perjantai 6. marraskuuta 2020

SURUSTA ILOON

Olin päättänyt, ettei meille tulisi kuluneena keväänä tipuja. Tiput ovat ihania, mutta siihen puuhaan liittyy aina huolia. Minun on niin vaikea luopua ylimääräisistä kukoista ja kanoista eivätkä kaikki välttämättä mahdu kanalaan. Mutta sitten kuoli Myy. Kloaakki eli yhteissuoli pullistui eikä tuota kanaa voitu pelastaa. Kurkistetaanpa päiväkirjani sivuille ja katsotaan mitä sitten tapahtui. 

Huhtikuun 22. päivä

Ajattelen viettää pitkän aamun: käydä kanalassa, surra suruni, syödä aamupalaa hitaasti kaikessa rauhassa. Ei se ihan niin mene. Kanalassa kyllä käyn hiljaisuutta itkemässä. Kun parven äänekkäintä kanaa ei enää ole, tuntuu tyhjältä. Aivan liian hiljaiselta.

Sanotaan, etteivät kanat sure. Tavallisesti puhelias kukko on kuitenkin nyt aivan hiljaa. Floora näyttää minusta hämmentyneeltä. Kun avaan ikkunaluukun tarhaan, kukaan ei säntää ikkunalaudalle. Myy oli kanat sinne aina ensimmäisenä johdattanut. Floora pyörittelee päätään ja näyttää epäröivän. – Minunko tässä nyt pitäisi, se pohtii.

En aluksi pitänyt tuosta kovanokasta.

Ajattelen Myytä, tuota rohkeaa, oman arvonsa tunteva pikku kanaa. Sillä oli tapana kirkua kovalla äänellä usein kukon kanssa vuorotellen. Ajattelin aina, että se haluaisi varmaankin kiekua. 

Myy oli reipas ja rohkea kana.

En aluksi pitänyt tuosta kovanokasta, joka aina ajoi toiset pois herkkupalalta, jotta sai itse syödä parhaat päältä. Ajan kuluessa tuo tuttavallinen kana kuitenkin vei sydämeni. Se oli aina ensimmäisenä vastassa kun avasin kanalan oven. Se oli aina tiellä kun puhdistin kikkareita yläorren alta. 

Vanha rouva kun ei kenen tahansa kukonklopin perään katsellut.

Nuorena kukkona Viuhti sai käyttää kaiken viehätysvoimansa taivutellakseen Myyn parveensa. Vanha rouva kun ei kenen tahansa kukonklopin perään katsellut. Rauhalliseen ja kärsivälliseen tapaansa Viuhti kuitenkin liehitteli ja lopulta sai Myyn pään kääntymään. Vaikka Myy pärjäsi itsekseenkin, niin ei sillä ollut mitään sitä vastaan, että kukko tarjoili herkkuja nokan eteen.

Miksi kanat tai kukot eivät voisi tuntea ikävää? Voivat kyllä. Kun päästän kanaparven ulos, Viuhti ei tapansa mukaan rupea pöyhimään maata ja etsimään herkkuja kanoille. Se vain seisoskelee ja katselee. Illemmalla vien niille lanttusiivuja. Viuhti ei kutsu kanoja syömään herkkuja. Se on vain hiljaa, vaikka yleensä se kotkottaa niin tomerasti, että minua ihan huvittaa. 


Myy oli uskollinen kanaemo. Kuva on kesältä 2019.

Huhtikuun 23. päivä

Kanalassa tunnelma on vaisu. Heitän jyviä maahan. Viuhti kyllä kotkottaa kanat paikalle, mutta ei ollenkaan tavanomaisella innokkuudellaan. Tunnen syvää myötätuntoa sitä kohtaan. Apeus ei hellitä päivälläkään. Ulkona kukko vain seisoskelee. Se ei kuopsuta maata niin kuin tavallisesti. Viuhti-parka.

Minun käy sääliksi
tuota surullista kukkoa. 

Huhtikuun 24. päivä

Aamulla menen kanalaan. Vastaanotto on vaimea. Voi, miten kaipaankaan sitä tavanomaista iloista touhotusta! Sitä kun kukko jo minut nähdessään alkaa innoissaan kutsua kanasiaan herkuille, vaikka en ole vielä ehtinyt edes näyttää mitä minulla on. Kaipaan sitä kun kukko kotkottaa korkealla äänellä kovaa kanojaan syömään, vaikka rouvat jo innoissaan ovat nokkimassa. Kaipaan sitä kun kukko nyökkii ja nyökkii, näyttää kuinka täällä olisi ruokaa, vaikka rouvat jo syövät niin paljon kuin ikinä vain ehtivät.

