sunnuntai 19. toukokuuta 2019

KÄRHÖSTÄ PIONEIHIN

Syksyllä järjestämäni arvonnan yhteydessä sain kaksi mukavaa kysymystä. Katja Päivänpesän elämää -blogista kysyi: ”Kasvaako puutarhassasi yhtään kärhöä?” Navettapiika Navettapiian puuhamaa –blogista kirjoitti: ”Mitä kasvia sullon enite? Veikkaan pioonia :) Kerääkkö muita?”

Sain siis hyvän syyn leikkiä numeroilla. Oli hauska itsekin saada tietää, montako erilaista kurjenpolvea puutarhassani on ja hämmästyä, kuinka monta havua täällä kasvaakaan.

En ole keräillyt mitään. Eri lajikkeita on vaan kertynyt kokeilunhalun, tarpeiden ja ihan vain sen takia, että tietyt lajikkeet ovat sattuneet kohdalle.

Puutarhassani on:

1 kärhö
Tiukukärhö ’Arabella’ on ainokaiseni, tuskin kuitenkaan jää ainoaksi.

Sain blogiystävältäni vinkin helposta kärhöstä ja sitä tiukukärhö ’Arabella’ onkin. Se on vaivatta selvinnyt talvista ja pysynyt terveenä.

2 Isabellansyreenilajiketta
Valitsin nämä lajikkeet - ’Coral’ ja ’Holger’ - puutarhaamme siksi, etteivät ne tuota juurivesoja niin kuin tavalliset pihasyreenit.

3 erilaista luumua
’Sinikka’, ’Kuokkalan punaluumu’ ja ’Yleinen keltaluumu’ ovat kasvaneet mukavasti. ’Sinikka’ ja ’Kuokkalan punaluumu’ tuottivat viime kesänä huikean hyvän sadon. Samanikäinen ’Yleinen keltaluumu’ ei ole vielä tarjonnut maistiaisia.

4 erilaista kirsikkaa
Minulla on joku erityinen mieltymys kirsikoihin. Meillä kasvavat kirsikat ’Inkeroisten kuulasmarja’, ’Gårdebo’, rusokirsikka ja lamohietakirsikka. ’Inkeroisten kuulasmarja’ on erityisen kauniin muotoinen, pallolatvuksinen puu. Sen sijaan ’Gårdebo’ on korkea hujoppi, jonka oksat sojottavat vähän miten  sattuu. Se vaatinee paljon lisää aikaa kehittyäkseen kauniiksi. Rusokirsikka on vielä nuori, mutta ilmeisen kaunis siitä on kasvamassa.

Lamohietakirsikka peittää alueensa nopeasti.

5 erilaista tädykettä
Minulla on loistotädykkeet maatiainen ja ’Royal Blue’ sekä rantatädyke, unelmatädyke ja Virginiantädyke. Näistä suosikkejani ovat ihanan siniset loistotädykkeet.

6 mansikkalajiketta
’Bounty’, ’Jonsok’, ’Lumotar’, ’Polviina’ ja ’Honeoye’ sekä ahomansikka. Valitsin vähän eri aikaan kypsyviä ja myös aivan uusia lajikkeita. Olen kuullut, että mansikkalajikkeiden laatu huononee ajan kuluessa. Siksi vanhimmat lajikkeet eivät olekaan parhaita.

7 ruusua
Juhannusruusu, tarhakurtturuusu ’Sävel’, ’Schneewittchen’, ’New Dawn’, ’Lac Majeau’, ’Morden Blush’ ja valkokurtturuusu. Alun alkaen en ollut lainkaan ruusuihminen, mutta päätin silti istuttaa yhden juhannusruusun. Sitten niitä vain alkoi tulla.

Ruusu ’Schneewittchen’ on kiitollinen kukkija.

8 erilaista kurjenmiekkaa
Kuningatarkurjenmiekka ’Snow Queen’, siperiankurjenmiekat ’Blauw’, ’Blue King’, ’Concord Crush’, vaaleanlilat ’Kita-no-Seiza’ ja ’Pink Parfait’ sekä saksankurjenmiekka ’Immortality’ ja maatiainen Haikalan vanhaa kantaa. Iirikset ovat kaunismuotoisia ja kelpo kukkijoita, joten niille on aina löytynyt paikka puutarhasta.

