sunnuntai 11. helmikuuta 2024

ETELÄMERELLÄ I

Kirjoitin jokin aika sitten itselleni järjestämistä arpajaisista, jonka voittona oli tylsiä tai muuten vain haasteellisia puutarhani kohteita suunniteltavaksi. Toisen palkinnon sain numerolla 4 ja se on tämä murheenkryynini nimeltä Etelämeri. Etelämeren tarinan olen kertonut täällä.


Etelämeri on sarja epäonnistuneita ja välillä onnistuneita kokeiluja. Kokeilujen näyttämönä on routaeristeen päällä oleva ohut kasvualusta paahteisessa paikassa. Penkin alaosassa sentään on syvä kasvualusta. Osa kasveista ei ole viihtynyt ja toiset eivät ole vain näyttäneet hyviltä.

Parhaat elementit penkissä ovat luonnonlahjana saamani arovuokot sekä isorikot, jotka nousevat kuin vaahtopäät matalasta kasvimassasta. Arovuokkojen saapumisesta olen kirjoittanut tänne.

Haasteellisin kohta on alueen yläosa, jossa kasvien pitäisi peittää terassin perustus. Alue on melko leveä, joten yläreunasta tulee helposti liian viivasuora.

Olen pitänyt tavoitteenani sitä, että saisin alueen jotenkuten täytettyä kasveilla. Nyt kun tällainen arpajaisvoitto sattui kohdalle, ei mennä sieltä missä aita on matalin. Olin ollut jo aika kyllästynyt tämän penkin parissa värkkäämiseen, mutta nyt innostuin.

Viime aikoina minulla on ollut tavoitteena täyttää alue matalilla kasveilla, joiden seasta nousevat arovuokkojen ja isorikkojen korkeat kukinnot. Alue on ollut aivan liian valkoinen, joten olen yrittänyt lisätä sopivasti sinistä ja pinkkiä. Tänä kesänä tulen ehkä näkemään olenko ollut oikealla tiellä.

Olin joskus haaveillut istuttavani loistotädykettä tälle alueelle. Se on hyvä taustana, mutta tämän alueen aion sittenkin pitää melko matalana. Kirsikkapuun vesat olisi siis syytä kiskoa ajoissa pois.

Alueen nykyiset ja tulevat kasvit:Harokataja 'Nana' on viihtynyt niin hyvin, että se ulottaa kärkensä jo nurmikolle ja tulee leikatuksi vähän hassusti. Pitää ruveta leikkaamaan kärkiä saksilla, niin ei robotin tarvitsi tehdä sitä.

Kissankäpälä sinnittelee harokatajan kainalossa. Sitä voisi jakaa toisenkin harokatajan kainaloon.

Kattomehitähti


Arovuokko
on halunnut itse tulla tänne. Se on alkukesän päätähti.


Nukkapähkämö oli kylväytynyt tänne. Olen sen antanut kasvaa, kun ei ole mahdottomaksi ryöstäytynyt.

Maksaruoho 'Purple Emperor' – Olin ajatellut peittää terassin reunaa tällä, mutta en onnistunut. Voisin siirtää sitä tulevan vaaleanpunaisen loistosalvian viereen.

Ohotanmaruna on viihtynyt yläreunassa. Sitä voisin jakaa yläreunaan lisääkin.


Terassin reunan peittämiseksi ajattelin istuttaa loistosalviaa vaaleanpunaisena (’Rose Königin’ tai 'Dimension Rose') ja lilana. Lila on ainakin viihtynyt hyvin vastaavassa paikassa. Jos ne istuttaa epäsymmetrisesti kolmioiksi ohotanmarunan ja ehkä nukkapähkämönkin kanssa, niin tulos ei ole liian suora. Kasvualustasta pitää tehdä vähän multavampi. Jospa tämä olisi se juttu, jota olen aina etsinyt.


Ruusuleimu viihtyy loistavasti, mutta suurina alueina se on aivan liian valkoinen.

Laukkaneilikka on tainnut kadota. Se oli tosi kivan värinen. Ehkä saman asian ajaa punainen ketoneilikka.

Ketoneilikka – Tätä minulla on pinkkinä ja valkoisena.


Isorikko
on viihtynyt hyvin ja se on komea.

Sitruunatimjami on halunnut jäädä tänne, vaikka välillä kitkin sen jo pois. Olkoon. Se tuo kivaa väriä, kunhan ei valtaa liikaa alaa.

Neidonkurjenpolvi viihtyy, mutta on niin hidas leviämään, että turvauduin jo espanjankurjenpolveen.


Espanjankurjenpolvi on uusi tulokas. Saa nähdä miten se kotiutuu tänne.

