perjantai 16. lokakuuta 2020

KIMPUT JA ASETELMAT

Syksy on ihanaa aikaa kukkasidontaan. Ei haittaa, vaikka sataisi. Sen verran voi kipaista ulkona, että saa kerättyä materiaalia. Sitten saa istua mukavasti sisällä ja antaa ideoiden lentää. Vaikka syksyllä ei ehkä ole kovin paljon materiaalia, silloin on enemmän aikaa. Työvälineiden pesut, perennanvarsien leikkaamiset ja sen sellaiset voivat odottaa. Ne ehtii tehdä myöhemminkin. Vähäisen kukkatarjonnan voi kääntää haasteeksi ja sen ratkaistuaan tuntea voitonriemua siitä, mitä on saanut aikaiseksi.


Aina ei kuitenkaan tarvitse käyttää
spiraalitekniikkaa, kaunista saa muutenkin.


Keräsin tähän vinkkejä kimppujen ja kukka-asetelmien tekoon. Jos osaat sitoa kimppuja spiraalitekniikalla, voit onnitella itseäsi. Ellet osaa, sinulla on hyvä mahdollisuus oppia ja saada iloa uuden oppimisesta. Aina ei kuitenkaan tarvitse käyttää spiraalitekniikkaa, kaunista saa muutenkin. Keräsin tähän vinkkejä, joiden avulla saat loihdittua kauneutta ympärillesi. 



Leikkojen kerääminen

Ota mukaan puutarhaan vesiastia, 
jotta kukat eivät pääse yhtään kuivahtamaan.

Kerää kukat mieluiten aamulla kun niiden nestejännitys on parhaimmillaan, mutta yön kosteus on jo haihtunut. Ota mukaan puutarhaan vesiastia, jotta kukat eivät pääse yhtään kuivahtamaan. Varsinkin valkovuokoille, kissankelloille, syreeneille, ruusuille, hortensialle ja lupiineille on tärkeää, että ne pääsevät heti veteen. 

Jos kukat näyttävät kauniilta ämpärissä, johon olet ne kerännyt, saat niistä varmasti kauniin kimpun tai asetelman.

Leikkaa kukat veitsellä – tai puutarhasaksilla ja vasta myöhemmin veitsellä, jotta varsiin tulee viisto imupinta. Kukat kannattaa leikata lehtiparin yläpuolelta niin, että kasveihin ei jää lehdettömiä varren tynkiä. Riivi kukkavarret (paitsi gladiolukset) saman tien lehdettömiksi tai vähintään sidontakohdan alapuolelta. 

Ruohovartiset lajit laitetaan viileään veteen.
Puuvartisille lajeille varataan lämmintä vettä.

Laita kukat pariksi tunniksi maljakkoon jääkaappiin imemään kosteutta ennen niiden asettelua. Jos teet asetelmia juhlaan, anna kukkien olla jääkaapissa yön yli. Ruohovartiset lajit laitetaan viileään veteen. Puuvartisille lajeille varataan lämmintä vettä.

Periaatteessa kimppuun voi poimia mitä tahansa puutarhakukkia, mutta kaikki kukat eivät kestä kauniina kimpuissa. Hyviä leikkokukkia kevääksi ja alkukesäksi löydät täältä. Keskikesän leikkoja olen listannut tänne. Loppukesän leikkoja löydät täältä. Syksyn leikot löydät täältä ja talveksi monenlaista kivaa täältä.


Kimpun sitominen spiraalitekniikalla

Kukkien väleihin voi panna muutaman lehden
tueksi ja täytteeksi sekä tuomaan ilmavuutta.

Lehdistä voi tehdä aloitusnipun kimpun sydämeksi tai sidonnan voi aloittaa pääkukasta. Aloitusnipun tai -kukan ympärille kukkavarret asetellaan spiraalimaisesti siten, että varret asettuvat aina saman suuntaisesti. Oikeakätisillä varret sojottavat vasemmalta oikealle. Kukkien väleihin voi panna muutaman lehden tueksi ja täytteeksi sekä tuomaan ilmavuutta. Spiraaliin sidotun kimpun kukat pysyvät siinä mihin ne on tarkoitettukin. Väliin voi pujotella kukkia kunhan varsi tulee samaan suuntaan. 