Minun käy sääliksi tuota surullista kukkoa.

Noeli kysyy, voisiko meille tulla tipuja. – Kyllä voisi, minä vastaan, jos kanat vain innostuvat hautomaan. Niillä ei nyt ole ollut hautomisvimmaa. Laitamme pesämuniksi muutaman puumunan ja niinhän siinä sitten käy, että vartin päästä Floora makaa matalana pesässä. Käy vieläpä niin, että pian on Lyydiakin haaveilemassa samoista munista ja samasta pesästä. Seisoskelee pesän edessä olevalla astinlaudalla, mutta Floora ei päästä pesään.

Laitamme kolme puumunaa viereiseen pesään. Lyydia hyväksyy ne ja asettuu littanaksi niiden päälle.

Lyydia hautomassa ensimmäistä kertaa

Huhtikuun 25. päivä 

Nyt kanalassa vasta hiljaista onkin. Se on kuitenkin erilaista hiljaisuutta kuin aiemmin. Siihen sisältyy toivo. Toivo uudesta elämästä. Floora ja Lyydia hautovat.

Etsin netistä siitosmunia. Haluan Mille Fleur -rotua, sillä nuo kanat ovat hyvin kesyjä. Helsingin seudulla olisi väritykseltään ruskeita ja Turun seudulla on mustia. Montako munaa hankkisin? Hankalaa tämä kanojen perhesuunnittelu. En pidä tästä. Haluaisin kaiken menevän luonnonmukaisesti, mutta se ei ole mahdollista. Meidän kukko ja kanat voivat olla sukua keskenään, joten on parempi turvautua siitosmuniin.

Värivalinnan ratkaisee puutarhahullun paratiisi Turun seudulla. Sieltä saisin monet tarvitsemani kasvit ja paluumatkalla voisimme hakea munat. Onneksi munia on saatavana.

Ehkä hankin kuusi munaa. Kaikki eivät ehkä kuoriudu. Joku niistä on kuitenkin kukko. Kun sitten tulee aika etsiä kukolle uusi koti, pitää olla kana tai pari antaa sille mukaan. Meille jäisi ehkä kaksi tai kolme. Ne mahtuisivat juuri sopivasti meidän pieneen kanalaan. Tällaisia suunnittelen, mutta tiedän, ettei kanojen kanssa mikään mene suunnitelmien mukaan. Ei mikään eikä koskaan.


Huhtikuun 26. päivä

Lueskelen taas vähän ruusuista. – Minette, siinäpä olisi kiva nimi kanalle, ajattelen. Keksin, että voisin nimetä tulevat tiput ruusujen mukaan. Ruusuja ja niiden kauniita nimiä onneksi riittää. Kukko voisi olla Poppius tai Nils. Ne kuulostavat miehekkäitä. Nilsin ruusun ostin viime kesänä muurin päälle.

Kanat voisivat olla Ingrid (Bergman) ja Therese (Bugnet). Kuulostavat sopivan arvokkailta. 'Schneewittchen' on lempiruusuni. Se tarkoittaa Lumikkia. – Iho valkea kuin lumi, huulet punaiset kuin ruusu ja hiukset mustat kuin eebenpuu, muistelen satua. Kiiltävän musta kana valkoisin pilkuin olisi ilmetty Lumikki. Jos värityksessä olisi punaista, kanan nimi voisi olla Red Nelly tai sitten ihan pelkkä Nelly vain.

Lapset haluavat osallistua nimien valintaan. Ruusukirjasta löytyy lisää hyviä ehdotuksia. Hienohelma on ihan paras kaikista. Ja jos kuoriutuu viisi kukkoa, yksi niistä saa kunnian olla George Will.

Pitäisi varmaan ostaa kolmetoista munaa, etteivät näin hyvät nimiehdotukset menisi hukkaan. Ihan tyypillistä minulle, että aloitan tämän projektin keksimällä nimet ennen kuin yksikään muna on kuoriutunut tai edes hankittu.

Kukko alkaa pikkuhiljaa toipua surustaan. Se kutsuu Lilliä herkuille aiempaa äänekkäämmin ja innokkaammin. Lilli seuraa kukkoa uskollisesti. Ihana Lilli, ilon tuoja. 

