sunnuntai 22. marraskuuta 2020

INNOSTAVAA PUUTARHASUUNNITTELUA

Kuuntelin Versoilevan ansiokasta podcastia syksyisestä puutarhasta. Podcastissa keskusteltiin, että suureen puutarhaan voi perustaa jopa kokonaisen syyspenkin. Silloin minun päässäni syttyi lamppu: totta tosiaan, voisin miettiä omaa puutarhaani vuodenaikojen tulokulmasta. Aloin pää sauhuten miettiä.

Yleensä minulla on ollut tapana miettiä puutarhani istutusalueita alue kerrallaan. Mietin, onko penkissä jotain kukassa pitkin kasvukautta. Aluksi tietenkin olen miettinyt puutarhaa kokonaisuutena: miten toiminnat jäsenellään ja miten puutarhan rakenteet sijoitetaan.

Marraskuinen näkymä

Tein itselleni kysymyksiä ja
tarkastelin puutarhaamme niiden valossa.

Nyt aloin miettiä, millainen puutarhamme on eri kuukausina. Tein itselleni kysymyksiä ja tarkastelin puutarhaamme niiden valossa. – Miellyttääkö puutarhan värimaailma? – Onko puutarhassa tähän aikaan riittävästi leikkoja poimittavaksi? – Onko päivittäisten kulkureittien varrella mielenkiintoista nähtävää? – Miellyttääkö puutarha ikkunoista katseltuna? jne.

Vaaleanpunaista puutarhassamme on aivan liian vähän. Kuvassa Pioni 'Pillow Talk'

Hihkuin ilosta, kun sain uusia oivalluksia
katsellessani puutarhavuoden kuvia kysymysteni valossa.

Tällainen puutarhasuunnittelu oli huikean mielenkiintoista ja innostavaa. Silmät loistaen plarasin nettiä ja löysin uusia kasveja, joita voisin kokeilla. Hihkuin ilosta, kun sain uusia oivalluksia katsellessani puutarhavuoden kuvia kysymysteni valossa.

Yksi tällainen oivallus oli esimerkiksi se, että voisin tehdä syysasetelman eteläterassille työhuoneeni lasioven eteen. Siitä voisin ihailla sitä päivittäin. Olin aina laittanut kausikukkia pääsisäänkäynnille. En ollut huomannut ajatella, että ikkunasta niitä tulee katseltua vielä paljon enemmän. Toteutin idean saman tien. Tätäkin juttua miettiessäni katselen kaunista asetelmaa ja nautin.

Terassin kattovalo valaisee asetelman niin, että voin katsella sitä iltamyöhälläkin. 

Olen järjestänyt puutarhakuvani siten, että voin selata niitä aakkosjärjestyksessä sekä alueittain että kasvien nimien mukaan. Voin myös tarkastella kuvia kuukausi kerrallaan. Nyt siitä oli todella suuri hyöty. Saatoin katsella, mitkä kukat kukkivat yhtä aikaa ja miltä puutarhani eri kuukausina näyttää. Kuvia katsellessa mieleeni välähti yhä uusia ideoita.

Hoksasin, että varhaiset kevätkukkijat täytyy istuttaa ikkunanäkymien eteen, jotta niitä tulee katseltua useammin. Kuvassa kevättähtiä.

Näistä sanallisista suunnitelmista pidän enemmän.

Minulla on tapana suunnitella puutarhaa hyvin verbaalisesti. Kirjoitan suunnitelmani ylös, ehkä valokuvien kera. On minulla myös suunnitelmapiirroksia puutarhasta. Joskus lisään suunnitelmani niihin piirroksiin, mutta näistä sanallisista suunnitelmista pidän enemmän.

Olen aiemmin kirjoittanut suunnitelmani tiedostoihin, mutta nyt päätin julkaista nämä blogissa. Blogin sivuilta ne löytyvät helpoiten. Nämä ovat siis itseäni varten kirjoitettuja, mutta en kiellä ketään niitä vilkuilemasta. Kommentoidakin saa.

Syksyn värejä ei muista, ellei ole ottanut valokuvia. 

Suunnitelmat ovat suuria, mutta toteutan niitä pikkuhiljaa tai olen toteuttamatta. Kaikkia kasveja ei edes löydy tai ei ainakaan kaikkia yhtä aikaa. Matkan varrella suunnitelmat voivat muuttua ja jalostua. Eikä sillä ole edes väliä, toteutuvatko nämä suunnitelmat. Rakastan puutarhan suunnittelua ja olen saanut nautinnon jo tästä suunnittelusta. Ehkä teen vielä uudet suunnitelmat, koska niin kovasti pidän siitä. Kaikki tämä on hyvin yllätyksellisestä ja siksi niin jännittävää. 
  
