sunnuntai 15. joulukuuta 2019

PUUTARHALLINEN ELÄMÄNTAPA

Osallistuessaan blogissani järjestettyyn arvontaan Sanna P. heitti minulle mielenkiintoista pohdittavaa: ”Koetko että puutarhanhoito on sinulle enemmän elämäntapa kuin harrastus?

Puhutaan kestävästä, terveellisestä, vastuullisesta, ekologisesta, yksinkertaisesta, päihteettömästä, liikunnallisesta, urheilullisesta ja aktiivisesta elämäntavasta. Yrittäjyyskin voi olla elämäntapa. Entä puutarha? Onko minulla puutarhallinen elämäntapa?


Voin hyvin vastata kyllä; minulla on puutarhallinen elämäntapa. Jos joutuisin luopumaan puutarhasta, elämäni muuttuisi hyvin paljon. Minun olisi löydettävä uusia tapoja harrastaa ja latautua. Ajankäyttöni, puheeni ja ajatukseni suuntautuisivat aivan toisin. Todennäköisesti se vaikuttaisi myös ihmissuhteisiini.

Suuret puut – komeat katajat ja isot lehtipuut olivat eduksi.

Valitessamme nykyistä asuinpaikkaamme, minulle oli tärkeää, että sinne voi perustaa puutarhan. Nyt kun hevosharrastus on jäänyt, en tarvinnut laidunta enkä tarhaa. Suuret puut – komeat katajat ja isot lehtipuut olivat eduksi.

Kuvan suuret katajat inspiroivat minua nimeämään tien Katajakujaksi.

Perhe on minulle yksi tärkeimmistä asioista elämässäni. Se on arvokkainta, mitä minulla täällä maailmassa on. Onneksi perhe ja puutarhaharrastus lieveilmiöineen (valokuvaus ja kirjoittaminen) sopivat hyvin yhteen. Minun ei tarvitse painiskella arvoristiriidoissa.

Pomokin suhtautuu harrastukseeni suopeasti.

Olen onnellinen siitä, että minulla on puutarhaystävällinen työ. Pomokin (joka satun olemaan minä) suhtautuu harrastukseeni suopeasti. Saan satsata kesällä vapaa-aikaan ja sateen vihmoessa, harmaina koleina päivinä ja puutarhan uinuessa lumen tai loskan alla saan tehdä töitä tunteja laskematta. Onneksi työni luonne ei katso säätä, kelloa tai kalenteria.

Katson monia asioita puutarhaharrastuksen läpi. Matkustan mielelläni kauniisiin kartanoiden puutarhoihin, siirtolapuutarhoille ja jos matkustamme jonnekin muualle, yhdistän siihen usein taimistokäynnin.

Kuva on otettu Ahlmanin perinnepihalla Tampereella.

Häviäjinä tässä tapauksessa ovat
kosmetiikka- ja vaatekaupat.

Puutarhahulluus elämäntapana näkyy kulutustottumuksissani. Varmaankin tavanomaisesta suurempi siivu käytössä olevista tuloista ohjautuu taimistoille ja puutarhatarvikemyymälöihin. Häviäjinä tässä tapauksessa ovat kosmetiikka- ja vaatekaupat.

Luulenpa, että puutarha näkyy jollain tavalla jopa pukeutumisessani. Siitä kertovat muutamat kukkamekot. Mutta jos näette Lempäälän Ideaparkissa naisen puutarhamekossa ja kukkatennareissa hiukset kuorrutettuina ajankohdasta riippuen kuihtuneilla kirsikankukilla, havunneulasilla tai pihlajanmarjoilla, se en ole minä. Yritän muistaa kammata hiukseni ennen kuin lähden ihmisten ilmoille.

Pioni 'Gardenia'

Voin nukkua yöni rauhassa sillä elämänkatsomukseni ja arvoni ovat sulassa sovussa puutarhallisen elämäntavan kanssa. Olen tästä kaikesta hyvin kiitollinen.

22 kommenttia:

 1. Asiaa! Kylläpä tuota omakin elämä muuttuisi aikamoisen paljon, jos ei olisi puutarhaa ja puutarhahulluutta. Kerrostalossa asuessa jotain tuntui koko ajan puuttuvan, vaikka olihan minulla sielläkin parvekkeella mahdollisuus puuhastella kukkien parissa. Vasta kotona äidin kukkapenkeissä olo tuntui taas normaalilta. Olisi varmaan pitänyt käyttää rikkaruohon siemeniä sisältävää multaa parvekekasveilla omien vieroitusoireiden helpottamiseksi... :D Mukavaa tulevaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kivasta kommentista, Minna! Mistähän sitä vouhottaisi, ellei olisi puutarhaa? ;)

   Itse asuin kerrostalossa nuorena ja tiedän tuon tunteen. Multa kukkapurkissa ei ole sama asia kuin maassa. Lohduttaa tietysti vähän, mutta vasta maata möyriessä tuntee sen fiiliksen.