Englanninkielisen, hyvin perusteellisen opetusvideon löydät täältä. Tämän videon (by Flower Joos) avulla vihdoin tajusin miten spiraalin voi tehdä pyörittämättä kimppua. Opin myös, miksi on hyvin tärkeää pidellä kimppua kevyellä otteella. 

On erityisen mielenkiintoista katsoa kuinka ammattilainen (Stuart Stockley by Fyvie Castle) tekee suuren, erittäin kauniin kimpun puutarhan tutuista perennoista ja vieläpä kauniissa ympäristössä. Voit katsoa videon täällä.

Suomenkielisen, hyvin selkeän opetusvideon löydät täältä. Floristi (by Penttala Floral Design) tekee kimpun pyörittämällä sitä näppärästi käsissään. Hän opastaa selkeästi, kuinka tärkeää on oikeakätisenä asetella aina kukka vasemmalle ja varsi oikealle. Silloin kimpusta tulee täydellinen spiraali. Toinen tapahan on asetella varret spiraaliin kukka vasemmalle ja varsi oikealle edessä ja päinvastoin takana.

Kun kukkien värisävyt ja lehtien muodot 
on valittu taitavasti,
lopputulos on ihastuttava.


Kimpun ei tarvitse aina olla valtavan suuri. Kun kukkien värisävyt ja lehtien muodot on valittu taitavasti, lopputulos on ihastuttava. Videon ovat toteuttaneet Mark Welford ja Stephen Wicks. Näet videon täällä


Kimppu kootaan ensin kädessä valmiiksi ja sidotaan kukkasidontaan tarkoitetulla narulla. Lopuksi koko kimppu lyhennetään sopivan mittaiseksi leikkaamalla se terävällä puukolla viistoon ja asetetaan maljakkoon. 

Monet ammattilaiset leikkaavat varret kukkasaksilla viistoon. Paksut varret, kuten ruusun ja hortensian, he leikkaavat vielä tyvestä pitkittäin halki.



Tärkeä tekstuuri


Ammattilaiset korostavat tekstuuria. Kun kimpussa tai asetelmassa on erilaisia pintoja, se on kiinnostava. Esimerkiksi toiset lehdet voivat olla karvaisia ja kiiltäviä, toiset kovia ja mattapintaisia. Vihreissä on paljon eri sävyjä, on harmahtavaa, utuista ja muita erilaisia sävyjä. Kimpuissa käytetään monen kokoisia lehtiä ja kukkia, useita eri värisävyjä ja eri tavalla taipuvia kukkia. Ja se todellakin toimii. Tämä on puutarhurille ilouutinen, sillä puutarhassa ei välttämättä ole yhtä lajia kovin paljon maljakkoon leikattavaksi.
  
Nykyään käytetään yhteen kimppuun hyvin paljon erilaisia kukkia ja lehtiä, mkä sopiikin hyvin nykyiseen luonnolliseen tyyliin. Paljon erilaisia muotoja ja värisävyjä sisältävä kimppu on hyvin mielenkiintoinen. Voit katsoa täällä kuinka Alison Ellis tekee tällaisen suuren ja monipuolisen kimpun.

Tämä ihana kimppu hortensiasta, ruusuista, Afrikanliljasta ja vahakukista on floristin käsialaa.

Jos vielä haluat nauttia kauniista kukista ja seurata floristin taitavaa työskentelyä voit tehdä sen täällä. Videolla Kiana Underwood (by Tulipina) sitoo huikean kauniin epäsymmetrisen hääkimpun. 

Kiana on minun favourite. Hänen tyylinsä on pohdiskeleva. Hän miettii jokaisen kukan paikan tarkasti ja seuraa peilistä, että kimppu näyttää koko ajan hyvältä. Hän mallaa, kummalla puolella kukka näyttäisi parhaimmalta. – I like it here better, this side, hän sanoo. Vaikka jokaisen kukan väri, muoto ja tekstuuri – pinnan rakenne ja tuntu – on mietitty viimeisen päälle, tulos on rennon ja huolettoman näköinen.


Kukkien asettelu lasipulloihin

Vaikuttavuus tulee toistosta.

