sunnuntai 9. syyskuuta 2018

KOIRAN VIRKA

Kaikenkarvaisia juttuja täällä Pauliinan blogissa näyttää olevan, mutta minusta ei ole kirjoitettu mitään. Tai no, olihan täällä yksi, mutta siitä on jo kauan. Villakoiran ydinhän on siinä, että olen aika merkittävä otus tässä huushollissa.

Tämän ja muut jutun koirakuvat on ottanut Avilla Isopahkala.

Ystäviä olemme, vaikka
Reetalla on välillä koiruudet mielessä.

Meillä on kissat – Onneli ja Reetta – ja koira, siis minä. Emme me silti ole kuin kissa ja koira. Ystäviä olemme, vaikka Reetalla on välillä koiruudet mielessä. Kyttää tuolilla tai nurkan takana ja huitaisee käpälällään kun menen ohi. Se tosin täytyy rehellisyyden nimissä myöntää, että ihan kaikista luotettavin ystävä en minäkään taida olla. Jos Pauliina on näkemässä, en koske kissojen ruokiin. Heti kun hän kääntää selkänsä, jauhelihat menevät parempiin suihin – tai menisivät, elleivät kissojen ruokakupit olisi korkealla. Kuuluvat sanovan, että kauanko makkara koiran kaulassa.

Koiranelämää. Ei kuulosta kovin hohdokkaalta, mutta ei minulla ole valittamista. On minulla sentään virka – ja vakinainen virka onkin. Koiran virka. Juoskoot Onneli ja Reetta hiirien perässä. Minä odotan. Aamulla odotan, että Pauliina herää ja antaa minulle lihapullia. Odotan kun Pauliina laittaa pyykkejä. Odotan lapsia koulusta. Odotan Joukoa asioilta. Odotan Pauliinaa puutarhassa. Odotan ja odotan. Iltaan asti. Illalla odotan, että lähdetään nukkumaan. Välillä räksytän. Kaikesta. 

Haukutaan väärää puuta.

Sanotaan, ettei vanha koira istumaan opi tai että vanha koira ei opi uusia temppuja. Tuollainen on kyllä ihan meikäläisten haukkumista. Haukutaan väärää puuta. Ihmisten vikahan se on, ellei koira opi.  Mutta mitäpä siitä. Ei haukku haavaa tee. 

Minä ainakin olen oppinut, että Pauliinan pitää antaa nukkua. Hiivin Pauliinan sängyn alle aikaisin aamulla. Nukun koiran unta. Ennen pomppasin ylös jokaisesta peiton kahahduksesta. Nyt tiedän, että Pauliina vain kääntää kylkeään. Vasta sitten ryntään nuolaisemaan varpaita, kun Pauliina irrottaa kännykän laturista. Pauliina rapsuttaa minua. Hän tietää, että kissa kiitoksella elää, koira päänsilityksellä. Sitten juostaan alakertaan. Minä olen aina ensimmäinen.

Joku koiranleuka voisi sanoa minua laiskaksi, mutta sitä en kyllä ole. Näkisittepä kun joku lapsista laittaa kengät jalkaan. Siitähän minä innostun niin, että koko tienoo raikuu. Tanssin villisti ympäriinsä. Kyllä silloin häntä heiluttaa koiraa.  Kiljun. Haukun ja vingun. Haukun riemusta koko matkan – portille asti. Enempää en viitsi juosta kun Pauliina ei ole mukana.

Ne pääsevät kuin koira veräjästä.
Ei moitteen sanaa.

Niin, Onnelista ja Reetasta puheen ollen... Tuli vaan mieleen vanha suomalainen sanonta: "Anna katille kaikkia mitä se naukuu, katso kaikkia mitä koira haukkuu." Näkisittepä kun kissa maukaisee. Heti ollaan kuorona lepertelemässä. – Oi, Onneli, haluatko sinä ruokaa? Minäpä annan... – Reetta-pieni haluatko sinä ulos? – Ja lässyti-lässyti... Saavat tietysti kaiken.

Ei, en minä ole kateellinen. Sanoin vain. On minulla toinenkin asia. Vaikka kissat hyppäisivät pöydälle (harvoin toki hyppäävät), ne pääsevät kuin koira veräjästä. Ei moitteen sanaa. Minä en saisi tehdä niin. Voisi tulla sanomista. Miksiköhän?

