perjantai 30. lokakuuta 2020

JUHLAT MIELESSÄ

Meillä on toivottavasti ensi kesänä rippijuhlat. Avilla pitää ruoanlaitosta ja leipomisesta, joten teemaksi valikoitui kukkaisa ruoka. Sain idean, että tekisin tarjoilupöytään korkean kukka-asetelman kaksikerroksiselle tarjoiluvadille.

Taidan olla vähän etuajassa...

Ideaa piti päästä heti testaamaan. Ensimmäisten pakkasöiden ja kunnon lumisateen jälkeen leikkasin näpit jäässä puutarhan viimeiset kukat ja sylillisen vihreää: pienen ämpärillisen valkoisia ruusuja, viimeiset kehäkukat, muutaman syysvuokon, kukkineita keijunkukan varsia, ohotanmarunaa, syysmaksaruohoa, jättipoimulehteä, rusovuohenkuusamaa, myskimalvaa ja peittopajua. Ruokakaupasta ostin vähän lisää vihreää ja väriä: viinirypäleitä, lehtikaalia, parsakaalia, viikunan ja punasipuleita. Ja ensimmäistä kertaa elämässäni ostin myös nipun persikanvärisiä neilikoita.

Rautalankahäkkyrän käyttö onkin
paljon vaivattomampaa ja helpompaa.

Tuntitolkulla värkkäsin kukkien parissa. Osan asetelmista tein kahteen kertaan. Aloitin nimittäin kukkasienellä. Pian huomasin, että rautalankahäkkyrän käyttö onkin paljon vaivattomampaa ja helpompaa. Onneksi se on myös halvempaa ja ekologisempaa.

Tein asetelmat kahvikuppeihin.

Siinä tehdessäni suunnittelin varsinaista rippijuhlien asetelmaa. Siitä tulee värikkäämpi ja tyttömäisempi. Kirjoitin muistiin tarvikkeiden määrät ja ideat, ettei juhlan alla tarvitse niitä pähkäillä. Sen kun tekee vaan. Aikaa siihen nimittäin menee ihan älyttömästi.

Kirjoitin ohjeen tänne, jotta löytäisin sen helpoiten. Juhlan ajankohta ei ole vielä selvillä, joten toimin sitten sen mukaan mitä puutarhasta sattuu löytymään.

Korkean asetelman kanssa
melko matalat kynttilät sopivat parhaiten.

Mallasin vielä kynttilätkin pöytään. Näin korkean asetelman kanssa melko matalat kynttilät sopivat parhaiten. Päädyin käyttämään isokokoisia tuikkuja, jotka asetellaan nurinpäin käännettyjen jalallisten juomalasien päälle.

Syksyisten värien tilalle kesän värejä.

Terassin pöytiin ja muihin pikkupöytiin teen ehkä asetelmat lasipulloihin. Näyttävin tulee, jos jokaisessa pullossa on joku isohko kukka, esimerkiksi pioni tai ruusu ja lisäksi vihreää tai vaikkapa hopeista.


RIPPIJUHLAN KUKKA-ASETELMA


Kasvimateriaali:

– 1 nippu persikanvärisiä neilikoita

– vähintään 10 kpl vaaleanpunaisia ruusuja, mieluiten vanhahtavan vaaleanpunaisia

– vähintään 10 kpl vaaleankeltaisia tai kellanvalkoisia ruusuja, voi olla pieniäkin

– unikoita tai muita taipuvia kukkia

– jos on pionien kukinta-aika, voi käyttää niitä ja vähentää ruusujen määrää

– jos orkidea kukkii, sitäkin voisi käyttää fokuspisteessä

– vähän kirkkaansinistä, esim. ruiskaunokkia, vuorikaunokkia, pieni nippu ostolaventelia olisi aivan ihana

– jotakin vaaleankeltaista omasta puutarhasta, esim. kulleroita

– kauden kukkia, esim. jouluruusu, arovuokko, kielo, isokonnantatar, koreakärsämö, kurjenkello, isotähtiputki

– vähän jotain harsomaista, jos sattuu olemaan (varjorikon tai keijunkukan kukkia?)