Asettelemalla kukkia lasipulloihin saat aikaan vähistä materiaaleista helpolla näyttävää. Yleensä riittää kun asettelee jotakin korkeaa ja jotakin matalampaa yhteen pulloon. Sitten vain toistaa ja ehkä vähän varioi tuota. Yksittäisen pullon kimpun ei tarvitse olla kummoinenkaan. Vaikuttavuus tulee toistosta. Itse yhdistelen pulloihin joskus kynttilöitä tai jotakin muuta rekvisiittaa ja tulos on taas uudenlainen. 

Tämän rippijuhlakattauksen teemana oli meri. Lasipulloihin käytin eustomaa ja heinää. Kivet toivat merellistä tunnelmaa. Minimalistiset kukka-asetelmat sopivat mielestäni merelliseen tyyliin. 

Marttojen videolla hyödynnetään lasipulloja sekä pieniä maljakoita ja saadaan aikaan hyvin kaunis kokonaisuus. Voit katsoa videon täältä.


Muovituppilot kukkamaljakkoina

Kaikista helpointa on asetella kukat muovituppiloihin ja piilottaa tuppilot vaikkapa kangastaskuun. Asettele muovituppilot pöydälle sopivin etäisyyksin ja kierrä niitä varten kehikko rautalangasta. Kierrä rautalanka ensin yhden tuppilon suun ympäri ja jätä sitten pieni pätkä suoraa rautalankaa kunnes kierrät langan taas seuraavan tuppilon ympäri. Tällä tavoin kukat pysyvät pystyssä haluamillasi paikoilla. 

Kukat erottuvat kauniisti mustaa taustaa vasten.

Kukat erottuvat kauniisti mustaa taustaa vasten. Tässä voidaan sanoa, että vähemmän on enemmän.


Kukkien asettelu pieniin purkkeihin

Käyttämällä pieniä purkkeja et välttämättä tarvitse kukkasientä tai mitään muutakaan vastaavaa saadaksesi kasvit pysymään haluamillasi paikoilla.

Voit asetella pieniä purkkeja, vaikka juomalaseja, ryhmäksi kauniille lautaselle. Yksittäisen purkin ei tarvitse olla mitenkään näyttävä, mutta yhdessä vaikutelma on tosi kiva. 

Tämän asetelman pohjaksi valitsin syysmaksaruohoa. Sen kukkien väleihin oli helppo pujotella haluamansa kasvit. Lisäksi lautaselle voi asetella jotakin pientä kivaa, esimerkiksi marjatertun. 


Kukkasieni asettelun apuna

Kaupoissa on myytävänä kolmenlaisia kukkasieniä: tuoreille, kuivakukille ja molemmille. Sieni leikataan tarvittaessa ja annetaan sen rauhassa imeä itsekseen vettä (ja kukkavirkistettä) korkeassa astiassa. Sientä ei saa painaa yhtään. 

Itse jätän kukkasienen astiaa korkeammaksi ja muotoilen kukkasienen päältä kaarevaksi. Sitten vain tökin siihen kukkavarret haluttuun tyyliin. 

Kerran kuivumaan päässyt sieni ei enää ime vettä.

Yhden oivallisen vinkin annan tuohon hommaan: jos oksat ovat hentoja, tee niille reikä valmiiksi metallipiikillä. Itse käytän työkalupiikkiä. Se on ainakin sopivan paksu. Sukkapuikkokin saattaisi olla ihan sopiva siihen hommaan. Ammattilaiset eivät tee niin, mutta luulen heidän käyttävän kovavartisia kasveja. Luulen, ettei tuosta kuitenkaan ole haittaa, jos kukkasieni on astiassa kokonaan vedessä.

Pidä kukkasieni jatkuvasti kosteana, sillä kerran kuivumaan päässyt sieni ei enää ime vettä. 

Tämän asetelmaan käytin ruusuja, kehäkukkia, jättipoimulehtiä, myskimalvaa, syysleimua, akileijan lehtiä, ja purppurapunalatvan nuppuja. 

Tähän kauniiseen kahvikuppiin tein toispuoleisen asetelman. Täytin pohjan ensin akileijan lehdillä. Lisäsin siihen pääkukiksi kolme kehäkukkaa. Toiselle puolelle toin korkeutta muutamalla jättipoimulehden kukinnoilla. Mansikanrönsy oli helppo tapa saada vähän roikkuvaa. Toinen roikkuvista on villiviinin oksa. 