9 erilaista kurjenpolvea
Verikurjenpolvet ’Album’ ja ’Max Frei’, sininen ja valkoinen kyläkurjenpolvi, peittokurjenpolvi, tuoksukurjenpolvi ’Spessart’, neidonkurjenpolvi, jalokurjenpolvet ’Rozanne’ ja ’Johnson’s Blue’. Kurjenpolvet ovat luottokasvejani – paitsi valkoinen kyläkurjenpolvi, joka on päättänyt riistäytyä käsistä. Pidän kurjenpolvien ryöppyilevästä kasvutavasta, jolla saa nopeasti runsauden tuntua puutarhaan.

Tämä sinilila kyläkurjenpolvi on pysynyt hyvin omalla isojen kivien rajaamalla paikallaan.

10 erilaista leimua
Syysleimu maatiainen, ’David’, ’Junior Dance’, ’Elli’, ’Rheinlander’, ’Blue Boy’, vahingossa tullut voimakkaanvioletti ’Laura’, kiiltoleimu, ruusuleimu sekä rönsyleimu ’Ariane’. Pidän kaikenlaisista leimuista varsinkin, jos ne ovat valkoisia. Leimut ovat vaivattomia ja kauniita. Niitä uskallan suositella muillekin.

11 erilaista maksaruohoa
Puutarhassani on valkoinen ja vaaleanpunainen maatiaislajike, Kaukasianmaksaruoho, lusikka-, Lyydian-, Turkestanin- ja särmämaksaruoho sekä ’Purple Emperor’, syysmaksaruoho maatiainen ja valkoinen ’Stardust’ ja ’Mohrchen’. Maksaruohoja minulla on maanpeitekasveina ympäri puutarhaa. Ne ovat reippaita kasvamaan, joten niitä on helppo heitellä aukkopaikkoihin maata peittämään ja kiskaista pois, jos tilaa tarvitaan muille.

12-2 erilaista päivänliljaa
Meiltä löytyvät maatiainen, ’Arctic Snow’, ’Fragant Treasure’, ’Gentle Shepherd’, ’Joan Senior’, ’Moment of Truth’, ’Kartano’, ’Pink Damask’, ’Stella d’ Oro’ ja ’Summer Wine’. Oikeasti päivänliljoja on vain kymmenen erilaista, mutta en keksinyt mitään, jota minulla olisi tusina. Päivänliljat ovat niin vaivattomia ja kauniita, että kesällä lajikkeita voi hyvinkin olla tusinan verran.

Päivänlilja 'Gentle Shepherd'


13 erilaista kuunliljaa
’Blue Mouse Ears’, ’Fragrant Blue’, ’Krossa Regal’, ‘Patriot’, ‘Royal Standard’, ‘Sum and Substance’, ‘Albomarginata’, ‘Aureomarginata’, ‘Elegans’, ‘Blue Angel’, ’Twilight’, hopeakuunlilja ja maatiaislajike. Minulla on tapana ostaa joka vuosi muutama kuunlilja, joko uusia tai tuttuja lajikkeita mitä sopivasti sattuu olemaan tarjolla.

14 narsissia, lajiketta ’Thalia’
Laskin. Näitä oli neljätoista. Voi, kunpa näitä olisi paljon enemmän!

15 Grönlanninhanhikkia, lajiketta ’NUUK’
Ostin viisitoista pikkuista tainta, mutta ennakkotiedoista poiketen ne kasvavat niin vikkelästi, että niiden rönsyistä sain istutettua kokonaisen uuden penkin.

Grönlanninhanhikki ’NUUK’

16 mansikkaa, lajikkeita ’Lumotar’ ja ’Honeoye’
Ostin kahdeksan kumpaakin lajiketta. Maistiaisia saimme, mutta en yhtään muista millaisia olivat.

17 rantatädykettä
Ostin näitä 3 kpl, mutta pelkään pahoin, että nyt niitä on 17 kpl – tai pahimmassa tapauksessa 37 kpl.

18 pensasmustikkaa
Matalia pensaita minulla on kokonainen aidanne – lajikkeita ’Aino’, ’Sine’ ja ’Saani’ – ja lisäksi kolmen puskan ryhmä korkeampia ’North Blue’ -pensasmustikoita. Joka talvi kilpailen jänisten kanssa, kuka pensaat lopulta saa itselleen.

