lauantai 17. lokakuuta 2020

MIELI MUUTTUU – JA PUUTARHA SEN MUKANA

Tulihan sekin päivä, jolloin minä huomasin etsiväni puutarhaani oransseja kukkia. En ole ollut kirkkaankeltaisen ja vielä vähemmän oranssin ystävä, mutta nyt olen ihastunut vaaleanoransseihin, persikkaisiin sävyihin.

Tämä kaunis sävy on tullut yllätyksenä Siperianunikoiden risteydyttyä keskenään.

Hän saa kaiken näyttämään niin suloiselta 
– myös ne oranssit kukat.

Kaikki alkoi ehkä siitä kun sain siskoltani kauniin pastellisävyisen juhlamekon. Olin myös katsellut vaaleanoransseja mehupillejä vähän eri tavalla kuin aikaisemmin. Sitten löysin Kiana Underwoodin ihastuttavat videot, joilla hän tekee huikeita kimppuja ja asetelmia. Hän saa kaiken näyttämään niin suloiselta – myös ne oranssit kukat.  Ja tässä sitä nyt ollaan; kaikkein kauneimpia persikkaisia kukkia etsimässä.

Oransseja kukkia ei ole kovin paljon ja vielä vähemmän löytyy vaaleita sävyjä. Onneksi kuitenkin joitakin löytyy ja listasin ne tähän.


MONIVUOTISET

Pioni ‘Coral Sunset’

‘Coral Sunset’ on kuin auringonlasku: se muuttaa väriään tummasta pinkistä persikan kautta kermanvalkoiseen.


Leikkokärsämö

Leikkokärsämöiden ryhmässä on ihastuttavia, kauniin pastellisävyisiä muotoja. Esimerkiksi 'Summer Pastels' on sellainen. Kärsämön voi esikasvattaa tai suorakylvää. Varhain kylvettynä se kukkii jo ensimmäisenä vuonna. Kukkii heinäkuulta lähtien ja vielä syyskuussakin. Hieno kukkapenkissä sekä leikkokukkana. Kukat voi myös kuivata. Viihtyy kuohkeassa maassa, mutta on muutoin vaatimaton. Kestää täysikasvuisena jonkin verran kuivuutta.


Siperianunikko

Siperianunikot ovat yleensä kirkkaankeltaisia, -punaisia, -oransseja tai valkoisia. Ne kuitenkin risteytyvät helposti keskenään ja yllätyksenä saa kenties ihania pastellisävyjä. Toisaalta unikot ovat niin kauniita, että ne kelpaavat kyllä kirkkainakin.

Siperianunikko viihtyy parhaiten aurinkoisella kasvupaikalla, hyvin vettä läpäisevässä maassa. Se kukkii pitkään toukokuun lopusta syksyyn saakka. Siperianunikko on kaksivuotinen, mutta kylväytyy helposti itsestään. Helppohoitoinen, ei vaadi jakamista. Kasvi on myrkyllinen.

Siperianunikot ovat niin kauniin muotoisia, että ne voivat hyvin olla myös kirkkaankeltaisia tai - punaisia tai - oransseja, vaikka en niitä värejä puutarhassani muuten suosikaan.


Kellukka

Tulikellukka on monivuotinen kasvi, jonka voi istuttaa kesäksi ruukkuun. Syksyllä se kannattaa siirtää kukkapenkkiin talvehtimaan. Se pitää aurinkoisesta tai puolivarjoisesta kasvupaikasta. Lajikkeesta riippuen kellukat kasvavat 20-70 cm korkeiksi ja kukkivat touko- heinäkuussa.  Kukkavanat kannattaa leikata, niin se kukkii uudelleen myös loppukesästä. Kellukoita voi helposti lisätä jakamalla keväällä tai loppukesällä.

Ojakellukka ’Mai Tai’ On melko voimakkaan värinen, mutta ainakin yhdessä nettikuvassa se näytti aika ihanan vanhanaikaiselta, murretunoranssilta. Kellukat ‘Totally Tangerine’ ja ‘Wet Kiss’ ovat todella kauniin värisiä. Keltaoranssi ‘Alabama Slammer’ ei myöskään olisi hassumpi varsinkaan kukkakimpuissa. Ja löytyipä samalla istumalla kauniin vaaleankeltainenkin kellukka ‘Gimlet’, joka on ehdottomasti saatava.


Tarhakehäkukka

Tarhakehäkukasta saattaa hyvällä onnella löytää persikkaisia sävyjä. Esimerkiksi 'Bronzed Beauty' on hieman persikkainen. Kehäkukka on helppohoitoinen ja kukkii runsaasti. Sopii myös leikoksi.

Aiemmassa puutarhassani kasvatin kehäkukkasekoitusta, jossa oli kirkkaita värejä. Nykyisessä puutarhassani olen toistaiseksi suosinut ainoastaan hailakankeltaista kehäkukkaa.