Löysin englanninkielisen videon, jolla floristi (by Galton Flowers) tekee elegantin asetelman koriin ja  kukkasieneen. Voit katsoa videon täältä.

Voit saada hyviä vinkkejä kukkasienen käyttöön myös täältä. Videolla floristi (by J.two) tekee huikean kauniin epäsymmetrisen kukka-asetelman.


Hyödynnä kauniit astiat

Jos käytät kauniita astioita, saat näyttävän asetelman hyvin yksinkertaisista aineksista.

Tämän asetelman tein tammikuussa ennen kuin oli satanut lunta. Keräsin sitruunatimjamia kauniisiin kuppeihin runsaaksi asetelmaksi. Vähän lisää väriä toin yhdellä kynttilällä. 

Kukkasiili
Tällä videolla Kiana Underwood neuvoo, miten kukkasiiliä käytetään. Ja jälleen kerran hän tekee hurmaavan asetelman. 


Teipattu ristikko

Jos haluat käyttää suurta astiaa tai pehmeävartisia kukkia, kannattaa miettiä jotakin muuta kuin kukkasientä kukkien tueksi. Versoilevan sivuilla näin Johannan käyttävän astian suulle teipattua ristikkoa. 

Tällä videolla (by Savvy For Life) näet kuinka voit teipata ristikon ja käyttää sitä. Samalla saat vinkin, kuinka tehdä piipunrassista apuväline, jolla voi puhdistaa väriiljan sotkeutuneet terälehdet.


Ristikko rautalangasta

Luulin keksineeni ristikon aivan itse, mutta sitten näin sitä käytettävän eräällä videolla, jolla floristi tekee pieneen astiaan runsaan asetelman. Olen aina luullut, että pieneen astiaan tehdään pienehkö asetelma. Mutta ehei, asetelma voikin olla valtava. No, toki valtavaan asetelmaan tarvitaan valtavasti kukkia.


Kanaverkko

Kanaverkkoa voi käyttää astiassa kukkien tukena joko löyhäksi palloksi muotoiltuna tai paloina. Erään tavan näet tältä videolta.


Rautalankapallo

Jos tarvitset kukkien asettelun tueksi pieneen astiaan jotakin, voit vääntää pinnoitetusta rautalangasta astiaan sopivan pallon. Kukat on helppo asetella rautalangan väleihin. Voit katsoa täällä kuinka floristi (by Flower Joos) käyttää tätä keinoa. 


Asettelupohja kukista

Asettelupohjan voi tehdä myös kukkien varsista. Löysin videon (by Penttala Floral Design), jolla opastetaan toimimaan näin tehtäessä tulppaanikimppu haasteelliseen Aalto-maljakkoon. Täytekukat asetellaan maljakkoon eri suuntiin niin, että niiden varret muodostavat ristikon. Tulppaanit ja muut pääkukat on sitten helppo asetella tuohon ristikkoon. Näet suomenkielisen videon täällä.

Tällä videolla Alison whiteman (by Roger’s Gardens) käyttää tätä tekniikkaa, jossa lehtivarsista tehdään ensin ristikko. Alison viimeistelee asetelman valtavan suurilla magnolian oksilla. Lopputulos on vaikuttava. 

On nautinto katsoa taitavan ammattilaisen työskentelyä. Tällä videolla Kiana Underwood (by Tulipina) tekee näyttävän asetelman, joka henkii kypsän kesän tunnelmaa. En ole oranssien ja keltaisten sävyjen ystävä, mutta tästä asetelmasta ei voi olla pitämättä. Kiana saa kaiken näyttämään niin suloiselta. Voit katsoa videon täältä.


Tärkeä asetelman rakenne

Minkä tahansa muodon valitset kimpulle tai asetelmalle, mieti se etukäteen. Silloin sinun on helpompi toteuttaa työ ja kokonaisuudesta tulee halutun kaltainen.

