sunnuntai 27. lokakuuta 2019

HYVÄ MIELI KUIN HARAKALLA

Mies sanoi, että on tulossa talvi. Ylihuomenna on jo pakkasta ja ensi viikolla satanee lunta.

Kiven pinnalla kasvava patjarikko on hehkeämpi kuin kesällä.

Tuntui mukavalta mennä Rauhan kanssa puutarhaan. Oli ihana syysilma. Mies oli jo ehtinyt laittaa hedelmäpuille verkot. Ihanaa! Inhoan tuota talvisuojien virittelyä.

Verkot eivät ole paljaan puutarhan kaunistus. Onneksi neito vetää huomion puoleensa.

Oikaisin kaatuneet nimikyltit ja vinksahtaneet perennatuet. Leikkasin viiniköynnöksen ja parsat. Kuopus innostui leikkaamaan mansikoiden rönsyt. Kylläpä niitä olikin paljon, vaikka olin ne kesällä leikannut.

Mansikkamaa leiskuu värejä vielä lokakuun lopussa.

Hain pensasleikkurin ja huristelin perennojen varsia. Viiruhelvet olen yleensä jättänyt kevääseen, koska ne ovat vielä hyvin kauniita. Leikkasin nekin, sillä nyt ne oli helppo kerätä. Keväisin on yleensä niin tuulista, että nuo kevyet lehdet lentelevät ympäriinsä. Iirikset ja päivänliljat jätin. Ne ovat kauniin keltaisia ja vihreitä.

Iirikset ovat luottokasvejani – kauniita ja kestäviä.

Voi, jos minulla olisi puoliakaan tuosta energiasta,
niin tämä puutarha olisi äkkiä valmis.

Teinipoikani innostui auttamaan minua varsien keräämisessä. Kevyesti hän hyppeli kiveltä toiselle hakiessaan kottikärryihin täytettä. Kottikärryt saivat kyytiä kun hän juosten kiikutti kuormaa kompostiin. Nauraa hykertelin. – Voi, jos minulla olisi puoliakaan tuosta energiasta, niin tämä puutarha olisi äkkiä valmis, ajattelin.

Sillä välin mies puuhaili Potagerissa. Hän nosti loput porkkanat, käänsi lohkot talikolla ja poimi rikat. Voi, mahtavaa! Olin jo ehtinyt ajatella, etten kylväisi ensi keväänä mitään. Rikat olivat saaneet vallan ja työ tuntui toivottomalta. Mutta nyt lohkot olivat siistit! En voinut uskoa silmiäni. Taidan sittenkin keväällä kylvää jotakin.

Keräsin poikani kanssa kasan kiviä, painavia ruukkuja ja sen sellaista. Jossain vaiheessa huomasin, että kappas vain: Into ja Tarmo olivat täydessä touhussa ja meno oli sen mukaista. Kottikärryt tyhjenivät ja täyttyivät, syömiset unohtuivat.

Kirsikkapuu loistaa vielä kuin syysaurinko.

Mies haki lehtipuhaltimen ja puhalteli terassit lattiasta kattoon, kiveykset, lehdet nurmikolta, kasvihuoneen katolta ja sora-alueelta. Jylinä oli kuin lentokentällä, mutta niin lähtivät hämähäkinseitit ja lehdet. Mies hehkutti vielä illalla, miten näppärästi puhaltimella saa siivottua vieläpä rännit ja sadevesikaivotkin.

Nyt olo on kuin parhaan kesäpäivän iltana: selkään sattuu ja jalkoja särkee, mutta mieli on hyvä kuin harakalla.

28 kommenttia:

  1. Yhdessä tehdyt työt saavat hommat tuntumaan iloselta projektilta ja lopulta on tulos siisti ja kaikilla hyvä mieli. Kuulostaa mukavalta, kun teillä lapset osallistuvat pihatöihin innolla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, tuntui aivan juhlalta. Oli mukavaa puuhailla yhdessä ja lasten pirteys tarttui itseenkin. Raitis ilma teki hyvää kaikille.