Kullero

Kulleroista löytyy kirkkaankeltaisen ja oranssin värisiä. Muun muassa Aasiankullero on kirkkaanoranssi. Kulleroita on hyvin kauniin vaaleankeltaisina, mutta vaaleanoransseja sävyjä en löytänyt.


Hanhikki

Pensashanhikeista löytyy oranssikukkaisia lajikkeita. Niiden värit ovat melko kirkkaita.


Kesäpäivänhattu

Kesäpäivänhatut ovat kirkkaanvärisiä. En ainakaan löytänyt hailakanoransseja sävyjä.


LYHYTIKÄISET / TALVETETTAVAT

Tulppaani

Tulppaanivalikoimat ovat niin laajat, että sieltä löytyy monensävyisiä oransseja: sekä kirkkaita että vaaleita.


Daalia

Daalioiden runsaasta valikoimasta löytyy ihania persikan sävyjä.


Gladiolus

Gladioluksista löytyy hyvin kauniita vaaleanoransseja sävyjä.


YKSIVUOTISET

Krassi

Köynnöskrassista löytyy lohenpunaisia ja ilmeisesti aika vaaleanoransseja sävyjä, mutta sävyt eivät välttämättä vastaa pussin kuvaa. Yllätyksiin saa varautua.

Krassien värit yllättävät. Tämän piti olla kirkkaanoranssi.


Tsinnia

Tsinniasta löytyy persikkaisia sävyjä, mutta ne taitavat olla pääasiassa sekoituksissa. En ainakaan löytänyt sellaista lajikenimeä.


Keltakosmos

Keltakosmoskukat ovat ilmeisesti joko kirkkaankeltaisia tai -oransseja. En ainakaan löytänyt persikkaisia sävyjä.


Miljoonakello

Yksivuotinen miljoonakello eli pikkupetunia sopii amppeleihin, sillä se rönsyää alaspäin. Miljoonakelloista löytyy hieman persikkaan vivahtavia sävyjä. Miljoonakello pitää aurinkoisesta paikasta ja tasaisesta kosteudesta. Kuihtuneet kukat voi nyppiä, mutta vanhat kukat kyllä varisevat pois. Kukkaoksia kannattaa kuitenkin leikata pois, jotta uusia kukkia muodostuu. Myös lannoitus on tärkeä.


Ensin hurahdin leikkokukkien maailmaan ja nyt hastuin tähän persikkaiseen sävyyn. Jännä nähdä, mitä uutta tapahtuu seuraavaksi. 

Jos sinulla on vaaleanoranssi suosikki, joka puuttuu tältä listalta, vinkkaa ihmeessä. Lisään sen listalle.

Mahdolliset päivitykset teen blogin sivulle nimeltä “Persikka”, joka löytyy yläpalkista.

18 kommenttia:

 1. Kelpaako ruusut? Niistä löytyy useita lajikkeita persikan sävyissä - ehkä tunnetuin on 'Peace'. Iiriksistä löytyy myös persikan sävyjä 'Peach Pearl' tai 'Peach Royal' ja on niitä paljon muitakin. Ovat käsittääseni vähän arkoja täällä. Liljoissa on rehtiä kirkasta oranssia monessa kuosissa värililjoissa, ruskoliljoissa ja tiikerililjoissa. Kesäkukista paras on Begonia, josta Karjalan neito on ihan huikea amppeleiden kukintamaanikko.

  Nämä heristin nyt vasemmasta hihasta ihan helposti, mutta lisääkin voin keksiä paremmalla miettimisellä. Hyviä esimerkkejä olit kyllä löytänyt. Minä niin tykkään myös persikan sävyisitä kukista! Se kirkkaan räikeä oranssi on vähän vaikea pala, vaikka oranssi kesäkullero leviääkin puutarhassani omiin nimiinsä. Ei ole minusta kitkemään niitä poiskaan. Kyllä se liekehtivä oranssi on energinen väri!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voi tokihan ruusut kelpaavat! Miten minä olin aivan unohtanut ne? Ruusu menikin nyt heti ostoslistalle.

   Kiitos aivan älyttömästi hyvistä vinkeistä! Lisäsinkin ne jo tuonne blogin sivulle. Ja jos vielä jotakin tulee mieleen, niin kiitollisena vastaanotan ja päivitän sivulle.

   minä olen nyt sen verran tehnyt myönnytyksen kirkkaankeltaiselle ja muille kirkkaille väreille, että aion hankkia siperianunikko-sekoituksen jonnekin päin puutarhaa.

   Kullero on niin huikean kauniin muotoinen, että sellainen minullakin on, vaikka se onkin kirkkaanvärinen.

   Kiitos, Tita! ♥️

   Poista
 2. Niin se mieli tosiaan muuttuu. Minä taisin istuttaa tänään tumman punaisen pionin 'Hot chocolate'💕

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se tekee tästä puutarhaharrastuksesta niin mielenkiintoisen kun mahdollisuudet ovat loputtomat ja mielen muutokset yllättäviä. 🙂

   Poista
 3. Onpa kyllä aivan ihana tuo ekan kuvan unikko! Tuollaiset murretut sävyt ovat NIIN kauniita. Mutta unikot ovat tosiaan niin ihania että voivat tosiaan olla minkä värisiä vaan ja aina kauniita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on! Tuollaisten unikoiden toivossa istutan ensi kesänä värisekoituksen. Unikko ja kullero ovat niitä harvoja kukkia, joista minä pidän kirkkaankeltaisinakin. 🙂 Tai siis ainakin tällä hetkellä...

