa maassa, varjoisalla tai puolivarjoisalla paikalla. Kasvi on hyvin arka kevätauringolle. Kasvi on myrkyllinen.
Varjoyrtin juurtuminen kestää kauan ja sitä on hyvä silloin lannoittaa. Sitä myös kastellaan pitkinä poutakausina, sekä syksyllä talvea varten, mutta jatkuvaa märkyyttä kasvi ei siedä. Varjoyrtin annetaan mieluiten olla samalla paikalla häiritsemättä. Olen tykännyt kasvattaa varjoyrttiä terassilla ruukuissa kesän ja istuttaa ne sitten syksyllä maahan.
Jos suojasäät jatkuvat, käyn kaivamassa hangen alta lisää varjoyrtin versoja maljakkoihin. Ne ehtisivät hyvin kasvattamaan juuret ennen kevättä. Ja ensi syksynä aion leikata suuret määrät versoja koko talven leikkotarpeiksi. Vuosi vuodelta olen lähempänä haaveeni toteutumista.
Aika jännää, täytyy kokeilla leikkojuurrutusta, koska varjoyrtti on tosi hidas leviämään.
VastaaPoistaNiinpä. Olin lukenut, että sitä voi lisätä pistokkaista. En vain tiennyt, että se käy tälläkin tavalla. 😊
PoistaMoon saanu jo repiä varijoyrttiä poiski. Tykkään kyllä siitä, mutta liika o liikaa. Son jo melekee jyränny valakokukkaasen imikän ja muutaman muun. On lähes täyrellises varijos ja tooosi kuivas paikas männyn juurella. Hmm....Koska flikka on sitä vailla, voiski käyrä kattomas, josko vois aloottaa sille juurruttamisen. Hyvä vinkki!
VastaaPoistaKaikkea sitä oppii, kun vanhaksi elää. 😊 En olisi ikinä osannut kuvitella, että jollakin on varjoyrttiä liikaa. Minulla se leviää niin hitaasti, että ikä loppuu kesken, ennen kuin varjoyrtti peittää liikaa.
PoistaMinulle outo kasvi, tosin meillä mökillä ei varjoa ole.
VastaaPoistaMeilläkin on enimmäkseen aurinkoista. Onneksi sentään on muutama katvepaikka, jossa voi kasvattaa varjon kasveja.
PoistaHyvä tietää,että sopii metsäpuutarhaan.Tuommoista pitääkin saada ensi kesänä maahan.Navettapiika sai kuivassakin paikassa kasvamaan ja leviämään!
VastaaPoistaToivottavasti saat varjoyrtin viihtymään!
PoistaVarjoyrtti on tosi kaunis varjoisan paikan vihertäjä. Auringosta ja kuivuudesta se ei tykkää. Tonttimme valo-olosuhteiden muuttuessa merkittävästi, varjoyrtti loukkaantui ja alkoi kadota.
VastaaPoistaHarmillista! Toivottavasti edes osa kasvustosta sopeutuu muuttuneisiin olosuhteisiin. Niin ihanaa kasvia olisi sääli menettää.
PoistaVarjoyrtti on haaveissa mutta meillä on paikoin liian aurinkoista ja kuivaa. Vaan voisihan sitä kokeilla. Mitenhän kävisi jos nuo juuren tehneet istuttaisi ruukkuun ennen kuin ne pääsee istuttamaan ulos?
VastaaPoistaOnnea kokeiluun! Luulisin, että pistokkaat voisi istuttaa multaan, kun ne ovat juurtuneet hyvin. Ehkä niiden pitää purkissa sitten juurtua mielellään läpikotaisin.
PoistaTuosta tulikin mieleeni, että juurrutin ulkomuratteja lasissa viime talvena ja ne ovat samassa lasissa edelleen, hyvävointisina. Osan istutin multaan, mutta kaikille ei riittänyt ruukkua, joten ne jäivät odottamaan. Keväällä pääsevät multaan. Ruukku on jo hankittu. 😊
Minullakin on varjoyrttiä kasvamassa alppiruusujen alla.
VastaaPoistaMukava kuulla! 😊 Se on varmasti ihana.
PoistaKiitos hyvästä vinkistä, pidän varjoyrtistä ja nyt koetan sitä keväällä juurruttaa ja sitten istuttaa ruukkuun. Pieneen ruukkupuutarhaan se sopisi varmasti ihan mallikaasti.
VastaaPoistaOle hyvä vain! 😊 Toivottavasti saat ne juurtumaan hyvin ja saat kauniin lisän ruukkupuutarhaasi.
PoistaTuo onkin hyvä kikka saada kasvista kaikki ilo irti. Täytyy muistaa kokeilla juurruttamisa jossain vaiheessa.
VastaaPoistaEikös vain? 😊 Ihan sattumalta sen huomasin. Onnea ja menestystä juurrutukseen!
PoistaHyödyllinnen kasvi, kun leikkokimpusta perennaksi itsensä muuttaa:) Maksaruohojen kanssa on minullakin joskus käynyt samoin. Minulta tuo varjoyrtti tyystin puuttuu, mutta varjoisia paikkoja kyllä riittää, joten ehkäpä otankin hankintalistalle...
VastaaPoistaNiinpä. Minullakin maksaruohot juurtuivat joskus. Suosittelen kyllä lämpimästi varjoyrttiä. ♥
Poista