      Annan heille vähän taskurahaa kun auttavat puutarhassa. Näytti tosiaan siltä, että työ oli mieluisaa.

      Poista
  2. Äsken naapurin kanssa juuri lähitiellä juttelin, että onhan se kiva, kun meillä on nämä eri vuodenajat ja eri puuhat vuoden kierron mukaan. Nyt tehdään näitä syysjuttuja, talvella luodaan lunta ja sitten odotellaankin jo kevään tuloa ja puutarhatöitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen ihan samaa mieltä. Minä ainakin tarvitsen kunnon talviunen jaksaakseni taas keväällä ahertaa puutarhassa. Sitäpaitsi on tosi kiva kun talvella saa aikaiseksi sisälläkin jotakin. :)

      Poista
  3. Mukavaa, että koko perhe ryhtyi yhdessä hommiin. Valmista tuli ja hyvä mieli niin sinulle kuin lapsillekin. Nyt saa talvi tulla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yleensä puuhailen puutarhassa yksikseni, joten tuntui aivan juhlalta saada seuraa ja apua. Mies kyllä osallistuu mielellään moneen asiaan, mutta yleensä hänen aikansa menee rakennushommissa. Keväällä oli kanatarhan tekoa ja nyt syksyllä lammen tekoa ja monta muuta.

      Nyt tosiaan talvi saa tulla. :)

      Poista
  4. Hommat etenevät sukkelasti kun yhdessä tekee, ja onhan se paljon mukavampaakin niin :)
    Meilläkin tehtiin tänään porukalla loput syystyöt. Ja hyvä että tehtiin, sillä nyt sataa lunta. Taitaa talvi todellakin tehdä tulojaan. Mukavaa sunnuntai-iltaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jo pelkästään se innostaa kun saa seuraa. Ja sitten kun vielä saa yhdessä niin paljon aikaan, tulee aivan mahtava fiilis!

      Mukava kuulla, että tekin teitte syyshommat porukalla. Täälläkin eilen illalla satoi räntää. Nyt tuntuu kyllä mukavalta. Saa rauhassa alkaa keskittyä muihin puuhiin :)

      Hyvää alkanutta viikkoa sinne teillekin!

      Poista
  5. Oi, miten kiva, että saitte tehtyä yhdessä noin paljon! En yhtään ihmettele, että Into ja Tarmo saapuivat paikalle, kun on porukalla puuhaamassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä ihana päivä: pirteä seuraa, raitista ilmaa ja kaiken lisäksi saatiin kaikki pakolliset hommat pois alta.

      Kyllä siellä hommissa mukana hääri myös Onni ja Ilona:)

      Poista
  6. Olipa ihanan positiivinen postaus yhteisestä puuhastelusta ja hyvästä laatuajasta perheen kanssa. Nyt kyllä kelpaa talven tulla ja levittää lumihuntu puutarhan ylle. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Kaisu! Se oli kyllä laatuaikaa parhaimmillaan. :) Nyt on huoleton olo ja mukava keskittyä puuhiin sisällä.

      Toivotaan lunta sinne ja tänne :)

      Poista
  7. Jostain kumman syystä loppukesästä rikat ottavat kuitenkin ylivallan, vaikka kuinka olisi ahkeroinut kesän aikana. Siksi keväällä meihin on ladattu ylimääräistä virtaa, että sinnikkäästi aloitamme taistelun alusta unohtaen monsterivesiheinän tai juolavehnän kasvuvoiman.

    Yhdessä tekeminen on paitsi mukavaa, mutta myös monin verroin tehokkaampaa! Jälkeä syntyy ja mielihyvän tehdystä työstä saa jaettua muiden kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, ei auta kovin paljon katsella rikkoja tähän aikaan. Jostain kumman syystä mieleen saattaa nimittäin hiipiä tunne häviöstä. On se ihana asia, että on talvi välissä ja keväällä taas uudet voimat.