Syyskohokki 

Lusikkamaksaruoho – Tätä on vähän, mutta onpahan kuitenkin rikastuttamassa penkkiä.

Sammalleimu sininen ja vaaleanpunainen – Voi olla, että näistä tulee tarpeeksi väriä. Jos väriä vielä tarvitaan, niin kannattaa muistaa sinilemmiö ‘Heavenly Blue’ Kauniit taivaansiniset kukat. Kukkii pitkään kesä-elokuussa. Sopii kuiville ja aurinkoisille paikoille tai vaikkapa maanpeittokasviksi. Hapahko kasvualusta. Korkeus 5-10 cm.


Pisteeksi i:n päälle voisi lännenpuoleisen harokatajan läheisyyteen sijoittaa matalahkon patsaan tai muun koristeen. Keväällä voisin kokeilla metallisia harmaita Mathilde M:n puutarhakoristeita tänne.

Hankittavat kasvit:

Loistosalvia ’Rose Königin’ tai 'Dimension Rose' (Pinsiön taimistolta varmaankin löytyy.)

Jos väriä vielä tarvitaan, niin kannattaa muistaa sinilemmiö ‘Heavenly Blue’ Kauniit taivaansiniset kukat. Kukkii pitkään kesä-elokuussa. Sopii kuiville ja aurinkoisille paikoille tai vaikkapa maanpeittokasviksi. Hapahko kasvualusta. Korkeus 5-10 cm.


Palaan asiaan, kun olen saanut muutostyöt tehtyä. 

6 kommenttia:

 1. Hyviä ideoita Etelänmerelle! Oletko ajatellut kiviä alueelle? Muutama isompi kivi yksinään ja ryhmissä voisi rikkoa sopivasti pintaa ja tuoda kasveja esiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi hyvä idea, kiitos! En ollut itse tullut sitä ajatelleeksikaan, vaikka kivistä tykkään ja niitä meillä on kaikkialla. Perustelusikin oli tosi hyvä. Harmi vain, ettei kiviä voi mallailla niin kuin puutarhakoristeita. :)

   Poista
 2. Minusta tuo on jo nyt kiva alue, mutta et ehkä esitellyt niitä rähjäisimpiä kohtia näissä kuvissa. Tuo anonyymin ehdotus kivistä on oikein hyvä, kivet olisivat kuin kalliosaaria merellä. Kiven kyljessä myös joku kasvi saattaakin ruveta viihtymään paremmin, sillä suuri kivi tasaa lämpötilojen vaihtelua tuo paahteisimpaan aikaan myös vähän varjoa.
  Jos tykkäät kellokukista, niin ihan rinteen yläosassa kuivimmassa ja karuimmassa paikassa voisi olla kissankellolle hyvät olot. Löysin kerran jättikokoisen kiven päältä puolen neliön kokoisen lämpäreen upeasti kukkivia kissankelloja ja olin myyty. Niillä oli kasvualustana hädin tuskin sentin kerros kivikovaa sammalta ja näyttivät silti viihtyvän erinomaisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikein arvasit: en ole esitellyt rähjäisimpiä kohtia, koska minulla ei ole valokuvia niistä. Ei ole huvittanut ottaa kuvia.

   Kivet olisivat tosiaankin varmasti oikein sopivia, mutta en tiedä... Alue vaatisi ainakin jonkin suurehkon kiven, enkä tiedä innostuisiko mies asiasta. Ei varmaan. :) Jotta se olisi luonnollisen näköinen, sitä pitäisi pystyä kaivamaan jonkin verran maan sisään. Kokoa pitäisi siis olla aika hyvin. Mutta ajatuksen tasolla kylläkin tosi kiva idea. :)

   Kiitos kissankelloideasta! Täytyy panna mietintämyssyyn. Tykkään kyllä kovasti niiden kauneudesta, mutta en oikein osaa yhdistellä niitä muiden kanssa. Minun kissankelloni ovat näyttäneet toisessa paikassa orvoilta.

   Poista
 3. Aluehan on jo todella ihana😍 Kivet sopisivat varmasti hyvin, niistäkin voisi tehdä ryhmiä eli useampi pienempi kivi kauniisti aseteltuna vierekkäin. Minulla viihtyi pitkään tosi haastavassa paikassa myös lapinvuokko mutta se on kyllä valkoinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! ♥ Niin, onhan se aika ihana, kun olen rajannut huonot kohdat pois kuvista. :) Kivet ja vuokot ovat molemmat ihania. Mitenkähän ne kivet saisi itsekseen kasvamaan tuonne? Mies ei taida innostua ajatuksesta, että joutuisi rahtaamaan niitä. :)

   Poista