maanantai 7. kesäkuuta 2021

PARAS PUUTARHASUUNNITELMA IKINÄ

Etelämerellä kukkivat arovuokot, ah, niin suloisina ja viehättävinä. Eivät ne tietenkään vedessä kasva, eivät edes pienessä lätäkössä. Alue on saanut nimensä siitä, että sen vieressä ylhäällä, pitkällä eteläterassilla on toisinaan merellinen tunnelma. Kun lokit kirkuvat viereisellä pellolla, voi kuvitella olevansa laivassa. Reelingin tai siis terassin kaiteen takana unelmissani siintelee kukkameri. Valkoiset ruusuleimut ja arovuokot kuohuvat vaahtopäinä.

En ollut lainkaan tullut ajatelleeksi, että arovuokot voisivat viihtyä täällä.

Alueen suunnittelu ja toteutus on ollut haasteellista.

Alueen suunnittelu ja toteutus on ollut haasteellista. Paahteisessa rinteessä routaeristeen päällä on matala ja kuiva kasvualusta. Alempana kasvualusta on pääasiassa syvä, mutta keskellä on suuri kivenjärkäle maan alla eikä sitä saa kaivettua pois. Alue on suuri ja kaipaa niin korkeahkoja kuin mataliakin kasveja.


Olen istuttanut sinne valkoista ruusuleimua, isorikkoa ja syyskohokkia sekä ketoneilikkaa ja vihreävalkolehtistä lusikkamaksaruohoa. Väriä tuo aniliininpunainen laukkaneilikka, mutta se on menestynyt huonosti enkä ole saanut sitä leviämään. 

Yläosassa terassin perustusta peittämässä kasvaa muutamia tummanpunalehtisiä maksaruohoja sekä hopeinen maruna. Reunoilla huojuvat hopeatopot. ”Rannalle” syvään, multavaan maahan olen istuttanut matalia jaloritarinkannuksia, syysleimuja sekä neidonkurjenpolvea. Mikään ei ole vielä kasvanut niin, että ne peittäisivät mullan. 

Mutta ne arovuokot,
ne olen saanut lahjaksi.

Onnistunein istutus on tähän mennessä ollut harokataja, jonka kainalossa kasvaa kissankäpälää. Mutta ne arovuokot, ne olen saanut lahjaksi. Ne ovat kylväytyneet sinne itsestään parinkymmenen metrin päästä Ameriikasta. Vuokot muodostavat runsaita mättäitä ja alkukesällä nostavat kymmenet kukkansa pitkien varsien päihin. Ne ovat henkeäsalpaavan kauniita.

Olen niin kiitollinen arovuokoista!

Keskelle aluetta on jostakin kaukaa kantautunut myös nukkapähkämön siemen. Taimi näyttää viihtyvän. Hyvä suunnitelma sekin. Kiitos vain! Nukkapähkämö on sopivan korkea peittämään perustusta. Sitä aion lisätä alueelle reippaasti. Se tosin taitaa olla reipas ilman minun apuanikin. Arovuokkoja aion auttaa kylväytymään koko meren yli eikä haittaa yhtään, vaikka ne kylväytyisivät koko puutarhaan. Rakastan niitä.

Paikka osoittautui täydelliseksi.
Kasvi viihtyy ja kukkii loputtomiin.

Rakastan myös hailakankeltaista japaninunikkoa. Sen paikka tuli Etelämerelle aivan kuin vahingossa. Olin kuvitellut unikon korkeammaksi ja miettinyt sille paikan toisaalta. Nähtyäni kasvin sille piti miettiä uusi paikka ja tökkäsin sen tänne. Paikka osoittautui täydelliseksi. Kasvi viihtyy ja kukkii loputtomiin. Sitä paitsi tuo pieni kukkija näkyy ikkunasta vielä myöhään syksyllä.


Olen kieltäytynyt tästä
hyvää tarkoittavasta tarjouksesta.

Vieressä kasvava kirsikkapuu on tarjonnut minulle suunnitteluapuaan ja lahjoittanut alueelle joka kesä sata juurivesaa. Olen kieltäytynyt tästä hyvää tarkoittavasta tarjouksesta.


Valkoisen ja hopean seuraan sopii hyvin vaaleanpunainen. Sitä aion lisätä istuttamalla ’Mai’ tai 'Moerheimii' -samalleimua. Vähän myöhemmin rannalla vilkuttavat ehkä vaaleanpunaiset neidonkurjenpolvet. Näin minä olen ajatellut, mutta jään mielenkiinnolla odottamaan uusia suunnitelmia.