      Se on uskomatonta, miten paljon enemmän yhdessä saa aikaan. Ja fiilis on sen mukainen.:)

      Poista
  8. Siellä on syystyöt pitkällä, minä en ole saanut aikaiseksi mitään eli haravointia. Ehkä ensi viikonloppuna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotaan nyt kovasti hyviä syysilmoja sinne teille ja intoa haravointiin!

      Poista
  9. Yhdessä tehden puuhat hoituvat kuin huomaamatta ja Into ja Tarmokin yllättävät olemassaolollaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on niin totta! Sanoinkin tuossa juuri äsken Päiville, että mukana hommissa häärivät myös Onni ja Ilona. Kyllä kelpasi viettää lokakuista päivää ulkona :)

      Poista
  10. Teilloli tehokas ja mukava syksyyne päivä. Jää talaveksi iloone miäli :)
    Mäki olin eilee pihalla, mutten hetikää nua palio saanu aikahan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, olin niin onnellinen, että piti ihan tänne juttu kirjoittaa. :) nyt voi hyvillä mielin odottaa talvea eikä ole koko ajan mielessä, että pitäisi tehdä sitä tai tätä puutarhassa.

      Sait varmasti sinäkin raitista ilmaa ja hyvän mielen :)

      Poista
  11. Jotenkin puutarha näyttää tähän aikaan vuodesta myös tosi kauniilta, vaikka kesän kukoistus on tietysti ihan oma juttunsa. Minäkin pääsin viime viikolla auttamaan puutarhatöissä, kun olin pari päivää kyläilemässä vanhempieni luona. En ollutkaan pitkään aikaan haravoinut! Oli kiva autella äitimuoria askareissa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, aikansa kutakin. Kesän jälkeen ruskan väriloisto on ihana, mutta sitten on taas kiva kun tulee lunta. Siis toivottavasti tulee.

      Oli varmasti kiva haravoida ulkona raittiissa syysilmassa pitkästä aikaa. Såit vielä kaupanpäälle hyvän mielen auttaessasi äitiäsi. :)

      Poista
  12. Teillä taisi olla kiva päivä koko perheen voimin :) Mukava kuulla, että Into ja Tarmo uusine kavereineen ehtivät käydä taas teilläkin. Nyt voi hyvillä mielin jättää puutarhan odottamaan kevättä ja uusien suunnitelmien toteutuksia. Nuo iiristen keltakirjavat lehdet ovat kauniita. Minäkin juuri tänään ihastelin niitä, tulivat ihanasti esille vastasataneesta lumesta. Lempeitä loppusyksyn päiviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä oli aivan ihana päivä. Monta käsiparia saa niin paljon aikaan ja yhteistyö on sitä paitsi hauskaa. Suunnitelmani kasvimaan suhteen saivat uutta potkua. Taidan sittenkin kylvää jotakin. Sellaista on kiva suunnitella talvella.

      Nyt syksyllä tuo iiristen upea kaareva muoto pääsee oikein esiin.

      Kiitos samoin ihanaa syksyä ja talven tuloa myös sinne teille!

      Poista
  13. Kerrassaan mainiota, yhdessä saa aikaan niin paljon enemmän. Täällä pinottiin klapeja ja nyt kärrätään salavien lehdet pois, julma urakka mutta ainahan tuo on porukalla saatu valmiiksi.

    Nyt sitten Tyyni ja Rauha vetovastuuseen 😊 Mukavaa viikkoa !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kylläpä tekin olette saaneet paljon aikaan! Tuntuu varmasti hyvältä saada klapit pinoon ja piha siistiksi.

      Juuri noin: Tyyni ja Rauha saavat ottaa ohjat käsiinsä. Into ja Tarmo saavat ansaitsemansa loman.

      Oikein mukavaa alkanutta viikkoa sinne teillekin!

      Poista