Minä en kyllä kehtaisi tehdä tällaista.

Kaikki takuulla muistavat kun oli kauheat helteet. Oi-ei, se oli kamalaa! Pauliina jo luuli, että kuolen siihen kuumuuteen. Puhui, ettei vanhan koiran sydän kestä tai jotain. Kuljin häntä koipien välissä. Uikutin. Makasin vain kaakelilattialla. Pauliina vei suihkuun ja sitten vasta surkea olinkin, kuin uitettu koira. 

Mietin, että tässä on kyllä koira haudattuna. 

Sitten yhtenä yönä en saaanut nukuttua siinä kuumuudessa. Kello oli kolme yöllä kun Pauliina vei minut keittiöön ja otti sakset. Mietin, että tässä on kyllä koira haudattuna. Minä hyörin ja pyörin. Pauliina leikkasi. Nips-naps. Pitkät kauniit karvatupot tippuivat keittiön lattialle.  Pauliina leikkasi. Leikkasi ja leikkasi. Lopulta uskoin, ettei ole koiraa haudattuna; huomasin, että oloni helpottui ja rauhoituin. Viiteen asti Pauliina leikkasi. Sitten menimme nukkumaan.  

Aamulla kaikkia nauratti. Eivät olleet tuntea minua. Johtui varmaan nuorekkaasta olemuksestani. Siihen loppui uikutus ja vaivat, joten ei ole koiraa karvoihin katsomista.


On jo syyskuu. Kohta alkavat koiranilmat. Satakoot vaikka kissoja ja koiria. Sopii minulle. Minä viihdyn Pauliinan vieressä nojatuolin alla.

Häntä pystyyn, kaverit!


Parhain terveisin Rose

Sydämellisesti tervetuloa, Joku Varpuslintu ja Hirnakka, blogini ihanien lukijoiden joukkoon! Toivottavasti viihdytte. 
Terveisin Pauliina

32 kommenttia:

  1. Koiranvirka se on tuiki tärkeä virka, ei oikein tärkeämpää taloudessa edes ole. Kissat vielä joskus tikahtuvat omaan erinomaisuuteensa, koira senkun porskuttaa.

    Oikein mukavia syyspäiviä Roselle, paljon lihapullia ja silityksiä. Täältä terveisiänsä lähettävät Peetu ja Lellu, äitin pojat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanos muuta! Kyllä tämäkin yhdeksän ihmisen koti olisi aika tyhjä ilman tuota pikku koiraa. Ja kyllä sitäkin aina joskus ihmettelee, miten olemme pärjänneet ilman kissoja :)

      Kiitos! Tässä vieressä Rose on valmiina vastaanottamaan ihan kaikenlaiset huomionosoitukset. Hännän heilutukset sinne teille, erityisesti Peetulle ja Lellulle ♥

      Poista
  2. Ihana Rose, toimittaa tehtävänsä juurikin täydellisesti. Severi ja Dana lähettävät terkkuja, karvat saivat kyytiä meilläkin kesällä ja olo oli helpompaa kaikilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja kumarrus - tai paremminkin hännän heilutus! Harmitti, etten heti tajunnut leikata turkkia :(. Olo tosiaan helpotti myös minulla :)

      Terveisiä ja rapsutuksia myös Severille ja Danalle ♥

      Poista
  3. Oikein kivaa koirulinelämää siellä vietetään ja tiedän kyllä että samalla hiukan vahditkin ettei vaan mitään pahaa tapahdu kelleen. Mukavia päiviä sinne kaikille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä elämä on kivaa kun on ihmisiä ja eläinkavereita ympärillä - ja lihapullat tulevat ajallaan :) Joo, vahtimisessa on kova työ kun pitää olla joka suuntaan tarkkana.

      Kiitos samoin teille sinne etelään! Toivottavasti saatte sadetta. Meillä sataa juuri parhaillaan.

