tiistai 7. elokuuta 2018

KAUKOKAIPUUTA JA KOTISEUTURAKKAUTTA

Kuka malttaisi kesällä olla pois Suomesta ja omasta puutarhasta? En minä ainakaan. Voi olla, ettei moni teistä lukijoistakaan. Kuitenkin saattaisi olla kiva pistäytyä jossain, vaikkapa maailmanympärysmatkalla ihan tuosta noin vain. Ilmaiseksi ja ilman pakkaamisen vaivaa. Kasvien tuella mielikuvituksen siivin.

Jos vaikka lähtisi Helsingistä (alppiruusu ’Helsinki’, marjatanalppiruusu ’Helsinki University’) ja matkustaisi Ruotsin (ruotsinpihlaja) kautta Hollantiin (pillisipuli ’North Holland’, punaherukka ’Punainen Hollantilainen’, porkkana ’Amsterdam Forcing’) ja sieltä Lontooseen (porkkana ’Lontoon tori’). Lontoosta voisi matkustaa Saksaan (saksankurjenmiekka, saksankirveli, keltasipuli ’Stuttgart’, retikka ’Munchenin olut’) ja Itävaltaan (kyssäkaali ’White Vienna’). Samalla reissulla voisi pyörähtää myös Ranskassa (ranskantulikukka, retiisi ’French Breakfast’) ja Italiassa (punasikuri ’Palla Rossa Roma’, roomansalaatti).


Siperiankurjenmiekka 'Blue King'

Ja kun ei ole pelkoa,
että siemenistä itse kasvatettu pioniharvinaisuus
avaisi nuppunsa juuri matkan aikaan,
voi huoletta jatkaa Egyptiin...

Ajatella – voisi kokea kaiken tämä ilman, että puutarhahöperön tarvitsisi lähteä rakkaiden kasvattiensa luota. Eihän sitä tiedä, vaikka suosikkigladiolus kukkisi juuri sillä aikaa kun itse on matkoilla! Ja kun ei ole pelkoa, että siemenistä itse kasvatettu pioniharvinaisuus avaisi nuppunsa juuri matkan aikaan, voi huoletta jatkaa Egyptiin (punajuuri ’Egyptiläinen litteänpyöreä’), kauemmas Afrikkaan (sininata ’Sininen Kongo’) ja itäistä reittiä  (kirsikka ’Leningradin musta’, pihasyreeni ’Moskovan kaunotar’, purjo ’Bulgarian jättiläinen’), Japaniin (japaninpihlaja, tulppaani 'Sapporo') ja aina Australiaan asti (lehtisalaatti ’Australialainen’). Australiasta voisi sitten samalla vaivalla  lennähtää vaikka Amerikan mantereelle asti (Amerikanpihlaja, ruusu ’Chicago Peace’, parsa ’Mary Washington’, vihannespaprika ’California’, helmipensas ’Niagara’, marjatuomipihlaja ’Saskatoon’) ja sieltä takaisin koti-Suomeen (suomenköynnösruusu, suomenpihlaja).

Amerikanpihjala

Ainoa hankaluus on kulkuvälineiden puute. Valikoimissa olisivat nimittäin juna (Rautatienomenapuu), Lada (päärynä ’Lada’), ja kaksikerroksinen bussi (kaunopunahattu ’Double Decker’).

Tulppaani ’Sapporo’ kukkii yhtä aikaa vuorikaunokin kanssa.

Jos maailmanympärysmatka ei ole sinun juttusi, voit tehdä kierroksen kotimaassa. Lähimatkailuhan on nyt hyvin trendikästä. Seuraavasta listasta saa vähän vinkkejä: Helsinki (alppiruusu ’Helsinki’, marjatanalppiruusu ’Helsinki University’), Iisalmi (kirkonruusu ’Iisalmi’), Inkeroinen, Kouvolan kaupunginosa, (kirsikka ’Inkeroisten kuulasmarja’), Kuokkala, Jyväskylän kaupunginosa, (luumu ’Kuokkalan punaluumu’), Kustavi (päärynäpuu ’Kustavi’), Lavia (omenapuu ’Lavia’), Lepaa (karviainen ’Lepaan punainen’), Liperi (liperi eli lipstikka), Loimaa (loimaankoivu), Mikkeli (alppiruusu ’Mikkeli’), Nilsiä (kirkonruusu ’Nilsiä’), Pirkkala (pirkkalankoivu),  Raahe (kirsikka ’Raahe’), Ruotsinpyhtää (leimu ’Ruotsinpyhtää’), Tammela (puistosyreeni ’Tammelan kaunotar’), Tervola (pensashanhikki ’Tervola’), Tornio (tornionlaaksonruusu)