Kiana Underwood toteuttaa kimput ja asetelmat epäsymmetrisesti. Lopputulos on täydellinen. Hän kuvittelee mielessään kolme fokusta, joiksi hän niitä itse kutsuu. Fokuspisteet sijaitsevat kuin kärjellään seisovan kolmion kulmat. (Kolmio ei kuitenkaan ole tasasivuinen.) Hän aloittaa asetelman teon laittamalla vihreitä oksia kolmion sivujen suuntaisesti, aina vinoon. Se näyttää luonnolliselta. Hän laittaa kukkia sinne tänne, mutta pitäen kuitenkin mielessä nuo fokuspisteet. Alimpaan pisteeseen hän jättää tilaa suurelle, erittäin kauniille kukalle, jonka hän asettaa sinne loppuvaiheessa. Tehokasta! 

Hänen asetelmansa pursuilevat kukkia, mutta fokuspisteet ovat havaittavissa. Tärkeimmät kukat ovat noissa pisteissä eikä keskellä. Yksi tärkeä osa hänen asetelmiaan ovat kukkien luonnolliset muodot. Hän käyttää eripituisia ja paljon hyvin erilaisia kasveja. Se tuo hänen asetelmiinsa yllätyksellisyyttä. Monet kukat taipuvat kauniisti. Esimerkiksi unikot ovat hänen lempikukkiaan ja ne todellakin kaartuvat moneen eri suuntaan. Kiana korostaa puutarhan tunnelmaa. Ja se toden totta hänen teoksissaan viehättääkin!

Hän korostaa sitä, että on hyvin tärkeää astua askel taaksepäin ja katsoa asetelmaa kauempaa. Silloin huomaa parhaiten mihin tarvitaan lisää kukkia. Itse olen tottunut hyvin yksinkertaisiin kimppuihin ja asetelmiin varmasti siitä yksinkertaisesta syystä, ettei minulla ole käyttää ämpäritolkulla kukkia yhteen työhön. Kun minusta asetelma alkaa näyttää valmiilta, Kiana lisää sinne vielä puolet lisää kukkia ja lehtiä. Tulos on sen mukainen: hurmaava!


Vinkki!

Jos olet tekemässä asetelmaa maljakkoon, mutta joku käyttämäsi kukkavarsi on liian lyhyt ulottuakseen veteen, käytä muovituppiloa. Tarkoitan siis sellaista muovituppiloa, joita käytetään vaikkapa onnitteluruusuissa.


Tuunaa uudeksi

Tuunaamalla kimpun saat sille lisäaikaa. Ota kuihtuneet kukat pois ja vaihda niiden tilalle jotakin muuta. Lopuksi voit pelastaa muutaman kukan pieniin lasipulloihin tai muihin mataliin astioihin.

Tämän floristin sitoman kimpun hortensia – sen valtava kukka ja suuret lehdet – pääsi nuupahtamaan. Vaihdoin niiden tilalle syysmaksaruohon kukkia ja vuorenkilven lehtiä. Alkuperäisen kimpun näet vähän ylempänä. 

Innostu ja nauti

Ei muuta kuin opettelemaan. Jos katsot floristien taidonnäytteitä netistä, voit saada mahtavia oivalluksia. Voit myös lannistua jo heti alkuunsa. Niin minulle meinasi käydä. Unohda ammattilaisten rajattomat kukkamäärät sekä täydelliset kimput ja asetelmat. Muista, että luonnossa mikään ei ole täydellistä. Ja taitavimmatkin floristit ovat olleet aloittelijoita joskus.

6 kommenttia:

  1. Hyviä vinkkejä! Pitää laittaa tämä postaus muistiin, jotta voi pimeinä talvi-iltoina palata katselemaan kukkavideoita. Olen yrittänyt etsiä jo pidempään kukkasiiliä, mutta en ole löytänyt. Pitäisi varmaan tehdä kyselykierros isomman kaupungin kukkakaupoissa, jos niistä löytyisi. Kanaverkkoa olen käyttänyt usein, mutta siitä on joskus hankala nyppiä kukat pois siinä vaiheessa kun kimppu on kompostikelpoinen. Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että jutusta on hyötyä ja iloa. Jutun parasta antia ovat ammattilaisten tekemät videot. Niistä oppii valtavan paljon.

      Minä olin onnekas. Löysin kukkasiilin kirpputorilta heti seuraavana päivänä kun olin saanut tietää, että sellaisiakin on olemassa.

      Luulen, että videolla kuvatulla tavalla kanaverkkoa on aika helppo käyttää myös purkamisvaiheessa.

      Mukavaa viikonvaihdetta sinullekin! ♥️

      Poista