Olen vain elänyt innoissani
harmaata marraskuuta ja tätä hetkeä.
 
Paneuduin tähän puuhaan niin antaumuksella, että unohdin kaikki muut blogihommat. Joulullekaan en ole vielä ehtinyt uhrata ajatustakaan. Olen vain elänyt innoissani harmaata marraskuuta ja tätä hetkeä. Välillä olen piipahtanut ulkona illan pimeydessä katsastamassa istutusalueita. Välillä taas olen etsinyt sopivaa verkkoa leikatakseni tuijia verkon avulla. Kas, kun tuollainenkin tuli mieleen näitä suunnitelmia pohtiessa. 


Juttusarja koostuu kuudesta suunnitelmasta:
 • Kevätpuutarha (maalis-, huhti-, toukokuu)
 • Alkukesän puutarha (kesäkuu)
 • Keskikesän puutarha (heinäkuu)
 • Loppukesän puutarha (elokuu)
 • Syyspuutarha (syyskuusta alkaen)
 • Talvipuutarha 

Kullero 'New Moon'

Lisäksi juttusarjaan kuuluu kahdeksan luetteloa kasveista:
 • Kevään kukkijat
 • Pitkäikäiset tulppaanit
 • Kesäkuun kukkijat
 • Heinäkuun kukkijat
 • Elokuun kukkijat
 • Syyskuun kukkijat
 • Ruskavärit
 • Talven värikkäät kasvit

Köynnösruusu 'New Dawn'

Onneksi on talvi ja marraskuu. Milloin muulloin ehtisin nauttimaan puutarhan suunnittelusta täysin sydämin!

16 kommenttia:

 1. Tätä sarjaa odotan innolla! Suunnittelu on niin kivaa ja mukaansatempaavaa, että välilä jopa toteutus jää toiseksi. Onneksi on tosiaan marraskuu, niin voi ihan rauhassa suunnitella sydämensä kyllyydestä! Tänään vietin pitkän tovin suunnitellessani yhtä parin neliön nurkkausta uusiksi. Saa nähdä, mitä suunnitelmista vielä kehkeytyykään talven mittaan.
  Jäin muuten itsekin miettimään tuota, että miksi kausikukka-asetelmat tehdään yleensä ulko-ovelle, jossa niitä ei tule itse juurikaan ihasteltua. Nykyiseen korona-aikaan kun ei käy vieraitakaan, niin kauniit asetelmat menevät ulko-ovella ihan hukkaan!
  Mukavaa sunnuntai-iltaa ja alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, miten ihanaa saada näin innostunutta palautetta! Hyvin sait juonesta kiinni ja sanoitit hauskasti: toteutus jää tosiaankin välillä toiseksi. 😊 On kiva saada joskus näkyvää aikaan, mutta juuri tämä suunnittelun matka on se nautinto. Tätä matkaa ei kannata missata, vaikka ne uudet kasvit voisi tökätä maahan aika ex tempore - joskus niin tulee tehtyäkin - sitten kun on sen aika.
   Mukava kuulla, että sinulla on vähän samankaltaisia puuhia meneillään. Luova tauko tekee hyvää. Siellä ne suunnitelmat talven aikana hautuvat vielä jalompaan muotoon. 😊

   Näköjään joskus täytyy keksiä aivan päivänselvä asia uudelleen, kuten tuo kausikukkien istuttaminen ikkunan eteen. Jotkut asiat tulevat niin itsestäänselvyyksiksi, ettei niitä tule edes ajatelleeksi.

   Oikein hyvää viikon jatkoa Sinulle!

   Poista
 2. Perusteellisen kuuloista suunnitelmaa. Seuraan.

  VastaaPoista
 3. Tämähän oli kiva idea juttusarjasta ja oikein innolla odotan sarjan osia. Sinun tapasi järjestää valokuvat on kunnioitusta herättävä, kuulostaa ihan loistavan järjestelmälliseltä. Nostan hattua!
  Suunnittelu on kyllä niin hauskaa puuhaa, että sen parissa saa aikaa hurahtamaan helposti. Vaikka kaikki suunnitelmat eivät toteudukaan, niin silti on mieluisaa pohtia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla! Olin aivan varma, että ketään ei voisi vähääkään kiinnostaa minun suunnitelmani. Itsekseni ajattelin täällä kysellä ja vastailla, kirjoitella ja kommentoida. 😉 Onhan se hienoa, jos ei aivan itsekseen tarvitse täällä höpötellä.