Kuokkalan punaluumu

Johan tässä on tullut kotona nyhjötettyä. Täytyypä käydä kierros puutarhassa ja katsoa minne asti tänä itana voisin mielikuvamatkailla. Ekologisesti.

18 kommenttia:

 1. Hauska ja ekologinen maailmanympärimatka!😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Anni! Olen laiska matkustamaan minnekään, mutta tällaisille matkoille suostun milloin vain :)

   Poista
 2. Tämmöstä mualimanympärysmatkoo miekin kannatan. Monista paikoista nimetyt kasvit on tuttuja! Kyllä siulla 'lanttu' leikkovaa, näitä juttuja tehessä. Mukava on lukkii, vaikka aina ei tule kommentoituu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Ulla! Ympäristöystävällistä, halpaa ja hauskaa matkailua :)

   Ihanaa kuulla, että tykkäät lukea juttujani. Minä kommentoin valitettavan vähän, vaikka monesti tekisi mmieli. Olen niin onnettoman hidas kirjoittamaan, etten aina viitsi edes aloittaa. Ymmärrän siis varsin hyvin, etteivät muutkaan aina kommentoi :)

   Poista
 3. Heh, matkailua parhaimmillaan :) Hieman nopeammalle maailmanympärimatkalle tai vaikka peräti kuuhun asti pääsisi rakettinauhuksella 'The Little Rocket'

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :D Kulkuvälineistä todellakin on pulaa, joten rakettinauhus tulee hyvään tarpeeseen. Voisihan sitä kuussakin käydä kun on palattu maailmanympärysmatkalta...

   Poista
 4. Hauska kierros. Kiva että kotimaisiakin löytyi, useimmat puutarhakasvit ovat tosi kaukaa alunperin

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, HennaMar! Tulisihan sitä aivan mökkihöperöksi, ellei kävisi edes naapurikunnassa ;)

   Poista
 5. Ihana reissu! Paljon kauneutta ehti nähdä tällä matkalla.

  VastaaPoista
 6. Hauska postaus :) Lajikenimistä pystyy tosiaan kokoamaan melkoisen matkan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Piparminttu! Lajikenimien kirjo on todellakin uskomattoman runsas ja monipuolinen :)

   Poista
 7. Voi kun kivaa, että Raahen kirsikkakin pääsi mukaan kierroksellesi! Makutestissä se on paremman makuinen, kuin vieressä kasvava 'Latvian Matala'. Ikävä kyllä rastaat ovat löytäneet runsaan kirsikkasadon, joten sitä tasailemme sitten keskenään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, tottahan toki Raahessa piti päästä käymään kun siellä on tuttujakin (=sinä) :) Ovat tainneet rastaatkin kuulla makutestin tuloksesta. Minä hävisin rastaille 100-0 :(

   Poista
 8. Kiva, kun piipahdit Kouvolassakin:) Mukava matka eikä tuhraannu liikaa aikaa! Mutta jos nuo kaikki pitäisi puutarhaansa kerralla hankkia, tulisi siitäkin melkoisen kallis matka!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kiva käydä :) Matkakuluissa säästää ison summan kun kiertelee silmät auki puutarhaystävän tiluksilla ;) Ei tarvitse itselle hankkia kaikkia.

   Poista
 9. Onpa taas hauska sanapolku ympäri maailmaa ja Suomea! Sinä pystyt taikomaan sanojen avulla vaikka mitä - sanavarastosi on ilmeisesti pohjaton!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Pirkko! Moni ei-puutarhaihminen on ihmetellyt miten puutarhasta riittää juttua kokonaisen kirjan tai blogin verran. Mutta me puutarhahöperöt tiedämme, että pelkästään lajikenimien luettelo on uskomattoman runsas. Varsinainen aarreaitta :)

   Poista