19 kuusipuuta
Lajikkeita ei ole kovin montaa: metsäkuusi, pesäkuusi ’Nidiformis’ ja kartiovalkokuusi ’Conica’. Isolle pihalle mahtuu paljon puita. Hämmästyin meillä puutarhassa kasvavien kuusten määrää. Metsän laidassa ja metsässä niitä kasvaa vielä lisää.

Pesäkuusi ’Nidiformis’

20 tuijaa
Lajikkeet ovat ’Smaragd’, ’Danica’, Globosa’ ja ’Woodwardii’. Havuja on hyvä olla, jotta puutarha näyttäisi hyvältä ympäri vuoden.

21 katajaa
Meillä on kotikataja, pilarikataja ’Suecica’, rohtokataja, sinilaakataja ’Blue Carpet’ ja ’Blue Chip’, ’Wiltonii’ sekä harokataja ’Nana’. Katajakujan puutarhassa katajia pitää olla paljon.

22 pionilajiketta
’Angel Cheeks’, ’Bella Donna’, ’Buckeye Belle’, ’Blush Queen’, ’Claire de Lune’, ’Do Tell’, ’Duchesse de Nemours’, ’Elsa Sass’, ’Gardenia’, ’Garden Treasure’, ’Henry Bockstoce’, ’Jalkavaimo nousee kylvystä’, ’Jan Van Leeuwen’, ’Kelway’s Glorious’, ’Madame Calot’, ’Madame Furtado’, ’Mother’s Choice’, ’My Love’, ’Pecher’, ’Pillow Talk’, ’Roselette’ ja ’Sarah Bernhardt’. 

Jossain vaiheessa ajattelin, että ehkä pioneja nyt on puutarhassamme jo tarpeeksi. Onneksi tulin järkiini enkä lakannut haaveilemasta uusista pioneista.


Nykyään minua viehättävät eniten yksinkertaiset ja puolikerrotut pionit.

P.S. Kirjoitin tämän jutun joskus talvella. Nythän tuskin ehdin tietokoneen ääreen.

Kaunista kevättä kaikille!

26 kommenttia:

 1. Kiva yhteenveto monipuolisesta kasvivalikoimasta. Tuota sinun on helppo käyttää pohjana ja täydentää sitä, mukaa kun kuhunkin ryhmään tulee uusia hankintoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon mielenkiintoisia kasveja jäi listalta pois. Tämän kesän jälkeen luettelo voi näyttää aivan erilaiselta :) Pioneja ja ruusuja on ainakin tulossa lisää.

   Poista
 2. Hauska numeroleikki! Tekisi mieli itsekin kokeilla. Vaikka sitten joskus talven pitkinä kuukausina, jos nyt en ensi viikolla innostu : ) Mahtava määrä sulla kyllä pioneja! Ja grönlanninhanhikkeja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se oli ihan hauska, leikinomainen kurkistus omaan puutarhaan. Pioneja on tulossa lisää, joten minun listani teko vaikeutuu vuosi vuodelta :) Tykkään niin Grönlanninhanhikista, että taidan taas jakaa sitä jonnekin reunaan.

   Poista
 3. Kiva postaus, sai minutkin miettimään oman puutarhan vastaavia lajeja ja määriä. Sinulla on hyvin lajikkeet muistissa, itse en muista tai tiedä tarkkoja lajikenimiä aikaisempien vuosien hankinnoista. Paljon olen myös saanut aikoinaan perennan alkuja ja näistäkään ei ole tarkkoja lajinimiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Päivi! Voi, eivät ne lajikenimet ole muistissa. Minun on täytynyt kirjoittaa kaikki ylös. Keväisin huomaan, että jotkut ihan tututkin nimet saattavat olla unohduksissa :) Saaduista kasveista on hauska muistaa, keneltä ne ovat.

   Poista
 4. Hyvä listaus kasveista. Mahtava määrä erilaisia pioneja, niissä minäkin tykkään yhä enemmän yksinkertaisista luonnonlajikkeista. Tiukukärhöä minulla ei ole mutta sellaisen haluaisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Katja! Ihan sama juttu minulla: nykyisin hankin pääasiassa yksinkertaisia pioneja. Paljon piti jättää listalta poiskin, mutta olipa kiva miettiä omia puutarhakasveja välillä näin numeroleikkinä :)

   Poista
 5. Hauska listaus, on sinulla komea kokoelma kaikenlaista. Monta tuttua nimeä bongasin leimuista, päivänliljoista, kuunliljoista ja pioneista,ne sopivat niin hyvin samoille asuinsijoille ja ovat upeita ryhmissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Hirnakka! Joo, nuo luettelemasi kasvit ovat minun luottoperennoajani: kauniita, varmoja ja vaivattomia.