– vähän hopeaa, esim. ohotanmarunaa, nukkapähkämön lehtiä

– paljon jättipoimulehden kukkia (osa menee hukkaan)

– iso ämpärillinen vihreää: pienilehtisiä oksia esim. pensasangervoa, vähän pienilehtisiä ‘Cool Splash’ -rusovuohenkuusaman oksia, muutama pikkutalvion verso, akileijan lehtiä, erisävyisiä vihreitä

– parsan lehtiä tai vastaavaa huipulle

– jotakin kuivuutta kestävää täytteeksi sopivaa  esim. syysmaksaruohon nuppuja, jos ei muuta niin ainakin korkeaa sammalta

– 5-6 köynnöksen pitkää versoa, esim. murattia, viiniköynnöstä, villiviiniä tai jasmiinia
Kiinanjasmiini on varmaan liian hento roikkumaan koko tarjoiluvadin yli, mutta sitä voisi käyttää kupeista reunan yli ryöppyämään.

Persikkaa, vaaleankeltaista, vaaleanpunaista, valkoista, limeä...


Hedelmät ja vihannekset:

– 4 rasiaa vihreitä viinirypäleitä (Tein kolmesta pakkauksesta, mutta saisi niitä enemmänkin olla. Kun juhlaan tulee värikkäämpi asetelma, käytä vain vihreitä rypäleitä. Tummat viinirypäleet vievät huomion vaaleanpunaisilta kukilta.)

– 1 pussillinen pieniä limettejä

– 1 pussillinen lehtikaalia

– 1 iso parsakaali

– 1 iso kukkakaali

Lehtikaali tuo upeaa tekstuuria!


Muut tarvikkeet:

– tarjoiluvati

– ylävadille kaksi kahvikuppia eteen ja yksi muki taakse

– alavadille 3 jälkiruokakulhoa

– rautalankahäkkyrät

– 2 isoa muovituppiloa

– nauhaa viinirypäleterttujen sitomiseen

– sekatöörit

– puukko

– sakset

– vesikannu

– vati roskia varten

– tyhjä maljakko kukkia varten

– pyörivä alusta


Muista!

Osta neilikat ajoissa, jotta ne ehtivät aueta. Jos neilikat ovat aivan nupuillaan, ne voivat olla aukeamassa huoneenlämmössä 2- 3 päivää. Tiukat nuput eivät aukea vielä siinäkään ajassa. Ruusut aukeavat paljon nopeammin. Pidä ruusut jääkaapissa.

Kaikkein tiukimmat neilikan nuput eivät jaksa aueta.


Tee valmistelutyöt jo kaksi päivää ennen juhlaa: 
 
– Hae kukat puutarhasta / kaupasta.

– Puhdista oksat ja lajittele ämpäreihin ja maljakoihin.

– Ota kaikki tarvikkeet esille.

– Pese ja ripusta viinirypäletertut roikkumaan reunan yli. Monta terttua voi asetella enemmän tai vähemmän laidan yli.

Hyvin viinirypäletertut pysyvät, vaikka roikkuvat melkein kokonaan laidan ulkopuolella.

– Lohko kukkakaali ja parsakaali sopiviksi paloiksi: isoja ja pienehköjä. 

– Leikkaa osa lehtikaaleista niin, että niihin tulee ikään kuin varsi. Jätä komeimmat lehtikaalit ehjiksi.


Tee nämä juhlaa edeltävänä päivänä. Aloita aikaisin aamulla, sillä työ on uskomattoman hidasta. Ja muutakin hommaa saattaa olla...

– Kuppien asetelmat voivat olla yhdeltä suunnalta katsottavia, koska takaosa jää kuitenkin keskelle.
 