   Poista
 4. Kylvin myös unikkopellon,ja siinä se juju onkin kun siellä on värisävyjä vaikka kuinka.Ja perhosia ja kimalaisia tulee värien perässä kukkien lisäksi.Hienoja unikkokuvia-niin tykkäsin katsella!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinun unikkopeltosi oli varmasti ihana ja tulee vastaisuudessakin olemaan! Unikko on yksi lempikasveistani. 🙂

   Poista
 5. Kehäkukkia kasvatan kasvimaalla joka kesä, tänä vuonna se sai kaksi istutusriviä ihan omakseen. Siemenet on kerätty talteen ensi kesää varten. Kellukoissa on kauniita oranssiin sävyjä niissä uudemmissa lajikkeissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kehäkukat ovat niin ihania kun ei niille tarvitse tehdä mitään. Saa vain ihailla ja poimia maljakkoon.

   Kellukoita minulla ei vielä ole, mutta jospa jo ensi kesänä... 😊

   Poista
 6. Tuo persikka on aika kiva väri, samanvärisiä krasseja on minullakin joskus ollut. Niin se mieli muuttuu. Pinkki on ollut aiemmin minulle vieras väri, mutta viime vuosina siitä on tullut yksi lempi väreistäni. Odottelen milloin minulle tulee sininen villitys, koko aikana minulla on ollut todella vähän kirkkaan sinisiä kukkia :D
  Kauniita kuvia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällä viikolla ostin elämäni ensimmäisen kerran persikanvärisiä neilikoita. Ne ovat niin kauniita.

   Pinkki on yksi mieluisimmista väristä puutarhassani. Ja sinistäkin on paljon. On tosiaan jännä nähdä mitä kaikkea vielä tapahtuukaan. 😊 Hauska kuulla, että nuo mielen muutokset ovat tuttuja myös sinulle. Se on sitä elämän rikkautta. 😊

   Kiitos, Maatuska!

   Poista
 7. Kirkkaat keltaiset ja oranssit eivät lukeudu monen suosikkeihin, mutta minä olen aina tykännyt niistä. Äidilläni on pihassa tosi paljon päivänliljoja, keltaisia ja oransseja, ja niitä opin rakastamaan jo lapsena. Sieltä se varmaan tarttui. Nykyään laitan parvekkeellekin juuri ne räikeät keltaiset ja oranssit kehäkukat ja samettikukat. Mutta päivänliljoista lienee joitain persikkaisemman sävyisiäkin lajikkeita?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On onni, jos pitää kaikista väreistä. Minä olen yrittänyt opetella tykkäämään kirkkaista väreistä, mutta en ole siinä oikein onnistunut. Muttatta harjoittelut jatkuvat. 😊

   Joku jo vinkkasikin oransseista päivänliljoista ja löytyihän niitä. 😍

   Poista
 8. Ihan samoilla havainnoilla minäkin, persikkaiset ja pehmeät kellertävän sävyt ovat valtavan kauniita. Sopivat kaikkien kanssa niin sopuisasti.
  Ihan keltaisista kultapallo, keltainen unikko ja kullero löytyvät täältäkin. Päivänliljoissa on paljon kauniita sävyjä, myös niitä pehmeämpiä. Samettikukissa on upeita sävyjä, ihastuin Linnén kulttuuriperintö samettikukkaan tänä kesänä niin paljon, että keräsin siemeniä talteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää on niin mielenkiintoinen ilmiö tämä värimaailma. Aika moni vieroksuu kirkkaan keltaista, mutta silti juuri näitä samoja kukkia löytyy.

   Täytyypäs katsella niitä samettikukkien värejä. Jos vaikka itsekin villiintyi sin niistä. 😊 On niin hauskaa tehdä uusia aluevaltauksia värimaailmassa.

   Jännä nähdä mitä persikkaista täältäkin löytyy ensi kesänä.

   Poista
 9. Meilläkin kukkii muutama persikansävyinen, tai ainakin jotain sinnepäin, kukka. Mutta niitä on kyllä tosi vaikea löytää. Persikan väristen lisäksi meille on kotitutunut jokunen ihan vaaleankeltainen kukka, ja olen vähän ihmeissäni;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä hurahdin vaaleankeltaisiin kukkiin muutama vuosi sitten enkä ole katunut. Niitä on alkanut tulla joka vuosi lisää. 😊

   Joo, ei niitä persikansävyisiä kukkia yhtään liikaa ole, mutta varmasti jotakin kivaa löytyy kun sillä silmällä katselee. 😊

   Poista