torstai 1. lokakuuta 2020

SYYSASETELMAA TEKEMÄSSÄ

Oli niin kaunis ja lämmin sää, että teki mieli ulos. Puutarhatyöt eivät houkutelleet enkä sitten edes harkinnut tekeväni mitään tarpeellista. Minun teki mieleni käyttää luovuuttani. Halusin haastaa itseni syyskimpun tai -asetelman tekoon.

’Morden Blush’ -ruusuja, ’Snow Princess’ -kehäkukkia, myskimalvaa ja syysleimuja, jättipoimulehtiä, purppurapunalatvan nuppuja sekä akileijan lehtiä
 

Niinpä otin vesikannun ja sekatöörit ja menin puutarhaan. Katkaisin ensin muutaman akileijan oksan. Ne ovat vielä täysin virheettömiä ja todella kauniita. Leikkasin muutaman syysmaksaruohon kukkavarren sekä muutaman valkoisen syysleimun saadakseni kimppuun vähän tuoksua. Syysleimua ei kuitenkaan kannata olla liikaa, ettei tuoksusta tule liian voimakas. Ei niitä tosin olisi montaa enää ollutkaan tähän aikaan. Leikkasin ihan täydessä terässä olevia jättipoimulehden kukintoja, muutaman vaaleankeltaisen kehäkukan, kimpun vaaleanpunaisia ruusuja sekä valkoista myskimalvaa. 

Ei näistä aineksista taida aikomaani syyskimppua tulla.

Jossain vaiheessa huomasin, että ei näistä aineksista taida aikomaani syyskimppua tulla. – Tulkoot sitten minun näköiseni ajattelin ja leikkasin lisää hempeää: viimeisen kesämalvikin, muutaman nuppuisen purppurapunalatvan ja yhden ainokaisen kirkkaansinisen Tiibetinkoirankielen. Leikkasin vielä muutaman vaaleanpunaisen lupiinin sekä lisää valkoisia myskimalvoja. 

Riivin varret lehdettömiksi ja vein kukat maljakkoon jääkaappiin odottamaan. 

'Snow Princess’ -kehäkukkia, jättipoimulehtiä, Tiibetinkoirankieltä, akileijan lehtiä, pensasmustikan oksia sekä puutarhamansikan rönsy ja pätkä villiviiniä

Päätin yrittää uudelleen syyskimpun tekoa.

Päätin yrittää uudelleen syyskimpun tekoa. Syysmaksaruohoilla ainakin saa syksyn tunnelmaa, joten leikkasin muutaman oksan. – Pari valkoista syysleimua tuoksua ja valoa antamaan ei varmaankaan tärvele syysteemaa, ajattelin. Syyskimpun tekeminen oli yllättävän vaikeaa. Leikkasin kauniisti punertuneen imukärhivilliviinin verson, pari purppuraheisiangervon oksaa, muutamia kellastuneita kuunliljan lehtiä, mansikan rönsyjä sekä viimeiset kukkivat kehäkukat. 

Minulla oli materiaalia moneen asetelmaan. Hempeä asetelma pienehköön tarjoilukulhoon inspiroi eniten, joten aloitin siitä. Loput hempeät kukat käytin kahvikuppiasetelmaan. Kun niitä vieläkin jäi, asettelin kukkia muutamaan lasipulloon.

Tähän asetelmaan olisi sopinut vihreä mansetti melko isoista lehdistä, mutta halusin jättää kauniin kulhon selkeästi näkyviin. 

Tähän epäsymmetriseen kimppuun käytin kehäkukkaa, jättipoimulehtiä, Tiibetinkoirankieltä sekä akileijan lehtiä, pensasmustikan oksia sekä puutarhamansikan rönsyn ja pätkän villiviiniä. Mielestäni mansikanrönsy ja pensasmustikan lehdet rimmaavat täydellisesti yhteen. 

Tämä  kuva on otettu pari päivää myöhemmin.

Harvoin kukka-asetelman teko
on tökkinyt näin pahasti.

Olin jo väkertänyt asetelmia pitkään, mutta syysasetelma oli edelleen tekemättä. Minulla ei ollut mitään ideaa miten sen toteuttaisin eikä keltaisia kukkiakaan enää ollut. Olin ajatellut, että keltaisesta ja punaisesta saisin ehkä sopivan syystunnelman. Kun en parempaakaan keksinyt, asettelin kukkasieneen syysmaksaruohoja, väleihin valkoista ja voimakkaan pinkkiä Kaukasianmaksaruohoa ja reunoille punaisia ja vihreitä lehtiä. Harvoin kukka-asetelman teko on tökkinyt näin pahasti. 

Asetelma oli aivan liian synkkä kunnes keksin täydentää sen valkoisilla myskimalvoilla. Loppu hyvin kaikki hyvin. Asetelmasta tuli kuitenkin raikas ja valoisa, ei ruskavärinen eikä oikein syys -teemainenkaan, kuten olin alunperin toivonut, mutta ihan kelpo kukkakannu kuitenkin.

Ei tästä varsinaista syysasetelmaa tullut, mutta ainakin kulho ja kukka-asetelma puhuvat samaa kieltä.

Inspiraationpuuska ei hellittänyt vieläkään, joten ensi kerralla jatketaan samalla teemalla.