– Tee asetelmista yhtenäiset, mutta kuitenkin erilaiset.

– Muista asetella kukat viistoon. Sillä tavalla ne näyttävät kauniimmilta. Myös taipuvat, hieman roikkuvat kukat näyttävät kauniilta. Kukat saisivat ryöpytä vadin reunojen yli.

Kukat saavat taipua laidan yli.

– Tee alatason kulhoista melko matalia. Muista alatason fokuspiste edestä katsoen oikealle alas: suuri tai muuten näyttävä kukka ja alaspäin taipuvia kukkavarsia.

– Tee yhdestä ylätason asetelmasta (edestä katsoen vasen yläkulma) selvästi korkeampi muita: parsaa tai vastaavaa. Muista fokuspiste vasemmalle ylös.

– Tee yhdestä ylätason asetelmasta (edestä katsoen oikea kulma) fokuspiste näyttävällä kukalla. Muista, että fokuspisteet muodostavat epäsäännöllisen kolmion.

– Asettele lehtikaalit siten, että ne tulevat reilusti ulos vadilta. Laita kukka- tai parsakaali painoksi niiden päälle.

Reilusti vain yli laidan.

– Täytä välit viinirypäleillä ja limeteillä. Tilkitse kolot vaikkapa sammaleella.

Tilkitsin koloja syysmaksaruoholla.

–  Asettele huipulle jotakin kevyttä, esim. parsaa, joka tuo korkeutta.

– Viimeistele asetelma köynnöksillä molemmin puolin. Asettele muutama verso muovituppiloon ja kätke tuppilot asetelman keskelle. Muratti on oikein sopiva, kestää hyvin eikä taivu liian rennosti. 

Köynnöksiä voi hyvin laittaa molemmin puolin epäsymmetrisesti.

Nosta juhlan jälkeen kukka- ja parsakaalit sekä lehtikaalit jääkaappiin, niin ne voi laittaa ruuaksi.


Nyt olisi kukat ja kynttilät pöydässä valmiina. Juhlavalmisteluista ei enää paljon puutukaan. Itse rippikoulu ja vähän muuta.

18 kommenttia:

 1. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty sanonnan mukaan. Teidän valmistautumisprosentti nostaa tekemisen astetta toieen potenssiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos rohkaisusta! Sen verran iso asetelma tuo on, etten oikein viitsi juhliin tehdä ensimmäisenä. Harjoittelukappale kun ei koskaan ole se paras. 😊 Ja totta puhuen on niin kiva värkätä noita asetelmia, että tekisi mieli harjoitella enemmänkin.

   Poista
 2. Meilläkin pitäisi olal ensi kesänä rippijuhlat, meidän perheen viimeiset. Onpa haikeaa kun sen kirjoitti tähän. Hieno asetelma. Meillä juhlat on jo kesäkuussa, kaikki aikaisemmat on olleet vasta heinäkuussa, vähän pitää miettiä saako siinä vaiheessa mitään kukkia omasta puutarhasta, yllensä kun niitä on hyödynnetty.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidänkin rippijuhlat alkavat olla loppusuoralla. Kahdet vielä. Onhan se toisaalta haikeaa, mutta ehkä niitä toisenlaisia juhlia on vielä tulossa: kihlajaisia, häitä ja ehkä ristiäisiäkin... Toivottavasti.

   Kiitos, Katja! ♥️

   Sen varaan minäkin lasken, ettei omasta puutarhasta vielä paljon kukkia tule. Toivottavasti vihreää sentään saataisiin.

