lauantai 12. lokakuuta 2019

KUKKO KIEKKU

Kanalaan on tullut syksy. Eräänä maanantaina kanat olivat lopettaneet hautomisen. Vanhemmat kanat – Myy, Milli ja Floora – olivat hautoneet superinnokkaasti jo keväällä ja saattaneet maailmaan kukon ja kolme kanaa. Se taisi olla niin hienoa, että ne päättivät ruveta hautomaan heti uudestaan, kun tiput oli vierotettu. Meinasivat kai, etteivät tästä kanalasta saa tiput loppua. Eivätkä ne olisikaan loppuneet, ellen olisi puuttunut asiaan. Parhaimmillaan pesästä rosvottiin parikymmentä munaa. Huh!

Enimmillään samassa pesässä hautoi neljä kanaa,
joista yhdelle ei ollut tilaa, niin se makasi kaikkien kolmen päällä.

Nuoret kanat, Lilli ja Lyydia, olivat nekin innolla touhussa mukana. Enimmillään samassa pesässä hautoi neljä kanaa, joista yhdelle ei ollut tilaa, niin se makasi kaikkien kolmen päällä. Mikään maanittelu ei saanut niitä luopumaan aikeistaan, kunnes yhtenä aamuna oli kylmä ja hoksasivat syksyn saapuneen.

Vähän on ahdasta.

Kanojen hautoessa Viuhti-kukko näytti masentuneelta. Se ei kutsunut kanojaan herkuille, vaikka olisin vienyt mitä tahansa. Söi vain itse. Kukaan ei kuitenkaan olisi tullut. Minun kävi Viuhtia sääliksi, mutta en voinut asialle mitään. Onneksi nyt kanat pyörivät sen ympärillä entiseen malliin. Lilli ja Lyydiakin ovat valinneet Viuhtin omaksi kukokseen, vaikka eivät sen kintereillä koko ajan kuljekaan.

Rakkaus näyttää olevan molemminpuolista.

Aliisa sen sijaan on rakastunut Rekkuun. Rakkaus näyttää olevan molemminpuolista. Kerran kesällä kukot ja kaikki muut kanat olivat ulkona paitsi Aliisa. Aliisa seisoi yksin ylätasanteella ja yhtäkkiä sille tuli hätä. Se alkoi kaakattaa kovaan ääneen. Rekku kuuli kaakatuksen ja kiiruhti Aliisan luo orrelle. Se johdatteli Aliisan pehkuille syömään jyviä ja sitten ne menivät yhdessä ulos.

Olin jo keväällä ajatellut, että voisin myydä Chabot (Rekun, Lillin ja Lyydian) ja jättää Aliisan itselle. Se on Mille Fleur, joita meillä on ennestäänkin. Loppukesällä päätin, että niin teen. Tulee enemmän tilaa ja on vähemmän siivottavaa. Menin kanalaan kamera kaulassa kuvatakseni Chabot myynti-ilmoitusta varten. Rekku ja Aliisa istuivat orrella nokat yhdessä. Lilli ja Lyydia olivat pehkuilla. Kuvasin, mutta myynti-ilmoitus jäi laittamatta. Miten voisin erottaa nuo rakastavaiset toisistaan!

En ihan onnistunut saamaan kuvaa Rekun ja Aliisan suudelmasta.

Se on luonnon laki.

Kaksi kukkoa pärjää oikein hyvin samassa kanalassa, kun Rekku väistää vanhempaa Viuhtia. Se on luonnon laki. Kun Viuhti tulee ylätasanteelle, Rekku lennähtää alas pehkuille ja päinvastoin. Aliisa seuraa Rekun perässä, totta kai. Nukkumaan sopivat sentään samoille orsille kaikki.

Voi olla, että keväällä etsin nuorisolle uuden, hyvän kodin. Olisi ihanaa kun Rekku saisi olla pääkukko omassa pienessä laumassaan. Aliisa pääsisi tietysti mukaan.

Kanalassa on sopuisaa ja rauhallista. Etualalla Lilli ja Lyydia, taaempana Myy ja Rekku.

Siihen asti kanalasta kuuluu silloin tällöin kahden kukon vuorolaulu. – Kukko kiekuu-uu, Viuhti kajauttaa sointuvalla äänellään. – Kukko kiekku, kuuluu teinikukon särisevä ääni.

10 kommenttia:

 1. Onpas ihania kanoja ja kukkoja🍂💛🍁Toivottelen leppoisaa sunnuntaita💛

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kristiina! Samoin, oikein hyvää sunnuntai-iltaa sinullekin!

   Poista
 2. No enpä ole ennen nähnyt neljää kanaa samaa pesää hautomassa! Syksy sulkasatoineen antaa lepohetkeä hautojillekin. Raskasta se on päivästä toiseen maata littanana pesässä. Hautomisen vietti on erilainen eri yksilöilläkin, mutta onneksi nyt rouwat voivat jaloitella, sukia, rypeä ja olla muuten vain kuin Ellun kanat!

  Kanalapostaukset on aina niin ihania, kun kuvissa on todella onnellisen näköisiä kanasia. Toivottavasti siellä sopu säilyy. Meilläkin oli kaksi kukkoa, mutta sitten vanha Elvis heitti henkensä. Sopuisaa oli kukkojen elämä, kun arvojärjestys oli selvä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tita!

   Meidän pienessä kanalassa on neljä pesää, mutta kaikki änkeävät silti yhteen ja samaan pesään! Niiden aivoituksia ei aina käsitä :) Joo, onhan se helpotus kun elämä kanalassa vihdoin normalisoitui. Muniakin on taas kiva saada. Kanat vaikuttivat hautoessaankin tyytyväisiltä, mutta kukko oli ihan onneton. Kävi aivan sääliksi sitä. Onneksi nyt kaikki on taas niin kuin ennenkin. Näyttäisi sopu säilyvän kun nuori kukko väistää. Toivotaan niin.

   Voi Elvistä :( Onneksi ette ihan ilman kukkoa jääneet. Kukot ovat niin ihania ♥

   Poista
 3. Näitä kanalan kuulumisia on hauska lukea, niinkuin kaikkia muitakin tekstejäsi! Sain muuten blogini vaihdettua bloggerin alustalle, joten olet lämpimästi tervetullut vierailulle! Kottikarrynkaantopiiri.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos mukavasta palautteesta, Päivi!

   Tulen mielelläni vierailulle blogiisi. Johtui varmaan juuri tuosta muutoksesta, että blogisi oli tipahtanut listaltani pois. Nyt olen taas lukijasi. Kiva kun sait linkitettyä vanhan blogisi näppärästi uuteen.

   Poista
 4. Kiva ettet erottanut rakastavaisia! Joku varmasti ilahtuu jos saa hankittua valmiin pienen lauman keväällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tietenkään voinut erottaa niitä, kun joka päivä seuraan niiden ihastuneita katseita toisiaan kohtaan :)

   Kevät on parempi aika myydä nuorisoporukka. Toivotaan, että löytyy hyvä koti - jos raaskin myydä ne.

   Poista