   Siinä valokuvien järjestämisessä on aika kova työ, mutta on se sen arvoista. Nyt sen arvon huomasin oikein erityisesti.

   Joo, on toisarvoista milloin suunnitelmat toteutuvat vai toteutuvatko lainkaan. Tässä oppii koko ajan uusia asioita ja saa loistavia ideoita. Ehkä ne loistavat ideat muuttuvat ja unohtuvat, mutta ei sekään haittaa. 😊 Pääasia on, että marraskuussa saa nauttia puutarhasta yllin kyllin.

   Poista
 4. Suunnittelu on mukavaa, varsinki puutarhanlaiton alakuaikoona. Nykyysin son meikälääsellä useemmiten sellaasta hianosäätyä. Miälenkiinnolla orotan juttusarijaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No siis, nämä julkaistavat suunnitelmat ovat sitä hienosäätöä. Sitten on paljon alueita, jotka pitää suunnitella aivan alusta lähtien. Niiden aika on joskus myöhemmin.

   Aivan ihanaa kuulla, että joku on kiinnostunut näistä. ♥

   Poista
 5. Minä kuule olen miettinyt samoja asioita mutta en vielä näin pitkällä en siinä ole. Se että olen miettinyt että miksi pitäisi yhden penkin kukkia koko puoli vuotta. Meillä on iso lasitettu terassi ja sieltä on kyllä näkyvyys kolmeen suuntaan. Mutta olen kiinnostunut seuraamaan suunnitelmiasi ja sieltähän voi tulla hyviä ideoita. Ja meillä on kuitenkin eri tilanne kun emme mökillä vakituisesti asu. Pitää sitäkin miettiä että mihin aikaan ollaan missäkin pihalla paikalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla. 😊 Jos olisi vain muutama pieni penkki, olisi varmasti tärkeää, että ne kukkivat koko ajan. Sen sijaan suuremmassa mittakaavassa mielestäni kaiken ei tarvitse kukkia koko ajan.

   Ihan samoja juttuja minäkin olen miettinyt. Kesäiltana puutarhatöitten jälkeen tulee istuttua tietyllä terassilla ja siellä haluan katsella puutarhaa ilta-auringossa. Pitää vähän sitäkin ottaa huomioon.

   Kiva kuulla, että suunnitelmani kiinnostavat. Toivottavasti saat jutuistani ideoita ja inspiraatiota omaan suunnitteluusi.

   Poista
 6. Ihanaa kuulla, että on muitakin joiden kaikki suunnitelmat eivät aina kulje loppuun asti. Joskus tosin vanha suunnitelma saattaa yllättäen toteutua vuosienkin päästä. Itse piirtelen ja kirjoittelen suunnitelmia puutarhakirjaan. Aina ei ole inspiraatiota vaan sitten kun se iskee niin tuntuu ettei malttaisi nukkuakaan😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin niin täysin yhtyä tuohon viimeiseen lauseeseesi. ♥ Kun inspiraatio iskee, idea pitäisi toteuttaa pikimmiten - oli kesä tai talvi. 😊

   En usko, että yksikään suunnitelmistani toteutuu sellaisenaan. On kuitenkin hyvä, kun olen asiaa miettinyt etukäteen. Sitten voi ex tempore tehdä vaikka mitä.

   Poista
 7. Minä liityn innokkaiden odottajien joukkoon :D
  Omat syyspenkit olen perustanut niiden kesäpenkkien sekaan. Pitkään kukkivissa penkeissä joka primadonnalle on aikansa ja paikkansa. Hoksasin jossain vaiheessa, että kukinta loppuu syyskuun alkuun, joten väkersin vähän lisää tilaa myöhään kukkiville. Tätä korjausliikettä olen kiitellyt vuosi toisensa jälkeen, kun kuvittelee kesän olevan finaalissa, niin pekeistä nousee uusia kukoistajia aina roudan saapumiseen asti. Tilankäyttö tällä tekniikalla on hiottu huippuunsa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska kuulla! 😊

   Tuo on juuri hyvä idea rakentaa penkit niin, että ne kukkivat kaiken aikaa. Meidän puutarhassa vaan on niin paljon täysin tyhjiä alueita, että olen tyytyväinen, kun edes jotakin kasvaa vähän joka paikassa. 😊 On kauhean kiva haaveilla siitä, että koko ajan jossain päin kukkisi ja vieläpä mahdollisimman runsaana. Onhan tämä niin hienoa, kun aina voi suunnitella ja väkertää uutta.

   Poista
 8. Jään innolla odottamaan näitä suunnitelmia:)

  VastaaPoista