Lilli ja Viuhti

Huhtikuun 28. päivä 

Vien kananmunat autotalliin ja laitan ne puupalikan avulla hieman viistoon. Niiden täytyy antaa levätä ja tasaantua automatkan jälkeen.


Huhtikuun 29. päivä

Aamulla asetan munat viistoon toiseen suuntaan. Vasta illalla voin viedä ne Flooran ja Lyydian alle haudottaviksi. 

Kennollinen yllätyksiä

Juttelen äidin kanssa puhelimessa ja kerron, että haimme eilen kennollisen munia Nousiaisista. Äiti innostuu asiasta ja pyytää saada lunastaa yhden munan täysihoidolla itselleen. Hän antaisi tipun isälle 82-vuotissyntymäpäivälahjaksi. Sehän järjestyy. Äiti lupaa miettiä ruusuaiheisen nimen tipuselleen.

Ensi kerralla kerron, miten haudonta lopulta sujui.

18 kommenttia:

  1. Monimutkaista ja monisyistä on tipusten alulle saaminen aina. Mikään ei todellakaan mene niin kuin olisi toivonut tai ajatellut - mutta elämän jatkuvuudessa on se tavaton viehätys, joka antaa aina tilaa unelmille ja yritykselle. Jään innolla odottamaan jatkokertomustasi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kanajutut ovat niin yllätyksellisiä, että tosiaan mikään ei mene niin kuin on suunnitellut. Ei mikään eikä koskaan. Nyt tiedän siihen syynkin. Siskoni sanoi: "Sulla ei oo kanan aivot." 🙂

      Poista
  2. Voi, kuinka surullista <3 Ja postaumsen lopussa niin toiveikasta! Odotan innolla ja toiveikkaana jatkoa! Ruusuaiheinen nimi sopii hienosti lahjatipuselle <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Tarja K! ♥️ Kanoihin ja kukkoihin tosiaan kiintyy niin, että niistä luopuminen on aina surullista. Onneksi tällä tarinalla on onnellinen loppu. 😊

      Tosi mukava kuulla, että odotat jatkoa!

      Poista
  3. Onneksi oli toiveikas loppu, odottelen jatkoa. Aika hauskaa kun sinulla oli nimet valmiina ennen munia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!! ♥️ On aina niin mukava kuulla, ehkä joku odottaa juttujani.

      Se on jännä, että nimet ovat minulle niin tärkeitä. Jos joku kertoa minulle kissasta tai ihan mistä tahansa lemmikkieläimestä, haluan aina tietää sen nimen. Siis vaikka en olisi ikinä sitä nähnytkään.

      Poista
  4. Surullisella tarinalla voi hyvinkin olla onnellinen loppu. Odotellaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voin jo tässä vaiheessa sen verran paljastaa juonta, että tarina on monivaiheinen. Surua ei jatkossakaan puutu, mutta loppu hyvin, kaikki hyvin. 😊

      Poista
  5. Mielenkiinnolla odotan jatkoa. 🤗
    Silloin ennen äitini joskus kasvatti tipusia ja se ei kyllä ollut yhtä tieteellistä kuin nykyisin. Tipuja tuli epämääräinen otos ja joskus koko hommasta ei tullut yhtään tipuja ja yleensä kukkopojat oli enemmistönä.
    Tsemppiä ja onnekasta tiputuotantoa sinne teidän pieneen kanalaan. 🤗 👍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauska kuulla, että odotat jatkoa! 😊

      Olen monesti miettinyt juuri tuota vanhan ajan kanojen kasvatusta. Se on ollut niin mutkatonta. Meilläkin oli lapsuudessa kanala eikä silloin ajettu ympäri ämpäri siitosmunien perässä. 😂

      Kiitos! Aurinkoista marraskuuta myös Sinulle! ♥️

      Poista
  6. Ihana postaus💚 Ihailen ihmisiä jotka jaksavat vielä lasten ja perheen lisäksi hoitaa lauman eläimiä. Innostuin yhdessä vaiheessa kovasti kaloista, värikkäistä karpeista lammikossa. Rohkeus kuitenkin loppui, ehken osaisikaan/jaksaisikaan huolehtia niistä ja ne menehtyisivät. Miten ihmeessä olen uskaltanut aikoinaan antaa tulla kolme lasta elämääni jos en uskalla enää ottaa muutamaa kalaa hoitaakseni?! Jälleen haaveilen myös mehiläisistä, ne olisivat niin tarpeen ja hyödyksikin puutarhan pölyttäjinä. Vaan entä jos parvi kuolee tai lentää naapurin savupiippuun tai en osaa huolehtia niistäkään vaikka kävisin kurssin ja saisin oman mehiläiskummin jolta kysyä neuvoja?! Minusta on tullut vanhemmiten kamalan arka ottamaan vastuulleni mitään uutta. Tähän on useita syitä olemassa mutta välillä ajattelen että ne ovat tekosyitä ja estävät minua elämästä täysillä sellaista elämää kuin haluaisin. No tulipas tästä melkoinen tilitys😂 Sinä kirjoitat niin ihanan avoimesti että itsekin tässä ihan herkistyy ja avautuu💕