   Poista
 3. Titan sanoin, Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty😊
  Oletpa ahkera, ei voi kuin ihailla ja kaunista tuli/tulee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Maatuska! ♥️ Nuo sinun kannustavat sanasi rohkaisevat harjoittelemaan lisää. 😊

   Kyllä tuollaisessa asetelmassa sen verran puuhaa on tällaiselle amatöörille, että hyvä kun on jo puoliksi tehty. 😊

   Poista
 4. Todella kaunis ja näyttävä asetelma! Nuo persikanväriset neilikat ovat suloisia. Juuri juhlia ennen on niin paljon kaikkea muutakin valmistelua, että on hyvä suunnitella kaikki tarkkaan. Tässä tuli paljon hyviä ajansäästövinkkejä asetelman tekemiseen; mitä pystyy tekemään etukäteen ja kuinka paljon mitäkin tarvitaan. Minä tein esikoisen ristiäisiin kukka-asetelman samana aamuna. Hieman tuli kiire, sillä äitini toi omasta puutarhastaan kukkia vasta pari tuntia ennen juhlia. Välimatkaa on sen verran enemmän, ettei ollut mahdollista saada niitä edellisenä päivänä. Yhdessä tökimme kukkia sieneen samalla kun kävimme tervehtimässä etuajassa saapuvia vieraita :D Onneksi tulevat kummit auttoivat tarjoilujen esille laitossa. Kuopuksen ristiäisiin tilasimme valmiin asetelman :D Eipä kyllä puutarhassa ollut vielä siihen aikaan keväästä mitään hyödynnettävää ja kun jaloissa pyöri jatkuvasti vahdittava esikoinen, niin eipä siinä olisi mitään asetelmia joutanut edes väkertelemään. Rippijuhla-asetelmien väkertelyyn on onneksi vielä vuosia aikaa. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Minna! ♥️ Sitä puuhaa toden totta juhlien alla riittää. En oikein uskalla jättää noin ison asetelman harjoittelua viime tinkaan. Kun on eläissään tehnyt vain muutaman asetelman, niin tuollaisen juhla asetelman teko voisi suorastaan stressata. Nyt on vähän varmempi olo sen suhteen.

   Minulle ainakin tulee aina yllätyksenä kuinka hirveän paljon kukkamateriaalia yhteen asetelmaan menee. Ja minulle käy aina niin, että unohdan ne määrät, ellen laita niitä ylös.

   Oi-joi, mikä hässäkkä teillä on mahtanutaan olla esikoisen ristiäisten aamuna! 😊 En ihmettele, että tilasitte kuopukselle valmiin asetelman. 😊 rippijuhliin teillä varmasti sitten onkin jo vaikka mitä kukkia tarjolla.

   Kiitos samoin, oikein hyvää pyhäinpäiväviikonloppua sinne teillekin!

   Poista
 5. Näyttävä asetelma, eikä ihan tavanomaane. Ku itte teköö saa teheryksi justihin sellaasen ku haluaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kiitos! ♥️ Tavanomainen se ei tosiaankaan ole. Kun olin tehnyt sen, ajattelin katsoa netistä millaisia muut ovat tehneet. Yllätyin kun ei niitä löytynyt.

   Niin, saa sellaisen mitä osaa tehdä. Ei ehkä ihan sellaista mitä haluaa, mutta ainakin jotain sinne päin. 😊

   Poista
 6. Itse tekemällä saa tunteen parhaiten mukaan. Hieno asetelma!

  VastaaPoista
 7. Hieno asetelma. Minäkin suunnittelen yleensä etukäteen juurikin tällaiset juhlajutut melko tarkkaan. Ja harjoittelen silloin tällöin myös asetelmia omaksi iloksi. Varmasti onnistut hienosti kun kaikki on ylhäällä vielä kirjoitettunakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! ♥️ On niin paljon huolettomampi olo kun on etukäteen suunnitellut ja valmistellut. Sitäpaitsi nautin suunnittelusta ja valmistelusta. Se on tavallaan osa juhlaa. Ymmärrät varmaan tämän hyvin, kun itsekin olet tottunut suunnittelemaan ja valmistelemaan tarkkaan.

   Luulen,että minun tulee harjoiteltua vielä lisääkin ennen varsinaisia juhlia. Se on niin kivaa puuhaa. 🙂

   Poista