30 kommenttia:

 1. Arovuokko on yksi minun suosikkejani, kaunis kukka. Minulla se ei ole levinnyt liikaa, päin vastoin, enemmänkin saisi jakaantua siellä missä kasvaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei minunkaan arovuokkoni halunnut jäädä alkuperäiselle paikalleen, puutarhan syrjäiseen kolkkaan. Se siirtyi itse valitsemilleen paikoille. Onneksi se valitsi paikkansa paremmin kuin minä. 😊

   Poista
 2. Olen odottanut tuon upean perennan, arovuokon leviämistä, mutta päinvastoin, sen kukinta on tänä vuonna viime kesäistä heikompaa ja yhdestä kohdasta näyttää kadonneen kokonaan. Joten onnittelut, kun sinulla on noin kaunis arovuokkomätäs!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!

   Voi ei! Toivottavasti sinun arovuokkosi innostuu kasvamaan, kunhan löytää itselleen mieluisat paikat.

   Poista
 3. Minulla tuo arovuokko aikoinaan alkoi heti hurjan aluevaltauksen, joten jouduin sen poistamaan sille osoittamaltani kasvupaikalta. Se on kyllä todella kaunis oikeaan paikkaan istutettuna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta tuntuu, että en kyllästyisi, vaikka arovuokkoa kasvaisi vähän joka puolella. 😊

   Poista
 4. Olen kuullut,että maalajista riippuen arovuokko joko viihtyy ja etsii uusia aluevaltauksia tai sitten poistuu vähin äänin maisemista,kun 'tarjoilu' ei miellytä.Teillä näyttää olevan hyvät ravinteet tälle kauniille kukalle,tuota kyllä itsekin jaksaisin katsoa metsäisellä pihallani!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen niin onnellinen, että se on alkanut viihtyä meillä. Alkuperäiseltä paikaltaan se tosin siirtyi itse valitsemalleen paikalle ja sehän minulle sopii mainiosti. 😊

   Poista
 5. Arovuokot ovat minynkin suosikkejani, pitäisikin vähän yrittää auttaa niitä uusille kasvupaikoille. Joskus luontoäitikin erehtyy, ymmärrän miksi olet torjunut kirsikan vesat😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaunishan se on kuin mikä!

   Meillä on välillä vähän erimielisyyksiä kirsikkapuun kanssa. Joskus ihan hermostun sille, mutta kun olen saanut vesat katkottua, elämme taas sovussa.

   Poista
 6. Onnistunut sommitelma! Arovuokot näyttävät viihtyvät paikalla todella hyvin. Minulla on muutama taimi niitä, mutta saattavat olla liian varjossa kukoistaakseen. Kissankäpälä on mitä ihanin maanpeitto.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Sain sen suunnitelman lahjaksi ja olen siitä todella kiitollinen. Arovuokot todella sopivat tuohon paikkaan. Toivottavasti sinun arovuokkosi alkavat kukkia enemmän. Joo, kissankäpälä on yksi suosikkini. 😊

   Poista
 7. Aivan ihana on arovuokko minunkin mielestäni. Nämä kuvasi ovat mannaa ja katson nämä vielä monta kertaa!

  VastaaPoista
 8. Ihastuttava kokonaisuus! Kyllä kasvit osaavat itse suunnitella niille parhaiten sopivat paikat. Arovuokko on valtavan kaunis tuollaisena suurena mättäänä mikä sinulla on. Minä istutin sen kohtaan, jossa se saisi valloittaa vaikka koko penkin, mutta sehän ei ole yhtään samaa mieltä minun kanssani asiasta. Tällä hetkellä se on suunnilleen viidentoista sentin korkuinen eikä näytä vielä nyt kolmantena vuonnakaan edes suunnittelevan leviämistä runsaasta kukinnasta puhumattakaan. Ehkä pitää siirtää se muualle niin kauan kuin se on hengissä. Lämmintä viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!

   Oi voi, sinun arovuokkosi on kuin meidän kanat: eivät tee ollenkaan niin kuin minä olen suunnitellut. 😊 Toivottavasti pääsette vielä sopuratkaisuun. 😊 Kiitos! Samoin oikein hyvää kesäkuun jatkoa sinne teillekin!