18 kommenttia:

 1. Kylläpä tulikin todella kauniita asetelmia. Olet todella taitava. ❤️❤️❤️

  VastaaPoista
 2. Voi kuinka hauskaa on asetelmien teko nyt kun on vielä kukkia jäljellä ja niitä voi surutta poimia maljakkoon! Suloisia ovat kaikki kauniissa astioissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Pirkko! ♥️ Niinpä. Meillä ei ole enää paljon kukkia, mutta nyt niistä vähistä haluaa ottaa kaiken ilon irti. 😊

   Poista
 3. Nuo kaikki asetelmasi ovat hurmaavia ja ehkäpä ne tulivat kesäisiä siksikin, että vielä on niin lämmintä ja aurinkoista ja kesäisiä kukkia löytyy puutarhasta☀️ Minullakin on vasta tänä syksynä tullut intoa hakea daalioita joka viikko maljakkoon. On pitänyt väkertää kanaverkosta sellainen pallo joka sopisi käyttämäni suuren maljakon sisään. Siihen olisi helppo sitten tökkiä kukkaset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Minna! ♥️ On ihanaa saada näin kannustavaa palautetta. Nyt on kyllä niin ihanan lämmintä, että välillä on vaikea uskoa, että nyt on syksy.

   Dahliat olisivat ihania maljakoissa, mutta minulla ei ole niitä yhtäkään.

   Tuo kanaverkko kuulostaa toimivalta isossa astiassa. Olen nyt toistaiseksi tehnyt niin pieniä asetelmia, että olen käyttänyt kukkasientä. Pionien aikaan tarvitaan sitten ja iso vaasi 😊

   Poista
 4. Hauska tarina ja miten kauniit asetelmat! Juuri sinun näköisesi, vaikka ottaisin kyllä minkä tahansa noista oman pöytänikin koristeeksi. Jos tykkää hempeistä kukista ja niitä sattuu vielä olemaan puutarha täynnä, niin vaikea niistä on perinteistä riemunkirjavaa syysasetelmaa repäistä. Tuossa kahvikuppiasetelmassa on kuitenkin jo selvästi syksyisempi fiilis kuin vaikkapa ensimmäisen kuvan ruusu-unelmassa. Entäs jos yhdistäisi kukkiin heinänröyhyjä ja koristeellisia siemenkotia? Tulisiko niillä syksyisempää säväystä? Heti tuli itsellekin inspiraatio kukka-asetelman tekoon, mutta se pitää jättää kyllä huomiselle. Helpompi on päivänvalossa kerätä kukkia kuin pilvisessä ja pimeässä lokakuun illassa. Lempeää lokakuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Minna! ♥️ Kovasti ainakin yritän opetella. Ja kyllähän tässäkin kehittyy sitkeästi vain tekee. Katsoin juuri valokuvia parin vuoden takaa ja niitä en kyllä kehtaisi julkaista. Voi olla, että parin vuoden päästä kauhistelen näitä ;)

   Jos minulla olisi keltaisia tai oransseja kukkia, niin syyskimpun teko olisi varmaankin helppoa. Siemenkodat, heinät ja vaikkapa omenat antaisivat tosiaan syystunnelmaa.

   Olisipa kiva nähdä sinun syksyinen kukka-asetelmasi. Toivottavasti kuvaat sen blogiin.

   Oikein hyvää lokakuun jatkoa sinullekin! ♥️

   Poista
 5. Aivan ihanat asetelmat - olen ihastuksesta vallan mykkänä! Kukkakimppujen ja asetelmien kanssa olen itse ihan toistaitoinen, joten ihailen niitä jotka osaavat :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa saada noin rohkaisevaa palautetta! ♥️ Sitä en kyllä usko, ettet osaisi tehdä kimppuja tai asetelmia. Ihan varmasti osaat kun osaat tehdä niin hienoja istutuksiakin!

   Poista
 6. Upeat asetelmat kukista! Mä olen ihan käsi kukkakimppujen ja -astelmien teossa, joten huikeasti respektiä sinne onnistuneista lopputuloksista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olit varmaankin laittanut toisen kommentin kun kommentti ei heti tullut näkyviin. Jouduin laittamaan sellaisen asetuksen hetkellisesti kun kirjoitin herkästä aiheesta reilu viikko sitten.

   Oli miten oli, niin näin ihanaa palautetta on kiva saada vaikka kaksin kappalein.😊 Kiitos, Tita! ♥️

   Poista
 7. Ihanat asetelmat! Munki pitääs kokeella. Tilauski olis, ku pyhänä on Pikkuflikan 4vee synttärit. Ei mulla kylläkää oo enää mitää nua herkullisen färisiä kukkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! ♥️ Pienikin kukka-asetelma antaa juhlavan vaikutelman. Kun tehtailin viimeksi kukka-asetelmia lapset kysyivät, että mikä juhla meillä on. 😊

   Yllättävän vähistä aineksista saa ihan kivoja. Kannattaa kokeilla!

   Poista
 8. Kauniita kaikki asetelmasi. Minä olen ollut vähän laiska tässä hommassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Nila! ♥ En minäkäänn aina jaksa näitä värkätä, mutta nyt tuli oikea innostuksen puuska :)

   Poista