   Minua eivät olisi rikkaruohot pysäyttäneet. Alussa oli pelkästään ihanaa kun oli edes niitä rikkoja.

   Kiitos samoin oikein mukavaa joulukuista viikkoa teillekin!

   Poista
 2. Kyllä puutarha o mullaki ollu elämäntapa jo yli kolomekymmentä vuatta. Kyllä sitä tiätää mihinkä, varsinki kesääsin, rahansa kantaa. Ja jos joku erehtyy kysyä jotaki puutarhasta, nii isäntä varoottaa het parituntisesta esitelmästä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Miten tuttua! Tuo yli 30 vuoden mittainen elämäntapa on jo kunnioitettava saavutus!

   Poista
 3. Hyvältä kuulostaa elämäntapasi! On kiva piipahtaa uusissa puutarhakohteissa ja taimistoilla, kun matkustaa jonnekin. Reissulle tulee heti puolet lisää merkitystä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, ei tarvitse kauan miettiä mitä ostaisi matkamuistoksi ;) Sitä paitsi ne vain kasvavat ja lisääntyvät ajan mittaan. On kivaa kun kasveilla on tarina.

   Poista
 4. Hyvä, että sinulla on ymmärtäväinen pomo! Olen itsekin ollut oma pomoni ja siinä on sekä hyvät että huonot puolensa. Puutarhan hoito antaa paljon sisältöä elämään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrystä siinä tarvitaankin varsinkin kesäaikaan kun veri vetää enemmän puutarhaan kuin tietokoneen ääreen.

   Olen kiitollinen tästä harrastuksesta. Se tuo iloa niin monessa mielessä.

   Poista
 5. Hyvä kirjoitus! Nyt kun itse olen konkreettisesti kokenut tilanteen, jossa puutarhanhoito ei yhtäkkiä kuulukaan elämään, olo on ollut vähintäänkin omituinen. Onneksi tämä tilanne on väliaikainen ja kohta on taas kevät ja uusi puutarhavuosi:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anni! Oli ihanaa kuulla vähän aikaa sitten, että terveytesi on nyt hyvällä mallilla. Mukava ajatella, että pääset taas rakkaan harrastuksesi pariin. Kunhan joulu on juhlittu, alkaa kevään puuhien suunnittelu ihan tosissaan :)

   Poista
 6. Mainiosti ajateltu, kirjoitettu ja kuvitettu.

  VastaaPoista
 7. Noihin häviäjiin lisäisin vielä ravintolapalvelut(syömiset). Niistä luovuin heti omakotitaloon muutettuani, kun mietin, kuinka monta kukkaa tai pensasta silläkin rahalla saan. Elämä on valintakysymys.:)
  Hienosti kirjoitettu postaus, josta tunnistan monta kohtaa omakseni: perhearvot, puutarha ja vapaa työaika. Ja tuo kiitollisuus, siitä pitää välillä muistuttaa itseään, sillä mikään ei ole itsestäänselvää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri noin. Kukat ovat tärkeämpiä kuin ravintolassa syömiset :)

   Kiitos mukavasta palautteesta ♥️ Mukava kun pystyit samaistumaan moneen kohtaan. Yrittäjänä arvostan tosi paljon sitä, että saan valita työaikani sään mukaan :)

   Poista
 8. Puutarha on iso ja tärkeä määrittäjä elämässäsi. Tuo mukanaan tasapainoa ja tyytyväisyyttä, näin ainakin tulkitsin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on. Ei ihme, että puutarhan sanotaan lisäävän onnellisuutta.

   Poista
 9. Puutarhallinen elämäntapa on aika kiva:) Kiinnostuksen kohteita löytyy omasta pihasta ja muualtakin, läheltä ja kaukaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Puutarhan hoidossa on niin monta ihanaa ulottuvuutta. Läheskään kaikkia ulottuvuuksia en ole vielä edes löytänyt.

   Poista
 10. Hienosti siivilöity puutarhan ja elämän muiden kuvoiden yhteenliittymä! Olemme onnekkaita, kun meillä on puutarha!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin. Sekin on suuri onni, että täällä blogien maailmassa saamme tutustua muihin puutarhaharrastajiin. Se on rikkautta!

   Poista
 11. Ei teillä olisi niin kaunista ja monipuolista puutarhaa, jos se ei olisi elämäntapa. Minun elämäntavalla ei kummoista puutarhaa hoidella. Mutta yllättävän hyvin minunkin aikani kuluu ja mielekästä puuhaa riittää. Mietin minun intohimoani tai elämäntapaa... taidan innostua monista eri jutuista ja vaihtaa vauhdissa touhua. Nyt tuntuu pitkästä aikaa olo vähän saamattomalta. Ihanaa joulun aikaa teille kaikille puutarhatontuille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, palkkatyönä en tätä jaksaisi tehdä.

   On rikkautta, että me olemme niin erilaisia ja olemme kiinnostuneita niin monenlaisista asioista.

   Kiitos samoin, onnellista joulunajan jatkoa myös sinne teille ♥️

   Poista