      Poista
  4. Kivan näköistä koiranelämää vietellään siellä. Kuumuus oli kesällä kova eläimille ja minäkin leikkasin juurikin saksilla pitkäkarvaisen koiramme karvoja helpottaakseni koiran oloa. Antoi hyvin leikata ja huomasi ilmeisesti, että olo kevenee. Koira oli kyllä sen näköinen, että on saksilla leikattu :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Rose hyöri ja pyöri kun yritin leikata ja sen kyllä vieläkin huomaa lopputuloksessa :) Onneksi Rose jossain vaiheessa huomasi olonsa helpottuvan ja pyöri sen jälkeen vähän vähemmän. Aina kun yritin hännän tienoilta leikata, se istahti maahan ja istui kuin tatti. Sen on näköinen ;)

      Poista
  5. Olpas mukava lukkii tätäkin juttuu. Kuumuus on pitkäkarvasille koirille varmasti rankkoo, kun ol miullekkin, vaikka ei villoja ympärillä ookkaan. En tykkee kuumasta. Terhakan näkönen Rose on, vaikka ikkee taitaa ollakkin. Niinhän ne sannoo jotta koira on immeisen paras ystävä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Ulla! Joo, kyllä nämä viileämmät kelit ovat enemmän minunkin mieleen. Saa enemmän energiaa. Rose nuorentui monella vuodella kun pääsi kuumasta turkistaan. Rose täyttää pian 11 v, joten ikää alkaa jo olla.

      Hyvä kun muistit vielä tuon sanonnan. Sen unohdin jutusta.

      Poista
  6. Olipas hauska juttu koiran näkökulmasta kirjoitettuna, suloinen koira :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaunis kiitos ♥

      Kiva tavata uusia lukijoita täällä! Minäpä tulen kurkistaamaan sinunkin blogiisi :)

      Poista
  7. Ihana Rose ja miten hurmaavat korvat! <3
    Kyllä noissa tassuissa riittää vipinää teillä.

    Rapsutuksia kaikille, jopa emännälle! =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Susanna! Joo, alkaa emännän selkä olemaan siinä kunnossa kaiken kitkemisen jälkeen, että rapsutukset eivät ole pahitteeksi :)

      Onneksi Rosella jalka vielä nousee, vaikka ikä alkaa jo näkyä.

      Poista
  8. Suloinen Rose :) Ja välillä hänellä on varmasti tosi hankalaa kissojan kanssa, kaikki sympatiat hänelle! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Piparminttu ♥ Hyvin ne onneksi pärjäävät :) Vanha rouva osaa pitää puolensa.

      Poista
  9. Samalla kun ihastelin ihanaa Rosea, niin nautin lukemastani, ja ihmettelin, miten rikas meidän kielemme onkaan. Sinä vaan osaat sen niin sanoiksi pukea! Kuin olisin kirjaa lukenut:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla, että olet nauttinut lukemastasi ♥ Kiitos, Sirkku, tästä mieltä lämmittävästä palautteesta! Kehut ilahduttavat myös pikku koiran mieltä :)

      Poista
  10. Hauska juttu, söpöstä Rosesta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Navettapiika! Rose oli kovasti mielissään kehuista :)

      Poista
  11. Heh, veikeä karvakorva ja hauskasti kirjoitettu postaus! Karo(liina)-neiti lähettää terkkuja ja hännänheilutuksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos meiltä molemmilta! Rose tosiaan on aika veikeä. Kallistelee päätään tarkkaavaisena kun kerron terveiset :) Terveisiä ja rapsutuksia Karolle ♥

      Poista
  12. Suloinen Rose! Rolf lähettää terkkuja!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Tiiu! Rose on niin otettu huomiosta ja terveisistä, ettei tiedä miten päin olisi :) Terveisiä myös Rolfille ♥

      Poista
  13. Minä myös vapautin sisäisen parturini, kun helteellä leikkelin Riekon turkkia keveämpään kuosiin. Ainoa mahdollinen järkiteko pitkäkarvaisen ja mustaturkkisen koiran omistajalta viikkojen helteessä. Olen muuten aika kehono parturi, mutta koira kiitti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) Minusta on aika epäreilua, että minun piti aloittaa trimmaajaopintoni pyörivällä koiralla. Sitten se istui paikallaan kuin tatti kun yritin leikata hännän seudulta :( Tulos oli sen mukainen. Vasta nyt karvan jo vähän kasvettua kehtasin julkaista kuvia :D Kyllä Rosekin oli onnellinen - ei ole sattunut vilkaisemaan peiliin.

      Poista
  14. Ihana Rose, tuon katseen edessä sulaa.

    VastaaPoista