   Poista
 6. minulla kuluikin tovi kanalassa, voi miten ihania pikkuiset tiput ovat. piti isäntäkin hihkaista katsomaan. siinä sitten kuvia katsellessa tuli muisteltua omia pikkuisia ankanpoikia, tuossa keittiön sivustavedettävällä niillä oli uima-allas häkkinsä jatkeena. harmi vaan kun emme pysty pitämään ankkoja tai kanoja talvisaikaan. niin surullista oli ankoista luopua, et päätimme olla hankkimatta enää jatkossa kesäankkoja.
  monta keraa olen ollut aikeissa listata kaikki kahden pihamaani kasvit, joskus jopa aloittanutkin kellokasvien listaamisen, mut siihen se sit on jäänytkin, alkuun. listasi on taas kerran mainio, kuten Between kommentoikin, listaa on nyt helppo täydentää, suurin työ on jo tehty.
  toivottavasti kanalassa kaikki sujuu hyvin ja pikku hiljaa saat itsekin hieman enempi levätyksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska kuulla, että kanalajutut tuottivat iloa teille molemmille. Meilläkin oli parina kesänä kesäkanoja, mutta eihän siitä mitään tullut. Oli hankittava talvikanala. Kaikkiin eläimiin kiintyy niin paljon. Ankat olisivat varmasti myös kivoja, mutta talviuimala olisi kyllä hankala järjestää :)

   En minäkään kaikkea ole listannut, mutta kiva kun edes nuo. Pitäis varmaan tehdä palasina, niin saisi pikku hiljaa ajan kanssa valmiiksi.

   Nyt kun tiput ovat jo aika paljon kasvaneet, aikaa jää moneen muuhunkin - ja sitähän puutarhassa riittää :)

   Poista
 7. Hyvä valikoima kasveja, etenkin pioneita hurjan paljon. Ymmärrän kyllä että helposti noita kertyy lisää, jos tykkään jostain.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taas tilasin lisää pioneja. Vielä oli sopiva paikka jäljellä. Ei kohta tämä lista pidä enää paikkaansa :) Taidan olla pionihullu...

   Poista
 8. Hauska katsaus puutarhaan! Houkuttaisi jossain vaiheessa tutkia omiakin kasveja samalla tyylillä. Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Minna! Kiva oli leikkiä numeroilla "aikansa kuluksi", vaikka riittäähän sitä puuhaa kesät talvet :) Samoin sinulle oikein hyvää viikon jatkoa!

   Poista
 9. Kiva postaus! Tuttuja monetkin kasvit. Hyvät valikoimat eri kasveista ja nimetkin tarkasti tallessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Ulla! Tykkään nimistä, joten yritän tosiaan pitää nimet hyvässä tallessa :)

   Poista
 10. Hurjan paljon pioneita sinulla, mutta niitähän ei voi koskaan olla liikaa :) Kiva postaus puutarhan kasveista, pitäisi ehkä inventoida omakin puutarha joskus. Mukavaa viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taas on tilattu lisää pioneja. Taitaa mennä jo hulluuden puolelle :) Tuollainen inventaario oli ihan hauska, vaikka ei siinä ollutkaan kuin osa. Joskus ehkä sitten lisää jossain toisessa leikissä :) Samoin sinulle oikein hyvää viikon jatkoa!

   Poista
 11. Spring is a magnificent season
  Wonderful peony.
  Greetings
  Maria
  Divagar Sobre Tudo um Pouco

  VastaaPoista
 12. Ompas palio pioonia. Useen tykästyy johonki sukuhun ja hetkenpäästä huamaa, että siitonki jo monta sukulaasta omas puutarhas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, jotenkin ne pionit vaan haluavat tulla meille ;) Laittaisinhan minä muutakin, mutta minkäs sille mahtaa kun pionit tulevat aina ekana mieleen :D

   Poista