   Poista
 9. Hyvät paikat ovat kasvit valinneet. Paitsi kirsikka. Ymmärrän, että kaikkia lahjoja ei voi aina otta vastaan. Minulla kasvaa yksi laventeli multaisen kohopenkin reunalla. Se on alkanut viihtyä todella hyvin sen jälkeen, kun muurahaisyhdyskunta muutti sen alle. Joka vuosi aina silti jännitän, onko kasvi hengissä. Eipä ole sille kasville ikinä liian märkää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla onkin erikoiset puutarha-apulaiset nuo muurahaiset. Toivottavasti laventeli pitää yhteistyöstä niiden kanssa. 😊

   Poista
 10. Arovuokko on kaunis, mutta mahdoton leviämään. Kaunista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Arovuokko on jännä: toisilla se leviää hurjasti ja toiset toivoisivat sen leviävän edes vähän. Minä toivon sellaista hyvää keskitasoa. 😉

   Poista
 11. Hyvät suunnitelmat sekä sinulla että luonnolla:)

  VastaaPoista
 12. Näinhän se menee. Monenlaista suunnittelee ja toisenlaista tulee, ihania yhtä kaikki.

  VastaaPoista
 13. Heipparallaa! Täällä taas🤗 En olekaan aikoihin käynyt blogissasi, saatikka kirjoittanut itse omaani. Ei vaan ole nyt ollut intoa sinne puolelle. Sinulla puutarha kaunistuu vuosi vuodelta ja se antaa varmasti paljon iloa ja voimia. Samoin kirjoittelu ja juttujen suunnittelu tänne blogiisi. Ihanaa kesän jatkoa teidän koko perheelle❤️💚 Varmasti nähdään jossain kohtaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei vaan, Leena! Kiva, kun tulit käväisemään täällä. 😊 Mielelläni lukisin blogiasi, mutta ymmärrän, ettei kaikkea kivaa ehdi. Eikä tietysti aina innostakaan.
   Kiitos! ♥ Hauska kuulla, että tykkäät puutarhastamme. Se todellakin tuo iloa monella tapaa. Nyt olen itsekin kirjoitellut vähemmän tänne, koska teen itselleni kirjaa. On niin mukavaa koota vuoden parhaat puutarhakuvat ja -jutut kansien väliin vuoden lopuksi. Kesän muistoihin on niin ihanaa palata pitkin vuotta.

   Kiitos samoin, oikein hyvää kesää teillekin! ♥ Eiköhän tässä aika pian nähdä. Rippijuhlakutsut ovat lähdössä pikapuoliin. 😊

   Poista
 14. Ihanan näköistä siellä 😍 Ammensin taas aikalailla inspiraatiota, kun kävin lukemassa viimeisimmät postauksesi, että kiitos vaan 💛 Täällä me yritetään saada uuden kodin piha kutakuinkin siistittyä ja johonkin kuosiin tänä ekana kesänä minkä täällä asunme, mutta pakostakin ajatukset laukkaa jo tulevissa kesissä. Mitä uusia kasveja mihinkin istuttaa ja mitä millekin nurkalle tekisi. Ja tässä pihaa siistiessä, vähän kuin vahingossa, on tullut aloitettuakin jo vähän uusia projekteja. Tiedät varmaan, jotta voi siistiä tuon nurkan, niin pitää tehdä tämä ja sitten vielä vähän aloittaa tuota 😄 Mukavia hetkiä sinne ☀️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Eerika! Tosi kiva kuulla sinusta. Ihanaa, että olette saanut laitettua uutta kotia ja pihaa. Tiedän tuon tunteen, että ajatukset laukkaavat kaukana tulevaisuudessa. 😊 Sitähän se puutarhaharrastajan elämä tahtoo olla. Välillä on vaikea elää nykyhetkeä, kun odottaa puiden kasvua ja perennojen kukintaa. 😊 Hienoa, että sait blogistani innostusta. Mielenkiinnolla odotan, mitä kaikkea laitat puutarhaan. Sinulla on niin hyvä maku.

   Tosiaan ymmärrän tuon ketjureaktion. Projekteista tulee uskomattoman pitkiä. Niin kuin silloin, kun rupesin kylvämään porkkanoita. Piti ensin saneerata lampi ja uudistaa polut ja mitä kaikkea.

   Kiitos samoin, ihanaa kesää ja hyvää vointia teille kaikille! ♥

   Poista
 15. Hienoltahan tuo alue nyt jo näyttää. Minä ainakin olisin aivan riemuissani, jos omalla pihalla olisi. Arovuokot ovat todella näyttäviä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Toivottavasti arovuokkoja on tulosssa vielä lisää :)

   Poista