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos mukavasta kommentistasi, Minna! ♥️

      Olen elänyt isossa perheessä ja eläinten ympäröimänä.siksi lapset ja eläimet kuuluvat luonnollisena osana elämääni enkä edes osaa ajatella niistä koituvaa vastuuta jotenkin erityisenä. Tottakai eläimiä hankkiessaan aina miettii sitä vastuuta, että pystyykö niistä huolehtimaan. Samalla kuitenkin luottaa, että asioilla on taipumus järjestyä. Kanojen suhteen eniten tulee mietittyä luopumisen surua. Se kuuluu aina osana kanalan elämään.

      Kunpa uskaltaisit toteuttaa haaveesi. 😊 Monet puutarhaprojekteistasi ovat niin huolella toteutettuja, etten epäile hetkeäkään, ettetkö pärjäisi myös eläinten kanssa. ♥️

      Kaikkea hyvää sinulle ja teille sinne! ♥️ Ja rohkaisuksi vielä: haaveilla on taipumus toteutua. 😊

      Poista
    2. Ilmoittautuminen mehiläistenhoidon kurssille oli nyt keskiviikkona, enkä taaskaan ilmoittautunut. Aina löydän jonkin syyn siirtää haaveita, olen parantumaton😂 Ilokseni sain kuitenkin aloitettua lintujen ruokinnan ja niidenkin seuraamisesta saan paljon iloa💚 Ehkä vielä joskus on mehiläisten ja karppien aika.

      Poista
    3. Äläpä vielä mitään. Sinulla on toivoa. 😊 Veikkaan, että sinulla on hyönteishotelleja puutarhassasi. Se on askel oikeaan suuntaan. Ja lintujen ruokinta on jo tosi paljon. ♥ Sinulla on siis jo hyvä alku. Pikkuhiljaa...

      Poista
  7. Teidän kanoista on aina mukava kuulla kuulumisia! Ihailen myös sitoutumistanne eläinten hoitoon,koska sitä se vaatii.Odotan jatkoa kertomukselle!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ihanasta kommentistasi, Tuovi! ♥️ Sitovathan ne eläimet, mutta onneksi olen kotona viihtyvää sorttia. 😊 Jatkoa kertomukselle on luvassa vielä parin jutun verran. 😊

      Poista
  8. Kiitos Pauliina tästä elämänmakuisesta ja herttaisesta jatkokertomuksesta, odotan innolla jatkoa. Mille fleurit ovat niin kauniita kanasia kukkamekkoineen ja nehän ovat todellisen hautomakoneen maineessa.
    Meillä ei ole ollut tipuja nyt pitkään aikaan, olen ostanut nuorikoita. Nyt niistä joku jo alkaa munimaan, ensimunat ovat hauskoja tekeleitä. Kanojen kanssa tylsää hetkeä ei ole, ollaankin onnekkaita kun saadaan kanalan elämää ihan aitiopaikalta seurailla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos itsellesi ihanasta kommentistasi, Hirnakka! ♥️ Jatkoa kertomukselle riittää. Kanojen kanssa eläminen on sen verran vaiherikasta, etteivät jutut ihan heti lopu. 😂

      Joo, Millet ovat tosiaan innokkaita hautomaan. Niitäkin innokkaampi meillä on yksi Chabo, joka on päättänyt saada vielä toiset tiput tälle vuodelle. 😊 Sitä ei saa lopettamaan, ei sitten millään. Talven tulokaan ei sitä haittaa. 😬

      Aina minä päätän, ettei tipuja tule. Sitten taas päässäni jokin naksahtaa...

      Jos haluaa elämäänsä tapahtumia ja jännitystä, niin kannattaa ottaa kanoja ja istua aitiopaikalle niiden elämää seurailemaan. 😀

      Oikein hyvää jatkoa sinulle ja kanalan väelle! ♥️

      Poista